Serc

Mensen uit Den Bosch

Beroemde Bosschenaren

Beroemde Bosschenaren op het gebied van cultuur, politiek, religie, sport en fictieve personen komen ter sprake. Velen zijn al lang overleden, enkelen zijn nog gelukkig onder ons. De beroemdste Bosschenaar is zonder twijfel Jheronimus Bosch.

Belangrijke telefoonnummers

Algemeen alarmnummer112
Jeroen Bosch Ziekenhuis073-5532000
Brandweer073-6889889
Politie0900-8844
Gemeente073-6155155
Meldpunt Openbare Ruimte073-6155555
Dierenambulance0900-0245
Belastingtelefoon0800-0543
Belangrijke telefoonnumers.nl

Begrafenis Albert West druk bezocht

De begrafenis van Albert West in de Sint Jan in Den Bosch werd vrijdagochtend druk bezocht. Er was geen zitplaats meer vrij in de kathedraal, veel mensen moesten staan. Tijdens de dienst werden alleen kerkelijke liederen gezongen.

Die dienst werd afgerond met een daverend applaus wat Albert West zeker goed zou hebben gedaan. Na afloop vormden honderden mensen buiten de kerk een erehaag. Ook werden de grote hits van Albert West gezongen.

Het toont aan hoe geliefd de zanger en zijn liedjes waren bij een groot publiek. Er was grote mediabelangstelling voor de uitvaart van Albert West die 65 jaar is geworden.

bron: bd.nl

Twee Pinten Joep Peeters overleden

De Twee Pinten, Wim Kersten en Joep Peeters

Joep Peeters van het carnavalsduo De Twee Pinten is in de nacht van vrijdag op zaterdag 28 februari overleden. Peeters is 88 jaar geworden. Samen met Wim Kersten die in 2001 overleed, vormde Joep Peters het legendarische koppel De Twee Pinten.

Hun carnavalsnummers waren grote hits. Nummers als 'Bij ons staat op de keukendeur' of 'Zwaaien en zwieren' worden nu nog overal uit volle borst meegezongen, door oud èn jong.

Peeters was van onschatbare waarde voor het carnaval in Den Bosch. Hij richtte in 1959 het Kwekfestijn op dat nu is uitgegroeid tot een waar liedjesfestijn met deelname van meer dan zestig carnavalsclubs.

Daarnaast was hij bestuurder, cultuurbewaarder, acteur en animator van het Echt Bosch Tejater.

bron: bd.nl
foto: Wikimedia Commons

In memoriam Clemens van der Ven

Onder grote belangstelling werd zaterdag van de bekende Bosschenaar Clemens van der Ven afscheid genomen tijdens een uitvaartdienst in de Sint Jan. Van der Ven overleed op 72-jarige leeftijd. Na de dienst werd zijn kist met voorop de gilde De Oude Schuts gedragen van de Parade naar zijn woning Huizinghe De Loet in de Peperstraat. Uit respect werden de Koningsdag-festiviteiten op de Parade even stopgezet.

Clemens van de Ven was antiquair gespecialiseerd in Chinees porselein. In Den Bosch zette Van der Ven samen met zijn echtgenote Neeltje zich in voor kunst en cultuur. In juni 2012 kreeg het echtpaar voor die inzet de Zilveren Anjer uit handen van toenmalig koningin Beatrix.

Huizinghe De Loet is een privé museum van het echtpaar. De collectie bestaat hoofdzakelijk uit Chinees porselein. Het is de bedoeling dat na heengaan van het echtpaar De Loet een openbaar museum wordt.

De Zilveren Anjer is een jaarlijkse onderscheiding van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor mensen die zich inzetten voor cultuur en natuur.

bronnen: bd.nl/omroepbrabant.nl

Benoeming duo nachtburgemeesters

Nachtburgemeesters

Helen van de Paverd en Marieke van den Groenendaal worden 25 januari benoemd tot nachtburgemeesters van Den Bosch. De inhuldiging van deze officieuze titel is aanstaande zaterdag in café Tijl Uilenspiegel op de Markt.

De nachtburgemeesters willen stad en streek promoten en laten zien dat het nachtleven van Den Bosch meer is dan alleen de horeca. Daarnaast willen de nachtburgemeesters de mensen dichter bij elkaar brengen. Je kunt ze volgen op @Burgemeester073.

bron: bd.nl

Zanger Albert West overleden

Albert West

De zanger Albert West is donderdag 4 juni overleden. West werd vorige week woensdag in het Sint-Elisabethziekenhuis in Tilburg opgenomen na een ernstig ongeval met een fiets. 

Albert West maakte in de jaren zeventig van de vorige eeuw grote hits met de band The Shuffles uit Rosmalen. Een hit als 'Cha-la-la I need you' stond wekenlang nummer in de top-tien. Na The Shuffles ging Albert West solo en maakte hits als 'Amarillo'.

In 2012 werd West getroffen door een ruggenmerg infarct en raakte aan de linkerkant van zijn lichaam verlamd. Hij trad hierdoor niet meer op en was bezig met zijn revalidatie. Albert West is 65 jaar geworden.

bron: bd.nl
foto: Wikimedia Commons

Plaquette voor Dr. Jacob Moleschott

Jacob Moleschott

Dr. Jacob Moleschott (1822-1893) kreeg woensdag 12 november postuum een plaquette bij Achter het Wild Varken in Den Bosch pal voor zijn geboortehuis. Moleschott is in Den Bosch in de vergetelheid geraakt. Door het plaatsen van de plaquette wordt deze zoon van Den Bosch weer eer aangedaan. 

Na zijn studie geneeskunde in Utrecht vertrok Moleschott naar Heidelberg en publiceerde daar zijn hoofdwerk Der Kreislauf des Lebens, De kringloop van het leven. Jacob Moleschott was in zijn tijd een beroemde arts en fysioloog. Hij was hoogleraar in de fysiologie in Zürich en daarna in Turijn. Moleschott wordt als een groot denker beschouwd van de negentiende-eeuwse filosofie.

In de stad komen de hieropvolgende maanden meer plaquettes te liggen van beroemde Bosschenaren.

bronnen: kb.nl/bd.nl/wikipedia.org
foto: Wikimedia Commons

Bosschenaar presenteert De Bloemenoverval

Romeo Sommers uit Den Bosch presenteert zondag 14 september het tv-programma De Bloemenoverval op SBS. Het is een wekelijks programma dat om 17.00 uur wordt uitgezonden.

De Bloemenoverval bestaat uit dertien delen en belicht het vak van bloemisten en bloemen in het algemeen. Per aflevering wordt een persoon letterlijk en figuurlijk in de bloemen gezet afhankelijk van de persoon en wat voor belangrijks er binnenkort in het leven van die persoon gaat gebeuren zoals een huwelijk, geboorte etc.

bron: bd.nl

Bevrijder Michael Millward overleden

Eén van de bevrijders van Den Bosch in 1944, Michael Millward, is op 93-jarige leeftijd gestorven. Hij overleed dinsdag 6 december 2013 in zijn woonplaats Wrexham in Wales. Millward maakte als fusilier deel uit van de 4th Battalion Royal Welsh Fusiliers die Den Bosch in oktober 1944 bevrijdde van de Duitse bezetters.

Michael Millward kwam regelmatig terug naar Den Bosch. Zo was hij ook erbij in 2009 bij de vijfenzestigste herdenking van de bevrijding van Den Bosch. De herdenking was bij het 53rd Welsh Division Memorial in Den Bosch. Het was de laatste keer dat de herdenking van Den Bosch op die manier plaatsvond gezien de hoge leeftijd van de veteranen. Bekijk de video.

Michael Millward was weliswaar geen Bosschenaar, maar hij en zijn kameraden zijn van immense betekenis geweest voor Den Bosch. Zij zijn de bevrijders van de stad.

bron: bd.nl