Serc

Antoon Coolen, schrijver/journalist

Antoon Coolen 17-04-1897 - 09-11-1961

Antonius Franciscus (Antoon) Coolen werd in Wijlre in 1897 geboren. Hij was een  romanschrijver. Zijn werk wordt vaak tot het genre van de streekroman gerekend omdat de verhalen zich veelal op het Brabantse platteland afspelen.

Coolen werd bekend met boeken als Dorp aan de rivier, Herberg in 't Misverstand en de op waarheid gebaseerde roman De Goede Moordenaar, waarin Coolen de moord op Pietje Munsters in 1910 op een verhalende manier bracht. Dorp aan de rivier werd in 1958 door cineast Fons Rademakers verfilmd.

Romanschrijver of streekromanschrijver?

De discussie of Coolen een streekromanschrijver was laait telkens op in literatuurkringen. Anders dan andere schrijvers in dat genre werd hij gerespecteerd door literatuurcritici. Hij werd gerekend tot het impressionisme net zoals  Stijn Streuvels, de grote Vlaamse schrijver.

bron: Wikipedia

Wikimedia Commons

Mysterieuze val

De oorzaak van het overlijden van Antoon Coolen is en blijft een mysterie. Door een onopgehelderde oorzaak is Coolen uit een rijdende trein gevallen. Hij lag uren bewusteloos langs de rails. Bij bewustzijn gekomen bereikte hij een boerderij. Een maand later overleed hij aan de gevolgen van die val.