Serc

Antoon Derkinderen, kunstschilder

Antoon Derkinderen 20-12-1859-02-11-1925

Antoon Derkinderen werd in Den Bosch geboren. Hij was een veelzijdig man. Naast kunstschilder was hij glazenier, tekenaar en boekbandontwerper. Tussen 1878 en 1880 was hij leerling aan de Koninklijke School voor Beeldende Kunsten in Den Bosch. Daarna ging hij naar de Rijksacademie in Amsterdam. Samen met Jan Toorop ging hij in 1882 naar Brussel om aan de Tekenacademie te studeren.

Zoals gezegd was Derkinderen een veelzijdig mens; hij schilderde niet allen maar maakte tekeningen, etsen, litho's en wandschilderingen. Dat laatste deed hij voor het stadhuis in Den Bosch en De Beurs van Berlage in Amsterdam. Als boekbandontwerper verzorgde hij de lay-out voor onder meer de Gijsbrecht van Amstel van Joost van den Vondel en de Mis van Diepenbrock.

Derkinderen had als ideaal het gildenwezen uit de Middeleeuwen nieuw leven in te blazen. Leerlingen of gezellen zouden binnen het gilde de gelegenheid krijgen om het schilderschap meester te worden. Helaas werd het geen succes en in 1907 verhuisde Derkinderen naar Amsterdam waar hij benoemd werd tot directeur van de Rijksacademie.

bron: Wikipedia

Wikimedia Commons