Serc

Albert West, zanger

Albert West 02-09-1949

Albert West is zanger en producer. De naam West is zijn pseudoniem als artiest; bij de burgerlijke stand staat hij ingeschreven als Albert Westelaken.

De carrière van Albert West begon in 1963 bij de toetreding als veertienjarige bij de dansband The Shuffles. Promotor Jan Vis ontdekte de groep en er werden singeltjes uitgebracht. Pas in 1960 brak de groep door met de monsterhit 'Cha-la-la, I need you'. Het nummer kreeg een gouden plaat wat toen nog uitzonderlijk was.

In 1973 verliet West The Shuffles om een solo-carrière te beginnen onder de artiestennaam waar hij tot nu toe bekend is geworden. West maakte furore door zijn covers van ballads uit de jaren '50/'60 zoals Tell Laura I love her en Put your head on my shoulders. In 1975 dong samen met Teach-In in het Nationaal Songfestival maar verloor. Teach-In won uiteindelijk de Eurovisie Songfestival met het liedje Ding-a-dong.

Hierna werd het succes wisselvallig. Pas in 1984 had West weer een grote hit met Hot Havana Nights die in de nieuwe studio van Jan Vis was opgenomen. Als producer had hij een succesje met de hit Stille Willie van de BB Band.

West ging hierna samenwerken met Engelse en Amerikaanse artiesten zoals Chris Andrews (Yesterday man) en Albert Hammond (I'm a train). Andrews schreef nummers voor hem. Met Hammond  scoorde hij met Give a little love weer een grote hit. Daarma kwam nog het succesvolle album Hammond &West uit. In 1988 zong West op het album West & Friends oude liedjes nieuw leven in met Helen Shapiro, Brian Hyland en Tony Christie.

The Shuffles kwamen in 1999 nog bijeen tijdens een reünieconcert in Rosmalen. West ging ook voor televisie programma's presenteren zoals voor de NCRV en wat later het tv programma Op Nieuwe Toeren met alleen Nederlandstalige muziek. Hits had hij sporadisch. In 1993 coverde hij Mockin' Bird Hill, een hit uit 1951 en in 2005 met Amarillo dankzij een reclamespot van een bekend Brabants biermerk.

In 2009 ging Albert West nog op tournee om zijn 45-jarig artiestenjubileum te vieren. Eind 2012 werd hij getroffen door een ruggenmerginfarct.

bron: Wikipedia

Wikimedia Commons