Serc

Oeteldonk 2015

Oeteldonk 2015 was mooi

Wie maakt de Bossche binnenstad schoon

De binnenstad van Den Bosch wordt tijdens carnaval elke ochtend grondig schoongemaakt door de gemeente. Vijfentwintig schoonmakers beginnen om 05.00 uur en zijn zo rond 10.30 uur klaar met hun werk.

Het afval wordt op de Markt van Den Bosch verzameld en van daaruit naar de gemeentewerf weggevoerd. Daar worden alle machines schoongemaakt zodat ze de volgende dag weer ingezet kunnen worden.

In totaal wordt zo'n 45.000 kilo straatvuil opgehaald tijdens carnaval.

bron: gemshertogenbosch

NOS geen zendtijd voor carnaval

De NOS is als publieke omroep verantwoordelijk voor een brede nieuwsvoorziening die betrouwbaar is en onafhankelijk. De taken van de NOS staan omschreven in de Mediawet. 

Eén van de taken van de NOS is het verzorgen voor de landelijke publieke omroep van media-aanbod op het gebied van nieuws, sport en evenementen dat zich bij uitstek leent voor een onbevooroordeelde aanpak.

Zo staat het op de website van de NOS. Is het daarom niet vreemd dat diezelfde NOS bijna geen aandacht besteed aan het carnaval dat nu gevierd wordt in het zuiden des lands? 

Het schijnt dat de NOS door de bezuinigingen geen items besteed aan het carnaval. CDA-politica en Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg verbaast zich hierover. De NOS wordt zo een 'Randstad-NOS'.

Van Toorenburg wil praten met de omroepen. Maar dan wel pas na carnaval. De politica viert het zelf namelijk maar al te graag. Van Toorenburg woont in Rosmalen.

bron: omroepbrabant.nl/wikipedia.org

Oeteldonk het populairst op social media

Oeteldonk is de top favoriet bij social media zoals Twitter, Instagram en Facebook. De carnavalstad wordt daar het meeste besproken en genoemd. Dat blijkt uit een onderzoek van Omroep Brabant met behulp van analyse software van het Nederlandse onderzoeksbureau Coosto.

Oeteldonk wordt zo'n zevenduizend keer genoemd de afgelopen dagen. Daarmee overtreft het de andere steden in Brabant; Eindhoven wordt 1986 keer genoemd, Tilburg 1774 maal en Breda 1580 keer.

Wat opvalt is dat in Amsterdam veel over carnaval wordt gesproken. De hoofdstedelingen trekken meestal naar Oeteldonk als ze carnaval willen vieren. Limburg is voor Randstedelingen vaak een brug te ver.

bron: omroepbrabant.nl

Intocht van prins Amadeiro XXV

 
 

Het is dan zover. Om 11.11 uur 15 februari stapte Prins Amadeiro XXV op het station van Oeteldonk Centraol om zo in zijn heerlijkheid het carnaval officieel te laten beginnen.

Het prachtige weer lokte veel volk naar het station om daar de prins te verwelkomen. Voor zijn komst traden bekende Bosschenaren op zoals De Henkies om alvast de stemming erin te krijgen.

Uiteraard was Peer vaan den Muggenheuvel aanwezig om de prinselijke hoogheid persoonlijk te verwelkomen. De prins werd begeleid door zijn Hofkapel der Aamadeiros en De Kikvorschen.

Ook de burgemeester van Den Bosch Ton Rombouts gaf acte de présence in het gezelschap van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Warming up in Oeteldonk

Bosschenaren, pardon Oeteldonkers, warmden zich zondag 8 februari in grote getale op voor het carnavalsfeest dat over een kleine week weer losbarst. Zij gingen daarvoor naar Theater aan de Parade aka Casino.

Daar was een fijn gemixte carnavalsconcert gaande met de Heineken Fanfare in samenwerking met de Henkies en Van Alles Wè. Zij openden de concertmiddag.

Wie traden er op?

 • De Krukskes
 • Morena Brouwers
 • De Kwaoitongen
 • Piccolo
 • Luus Bouwmans
 • Rob Stolzenbach
 • Geert van de Ven

Geert van de Ven kreeg vanwege zijn verdiensten en inzet voor Oeteldonk de Gouden Erekruk tijdens de Veurpruuver. 

bron: bd.nl

Gratis ontbijten in Rosmalen

Mensen die carnaval vieren kunnen op maandag 16 februari lekker gratis ontbijten in Rosmalen. Dit carnavalsontbijt wordt aangeboden door Stichting Vrienden van het Rosmalens Carnaval.

De locatie waar het allemaal gaat gebeuren is in café Het Fleske aan de Driesprong in Rosmalen. Wie biertjes wil drinken, zal die wel zelf moeten betalen. Vooraf aanmelden is niet nodig. U kunt gewoon binnenlopen.

Het ontbijt begint natuurlijk om 11.11 uur. 

bron: bd.nl

Kort nieuws uit Oeteldonk

Tonpraten met Jan Schellekens

Een paar kortjes uit het Oeteldonkse ondermaanse:

 • Gouden Eigenheimer uitreiking voor Roger Schouten
  en Rob Stolzenbach bij café De Sjang in Den Bosch 
  voor Oeteldonkers die zich verdienstelijk hebben
  gemaakt voor het slagen van carnaval
 • Zandhazenzitting in De Kentering in Rosmalen
  van Zandhazendurp
  in snel tempo kwamen allerlei hilarische acts langs
 • Tonpraten in Cultuurhuis de Engelenburcht in Engelen
  zes tonpraters uit Den Bosch en ommelanden 
  met het programma 'Wanne Klets War!'
  Jan Schellekens was als gildebroeder gekomen
 • Carnavalsverhaal Olle de Oliebollefant
  voorleesmiddag door de Rietkiekers
  zondag 1 februari
  Stadsbibkiotheek in Den Bosch
 • Presentatie Gele CD
  Carnavalsvereniging Veni Vidi Vici
  zondag 1 februari
  in de kelder van Hotel Central in Den Bosch

bron: bd.nl

Geen feesttent voor Bossche jeugd

De feesttent op de Parade voor jeugdige Oeteldonkers gaat definitief niet door. Er zijn teveel veiligheidsrisico's en te weinig ruimte voor zo'n 'colatent' erbij op de Parade.

Het leek zo leuk en niet onmogelijk om zo'n tent voor jongeren van 12 tot 15 jaar op de Parade neer te zetten. Er was ook al overleg met de gemeente vanuit de Oeteldonksche Club, maar het mocht niet zo zijn.

De eettenten op de Parade hebben blijkbaar meer ruimte nodig dan gedacht en de aanwezigheid van gasflessen bij de snacktenten vormt ook een groot risico. Er wordt nu gekeken of een andere locatie in Den Bosch mogelijk is.

bron: bd.nl

Nol 'Berlusconi' Roos bij Kletsavond

Nol Roos

De Politieke Kletsavond in de Knillispoort ontvangt op donderdag 5 februari onder meer Nol Roos, de fractievoorzitter van de Bossche Volkspartij. Roos wordt ook wel de 'Bossche Berlusconi' genoemd.

Dat komt omdat Roos net als die illustere mediagigant de politiek is ingegaan vanuit zijn commerciële omroep TV73. Roos gaat de strijd aan met andere Bossche politici zoals:

 • Huib van Olden (CDA)
 • Jeroen Weyers (PvdA)
 • Patrick Leenders (GroenLinks)
 • Sjef van Creij (Rosmalens Belang)
 • Jolanda Lensen (BoschBelang) 
 • Ralph Geers (VVD).

 De Politieke Kletsavond in de Knillispoort begint om 19.11 uur.

bron: bd.nl

Drukte open huis praalwagenbouwers

Het open huis van de praalwagenbouwers werd zaterdag 24 januari druk bezocht door honderden Bosschenaren. Dat was in de bouwhal van de Oeteldonksche Club aan de Ertveldweg.

Over drie weken op carnavalsmaandag gaan de praalwagens weer door de straten van Den Bosch aka Oeteldonk. Het algemene thema dit jaar is 'Oeteldonk ge schittert'. Veel praalwagenbouwers hebben dat thema verwerkt in hun constructies.

Ook zondag 25 januari kan u vanaf 11.00 uur de praalwagens bewonderen in de bouwhal. Daarna pas op maandag 16 februari als de stoet door Oeteldonk paradeert.

bron: bd.nl

Oeteldonks Bezuukske aan senioren

De senioren van verzorgingshuis De Taling werden vrijdagavond gefêteerd op een muzikaal festijn uitgevoerd door 'ut Oeteldonks bezuukske'. Dat bezuukske bestaat uit artiesten en clubs uit Den Bosch die bewoners van verzorgshuizen in carnavalstemming brengen.

De stemming zat er meteen in bij de senioren in recreatiezaal De Hooghe Clock in Den Bosch-Noord. Evergreens zoals 'Zwaaien en zwieren' van de Twee Pinten passeerden de revue. Er werd niet alleen meegezongen en -geklapt, maar senioren die nog goed ter been zijn, sloten zich gretig aan bij de polonaise.

bron: bd.nl

Nieuwe jeugdprins 't Zandhazendurp

Carnavalsvereniging 't Zandhazendurp kreeg zondag 11 januari een nieuwe jeugdprins, Mitch van Dorst. In Partycentrum De Kentering in Rosmalen streden jongens en meisjes uit de basisgroepen 7 en 8 om de titel. Mitch is elf jaar.

Op 31 januari houdt de Stichting Vrienden van het Rosmalens Carnaval haar zittingsavond. Ook dat feest wordt in De Kentering gehouden en begint om 20.00 uur. Toegang kost 11,00 euro.

bron: bd.nl/zandhazendurp.nl

The morning after: bergen afval

Er is een aantal dingen veranderd met carnaval dit jaar in Den Bosch rondom veiligheid. De gemeente verbiedt het gebruik van glas op straat en in de kroeg. Het is sinds dit jaar daarom verplicht om met carnaval in elke horecagelegenheid gebruik te maken van zogenaamde veiligheidsglazen. 

Veiligheidsglazen zijn glazen die met een laagje plastic of hars zijn voorzien. Het drinkt ook lekkerder weg dan plastic volgens kenners, maar dat is puur persoonlijk.

Deze speciale glazen zijn minder gevaarlijk doordat ze in duizend stukjes breken wanneer ze kapot gaan. Hierdoor kunnen de scherven geen letsel meer veroorzaken.

Nadeel van zowel plastic bekers als veilgheidsglazen is de enorme afval die er daags op straten en pleinen achterblijft. Den Bosch ‘the morning after’ geeft een ander aanblik dan je gewend bent. Op de foto's zijn schoonmakers druk doende de Bossche Markt proper te maken voor de grote optocht.

Aanpassing taxibeleid tijdens carnaval

De taxichauffeurs uit Den Bosch klagen over hun collega's van boven de rivieren en zijn boos op de gemeente. Den Bosch wordt met carnaval overspoeld door taxi's uit de Randstad, ze schijnen zelfs dit jaar ook uit Enschede te komen.

Die taxichauffeurs pikken ritten af en blokkeren taxistandplaatsen waardoor de Oeteltaxi's buiten die plaatsen moeten staan. Het gevolg is een bekeuring. De maat is vol, vinden de Bosschenaren. Het is nog nooit zo erg geweest als dit jaar.

De gemeente Den Bosch moet ingrijpen en hetzelfde beleid inzetten zoals in de andere grote Brabantse steden het geval is. In Eindhoven, Tilburg en Breda zijn er geen problemen met collega's uit de Randstad.

bron: omroepbrabant.nl

Optocht 2015, Oeteldonk in lentesfeer

 
 
 
 

Het leek wel lente in Oeteldonk. De zon scheen uitbundig, er stond weinig wind en het bier smaakte goed ondanks het verplicht gebruik van veiligheidsglazen. Er was veul volk op de been en dat bleef lekker buiten staan, genieten van de zon en van carnaval.

De mensen hadden goede zin en die stemming bleef erin. Alleen liet de optocht als vanouds op zich wachten. Het is bekend dat die altijd ergens blijft steken dus die traditie houden we er gewoon in.

Het kan eigenlijk niet meer stuk deze mooie editie van het carnaval. Dinsdag nog een dag.

D'n Knillis staat er weer

D'n Knillis staat er weer. Zondagmiddag 15 februari onthuld door prins Amadeiro XXV waarmee officieel het carnaval van 2015 is begonnen.

De onthulling van Knillis, stichter van Oeteldonk, luidt de jaarlijkse viering van carnaval in. Voor de eerste maal in 1922, het jaar waarin Oeteldonk zijn veertigjarig bestaan vierde, werd er voor Knillis op de Markt een plaats ingeruimd.

Na de overdracht van de ambtsketen door de burgmeester van Den Bosch aan zijn collega van Oeteldonk wordt Knillis onthuld. 

De begrafenis van Knillis op dinsdagavond om 24.00 uur sluit de viering van carnaval af. In schrikkeljaren heeft hij gezelschap van Moeder Hendrien.

bron: oetelpedia.nl

De puntjes op de i en dan feesten

Aan de markt in Den Bosch werd vrijdagochtend 13 februari nog stevig doorgewerkt aan de versiering van horeca en stadhuis. De puntjes op de i zetten en het feest kan beginnen.

In café  De Kleine Werelt was het personeel nog druk bezig met de deuren, terwijl aan de overkant hoogwerkers het stadhuis van Den Bosch versierden met vlaggen in de driekleur van Oeteldonk en grote plakkaten. 

Zo kan op zondag 15 februari prins carnaval waardig worden ontvangen als de sleutel van de stad aan hem wordt overhandigd.

Het weer met carnaval en ander nieuws

Carnaval houdt het dit jaar droog met een spatje regen hier en daar, maar dat kan ook bier zijn. Temperatuur tussen 7 à 9 graden overdag, 3 graden in de nacht. Meest matige wind uit het zuiden. Lekker weer om buiten carnaval te vieren.

Of de grote optocht maandag 16 februari te zien is op tv, is maar de vraag. Boschtion is ermee opgehouden. De tv-zender staat op zwart, er klinkt geen muziek op de radio.

In ieder geval hadden de 55-plussers donderdag 12 februari grote lol op het Carnaval van de Bambergers in Theater aan de Parade. In de avond zwaaien en zwieren onder de rivieren en ga zo maar door.

Prins Amadeiro XXV verscheen hier ook voor het laatst. Dinsdag nam hij al afscheid op het Oetelkonzert dat als titel 'Zunne leste wals' droeg. Zijn aanwezigheid zal voortaan alleen op de drie echte carnavalsdagen nodig en gewenst zijn.

Donderdag begon in de Korte Putstraat om 11.11 uur de zogeheten Roet Korte Put. Het is een feest van ondernemers Henk van Pelt en Roger Schreurs. Het slaat klaarblijkelijk aan bij ondernemers. Vorig jaar waren er 500 deelnemers nu al 700. Het is de vierde keer dat de Roet wordt gehouden.

bron: bd.nl

Bossche kroegen op carnavalssterkte

De kroegen in Den Bosch zijn op oorlogssterkte of beter op carnavalssterkte. Houten schotten zijn voor de ramen geplaatst, vrachtwagens van brouwerijen leveren bier aan en andere dranken. Straten zijn versierd.

De weersverwachting voor de komende dagen is geweldig. Een gemiddelde temperatuur van 9 à 10 graden, geen neerslag van betekenis behalve zaterdag misschien en weinig wind. Kortom, een carnaval dat ook buiten gevierd zal worden.

Het feest kan beginnen...

Jonge vrouwen gaan voor sexy

Astrid Hoofs

Jonge vrouwen gaan voor sexy en laten de boerenkiel voor wat het is. Dat is wat Astrid Hoofs van de gelijknamige carnaval kledingwinkel in de Vughterstraat tot nu toe constateert.

Dit jaar gaan mensen meer voor blingbling en dat zal te maken hebben met het thema van dit jaar 'Oeteldonk ge schittert'. Jasjes gaan als broodjes over de toonbank en worden vervolgens moeiteloos opgepimpt met blinkende strass-steentjes, emblemen en kikkertjes.

Jonge vrouwen willen er vooral aantrekkelijk uitzien in strakke pakjes met korte broekjes zoals matrozen-, militie- of politiepakjes. Volgens Astrid Hoofs is dat niet zozeer ordinair maar mooi sexy.

bron: bd.nl

Leon Ackermans

Leon Ackermans is de nieuwe Oeteldonk minister van Fondsenwerving van de Oeteldonksche Club (OC). In die hoedanigheid volgt Ackermans Ton Vugs op die zowat acht jaar de financiën bijhield van de carnavalsclub.

Leon Ackermans was al geruime tijd actief voor OC. Hij had Jeugdzaken Oeteldonk onder zijn hoede. Ackermans werd dinsdagavond 3 februari met overgrote meerderheid gekozen door het Boerenparlement in hotel Central in Den Bosch.

bron: bd.nl

Carnaval 2015 nadert snel

Carnaval 2015 nadert snel. Over een kleine twee weken viert Den Bosch carnaval. Er heerst nu een licht nerveuze sfeer in de stad. Overal zijn er feesten of bijeenkomsten van carnavalsbijeenkomsten of worden verdienstelijke Bosschenaren in het zonnetje gezet.

Zelfs de lokale politici moeten eraan geloven. Voor hen is een speciale politieke kletsavond in de Knillispoort georganiseerd. Winkels die carnavalskleding verkopen, beleven top tijden.

De ene na de andere pop-up store profiteert mee van de koopwoede van de gemiddelde Bosschenaar die zich des carnavals uit wil dossen. 

De nervositeit loopt alleen maar op naarmate carnaval nadert en zal zijn eerste hoogtepunt beleven bij de intocht van prins Amadeiro XXV.

Prins Amadeiro XXV neemt afscheid

Prins Amadeiro XXV en carnavalsvereniging De Oetels nemen afscheid van elkaar op het 51ste Oetelkonzert. Dat gebeurt in Theater aan de Parade in Den Bosch op dinsdag 10 februari.

De titel van het Oetelkonzert heet dan ook zeer toepasselijk 'Zunne leste wals'. Amadeiro XXV zal vanaf de loge worden toegezongen en -gesproken. Philharmonie Zuid verzorgt het concert.

bron: bd.nl

Borrel met 200 prinsen carnaval

Zo'n ruim tweehonderd prinsen carnaval van alle Brabantse gemeenten zijn dinsdag 3 februari aanwezig bij de jaarlijkse Sleuteldragersborrel in het Provinciehuis in Den Bosch. Daar worden ze door Wim van de Donk, de commissaris van de koning, ontvangen.

Van de Donk zal zich door het Prinselijk Bestuur laten overtuigen dat ze de juiste kwaliteiten in huis hebben. Dan zal ook Het Carnavalsboek door de Brabantse Carnavals Federatie worden aangeboden.

bron: bd.nl

Debutant wint Oeteldonkse Poemiek

Debutant Robbert Oomans heeft dinsdagavond 27 januari de Oeteldonkse Poemiek 2015 gewonnen. Het was de achttiende editie van de Poemiekavond. 

In een goedgevulde Knillispoort zagen de toeschouwers en jury Oomens een potpourri van Oeteldonkse nummers vertolken op z'n Poemieks. Oomens had zich als miltair verkleed.

Poemiek is het dichterlijk declameren van Oeteldonkse nummers zonder te gaan zingen. Een soort rap dus maar dan wel op z'n oeteliaans, oetelrap. De jury vond in ieder geval het niveau beter dan de afgelopen jaren.

bron: bd.nl

Oeteldonker van De Lange Teen

Elk jaar wordt een Oeteldonker extra in het zonnetje gezet die haar of zijn nek heeft uitgestoken. Zij of hij krijgt de onderscheiding van De Lange Teen. 

Dit jaar zijn de volgende Oeteldonkers genomineerd: Sander van der Gevel, Simone Kerkhof, Nol Roos, Bert Henkelman en Jeroen van de Laar. De uitreiking is op dinsdag 27 januari op de Poemiekavond. Locatie is in de Knillispoort.

bron: bd.nl

Moerasnacht van Oeteldonksche Club

De Moerasnacht van Oeteldonksche Club van 1882 wordt op 14 februari gehouden in de kelders van Hotel Central in Den Bosch. De Moerasnacht is een feest voor jongeren vanaf zestien jaar.

De entree voor het feest is aan het Burg. Loeffplein 98 en kost zes euro op vertoning van voorrangbandjes. Die zijn te verkrijgen vanaf 1 februari  bij de receptie van Hotel Central of bij het secretariaat van de Oeteldonksche Club.

De Moerasnacht beleefde zijn eerste editie in 2014 tijdens Miraokuls Spektakel ter viering van het jubileum van de Oeteldonksche Club. 14 februari is het trouwens ook Valentijnsdag.

bron: bd.nl