Serc

Janus Kiep

Janus Kiep 06-10-1914 - 05-10-1981

Er doen nog steeds vele verhalen rondom deze bekende Bosschenaar die Janus Kiep of Janus Kiepoog werd genoemd. Hij heette eigenlijk Janus Borghs. Iedere Bosschenaar van boven de vijftig zal deze man die op 5 oktober 1981 overleed, gezien of echt meegemaakt hebben want wie had geen schrik van deze man met zijn verminkt gezicht?

Als kind kreeg hij een ongeluk. Hij viel tegen een brandende gloeiende kachel waardoor zijn gezicht mismaakt werd. Dat verminkte gezicht werd zijn handelsmerk. Met carnaval joeg hij kinderen - vooral meisjes - de stuipen op het lijf door plotseling achter hen te gaan staan. En als je hem irriteerde kon je een schop onder je kont krijgen.

Janus was bloemverkoper want hij wilde per se werken in de buitenlucht. Toen de bloemverkoop ook door benzinepompen werd opgepakt, hield Janus Kiep ermee op. Janus werd 5 oktober 1981 door bouwvakkers dood aangetroffen in zijn huisje aan het Lombardje in de binnenstad van Den Bosch. Daar staat nu een klein standbeeld van hem met zijn hond Tippie.

Op de onderste foto zijn de persoonlijke bezittingen van Janus te zien. Hij was een fervent aanhanger van het koninklijk huis.

bron: Wikipedia

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons