Serc

Economisch overzicht Den Bosch

Economisch overzicht van Den Bosch met actueel nieuws en ontwikkelingen. De stand van zaken bij ondernemingen en ondernemersorganisaties wordt gevolgd. Nieuwe initiatieven, samenwerkingen en de gevolgen van de huidige crisis op de Bossche economie.

Transition Town Den Bosch

Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (grote en kleine steden, dorpen, wijken, eilanden) die zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk te maken. 

Economische Monitor

De Economische Monitor  geeft een overzicht van de economische ontwikkelingen van Den Bosch.

Ondernemerslift+

Als netwerk van Overheid, Ondernemers en Onderwijs ondersteunt en stimuleert OndernemersLift+ innovatieve startende en groeiende ondernemers in de regio Noordoost-Brabant.

Hartje 's-Hertogenbosch

Van, voor en door ondernemers van de binnenstad van Den Bosch.

Gemeente Den Bosch Ondernemen

Gemeentelijke informatie voor bedrijven, organisaties, starters e.a.

Economische geschiedenis

Economische en sociale geschiedenis van Den Bosch door de eeuwen heen. Van gilden tot de twintigste eeuw in een zeer snelle notendop.

Belangrijke telefoonnummers

Algemeen alarmnummer112
Jeroen Bosch Ziekenhuis073-5532000
Brandweer073-6889889
Politie0900-8844
Gemeente073-6155155
Meldpunt Openbare Ruimte073-6155555
Dierenambulance0900-0245
Belastingtelefoon0800-0543
Belangrijke telefoonnumers.nl

Verlies Heijmans met Infra

Bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen lijdt gevoelige verliezen met zijn Infra divisie. De infrastructurele projecten in Nederland blijven lager dan de verwachtingen. De forse verbeteringen bij Woning en Vastgoed worden door die slechte resultaten bij Infra tenietgedaan. 

Heijmans sloot de eerste helft van dit jaar af met een nettoverlies van vijftien miljoen euro, tegen een verlies van acht miljoen euro een jaar eerder. Het onderliggende operationele resultaat verslechterde van zeven miljoen euro negatief tot een min van elf miljoen euro.

Heijmans' CEO Bert van der Els zegt dat het duidelijk is dat de operationele resultaten zich moeten verbeteren. Hij schrijft op de website dat het bedrijf zich nog in de staart van de crisis bevindt ondanks een sterk aantrekkende woningmarkt.

bron: bd.nl/heijmans.nl

Uitbuiting door uitzendbureau

Vakbond FNV beschuldigt opnieuw een uitzendbureau van uitbuiting van zijn Poolse werknemers. Uitzender Van Stokkom Detachering, gevestigd in Nuland, overtreedt de cao door van zijn werknemers onterecht huisvestingskosten in te houden op het loon. Tot wel een bedrag van 450 euro per maand.

De vakbond heeft de SNCU op het bedrijf afgestuurd. Die waakhond van de uitzendbranche is een onderzoek gestart. Uit die loonstroken blijkt volgens de vakbond dat Van Stokkom structureel te veel geld inhoudt van het loon van buitenlandse bouwvakkers, voor huisvesting, reiskosten van en naar het thuisland en levensonderhoud.

Volgens de cao moet Van Stokkom de huisvestingskosten zelf vergoeden. De gehanteerde constructie leidt tot oneigenlijke concurrentie en verdringing, zegt de FNV.

De Polen krijgen een bedrag van tussen de €9 tot €12 bruto per uur, terwijl dat voor vakkrachten volgens de cao €13,12 moet zijn. Van Stokkom heeft enkele tientallen Poolse arbeiders in dienst. Bij het bedrijf was zaterdag niemand bereikbaar voor commentaar.

bronnen: nu.nl/telegraaf.nl

Minder regels Bossche B&B

De gemeente Den Bosch gaat minder regels toepassen op de bestaande en nieuwe Bed & Breakfasts (B&B). Er wordt geen maximum meer gesteld aan het aantal kamers en in totaal mogen er nu zes bedden staan.

Met deze versoepeling wil de gemeente het aanbod en variatie van kleinere hotels en B&B's bevorderen. Uit onderzoek is gebleken dat er een grote behoefte bestaat aan kleinere logies. Op dit moment zijn veertig B&B's actief in Den Bosch.

Uit datzelfde onderzoek  schijnt er ook ruimte te zijn voor 240 extra hotelkamers. De gemeente Den Bosch maakt haast met het aantal logies. Volgend jaar worden meer toeristen verwacht vanwege het Jeroen Boschjaar.

bron: bd.nl

Frietje eten met Vakbond FNV

Een frietje eten met vakbond FNV. Dat deden werknemers van Weener XL vrijdag 26 juni in Den Bosch. FNV startte deze ludieke actie om de medewerkers van Weener bewust te maken van cao-problemen.

Het ging de vakbond om werkzekerheid en loonsverhoging. Het salaris zou voor sommige werknemers onder het minimumloon zitten en dat moet gecorrigeerd worden, zegt FNV.

Er zitten altijd schommelingen in dat minimumloon, maar werknemers moeten daar niet de dupe van zijn. Zij hebben recht op meer. Op 6 juli volgt een tweede gesprek over de cao.

Mocht daar niets uitkomen dan is het geen frietje eten meer maar harde actie met eventueel een staking in het verschiet, zegt Sarah Baghat bestuurslid van de FNV.

bron: bd.nl

Geld voor Agri, Food & Health Fonds

De gemeente Den Bosch gaat zes miljoen euro investeren in het Agri, Food & Health Fonds. Het geld haalt de gemeente uit het economisch investeringsfonds. 

Dat fonds is in 2014 opgezet en heeft een budget van in totaal negen miljoen euro. De gemeente hoopt dat het Rijk en regionale investeerders met zes miljoen euro bij komen dragen aan het Agri, Food & Health Fonds.

Er zijn echter nog geen harde toezeggingen vanuit Rijk en investeerders. Het fonds zou bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van precisielandbouw, makers van machines voor de voedselverwerkende industrie en bedrijven die toeleveren aan de zorg zoals het Bossche bedrijf Food Coatings.

bron: bd.nl

De toekomst is aan prijsvechters en toppers

De toekomst is aan prijsvechters en toppers. Of het nu om vliegtuigmaatschappijen gaat of kleding, schoenen, reizen, huishoudelijke artikelen, retail, auto's of whatever, zij zijn de winnaars van nu en de overlevenden van morgen.

Winkeliers of managers van grote ketens die hebben liggen slapen, worden wakker in een veranderde universum waar slechts plaats is voor twee soorten, de prijsvechter en de topper. 

De topper richt zich louter en alleen op de absolute happy few, de prijsvechter heeft een constant wisselende stroom aan artikelen in zijn schappen voor de kleine beurs.

Sinds kort is er zo'n prijsvechter in het straatbeeld van Den Bosch bij gekomen, Flying Tiger. De winkel staat aan de Hinthamerpromenade, nummero 14. De prijsvechter heeft gadgets, kantootartikelen, cadeautjes etc in zijn assortiment.

Hoe het ook zij, zelfs prijsvechters en toppers ontkomen niet aan de absolute voorwaarde voor de duurzaamheid van hun organisatie: de durf om constant en accuraat te vernieuwen die parallel loopt met de tijdsgeest. Het toverwoord van nu is: beleving.

Brits bedrijf koopt JT bioscopen

Het Brits bedrijf Vue International heeft voor vijfentachtig miljoen euro JT bioscopen opgekocht, meldt het Financieel Dagblad op basis van bronnen. JT bioscopen zijn in Brabant onder meer gevestigd in Den Bosch en Eindhoven. 

In 2013 bezat JT eenentwintig bioscopen in Nederland en is na Pathé de een na grootste bioscoopketen in Nederland. Het is voor de eerste keer dat het Britse bedrijf de Nederlandse markt betreedt.

JT bioscopen had in 2013 tweehonderdtwintig werknemers in dienst. Wat de gevolgen zijn voor de werknemers in de Bossche vestiging door deze overname, is nog onbekend.

bronnen: omroepbrabant.nl/bd.nl/fd.nl

Ondernemers Grasso verenigen zich

De negenentwintig zelfstandige ondernemers die gevestigd zijn in de Grassofabriek aan de Parallelweg in Den Bosch hebben zich verenigd. De naam van de vereniging is Boschveld Ambachtcentrum of kortweg 't BAC geheten.

Het collectief wil op deze manier meer bekendheid krijgen wat er zoal in de voormalige fabriek van de Grasso wordt gemaakt. Het zijn stuk voor stuk vaklui; van kostuumontwerper tot meubelmaker, van lijstenmaker tot tekstschrijver.

Voorheen werd er veel gemaakt maar kwam het te weinig voor het voetlicht. 't BAC wil de diverse disciplines door samen te werken versterken en gezamelijk naar buiten treden.

bronnen: bd.nl/boschveldambachtcentrum.nl

SuperTrash winkel in Den Bosch

Ondernemer Olcay Gulsen opent in Den Bosch een SuperTrash winkel. De ontwerper uit Waalwijk zoekt het deze keer wat dichter bij huis. De winkel wordt op 6 augustus geopend.

Eerst als outlet- en later als pilotstore wat een nieuw concept is. De locatie is op de Bossche Markt waar schoenenzaak Van Dalen heeft gestaan en heel wat jaartjes geleden de Albert Heijn.

Gulsen begon in 2004 met SuperTrash. Haar staat een luxe modebeeld voor ogen dat betaalbaar is. In de loop der jaren heeft Gulsen een sterk merk op weten te bouwen.

In Nederland zijn er reeds tal van vestigingen waaronder in Eindhoven en Oss. Daarnaast zit SuperTrash ook in Londen en Quatar. En binnenkort dus ook in Den Bosch.

bronnen: omroepbrabant.nl/supertrash.com

Gemeente praat met Bauhaus

De gemeente Den Bosch is in gesprek met de Duitse bouwmarktreus Bauhaus over een eventuele vestiging aan de Groote Vlietlaan in Rosmalen. Er is echter geen sprake van harde afspraken en toezeggingen, zegt wethouder Jan Hoskam (VVD) van Economische Zaken.

De locatie is momenteel onderwerp van discussie vanwege de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum (azc) aan diezelfde laan. Bewoners zijn alvast in actie gekomen tegen de komst van zo'n azc. Daarnaast zijn er gesprekken over de nieuwbouw van het Rodenborchcollege met een aanpalend sportcentrum.

Bauhaus wil zich ook in Nederland vestigen en opent in het najaar in Groningen zijn eerste superstore.

bron: bd.nl

Hogere btw nekslag kermisbranche

Het voorgenomen plan van het kabinet om een hogere btw in te voeren voor de attractiesector is van de baan. Die invoering zou de nekslag betekenen voor veel kermisondernemers cq -families.

Het btw-tarief zou van zes naar eenentwintig procent verhoogd worden. Een btw-verhoging van zo'n omvang zou het einde betekenen van veel kermisfamilies.

Noord-Brabant kent van oudsher veel kermisfamilies die al generaties van de kermis bestaan. Enkele honderden Brabantse ondernemers zullen dinsdag 30 juni mee doen aan de grote protestactie in Den Haag.

bron: omroepbrabant.nl

Rij failliete bedrijven stilaan eindeloos

Promiss op de hoek van de Schapen- en Pensmarkt

De rij van failliete bedrijven en ketens wordt stilaan langer, bijna eindeloos. Dinsdag 21 april werd bekend dat het familiebedrijf Etam Groep Retail failliet is. Deze keten met winkels als Miss Etam en Promiss is de zoveelste die de revue van het faillissement circus passeert.

In het recente verleden gingen Polare (boekhandel), Siebel (sieraden), Halfords (fietsen), Hobo-hifi (audio apparatuur), Free Record Shop (muziek en video), De Harense Smid (electronica), iCentre (Apple producten), Mexx (kleding), Schoenenreus (schoenen), Lathouwers (auto's), Thom Broekman (kleding) aan Etam Groep Retail vooraf.

Sommige ketens kregen een doorstart in afgeslankte vorm of werden overgenomen door een ander bedrijf of door werknemers of verdwenen uit ons collectief geheugen. Niettemin is de kaalslag indrukwekkend en is het einde voorlopig nog niet in zicht. 

De economische crisis en internet hebben meedogenloos toegeslagen. Who's next, kun je je afvragen? WE? Hunkemöller? M&S? De Hema? De warenhuisketen heeft veel last van agressieve prijsvechters zoals Action. Winkelicoon nr.1, V&D, dreigde om te vallen en Blokker gaat voor een grote reorganisatie, lees ontslaggolf.

Maar bij de Thom Broekman vestiging in de Kerkstraat in Den Bosch prijkt een brief die je als ondernemer niet wil plakken aan je deur: Wegens omstandigheden gesloten.

De opkomst van de nailstudio

Nailstudio's zie je de laatste tijd meer en meer in de Bossche binnenstad verschijnen. En als ze er in de binnenstad zijn dan zullen er ook in de buitenwijken zich een aantal hebben gevestigd.

Er is er een aan het Burgemeester Loeffplein, een in de Orthenstraat en Vughterstraat en nog een in de Minderbroedersstraat. Waarschijnlijk zijn er nog wat meer verscholen in de zijstraatjes van de binnenstad.

In de buitenwijken zijn de nagelstudio's te vinden in de Vierde Rompert, in de Valerialaan, in Fleringen, Eendrachtspolder, Oudaanstede, Frater Celestinusstraat en nog veel meer.

Het is gewoon duizelingwekkend hoeveel het er zijn. En als er zo veel zijn in Den Bosch, hoe zit het dan in de rest van Nederland? Is het een typich Nederlands verschijnsel? Is de Nederlandse vrouw zó gefocust op haar nagels?

Na het haar en de huid neemt de nagel de derde plaats in de uiterlijke verzorging van de Nederlandse vrouw, zo lijkt het. En hoe zit het met de Nederlandse man? Is er een nailstudio voor mannen?