Serc

Nieuwsarchief 2013

Joris' Wensboom update

Een grote kerstboom in Den Bosch staat al voor het vierde jaar op Het Bosch Winterparadijs . Het is de kerstboom van tv-maker Joris Linssen voor de NCRV. De uitzending op Eerste Kerstdag trok 671.000 kijkers. Mensen kunnen een foto van een persoon in Joris’ Kerstboom hangen die een speciale betekenis voor hen hebben. Daardoor groeit deze Wensboom tot een monument voor betekenisvolle mensen. 

Van woensdag 18 tot 22 december stond Joris Linssen op de Parade, het plein voor de St. Jan tijdens Bosch Winterparadijs. Jong en oud wordt uitgenodigd om daar een foto van een dierbare in een grote kerstboom te komen hangen.

Op woensdagavond 25 december, Eerste Kerstdag, zond de NCRV op Nederland 2 het programma Joris’ Kerstboom uit. De dagen na Kerst is het tot en met 30 december ook nog mogelijk om foto’s in de boom te hangen. Op 31 december wordt de boom leeggehaald. Mensen kunnen hun verhaal delen via joriskerstboom.ncrv.nl.

bron: boschwinterparadijs.nl/bd.nl

Conferentie Kinderen en Armoede

Kinderen en armoede

Steeds meer kinderen groeien op in een gezin dat kampt met armoede en schulden. Het gemeentebestuur van Den Bosch wil meer gaan doen om deze kinderen te ondersteunen. Daar hebben organisaties in de stad zo hun ideeën over en daarom organiseren ze samen met de gemeente de conferentie ‘Kinderen en armoede’ op 20 januari 2014. 

Eén van de gastsprekers is de Kinderombudsman, Marc Dullaert. Hij komt vertellen over zijn onderzoek naar kinderen en armoede. Wethouder Huib van Olden vertelt over de mogelijkheden die de gemeente biedt en wil suggesties opdoen voor de vernieuwde aanpak armoede. De conferentie Kinderen en armoede begint om 15.30 uur en vindt plaats bij Flik-Flak.
 

<small>Grotere kaart weergeven</small>

Stijging oplaadpunten Den Bosch

Kruisbroederhof

De gemeente Den Bosch stimuleert duurzame mobiliteit en elektrisch rijden. Er zijn op dit moment van schrijven 112 oplaadplekken in de stad en het gebruik van de oplaadpunten stijgt nog iedere maand. De oplaadpunten staan verspreid door de hele gemeente. Op oplaadpalen.nl kunt u de oplaadpunten in uw buurt zoeken.

Bij de oplaadpunten in de openbare ruimte zijn parkeerplekken gereserveerd voor plug-in auto’s (volledig elektrisch en hybride). Iedere berijder van een elektrische auto mag op deze plek parkeren om op te laden. Let wel dat er in de stad gewoon een parkeervergunning nodig is of dient te worden betaald voor het parkeren. Er worden geen privé parkeerplaatsen bij oplaadpunten gerealiseerd.

De stijging van die oplaadpunten loopt parallel met de forse toename van de verkoop van elektrische auto's in de laatste maanden van 2013. Volgens brancheorganisatie BOVAG zijn er dit jaar al bijna 18.000 duizend auto's met een stekker verkocht, tegenover ruim 5.100 in 2012.

De stijging heeft vooral te maken met wijzigingen in de fiscale bijtelling voor elektrische lease-auto's. Als de auto nog dit jaar op kenteken wordt gezet, dan is de bijtelling 0 procent. Dat lage tarief geldt dan voor de komende vijf jaar.

Na 1 januari is de bijtelling voor volledig elektrische auto's 4 procent. Voor hybride auto's die met een stekker worden opgeladen maar ook op brandstof kunnen rijden, geldt in 2014 een bijtelling van 7 procent.

Deze wijziging van de fiscale bijtelling is het gevolg dat de oorspronkelijke maatregel een te groot succes is gebleken. De Nederlandse staat loopt daardoor veel geld mis.

bron: nos.nl/s-hertogenbosch.nl

Bossche dj's Glazenhuisje vrij

De dj's van Boschtion in het Glazenhuisje op het Kerkplein in Den Bosch zijn weer ‘vrij’. Gisteren werden ze door wethouder Jeroen Wyers uit hun glazen container vrijgelaten. Na zes dagen opgesloten te zijn hebben ze € 21.333,86 bij elkaar opgehaald door al die dagen non-stop muziek te draaien.

Vandaag gaan de dj’s het geld afleveren bij 3FM Serious Request in Leeuwarden, waar het officiële Glazenhuis staat. Al het geld is bedoeld voor het Rode Kruis tegen diarree bij kinderen. 

Elk jaar sterven ruim 800.000 kinderen aan diarree, elke dag 2.200 kinderen. Dat zijn ruim 70 volle schoolklassen per dag.

bron: bd.nl/seriousrequest.3fm.nl

Statiegeld voor Serious Request

In samenwerking met Albert Heijn en PLUS Supermarkten staan er in diverse supermarkten in Den Bosch inzamelpunten van het Glazen Huisje, waar men het statiegeld bonnetje achter kan laten om bij te dragen aan de opbrengst van 3FM Serious Request.

De statiegeld bakken zijn in de volgende filialen te vinden:
AH Helftheuvelpassage
AH Gruttostraat
AH Arena
AH Monseigneur van Roosmalenplein
AH Vugtherstraat
PLUS Engelen
PLUS Bart Bakers

Ook in Rosmalen, Vught en Sint-Michielsgestel doen een aantal supermarkten mee. De foto van het Glazenhuisje op het Kerkplein in Den Bosch is op zaterdagochtend 21 december gemaakt om 09:20 uur.

De tussenstand van het algehele ingezamelde geld is op zondagochtend 22 december 10:00 uur € 15.027,42.

bron: glazenhuisje.com

Glazenhuisje in Den Bosch

Net als vorig jaar, zal het Glazen Huisje te vinden zijn op het Kerkplein in Den Bosch. Van 18 tot met 23 december zullen er DJ's in het huisje opgesloten worden, om non stop live radio te maken en zo veel mogelijk geld op te halen. De totale opbrengst van het Glazen Huisje, gaat naar het Glazen Huis van 3FM Serious Request. Dat wordt dit jaar in Leeuwarden gehouden.

Even voor hen die het nog niet weten. Tijdens 3FM Serious Request sluiten een aantal DJ’s zich vijf dagen op zonder iets te eten, allemaal voor een goed doel. Het geld wordt ingezameld door mensen die betalen voor verzoeknummers die ze aanvragen bij de DJ’s. Dit jaar wordt ingezameld om een halt toe te roepen aan de kindersterfte.

bron: glazenhuisje.com

Facelift Watertoren

De Watertoren aan de Hinthamereinde krijgt een heuse facelift, echter alleen van binnen. Aan de buitenkant wordt niet verbouwd maar het innerlijke gaat wel degelijk op de schop. 

Uitvoerder BAM is momenteel druk bezig met het aanbrengen van een lift. Daarnaast komen er extra vensters voor de geplande horecagelegenheid en de kantoren die boven de horeca komen.

Of het dakterras er ook gaat komen is nog onzeker. Dat zei althans een verkoper van viskraam Bettina Krol.

Bevrijder Michael Millward overleden

Eén van de bevrijders van Den Bosch in 1944, Michael Millward, is op 93-jarige leeftijd gestorven. Hij overleed dinsdag in zijn woonplaats Wrexham in Wales. Millward maakte als fusilier deel uit van de 4th Battalion Royal Welsh Fusiliers die Den Bosch in oktober 1944 bevrijdde van de Duitse bezetters.

Michael Millward kwam regelmatig terug naar Den Bosch. Zo was hij ook erbij in 2009 bij de vijfenzestigste herdenking van de bevrijding van Den Bosch. De herdenking was bij het 53rd Welsh Division Memorial in Den Bosch. Michael Millward kwam regelmatig terug naar Den Bosch. Zo was hij ook erbij in 2009 bij de vijfenzestigste herdenking van de bevrijding van Den Bosch. De herdenking was bij het 53rd Welsh Division Memorial in Den Bosch.

Het was de laatste keer dat de herdenking van Den Bosch op die manier plaatsvond gezien de hoge leeftijd van de veteranen. Bekijk de video.

bron: bd.nl

Daling parkeeruren binnenstad

Het aantal uren betaald parkeren in de Bossche binnenstad is in de periode 2009-2012 sterker gedaald dan het landelijk gemiddelde. Het blijkt dat in kleine en middelgrote gemeenten het aantal parkeeruren dat jaarlijks wordt verkocht met tien procent daalt. In Den Bosch is die uitkomst dramatisch groter: het aantal uren is tussen 2009-2012 met zevenentwintig procent gedaald.

De gemeente publiceerde deze cijfers zich baserend op een onderzoek van parkeeradviesbureau Spark en de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

In die periode is het aantal uren betaald parkeren met bijna de helft gedaald, zegt een woordvoerder van de gemeente. Als compensatie is het aantal parkeeruren in gemeentelijke garages weer toegenomen met vijf procent.

Dit laat niet onverlet dat er een einde is gekomen aan het uitmelken van bezoekers van de Bossche binnenstad, van welke Nederlandse binnenstad dan ook. In zijn onderzoek stelt parkeeradviesbureau Spark echter ook dat het verlagen van het parkeertarief geen of weinig effect heeft op het bezoek aan een binnenstad. Meer weten? Lees het persbericht van Spark

bron: bd.nl

Locatie Sonneveld


<small>Grotere kaart weergeven</small>

Besluit bowlingcentrum december

De gemeente heeft nog geen definitief besluit genomen ten aanzien van de bowlingcentrum in de voormalige Ford garage van Pompen en Verlouw in de Vughterstraat. De haalbaarheid van zo'n centrum vergt meer tijd.

De intentieverklaring met Bison beheer b.v. voor een huurovereenkomst zou pas medio december klaar kunnen zijn. Het opstellen van die intentieverklaring vraagt zoveel tijd om het bestemmingsplan, de parkeermogelijkheden en de aanpassingen aan het gebouw te onderzoeken. 

Intussen zitten de buurtbewoners rondom en boven de garage niet stil. Bewoners van het Sonneveldcomplex aan het Wilhelminaplein zijn fel tegen de komst van zo'n bowlingcentrum. Zij verwachten veel geluidsoverlast en parkeerproblemen.

Daarnaast komt er ook horeca mee met de bowling en ook daar vrezen de buurtbewoners last van te krijgen. Zij willen niet de dupe worden van de geldhonger van de gemeente.

bron: bd.nl

Giga bioscoop op GZG terrein?

Komt er misschien een giga bioscoop op het terrein van het Groot Ziekengasthuis (GZG)? Als het aan de VVD in de gemeenteraad van Den Bosch ligt, komt-ie er.

Pathé en Jogchem's Theater willen dolgraag een grote bioscoop in Den Bosch bouwen. Alleen heeft B & W andere plannen met het uitgestrekte gebouw. Er zijn al plannen om er de bibliotheek, Stadsarchief en winkels te vestigen. 

De VVD is blij dat er zo'n grote publiekstrekker als optie bij is gekomen.

bron: bd.nl

Vughterbrug is weer open

Vughterbrug

De Vughterbrug is woensdag weer opengesteld voor het autoverkeer.
De werkzaamheden aan het Wilhelmina plein zijn nog niet voltooid maar nu kan er weer over en weer over de brug worden gereden.

Het Willemsplein is al een paar weken geleden opengesteld voor het autoverkeer. De verwachting is dat het werk eind 2014 zal worden opgeleverd.

Leegstand vreet aan een stad

De crisis duurt te lang. De rek is eruit. Drie jaar geleden zag je het begin ervan op industrieterreinen. Leegstand. De volgende sector was de zakelijke dienstverlening. Leegstand in kantoren. En twee jaar geleden sijpelde het rot van de crisis door in het straatbeeld van de binnenstad.

Leegstand, te huur, te koop, opheffingsuitverkoop. Outlet stores die overal opduiken en weer net zo gauw verdwijnen, pop up winkels de nieuwe trend (?) en als je echt geen raad weet met een leegstaand winkelpand dan maak je er snel ff een galerie van waar vaak werk hangt van dubieuze kwaliteit.

Mensen, het is geen crisis. Dit is de status quo. Nederland komt niet sterker uit de crisis, want Nederland komt niet uit een crisis die al lang geen crisis meer is. Het is malaise en het woekert voort. En intussen erodeert de binnenstad.

Protest tegen komst bowlingcentrum

De bewoners van het wooncomplex Sonneveld aan het Wilhelminaplein verzetten zich fel tegen de plannen van de gemeente om in het lege pand van voormalig Ford dealer Pompen en Verlouw een bowlingcentrum te huisvesten. Het pand staat sinds de restauratie in 2011 leeg en wacht nog steeds op een serieuze huurder of koper.

Het is een financieel blok aan het been van de gemeente en de leegstand - waar echter niet tegenwoordig - houdt aan. De bedoeling was om er creatieve bureau's in te laten stromen maar die laten zich niet zien.

De omwonenden willen nu niet de dupe worden van gemeentelijk geldgewin en kondigen aan strijd op alle fronten te gaan leveren. Een bowlingcentrum zou in hun visie lawaai-, bezoekers- en stankoverlast veroorzaken. 

bron: bd.nl

Veiling werk Henri Titselaar 20 mille

De veiling van de schilderijen van de dit jaar overleden kunstenaar Henri Titselaar heeft een bedrag van rond de twintigduizend euro opgebracht. De veiling werd op zondag 3 november in het Kruithuis gehouden. Er was veel publiek op af gekomen.

Er zijn zo'n 175 werken naar een nieuwe eigenaar overgegaan. De inzet op de stukken was bewust laag want Titselaar wilde dat zijn werk onder de mensen zou komen. De opbrengst gaat naar Stichting Stedelijk Overleg Kunstenaars (STOK) in Den Bosch. 

bron: bd.nl

Voorstel oprichting woonlastenfonds

Een aantal Bossche partijen is erg actief ten aanzien van huurders die problemen hebben met hun vaste woonlasten. De SP, GroenLinks en de PvdA stellen de oprichting voor van een zogenaamde woonlastenfonds voor arme huurders. Veel huurders dreigen onder de armoedegrens te geraken door de verhoging van de maandelijkse huur en energie.

Dit is al weer een reactie op het rapport dat een paar weken geleden in opdracht van de gemeente is verschenen. In dat rapport staat dat als de verhogingen de opgaande trend behouden in 2018 één op de drie huurders in Den Bosch onder de armoedegrens komen. 

Ook deze actie is sympathiek maar het lijkt toch meer op knip- en plakwerk. Structurele aanpak is meer op zijn plaats maar dat overstijgt vaak de macht van een gemeente. Het scheppen van meer werkgelegenheid is zo'n geval. Ook de huurdersheffing vanuit het Rijk op woningcorporaties is daar een sprekend voorbeeld van. De corporaties verrekenen die heffing op hun beurt op de huurders.

bron: bd.nl

Verlaging riool- en afvalstoffenheffing

De gemeente Den Bosch moet een wezenlijke verlaging invoeren van de riool- en afvalstoffenheffing voor de burgers van Den Bosch. Dat vinden de oppositiepartijen geschrokken als ze zijn van het armoede-rapport dat vorige week is verschenen.

Om de woonlasten te verlichten zou daarom die verlaging de inwoners meer soelaas bieden. Het voorstel is om die gemeentelijke lasten met tien procent te verlagen. Het armoede-rapport vermeldt dat als de huidige trend van steeds zwaarder worden vaste lasten, één op de drie huurders van de drie grote woningcorporaties in 2018 onder de beruchte armoedegrens komt te staan.

bron: bd.nl

Huizenmarkt Bossche regio trekt aan

De woningmarkt heeft zich in het derde kwartaal verder hersteld volgens makelaarsvereniging NVM. De verkoop in Den Bosch en regio kwam in dit kwartaal uit op 488 woningen met een gemiddelde transactieprijs van € 222.000,00. De stijging was iets meer dan 25 procent meer dan in hetzelfde kwartaal in 2012.

Den Bosch scoort daarmee hoger dan het landelijk gemiddelde van tien procent. De daling van de huizenprijzen zet nog steeds door met een afname van 6.5 procent.

De regio Den Bosch is qua transactieprijs het een na hoogste in Noord-Brabant. Uden en omgeving zit daar beduidend veel hoger op met een transactieprijs van € 251.000,00.

bron: nos.nl

Kerstversiering in de binnenstad

De zomerse temperaturen ten spijt is Ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch toch maar begonnen met de kerstversiering van de straten in de Bossche binnenstad. Het is wel een beetje raar en niemand is er nog voor in stemming.

Maar in aanloop van Sinterklaas die volgende maand aankomt, is het wel zo verstandig om er nu al aan te beginnen.

Datum Jeroen Bosch expositie bekend

De datum van de grote Jeroen Bosch expositie is door Ad 's Gravesande, artistiek leider van de stichting Jheronimus Bosch 500, bekend gemaakt. De expositie van de Bossche schilder zal lopen van 11 februari tot 8 mei 2016 in het Noordbrabants Museum.

De gemeenteraad kreeg dit maandagavond te horen. Het eerdere plan was om de tentoonstelling al eind 2015 te houden. maar daar werd vanwege organisatorische redenen vanuit het Prado, Madrid, vanaf gezien. Het Spaanse museum wil in hetzelfde jaar een soortgelijke expositie organiseren.

Het Noordbrabants museum zal in de periode van deze internationale expositie alle dagen van de week geopend zijn, de avonduren incluis.

bron: bd.nl

De opening van MediaMarkt in Woonboulevard De Herven is gepland in het midden van 2014. De Bossche Woonboulevard wordt fors uitgebreid van 40.000 naar 60.000 vierkante meter.

Deze kolos in de witgoed- en electronicabranche betekent van de ene kant een boost voor de Woonboulevard maar kan de doodsteek zijn voor andere (en kleinere) aanbieders in die branches in deze stad.

bron: bd.nl

Bagel & Beans beste in AD Koffietest

Koffieleuten van Den Bosch, verheugt u! Den Bosch heeft de beste koffieshop van Nederland binnen zijn grenzen. Koffiezaak Bagel & Beans aan de Hooge Steenweg is de winnaar in de AD Koffietest 2013. 

De zaak ontving lovende kritieken van de juryleden van het Centrum voor Smaakonderzoek. Als enige kreeg het drie keer het cijfer 10 voor zijn koffie. Er werden honderd soortgelijke zaken bezocht en daarvan kreeg iets meer dan de helft (53%) een voldoende. 

bron: omroepbrabant.nl

Yvonne Joris overleden

Yvonne Joris, oud-directeur van het Stedelijk Museum in Den Bosch,  is afgelopen weekend overleden op 30 september. Dat meldde het Brabants Dagblad. Joris is 63 jaar oud geworden.

bron: omroepbrabant.nl

Marktkooplui verdeeld over indeling

Zo'n zestig marktkooplui reageerden verdeeld over de plannen van de nieuwe indeling van de Bossche markt op de woensdagen.
Die plannen werden maandagavond door het college van B & W van Den Bosch voorgesteld. 

Concreet houden de plannen in dat de marktkramen dichter bij elkaar, meer naar het midden van de markt, komen te staan. Op dit moment zijn er op de woensdagmarkt grote ruimtes tussen de kramen (zie foto). Dat wordt als ongezellig ervaren door kooplui en burgers.

Sommige kooplui zijn - terecht of onterecht - bang dat het opschuiven naar het midden hen inkomsten zal schelen. Anderen willen juist hun kramen dichter bij de winkels plaatsen.

bron: bd.nl

FC Den Bosch acceptatie homosexualiteit

Wikimedia Commons

FC Den Bosch maakt zich sterk voor acceptatie van homosexualiteit. Daarom wordt op vrijdag 11 oktober in de Vliert de regenboogvlag gehesen. Dat is het internationale symbool van de homobeweging.

De gemeente Den Bosch ijvert al jaren voor acceptatie van homosexualiteit en betrekt er nu ook sportclubs bij. FC Den Bosch geldt bij uitstek als een Bossche club met een groot draagvlak bij de inwoners van de stad.

De directeur van de Bossche club, Peter Bijvelds, heeft clubs uit de regio uitgenodigd dit voorbeeld te volgen om ook zo'n vlag bij hun sportgebouw uit te hangen.

bron: bd.nl

Parade in herfsttooi

Het is zondag 3 november 2013 vroeg in de ochtend. De stad is nog rustig. De Parade is uitgestorven (behalve dat ene kleine manneke daar) en in de aangrenzende horeca is het personeel zich aan het voorbereiden voor de koopzondag.

Aan de bomen hangen nog bladeren maar de komende week is veel harde wind voorspeld. De herfsttooi van de bomen aan de Parade zal nog van korte duur zijn. Kale takken zullen het beeld voor maanden bepalen.

Leidingwater Den Bosch hard

De hardheid van het leidingwater in Den Bosch is tamelijk hoog. Uit objectieve metingen is aangetoond dat de hardheid 10dH bedraagt. 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalkdeeltjes aanwezig zijn in elke 1000 liter water. Rekensom voor 10 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 150 m3: (17,8 x 10 =) 178 gram kalk x 150 m3 water: 26,7 kilo kalk per jaar. 

De gevolgen zijn dat u een droge huid kan krijgen, de waterleidingen verstopt raken, uw cv of boiler niet optimaal werken en die vervelende witte aanslag in uw douchecel verschijnt. Bij een meting van 6dH wordt water ervaren als zacht en lekker. 

 

Drukke Hartjesdag 2013

De vijfde Hartjesdag in de binnenstad van Den Bosch werd erg goed bezocht. Het aangename weer speelde uiteraard een belangrijke rol hierin. Er waren zo'n honderd kramen uitgestald in de Hinthamerstraat en Hinthamereinde. Op de Markt speelde de Koninklijke Harmonie.

 

Er waren kramen met eten, kleding, kunst, ambacht en zelfgemaakte producten. Je kon een glasblazer live aan het werk zien met zijn ambacht of kijken hoe versgemaakte pasta wordt bereid. 

 

Voor jongeren had Stichting Jong Actief een workshop ingericht voor graffiti en rap. Voor het rappen kregen jongeren assistentie bij het schrijven van hun raps van onder meer de Tilburgse hiphopper Corné Marsé. 

 

bron: bd.nl

Den Bosch DOET! druk bezocht

De belangstelling voor Den Bosch DOET! op het Kerkplein was groter dan de voorgaande edities. Bij deze vierde editie werd niet alleen het vrijwilligerswerk belicht maar was er ook een koppeling met de stagemarkt. Non-profits en clubs waren erbij

Het mes sneed aan twee kanten. De organisaties die vrijwilligers wilden werven konden zich op deze zaterdag profileren en zij die een geschikte stage of vrijwilligerswerk zoeken, konden eventueel iets van hun gading vinden. 

Het evenement werd door Galant Vrijwilligerswerk georganiseerd.

bron: bd.nl

Asfalt op Willemsplein

Het Willemsplein bij Essent werd vrijdag geasfalteerd door aannemer Dura Vermeer. Het plein is voor verkeer en vooral voor automobilisten nog altijd gesloten, maar binnenkort zal de situatie zijn genormaliseerd. Medio oktober gaat het open.

Aan het Wilhelminaplein zijn nu grote werkzaamheden aan de gang zoals een nieuw riool. 

bron: bd.nl

Werkzaamheden aan Wilhelminaplein

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het Willems- en Wilhelminaplein, zowel boven- als ondergronds.

Werkzaamheden
Vanaf 2 september jl. rijdt het verkeer al op de nieuwe rijbaan van de Koningsweg. Ook de restauratie van de Willemsbrug is bijna klaar. Op het Wilhelminaplein zijn kabels en leidingen verlegd en opgeruimd. Ook is op een aantal plekken de voormalige vesting blootgelegd. De komende periode worden trottoirs, fietspaden en de rijweg aangepakt.

Planning
Vanaf maandag 30 september wordt het Willemsplein helemaal afgesloten voor het autoverkeer. Het is de bedoeling dat dan de kruising af wordt gemaakt. In deze periode worden de verkeerslichten geplaatst, de asfaltdekking gelegd en de markering aangebracht. De afsluiting duurt minstens twee weken.

In de week van 14 oktober wordt het Willemsplein en Willemsbrug weer opengesteld. Het Wilhelminaplein is dan zo ver klaar dat alleen de weg richting Vught over de Vughterbrug in beide richtingen is afgesloten. Naar verwachting zal deze situatie tot eind 2013 duren.

Meer foto's zien? Klik hier.

Protest tegen schaliegas

Actievoerders tegen schaliegas hebben deze morgen gedemonstreerd  bij het Provinciehuis in Den Bosch. In de ochtend vond er een hoorzitting plaats over schaliegas. Vanmiddag is er een extra vergadering over een voorstel om heel Brabant boorvrij te maken.

Boxtel en Haaren zijn aangewezen als plek voor proefboringen.


Veel bewoners zijn daar fel op tegen omdat de risico's van de winning van schaliegas onbekend is. De protestactie bij het Provinciehuis is daar nu een gevolg van.

bron: bd.nl

Bosch Maritiem 2013

Bosch Maritiem 2013

Afgelopen weekend was de zeventiende editie van het Bosch Maritiem. Het is het grootste binnenvaart evenement van Nederland op maritiem-historisch gebied. Het meerdaagse feest - want zo kun je het wel noemen - wordt om de twee jaar gehouden. 


Feestelijkheden:

 • openluchtconcerten
 • maritieme demonstraties
 • beeldende kunst
 • podiumkunsten
 • shanty koren
 • accordeonfestival
 • zeeliederen
 • braderie en andere culinaire genoegens (gerookte poon)
 • jeugdattracties

Deze foto op rivier De Dommel is genomen vanaf de loopbrug bij het Wilhelminaplein aka Heetmanplein.  Klik op de foto voor uitvergroten. Meer foto's van Bosch Maritiem kunt u bekijken op Foto's anno nu. Voor meer informatie gaan naar maritiemshertogenbosch.nl.

Vuurwerkcontroles van start

Vuurwerk is een jaarlijks terugkerende traditie. De één vindt het prachtig, de ander vervloekt het. Je zal maar in een wijk wonen waar het al ruim voor de toegestane datum constant knalt. Je buren zullen maar een grote hoeveelheid vuurwerk hebben opgeslagen op hun slaapkamer.

Kortom vuurwerk kan overlast en gevaar veroorzaken als het niet op de juiste plaats en het juiste moment wordt opgeslagen en afgestookt.

Daarom gaat de politie in Oost-Brabant waaronder Den Bosch valt, deze maand weer streng toezien op het bezitten en afsteken van vuurwerk. Al het vuurwerk, dus ook de restanten van vorig jaar, is illegaal als het buiten de toegestane tijd wordt afgestookt.

Legaal vuurwerk mag in 2013 door iedereen vanaf 16 jaar op zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december worden gekocht bij de erkende vuurwerkhandelaren. Goedgekeurd vuurwerk is altijd voorzien van een lont, een Nederlandse gebruiksaanwijzing en het opschrift ‘Bestemd voor particulier gebruik’. Het afsteken van vuurwerk is toegestaan op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

Intocht Sinterklaas 2013

Sinterklaas is nu in 2013 ook in Den Bosch aangekomen. De Pieten stonden al op de kade op hem te wachten, maar Sinterklaas moest nog van de boot komen.

Dit jaar kwam hij op een andere plek van boord af, namelijk bij het wachthuisje aan de Oliemolensingel en niet bij Sluis 0 aan de Zuidwillemsvaart zoals de voorafgaande jaren.

Er was veel publiek bij de Oliemolensingel en langs de route die Sinterklaas zou nemen op weg naar het stadhuis op de Markt. Gelukkig bleef het droog en was het niet zo mistig als de dag daarvoor. De kinderen van Den Bosch kunnen vanavond beginnen met schoentjes zetten.

Aan Zwarte Piet zal het niet liggen als het niet weer een groot feest wordt in Den Bosch. Ga voor de video van de intocht van Sinterklaas naar Video's en interviews.

Besluit kort parkeren ondoordacht

Ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch vindt het besluit van de gemeenteraad ten aanzien van het zogenaamde ultrakort parkeren in onder meer de hele Vughterstraat een 'ondoordacht besluit'.

Dit ultrakort parkeren gaat van maandag tot en met zaterdag gelden van 09:00 tot 18:00 uur. Het is om snelle kopers tegemoet te komen, maar het besluit gaat tegen het advies in van Hartje, Kamer van Koophandel en Bewonersvereniging Leefbare Binnenstad.

Wat de kosten zijn van dit ultrakort parkeren van maximaal een half uur is nog onbekend. Op dit moment is de parkeerduur één uur.

bron: bd.nl

Ontevredenheid werkwijze JB500

Ton Rombouts, de burgervader van Den Bosch, is niet tevreden over de werkwijze van de stichting Jeroen Bosch 500 (JB500). Net als vele Bosschenaren constateert hij dat er te weinig draagvlak is voor JB500. Er is geen 'mienskip' om het in het Fries uit te drukken. JB500 is te Amsterdams waar het eigenlijk Bosch zou moeten zijn.

Dat Fries woord mienskip wat gemeenschapszin betekent, wordt hier opzettelijk gebruikt omdat dat de reden was dat Brabant niet uitgeroepen werd tot Culturele Hoofdstad 2018. De stad Leeuwarden won de prijs. Voor die plannen van de Provincie was er in ieder geval ook weinig of geen draagvlak in Brabant.  In Den Bosch is men nu bang dat de viering van de vijfhonderdste sterfdag van Jeroen Bosch (JB500) in 2016 dezelfde heilloze weg zal gaan.

Er zijn duidelijke paralellen te trekken tussen de werkwijze van Culturele Hoofdstad 2018 en JB500. De organisatie bestaat uit de aloude culturele elite omringd door managerachtige types en de leiders zijn woonachtig in Amsterdam respectievelijk Martijn Sanders en Ad 's-Gravesande. Er heerst bij beide organisaties een top-down mentaliteit en er gaat veel gemeenschapsgeld om.

JB500 leeft nauwelijks onder de bevolking en nu wordt er 3,5 miljoen euro uitgetrokken om Den Bosch klaar te maken in zaken als veiligheid, infrastructuur en gastvrijheid als de festiviteiten in 2016 beginnen. In de gemeenteraad is veel tegenstand voor die plannen.

bron: bd.nl/omroepbrabant.nl

Meer huurders onder armoedegrens

Steeds meer huurders in Den Bosch dreigen in 2017 onder de armoedegrens te geraken. Dit heeft onderzoekbureau RIGO gedaan in opdracht van de gemeente en aantal woningcorporaties. Landelijk komt het aantal huurders dat in 2017 onder de armoedegrens leeft uit op 891.000 huurders: 35 procent van de huurders.

Voor Den Bosch betekent dat dan één op de drie huurders niet meer rond kan komen vanwege hogere vaste maandelijkse lasten. Dat komt neer op zo'n bijna achtduizend huurders.

Een onacceptabele situatie vindt wethouder Weyers van Wonen. Hij gaat met de Bossche woningcorporaties en het Huurdersplatform dinsdag een petitie aanbieden in Den Haag om te pleiten voor meer lokaal maatwerk.

Een combinatie van oplopende huren, energiekosten en werkeloosheid, en daling van allerlei toeslagen is de oorzaak van deze stijging van de armoede in Nederland.

bronnen: bd.nl/rigo.nl

Bosschenaren audiëntie paus

Kapelaan Patrick Kuis, priester van de Sint Jan, gaat met een bus vol Bosschenaren op audiëntie bij paus Franciscus. Omdat de paus als rechtgeaarde Argentijn een voetbalfan is, kreeg kapelaan Kuis het lumineus idee hem een door alle spelers van FC Den Bosch gesigneerde shirt te geven. Met een Oeteldonkse sjaal, uiteraard.

De kapelaan benaderde de buschauffeur van de Bossche supporters en in no time was de bus vol, zo groot was het animo. Ook de hotemetoten van Oeteldonk gaan mee zoals Peer van den Muggenheuvel en Prins Amadeiro. De bus vertrekt 18 oktober naar Rome.

Paus Franciscus heeft vanaf zijn inauguratie al meerdere keren voetballers van naam en faam ontvangen. Het Italiaans nationaal elftal, Squadra Azzuri, is al op audiëntie geweest en Lionel Messi gaf zijn landgenoot een gesigneerde shirt. Daar komt nu het shirt van FC Den Bosch bij.

bron: fcdbfans.nl/bd.nl

Sloop GZG terrein in zicht?

De kogel lijkt door de kerk. Het Bossche college van B & W heeft ruim 5000 vierkante meter van het terrein van het voormalige Groot Ziekengasthuis (GZG) voor vijf miljoen euro aangekocht.

Daardoor kan de vof GZG als zijnde eigenaar en ontwikkelaar het gedeelte van het oude ziekenhuis dat is aangekocht, laten slopen. De plannen zijn dat de sloop voor 1 juli 2014 begint en eind 2015 moet zijn afgerond.

Lokale oppositiepartijen hebben zo hun vragen bij deze handel en wandel van het college. Zij willen weten of het college de mogelijkheden heeft onderzocht om het gehele GZG-terrein te kopen. Ook willen ze weten waarom de gemeenteraad niet is betrokken bij die aankoop.  

bron: bd.nl

Ultrakort parkeren

Dit is 'm dan, het zo verfoeide bord (uitvergroot de foto) waarop staat dat je maar een half uur kunt parkeren in de Vughter- en Hinthamerstraat. Bezoekers van de stad en klanten van winkeliers worden er erg nerveus van.

Winkeliers balen want klanten klagen steen en been of komen niet meer terug. Deze maatregel valt ook niet te rijmen met andere acties zoals die van City Change Center die de strijd aangaat tegen de oprukkende leegstand van de binnenstad.

De middenstand heeft het al zwaar en met het ultrakort parkeren kweek je niet echt een uitnodigende sfeer. Winkeliersverenigingen en lokale politieke partijen willen zo snel mogelijk af van dit bestuurlijke wangedrocht.

Ultrakort parkeren is een ramp

Winkeliers in de Vughter- en Hinthamerstraat willen zo snel mogelijk af van het ultrakort parkeren. In die twee straten van de Bossche binnenstad mag je niet langer dan een half uur parkeren.
Deze gemeentelijke maatregel is per 1 december van kracht gegaan.

De winkeliers willen er zo snel mogelijk vanaf want het kost hen klanten of levert hen op zijn minst boze en opgefokte klanten. Die klanten zijn gehaast want willen geen bon riskeren. En ze worden boos als ze wel op de bon zijn geslingerd.

Bossche winkeliersverenigingen en een paar lokale politieke partijen willen korte metten maken met het ultrakort parkeren.

bron: bd.nl

Het McGuire-stotterprogramma

Het McGuire-programma is een wereldwijd succesvol programma voor stotteraars. Sinds kort is er ook een vestiging in Den Bosch in de Vughterstraat. 

Het McGuire-stotterprogramma is in 1994 opgericht door de Amerikaanse stotteraar Dave McGuire. Dit wereldwijde programma gaat er vanuit dat stotteren zowel een lichamelijke als psychische oorzaak heeft. Voor meer informatie ga naar mcguireprogramma.nl.

In het tv-programma Sprakeloos van de KRO komen mensen in beeld die de strijd aangaan met zichzelf en het stotteren. Op de website van mcguireprogramma.nl zijn video's te bekijken van Sprakeloos.

Bioscoop in Paleiskwartier

Bioscoopexploitant Gotcha uit Weert wil een grote bioscoop in het Paleiskwartier te vestigen. B&W van Den Bosch heeft daar wel oren naar; liever daar dan een bioscoop in het oude GZG terrein.

Pathé en Jogchem's Theater willen juist daar dolgraag een grote bioscoop in Den Bosch bouwen. Alleen heeft B & W andere plannen met het uitgestrekte gebouw. En ook de vof GZG, de ontwikkelingscombinatie van AM en Heijmans die eigenaar is van het GZG-terrein zien een bioscoop in combinatie met woningen en winkels niet zitten. 

Feit is wel dat de Bosschenaar het Paleiskwartier (nog) niet in zijn hart heeft gesloten.

bron: bd.nl

Grote steun herbenoeming Rombouts

De gemeenteraad van Den Bosch heeft bijna unaniem zijn steun toegezegd aan de vierde termijn van burgemeester Ton Rombouts. Bij de schriftelijke stemming was het vierendertig vóór en vier die tégen stemden.

Rombouts was blij met de toegezegde steun maar hij ervoer die steun niet als iets vanzelfsprekends. Hij noemt het burgemeesterschap van Den Bosch "de functie van zijn leven in de stad van mijn hart".

Hij benadrukte dat hij niet bijtekent vanwege het feestjaar 2016. Dat is het Jeroen Bosch jaar waar hij zich al vele jaren voor heeft ingezet.

bron: bd.nl
foto: s-hertogenbosch.nl

Ombouw kantoorflat tot woningen

De kantoorflat aan de Helftheuvelpassage wordt verbouwd tot woningeenheden. Het worden er zo'n stuk of 128 woonstudio's. Het zijn allemaal kleine eenheden van niet meer dan 26 vierkante meter.

Het worden dus eenpersoonswoningen. De gemeente heeft zich aan de plannen van eigenaar Acres Real Estate en projectontwikkelaar Cornelis Huygens geconformeerd. Op 18 december is er in buurthuis De Helftheuvel een inloop waar de plannen worden besproken.

Deze ombouw van een kantoor- naar een wooncomplex past bij de enorme leegstand waarmee de zakelijke bouw te kampen heeft. De krimp wordt door 'de crisis' en veranderingen in het woon-werkverkeer veroorzaakt. Er is gewoonweg minder behoefte aan zakelijke bouw. De leegstand in de zakelijke sector zal verder verergeren doordat het Rijk ook een groot aantal gebouwen gaat sluiten.

bron: bd.nl

Wordt Rombouts herbenoemd?

Er is een grote kans dat Ton Rombouts voor een nieuwe termijn als burgemeester van Den Bosch zal worden herbenoemd. Dat wordt dan zijn vierde termijn. 

Rombouts is burgemeester van Den Bosch sinds 1996. Zijn huidige termijn (de derde) loopt per 1 september 2014 af. Hij gaf zelf aan te willen stoppen in 2016, het Jeroen Bosch Jaar. Rombouts wordt dan ook vijfenzestig jaar.

bron: bd.nl
foto: s-hertogenbosch.nl

Leegstand Bossche winkelcentra

Deze website besteed veel aandacht aan de leegstand van de Bossche binnenstad. Den Bosch is echter meer dan de binnenstad. In de diverse winkelcentra in de buitenwijken hebben winkeliers het natuurlijk net zo moeilijk met dalende omzetten en ander economisch ongemak. En ook daar dreigt het spook van de leegstand toe te slaan als dat inmiddels al niet is gebeurd.

Daarom heeft de gemeenteraad dit onderwerp terecht op zijn agenda gezet. De aanleiding is de toenemende leegstand in winkelcentrum Lokerenpassage in de Maaspoort. De oppositiepartijen willen erover praten in de eerstvolgende vergadering van de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer.

Leegstand betekent op den duur verloedering wat weer gevolgen heeft voor de veiligheid of in ieder geval het gevoel van veiligheid. Sommige delen van een winkelcentrum zijn donker omdat er winkels weg zijn. En dat geeft weer dat 'unheimische' gevoel.

bron: bd.nl

Parkeerinkomsten bijna miljoen lager

Daling parkeerinkomsten

Zoals al eerder gemeld op deze website zien gemeenten hun inkomsten uit parkeergelden alleen maar dalen de laatste jaren. Dat gaat ook op voor de gemeente Den Bosch. De verwachte inkomsten voor 2013 zullen bijna een miljoen euro minder opbrengen. Dit blijkt uit de managementrapportage 2013.

Dat is niet louter aan de 'crisis' te wijten maar veel eerder aan de uitmelking van het parkeren door de tarieven elk jaar te verhogen. In het artikel hieronder is te lezen dat tariefverhoging uiteindelijk averechts werkt. Hoe deze daling te stoppen is ongewis. Gemeenten zijn per definitie weinig bereid om eenmaal gestelde tarieven aan te passen.

bron: bd.nl

Daling gebruik parkeergarages

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en een parkeeradviesbureau blijkt dat er steeds minder geparkeerd wordt in de binnenstad. Het aantal parkeeruren daalde in de periode tussen 2008 en 2012 met maar liefst tien procent.

Vooral parkeergarages in de binnenstad kampen met deze teruggang. Het onderzoek ging over negentien gemeenten.

Volgens de onderzoekers hanteren gemeenten een veel te hoog tarief voor het parkeren. Gemeenten lopen tekorten op hun begroting en het onderzoek stelt dan ook vast dat het telkens verhogen van de tarieven averechts werkt.

Met dit onderzoek in de achterzak kan de gemeente in Den Bosch zichzelf vragen stellen ten aanzien van de geplande parkeergarage van het Vonk en Vlam terrein aan de Hekellaan. Hoe rendabel zal die zijn? Toen er nog een gewone bovengrondse parkeerplaats stond, werd er ook al niet optimaal gebruik gemaakt van die parkeermogelijkheid. Steven we nu af op een financiële flop?

Parkeerheffing als melkkoe voor een gemeente blijkt haar grenzen te hebben bereikt en keert zich nu tegen diezelfde gemeente. Lege parkeergarages zijn veranderd in verliesposten voor een gemeente.

bron: nos.nl

Bossche Transferia duurder

Transferium Pettelaarspark

De kosten voor het parkeren op de Bossche transferia gaat met maar liefst 50 procent omhoog. Waar bezoekers nu nog twee euro moeten betalen, wordt de prijs nu drie euro. De verhoging gaat volgend jaar in.

Het bestuur van de provincie moet nog instemmen met deze verhoging want zij beslist over de transferia. Maar de verwachting is dat het bestuur zal instemmen met deze tariefverhoging.

bron: bd.nl

Met pontje over de Dommel

Pontje Dommel

Met het pontje over de Dommel varen naar de overkant, naar Het Bossche Broek. Veel wandelaars maken gebruik van dit pontje om hun wandeling voort te zetten in Het Bossche Broek.

Daar was het vandaag ook het weer voor, een prachtige dag medio november. De temperatuur was ongeveer twaalf graden en de zon scheen bijna de hele dag, met weinig wind.

Mega Snuffelmarkt groot succes

De Mega Snuffelmarkt in de Brabanthallen is weer een succes. Dat blijkt wel uit de parkeerplaats die zaterdag helemaal vol stond. Van heinde en verre komen mensen snuffelen in de circa 2500 kramen. De verwachting is dat er zo'n twintigduizend mensen op deze jaarlijks terugkerend snuffelmarkt zullen afkomen.

Organisatiebureau De Wit Evenementen organiseert naast de Mega Snuffelmarkt elke maand een snuffelmarkt in de Brabanthallen. Dit jaar worden er zes hallen gebruikt. Je kunt dus spreken van een Supermega Snuffelmarkt. De snuffelmarkt is er morgen zondag 17 november ook nog.

bron: bd.nl

Elfde van de elfde: carnaval!

Stadhuis in 11/11
Carnaval op 11/11

Het is vandaag maandag de Elfde van de Elfde en dat zullen we weten ook. In ieder geval de feestvierders op de Markt in Den Bosch gaan helemaal op in het carnavalsgebeuren van deze dag. En op andere locaties in de stad zal dat ook wel het geval zijn.

Er gaat veel dicht

Kerken gaan dicht, politiebureaus gaan dicht, banken gaan dicht, bedrijven en winkels gaan dicht, postkantoren zijn opgeheven, steeds meer cafés moeten sluiten. Wat kan er nog meer dicht gaan?

Het Brabants Dagblad meldde gisteren dat er al zestig kerken in het bisdom Den Bosch gesloten zijn en dat er achttien op de nominatie staan. En vandaag bericht de krant dat door de vorming van de nationale politie een aantal politiebureaus dicht zullen gaan. Elk basisteam krijgt één politiebureau en deze maatregel zal vooral op het platteland voel- en zichtbaar zijn.

De Rabo bank heeft aangekondigd dat van de 800 banken er 300 zullen sluiten. Dat zal in 2016 zijn beslag nemen. De bank is al fors in aantal afgenomen. In 2008 waren er nog 1.112 kantoren, in 2012 nog maar 826. De toename van internetbankieren wordt vaak als reden opgevoerd.

Bedrijven en winkels gaan dicht en dat is natuurlijk te wijten aan 'de crisis'. Er gaat wel erg veel dicht. En de hamvraag is: komt er wat anders voor in de plaats?

bronnen: bd.nl/rtlnieuws.nl

Intentieverklaring bowlingcentrum

Pompen en Verlouw

De ondertekening van de intentieverklaring tussen de gemeente en Bison Beheer BV over een bowlingcentrum in het pand van Pompen en Verlouw in de Vughterstraat kan naar verwachting binnen twee weken rond zijn.

Bison Beheer wil een bowlingcentrum met acht tot tien banen met horeca voorziening in deze voormalige Ford garage laten bouwen. Op dit moment is er een onderzoek aan de gang ten aanzien van geluids- en verkeeroverlast.

De bewoners van het wooncomplex Sonneveld aan het Wilhelminaplein verzetten zich fel tegen deze plannen van de gemeente. Zij willen niet de dupe worden van de geldhonger van deze gemeente en kondigen aan strijd op alle fronten te gaan leveren tegen dit plan. Er is inmiddels al een protestbrief naar de wethouder van Stadsontwikkeling gestuurd.

bron: bd.nl

Vandaag begint de winter

We hebben tot nu toe mazzel gehad met het weer. Het was vrij zacht maar wel erg nat.  Maar vandaag gaan we het toch beleven: de eerste winterse dag met later in de week kans op winterse buien en gure wind.

Wat voor winter gaan we krijgen? Weer een strenge en langdurige winter zoals de voorbijgaande winters zijn geweest. Zodat op tv weer veel Friezen aan het woord komen om hun liefde voor de Tocht der Tochten te uiten?

Of wordt het weer eens een kwakkelwintertje dat meer op een koude herfst lijkt met veel depressies vanuit het westen? Vorige winter was er sprake van veel (harde) wind uit het noorden, polaire lucht en dat betekent een strenge winter. De winters daarvoor waren ook niet mals.

Wordt dat de trend en gaan we een kleine ijstijd tegemoet zoals sommige klimatologen beweren?

Herbouw Vughterpoort op Heetmanplein?

Het idee om de Vughterpoort te herbouwen werd in 2011 door Peter Verhagen geopperd vanwege de herinrichting van het Heetmanplein annex Wilhelminaplein. Door de Randweg krijgt dat verkeerspunt minder verkeer te verwerken. 

Daarom leek het Verhagen een goed plan  om de afgebroken poort te reconstrueren. Het zou een toeristische trekpleister kunnen worden in zijn visie. Verhagen is voormalig projectleider Binnendieze en vestingwerken van Den Bosch.

De VVD-fractie heeft er wel oren naar gezien de extra inkomsten van het toerisme, maar de linkse partijen GroenLinks en PvdA zijn tegen. De PvdA wil Den Bosch eigentijdser en dynamischer positioneren. Het is een oude strijd tussen oubolligheid en hip willen zijn.

bron: bd.nl

Afronding Wilhelminaplein

De werkzaamheden aan het Wilhelminaplein zijn bijna klaar. Dat meldt aannemer Dura Vermeer. De verwachting is dat het plein 15 november weer volledig bereikbaar zal zijn voor het (auto)verkeer. Nu wordt nog gewerkt aan de riolering en het kabelnetwerk van het complex Sonneveld.

Het uiteindelijke doel van deze grootscheepse verbouwing is het bereiken van een duidelijkere verkeerssituatie dan voorheen. Het Heetmanplein was berucht om zijn verwarrende en ingewikklede structuur. Vooral mensen buiten de stad hadden er veel moeite mee. Willemsplein en Wilhelminaplein krijgen een grote T-splitsing. De kosten hebben ruim vijf miljoen euro gekost.

bron: bd.nl

Marco Kroon mogelijk mee naar Mali

De met de Willemsorde onderscheiden militair Marco Kroon keert volgende week terug bij het Korps Commandotroepen. Defensie overweegt die eenheid naar Mali te sturen als vredesmissie. Over die missie in de woestijn van Mali neemt Defensie aanstaande vrijdag een beslissing.

Kroon werkt nu als compagniecommandant bij de 17de pantserinfanterie bataljon in Oirschot. Kroon raakte enige jaren geleden in opspraak toen hij beschuldigd werd van drugshandel in zijn café in Den Bosch en verboden wapenbezit (stroomstootwapens). Voor laatste werd hij schuldig bevonden. Kroon heeft de horeca inmiddels vaarwel gezegd.

bron: nu.nl
foto: Wikimedia Commons

Veiling werken Henri Titselaar

STOK (Stichting Stedelijk Overleg Kunstenaars) organiseert een verkoopveiling van werken van de op 23 juli 2013 overleden Bossche kunstenaar Henri Titselaar. De veiling zal op zondag 3 november om 14:00 uur in het Kruithuis beginnen.

Kijkdagen zijn vrijdagavond 1 november van 19:00 tot 21:00 uur en zaterdag 2 november van 12:00 tot 17:00 uur.

Er is vrij entree en er zijn geen veilingkosten.

Wijk Boschveld krijgt ambachtencentrum

De wijk Boschveld krijgt een ambachtencentrum. De gemeente en investeringsmaatschappij BIM gaan dat plan ontwikkelen. De locatie is naast het grote Grassocomplex waar al vele ambachtelijke bedrijven bevinden. Wat de kosten zullen zijn, moet nog worden berekend.

bron: bd.nl

Maker Jeroen Bosch standbeeld

Auguste Falise

Iedere Bosschenaar kent het beeld dat van de schilder Jeroen Bosch op de Bossche Markt staat pal voor de C&A. Het beeld is een onlosmakelijk onderdeel van Den Bosch. 

Maar wie de maker was van het beeld is minder bekend. Welnu, dat was de Nederlandse beeldhouwer Auguste Falise, geboren in Wageningen en aldaar in 1936 overleden. 

Falise was leraar anatomisch tekenen en boetseren aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Bosch. De onthulling van het standbeeld was op 17 juni 1930.

foto: Wikimedia Commons

Den Bosch weer meest gastvrije stad

Den Bosch is voor de vierde keer verkozen als de meest gastvrije stad van Nederland. Dat is gistermiddag 9 oktober in Den Haag bekendgemaakt. Groningen werd tweede en Maastricht derde.

Qua veiligheid, vriendelijkheid in de horeca, bereikbaarheid te voet en vindbaarheid eindigde Den Bosch als hoogste. In de categorie cultuuraanbod kwam de Brabantse hoofdstad niet voor in de top drie noteringen.

Daar zal de gemeente zich toch iets van moeten aantrekken. Er zijn gelden vrijgemaakt vanuit de Provincie in het kader van Jeroen Bosch 500 in 2016 en de gelden die openstaan van het mislukte avontuur Culturele Hoofdstad 2018.

Dat geld zou aangewend moeten worden voor projecten die structureel en blijvend van karakter zijn met een allure die boven de stad uitstijgt.  

 

 

Weinig animo Bosch Diner

Ruim driekwart van de Bosschenaren vindt dat voor de vijfhonderdste sterfdag van Jeroen Bosch een groots en uitgebreid programma komt. De Bossche bevolking wil zo zijn grote zoon herdenken en dat mag best wat kosten. 

Alleen wil diezelfde Bosschenaar er niet al teveel voor doen blijkens de geringe belangstelling voor deelname aan het Bosch Diner. Dat is een kookwedstrijd tussen Bossche wijken die op de Markt plaatsvindt. Vanwege te weinig deelnemers is Bosch Diner dan ook stopgezet. Het Bosch Diner maakt deel uit van de programmering van Jheronymus Bosch 500 (JB500). De bijgaande foto dateert van 2010.

bron: bd.nl

Expositie van Annie Rieu

Annie Rieu is 83 jaar en spreken gaat niet meer zo makkelijk maar ze heeft een grote passie en dat is schilderen. Zondag 15 september was de opening van haar expositie in wijkcentrum De Stolp aan de Rijnstraat.

De kunstenares heeft in de loop der jaren van haar actieve leven zo'n driehonderd werken gemaakt. Daarvan hangen er nu dertig stuks in De Stolp.

Zij schilderde aanvankelijk abstract maar haar beeldtaal is nu realistischer geworden zoals portretten, landschappen en locaties van Den Bosch.

bron: dé Weekkrant Stadsblad 's-Hertogenbosch

Riek Wolfs overleden

Riek Wolfs, eigenaresse van eetcafé De Blauwe Druif, is overleden op 27 september na een kort ziekbed. Zij is 66 jaar geworden. Samen met haar zus Jeanette heeft ze veertig jaar het café bestierd. Riek Wolfs was een bekende figuur in het Bossche uitgaansleven.

Drie jaar geleden dreigde sluiting van het populaire café en Riek was er erg onder geëmotioneerd. Het was alsof ze een kindje ging begraven, waren haar woorden toen. Gelukkig kwam er een doorstart van het café dat verder ging onder de naam Eetcafé De Druif.

bron: bd.nl

Willemsplein is weer open

Het Willemsplein voor het gebouw van Essent is maandag 14 oktober weer open voor het verkeer. Daarentegen gaat het Wilhelminaplein nu helemaal dicht. De verwachting is dat deze situatie tot eind 2013 voortduurt.

Intussen ervaren steeds meer Bosschenaren last van de aanpak van de wegen in de Bossche binnenstad. Naast het Willems en Wilhelminaplein zijn er werkzaamheden bij de Hekellaan (Vonk- en Vlamplein), de Sint Janssingel en Zandzuigerstraat en last but not least de afsluiting van de Bartenbrug.

Paddestoelen in de binnenstad

Zomaar tijdens een ochtendwandeling in de binnenstad (Uilenburg) tref je een herfsttafereel aan.

B*There Festival begint

Het B*There Festival begint op 12 oktober en duurt de hele herfstvakantie. B*There is een festival voor jongeren tussen 15 en 25 jaar. Het is de achtste editie van dit jongerenfestival.

B*There is er deze herfstvakantie met een uitgebreid programma met bandjes, dj’s, workshops, theater, dans, film, comedy en nog veel meer.  Kom van 12 t/m 19 oktober naar de Verkadefabriek of een van de andere festivallocaties in de stad.

Twee grote beurzen binnen een week

Wikimedia Commons

Er komen volgend jaar twee grote kunst- en antiekbeurzen in Brabant, één in Den Bosch en de andere in Breda. Dat zou niet zo'n heisa veroorzaken als die twee beurzen niet in dezelfde week zouden zijn gepland. Want de beurzen Art en  Antiques Fair 's-Hertogenbosch en Art2014 uit Breda worden allebei van 6 tot en met 13 april gehouden. Een beetje teveel van het goede vindt de Bossche beurs.

Wat is nu het geval? Art en  Antiques Fair 's-Hertogenbosch verhuisde eind vorige eeuw van Breda naar Den Bosch omdat het Turfschip in Breda waar de beurs jarenlang gebruik van maakte, werd gesloopt. Art2014 dat uit Utrecht komt en verhuist naar Breda wil op dezelfde grond - het Chasseveld - haar beurs organiseren. En dat ligt niet lekker bij de Bossche concurrent want die grond dat zijn haar roots. 

De reden van het Utrechtse Art2014 om naar Breda te verkassen is dat het de Belgische liefhebber beter wil bereiken. Maar wat moet Brabant nu met twee zulke grote beurzen binnen een straal van pakweg honderd kilometer in dezelfde week? De spoeling lijkt erg dun te worden. Het staat iedereen vrij om zijn agenda zelf te bepalen maar zo'n planning is hoogst ongebruikelijk en eigenlijk onwenselijk.

 

bron: Omroep Brabant

Vierde editie Den Bosch DOET!

Den Bosch DOET! wordt op zaterdag 5 oktober voor de vierde maal gehouden worden. Het evenement is bedoeld om mensen kennis te laten maken wat er zoal in de Bossche vrijwilligerswereld omgaat.

Deelnemers zijn lokale en landelijke goede doelen organisaties, welzijnswerk, natuurclubs en cultuur instellingen. Het aanbod aan vrijwilligerswerk is tijdelijk of structureel. De locatie van Den Bosch DOET! is in en om de Grote Kerk (Kerkplein) van 11.00 tot 15.00 uur.

bron: galant.nl

Bossche Bieb wil alvast naar GZG

De Stadsbibliotheek heeft het plan om te gaan verhuizen naar het terrein van het voormalig Groot Ziekengasthuis. Het gaat over een gedeeltelijke verhuizing samen met stichting De Conceptbouwers en het Ministerie van Verbeelding.

De drie organisaties willen een zogenaamde pop up filiaal in de kapel van het GZG opstarten. De werktitel van dit plan is Groot Gasthuis. Wat een pop up filiaal is en hoe het eruit gaat zien komt in een volgend artikel.

bron: bd.nl

Barbershopfestival 2013

Barbershopfestival 2013

Het tweejaarlijks Internationaal Barbershop Ontmoetings Festival  wordt op 27 en 28 september 2013 georganiseerd in de binnenstad van Den Bosch.

Dit jaar is het alweer de achtste editie. Het is het grootste internationale openlucht barbershopfestival in Europa waar, zonder competitie en de daarbij behorende stress, wordt gezongen. 

Meer foto's bekijken? Ga naar Foto's anno nu.
Meer informatie? Klik dan hier.

Brabant boorvrij gebied

Brabant boorvrij en geen schaliegas Dat is gisteren besloten door de Provinciale Staten. De Provincie gaat op verzoek van de Staten een voorstel uitwerken. Alleen de VVD en PVV stemden tegen. De VVD vindt het erg prematuur om Brabant als geheel boorvrij te bestempelen.

 Tegenstanders van de proefboringen zijn er fel op tegen want:

 • boortorens ontsieren het landschap
 • boringen zijn onveilig
 • willen liever investeren in duurzame energie

De PVV meent dat het allemaal niets uitmaakt wat Brabant wil, want uiteindelijk beschikt Den Haag of er geboord wordt naar schaliegas. Lees ook Protest tegen schaliegas.

bron: bd.nl

Kunstnacht lekker relax

De Kunstnacht werd vannacht mooi afgesloten met een lichtshow bij De Heus. De sfeer volgens vele bezoekers lekker relax en zorgde voor een fijne sfeer in de binnenstad.  Het geschatte aantal bezoekers bleef bij de afsluiting staan op 2000 en daarmee gelijk aan het aantal bezoekers van twee jaar geleden.

De organisatie was daar enigszins teleurgesteld over want er was gehoopt op meer. Gezien het beperkte budget was er echter geen ruimte om er een stevige publiciteitscampagne tegenaan te gooien. 

bron: bd.nl

Daling Bossche restaurants

In tegenstelling tot het landelijk aanbod is het aantal restaurants in Den Bosch de laatste vijf jaar met 2,3 procent gedaald. Die afname gold voornamelijk voor Nederlands-Franse restaurants. Dit blijkt uit een onderzoek van horeca-advies bureau Van Spronsen en Partners naar horeca ontwikkelingen in steden boven de honderdduizend inwoners.

De sterkste daling liet zich zien in Enschede met 7,4 procent. Maastricht had een daling van 0,6 procent. Dit zijn de enige steden mèt Den Bosch waar het aanbod daalde. Landelijk was er een toename van restaurants met Utrecht als absolute uitschieter met 16,5 procent in de laatste vijf jaar.

De huidige recessie en de consumenten-crisis zouden anders doen verwachten, maar landelijk steeg het aanbod de laatste vijf jaar met 3,1 procent. In steden was de toename zelfs nog hoger.

De groei zit 'm voornamelijk in de 'andere' Aziatische cuisine zoals Thais, Japans en Indiaas en in de Zuid-Europese keuken zoals Spaans, Italiaans, Portugees en Grieks. De spectaculaire groeicijfers van deze keukens zijn respectievelijk 100 en 42 procent.

In Den Bosch en Maastricht was de daling het grootst in de traditionele Nederlands-Franse restaurants. De aloude Chinees-Indische restaurants blijven in aantal fors dalen en verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld.

Meer weten? Ga naar spronsen.com/nl

bron: parool.nl en spronsen.com/nl

Nieuwe Stadsput Markt Den Bosch

De gemeente Den Bosch is opdrachtgever voor de herbouw van de Stadsput en het Onze-Lieve-Vrouwehuisje op de Markt. De gemeente werkt samen met Stichting 1522.

Deze stichting heeft als doel om de helft van de bouwkosten in te zamelen via sponsoring. Daarnaast adviseert Stichting 1522 bij het opstellen van het plan van eisen, de architectkeuze en bij de beoordeling en uitvoering van het ontwerp. 

Welnu, de keuze is gevallen op Weyts Architecten uit Bergen op Zoom. De keuze voor dit bureau was unaniem. De bedoeling is om de Stadsput zo exact mogelijk te  reconstrueren naar de situatie in 1522 (vandaar de naam van de stichting). Uitgangspunt hierbij is het schilderij De Lakenmarkt. Dit streven gaat ook op voor het Onze-Lieve-Vrouwehuisje.

Op dit moment ligt er een betonachtige bedekking (zie foto) op de plek waar de Stadsput ooit heeft gestaan. Deze voorlopige oplossing is een stad als Den Bosch onwaardig.

bron: s-hertogenbosch.nl/bd.nl
foto: Wikimedia Commons

Intocht Sinterklaas veranderd

De jaarlijkse intocht van de Goed Heiligman wordt drastisch omgezet zowel ten aanzien van de plek waar hij van boord gaat als de route te paard. Dit is een uitgekiende maatregel om de NOS te verleiden er een live tv-verslag van te maken.

Sinterklaas stapte voorheen vanaf de Zuidwillemsvaart op de hoogte van de Schilderstraat uit en ging naar het stadhuis via de Hinthamerstraat. Die route is nogal nauw vooral bij de opstap aan de Zuidwillemsvaart.

Nu is er gekozen de intocht op 17 november te laten beginnen bij de Oliemolensingel. De route te paard is veel ruimer bemeten en gaat via de Handelskade, Jan Heinstraat, Orthenstraat, Visstraat naar de Kruisstraat. Dan vervolgt de stoet zich via de Postelstraat, Vughter-straat en Schapenmarkt om het uiteindelijke doel het stadhuis te bereiken.

Zo wordt een veel groter deel van de Bossche binnenstad gebruikt wat voor de promotie van de stad alleen maar goed is, mocht de NOS genegen zijn er een live verslag van te willen maken.

De landelijke discussie over Zwarte Piet gaat aan Den Bosch voorbij. Er wordt niets veranderd aan zijn uiterlijk. Er lopen weer zo'n honderd Pieten naast Sinterklaas.

bron: bd.nl

Wrevel en frustratie JB500 groeit

De directeuren van de Verkadefabriek, Noordbrabants Museum, Stedelijk Museum en Theaterfestival Boulevard delen in de onvrede van burgemeester Rombouts over het reilen en zeilen van Jeroen Bosch 500 (zie onderstaand bericht). Hun kritiek is dat stichting JB500 onder leiding van Ad 's-Gravesande weinig samenwerkt.

's-Gravesande op zijn beurt weerspreekt deze aantijging en zegt dat er wel degelijk van alles is gedaan om het evenement dat in 2016 wordt gehouden, een leuk feest te maken voor de Bossche bevolking en tegelijkertijd een (inter)nationale uitstraling zal krijgen. De artistiek leider van JB500 begrijpt niets van de kritiek van de Bossche cultuurpausen.

bron: bd.nl

Tijdelijke huurverlaging als armoedebestrijding

Huurders met grote schulden moeten in aanmerking komen voor een tijdelijke huurverlaging, vindt Jack Monasch van de PvdA. Hij vindt de situatie waarin veel huurders zich bevinden erg zorgwekkend. Monasch kent gemeenten een sleutelrol toe in de aanpassing van de hoogte van de huur.

De PvdA-politicus reageert daarmee op de petitie die hem door wethouder Wyers van Den Bosch, de Bossche woningcorporaties en het Stedelijk Huurdersplatform vandaag in Den Haag werd aangeboden. De PvdA wil de wet dusdanig aanpassen dat in individuele gevallen huurverlaging mogelijk wordt gemaakt..

De gemeente Den Bosch heeft onderzoekbureau RIGO een onderzoek laten verrichten naar de huur- en energielasten van huurders in de sociale woningsector. Hieruit blijkt dat steeds meer huurders onder de armoedegrens terecht komen. In 2018 zou één op de drie huurders in Den Bosch niet meer rond kunnen komen als er nu niet maatregelingen worden getroffen.

bron: bd.nl

Paus ontvangt FC Den Bosch shirt

Paus Franciscus heeft bij de audiëntie met kapelaan Patrick Kruis van de Sint Jan en andere Bosschenaren het gesigneerde shirt van FC Den Bosch ontvangen. Alle spelers hadden hun handtekening op het shirt gezet. 

Het was een algemene audiëntie en het shirt kon de paus nog wel ontvangen. Voor de Oeteldonkse sjaal had hij handen te kort. Kapelaan Kruis kreeg vorig jaar het idee de paus deze giften aan te bieden en voor hij het wist had hij een bus vol Bosschenaren waaronder Peer van de Muggenheuvel en prins Amadeiro.

bron: bd.nl