Serc

Den Bosch Urban Food Centre

Den Bosch stedelijk voedingscentrum

Den Bosch heeft zich de afgelopen jaren sterk geprofileerd als aanjager en vernieuwer in voedingsproducten en met name in streekproducten. Ja, zelfs in voeding die in de stad zelf wordt verbouwd: Den Bosch als urban food centre. Daarnaast is Den Bosch een culinaire trekpleister en heeft het zich daarin al onderscheiden. Den Bosch wordt ook wel de culinaire hoofdstad van Bourgondisch Brabant genoemd. De fraaie, historische binnenstad van Den Bosch is de ideale entourage om van een smakelijke maaltijd te genieten.

Graafse Akker houdt Oogstfeest

Courgettes en een ronde gele komkommer

Oogfeest op De Graafse Akker op zaterdag 26 september. De oogst bestaat uit courgettes, aardappels, pompoenen en bonen. Het feest begint om 14.00 uur met workshops in onder andere strofiguren maken of reuzebellen blazen. Verder is er een speurtocht voor kinderen en de mogelijkheid om het eerste Bossche blotevoetenpad te lopen. Om 18.00 uur begint het Lange Tafeldiner. Vanaf 19.00 uur is er muziek en dans.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Aanmelden voor het Lange Tafeldiner is wel verplicht en dat doet u via Facebook of mail. De Graafse Akker is bereikbaar via het ijzeren hek van de Graafse Hof, Monseigneur van Roosmalenplein 32 in Den Bosch.

De locatie is De Graafse Akker op het Monseigneur van Roosmalenplein 32 in Den Bosch. De datum is 26-09-2015 en duurt van 14.00 22.00 uur. De toegang is gratis.

bron: bd.nl

29ste editie van Bourgondisch 's-Hertogenbosch

De negenentwintigste editie van Bourgondisch 's-Hertogenbosch staat op het punt om vrijdag voor het gewone publiek zijn kookpannen te openen. Donderdag 10 september begon dit culinair evenement als vanouds met een besloten relatieavond voor het regionale zakenleven en de dienstensector.

Daar kwamen naar schatting  zo'n 2800 mensen op af die hun bedrijf of organisatie vertegenwoordigden. Er was gelegenheid om oude netwerken nieuw leven in te blazen of geheel nieuwe op te zetten. Business2business as usual was het motto.

Maar vrijdag 11 september kan ook de gewone sterveling gaan genieten van de culinaire kanten van Den Bosch. Deze editie zal wel anders van opzet zijn. De organisatie wil een jonger publiek naar de Parade trekken.

Ook is het hele terrein overkapt en worden er diverse workshops gehouden. Er zijn nu ook meer kleinere tentjes die kleine hapjes serveren, dit om vooral jongeren aan te trekken. Er kan nu eerder en meer gehopt worden van tentje naar tentje.

Het eet- en drankfestijn duurt tot en met zondag 13 september en opent elke dag om 14.00 uur zijn deuren. Locatie is de Parade. 

bron: bd.nl

Agri-food in Grow Campus gebundeld

HAS Hogeschool, Avans Hogeschool, Helicon Opleidingen, ZLTO, Gemeente ’s Hertogenbosch, AgriFood Capital en Brabantse ondernemers in agrifood hebben hun samenwerking gebundeld in Grow Campus.

Grow Campus in Den Bosch moet het kloppend hart worden van de bloeiende agri- en foodsector in Brabant. Toonaangevende partners bundelen de krachten om  de groeiambities van ondernemers en studenten in de agrifood-wereld te realiseren.

De agri- en foodsector in Nederland is verantwoordelijk voor 10% van het BBP en de nationale werkgelegenheid. De groeikansen zijn legio door een toenemende vraag naar voedsel, grondstoffen en gezonde producten. Brabant neemt daarin (inter)nationaal een leidende positie.

Wat Brainport in Eindhoven betekent voor ICT moet Grow Campus in Den Bosch worden voor alles wat maar met ons voedsel te maken heeft.

bron: growcampus.nl

Versmarkt Van Heinde kan beginnen

Het slopen in het gebouw waar vroeger het Stedelijk Museum zat, is zowat klaar. Initiatiefnemer Casper Schoenmakers kan zich focussen op de inrichting van de Versmarkt in het Paleiskwartier.

Schoenmakers moet ook zoeken naar personeel en schat dat er straks 65 mensen aan de slag kunnen in de Versmarkt. Hij zoekt onder meer een slager, een bakker iemand voor visafdeling en een vestigingsmanager. 

In de Versmarkt kunnen bezoekers straks terecht voor vele verse producten, zoals groenten, fruit, vis, vlees, brood en dranken. De verwachting is dat de markt aan de Magistratenlaan eind van het jaar open gaat. Net voor de Kerst.

Dit soort overdekte markten zie je vaak in het zuiden van Europa. Onlangs is in Rotterdam ook een overdekte markt geopend. Den Bosch volgt de trend. De Versmarkt komt in het gebouw met het typische gekarteld dak.

bron: bd.nl

Bedrijvigheid in de Vughterstraat

Vlaamsch Broodhuys
Mister H.A.M. Burger
Masumi Sushi

Het gaat steeds beter in en met de Vughterstraat. De leegstand begint terug te lopen en ondernemers starten hun eigen nering. Ook komen er nieuwe eetzaken bij of verhuizen bestaande zaken naar een groter of beter pand in de Vughterstraat.

Nu was er afgelopen weekend de opening van een nieuwe bakkerij annex patisserie en lunchroom. De naam van de nieuwe bakker is Vlaamsch Broodhuys. Tegenover deze nieuwe bakker is sinds een week of twee een hamburgertent gestart met de naam Mister H.A.M. Burger met biologisch vlees Made in Brabant.

Iets verderop is sinds een paar weken de tweede sushitent geopend genaamd Masumi Sushi. De andere sushi eetgelegenheid - I Love Sushi -  werd eind 2014 geopend. Daarnaast verhuisde lunchroom Boergondisch een paar maanden geleden twee panden verder in de Vughterstraat.

Kortom er is genoeg reuring in de Vughterstraat en is er flink wat bedrijvigheid, vooral in de urban food sector. Zou de crisis dan echt voorbij zijn? En gaat Den Bosch zijn ambitie waarmaken als urban food centre?

Noble Markt groeit uit tot lokaal culinair event

Noble
Bossche (H)eerlijkheid

Restaurant Noble aan het Wilhelminaplein in Den Bosch organiseerde zondagmiddag 28 juni voor de tweede keer de Noble Markt. De markt lijkt uit te groeien tot een nieuw terugkerend culinair evenement op de lokale kalender. Edwin Kats van Noble zei dat hij zich heeft laten inspireren door de overdekte markten die je veel in Zuid-Europa aantreft.

De uitgestalde waren waren hoofdzakelijk streekproducten, variërend van gedroogde paddenstoelen, biologische taartjes tot keramiek en alles wat daartussen ligt. Er was zelfs een stal met exclusieve sigaren van Van Dalen Cigars.

Een opvallende deelnemer is de in lokale produkten gespecialiseerde Bossche (H)eerlijkheid uit Den Bosch. Ondernemer Ronald Stoot van die winkel vertelde dat zijn Bossche Bollen liefst dertig procent minder suiker bevatten.

bron: bd.nl

Den Dungense kip is terug

De Den Dungense kip is terug oftewel de Poule Den Dungen is terug van weg geweest. Prijkte de kip een kwart eeuw terug nog op menig menulijst in het hogere horecasegment zo plots verdween die vermaarde kip van die lijst.

De Dungense kip is de Brabantse variant van de wereldberoemde Poule de Bresse uit Frankrijk waar hij een zuivere afstammeling van is. Een groep mensen uit Den Dungen ijverde voor eerherstel van de kip en vormde het Genootschap Poule Den Dungen.

In smaak en duurzaamheid kan de Dungense kip gemakkelijk wedijveren met zijn evenknie uit Frankrijk. Maar de kip blijft duur. Hij gaat weg voor vijftien euro per kilo. Meer weten over de herkomst, opkomst en neergang van de Poule Den Dungen. Lees hier.

Weer een sushi tent erbij in Den Bosch

Een nieuwe sushi eettent opent binnenkort in Den Bosch. En weer in de Vughterstraat. Op de hoek met de Postelstraat opent Masumi. Wat verderop richting Wilhelminaplein staat een I Love Sushi eettent.

De Vughterstraat wordt op deze manier een straat van Aziatisch georiënteerde eettenten. Naast de Albert Heijn staat namelijk nog een Wok to Go. Verder is er ook nog een speciale hamburgertent in aankomst in de Vughterstraat. Maar dat is niet Aziatisch gericht natuurlijk.

Het Brabants Dagblad meldde maandag 8 juni dat Brabant de nummer 1 stijger is in sushi eetgelegenheden. Waren er in 2011 nog maar 21 in de provincie, nu zijn het er 56. Nummer 57 is waarschijnlijk Masumi in de Vughterstraat.

Sushi is erg populair vooral onder jongeren. Deze Japanse snack bestaat uit kleefrijst, diverse soorten vullingen zoals rauwe vis, groente of ei omwikkeld in gedroogd zeewierblad. De gesneden sushi dip je in een sojasaus, knoflook en wasabi mosterd. Sushi is erg gezond en lekker en een goed alternatief voor de vette en snelle hap. Je blijft er slank bij.

Sushi eten rukt op in Brabant

De Brabander raakt steeds meer vertrouwd met het eten van sushi. Was die Japanse lekkernij nog een jaar of zes geleden onbekend, nu openen steeds meer sushi-ketens hun deuren in de grote steden van Brabant.

In Den Bosch opende eind vorig jaar I love Sushi een afhaalrestaurant in de Vughterstraat. Daarnaast verzorgt de vestiging ook catering en levert het eten aan huis. Een totaal concept dat naadloos aansluit bij de behoeften van de moderne consument die de Bosschenaar uiteraard ook is.

Het kan gekker. In Tilburg gaat de opmars van het sushi eten onverminderd door. Aan de heuvelring opent de keten Sushi Point een nieuwe zaak. In de binnenstad van Tilburg zijn er nu al vijf punten waar je deze snacks kunt nuttigen.

Den Bosch kan er ook wat van. In de gauwigheid zijn hier een aantal zaken waar je sushi kan eten: Sakana, Shiro (de oudste van allemaal), The Sushi Lounge, SOTO, Shintori. Behoorlijk veel voor een middelgrote stad.

De 'Chinees' is bijna uit het straatbeeld van de binnenstad verdwenen. De babi pangang of foe yong hai vinden nog maar weinig aftrek. Wat wel werkt zijn de wok-to-go's. Ook de traditionele Nederlandse snackbar annex friettent raakt steeds meer uit de gratie. Zo is de aloude frietzaak in Achter het Verguld Harnas uit de Bossche binnenstad verdwenen. Mensen willen geen vette hap meer.

Hip eten tijdens City Food Festival

De Verkadefabriek in Den Bosch organiseerde op 6,7 en 8 februari het City Food Festival in samenwerking met de HAS Hogeschool. Lekker eten, mooie culi films zien zoals Chef, mooie verhalen aanhoren en bijzondere ervaringen uitwisselen.

Het gebeurde allemaal in de zalen van de Verkadefabriek. Het thema over de in Nederland geteelde quinoa, superfood nummero uno, passeerde de revue. De hippe Peruaanse keuken met als topper de ceviche kwam ook aan bod. 

Ceviche, het nationale gerecht van Peru, is gewoon niet weg te slaan van de menukaarten net zoals de zoete aardappel of quinoa. De Peruaanse keuken is hot. Op Smulweb een goed recept van ceviche.

Het programma van City Food & Film Festival bestond uit themaprogramma’s met een mix van films, food talks, proeverijen en/of workshops. (H)eerlijk eten, Zoet, Borreltijd, Vlees, Hip Peru, Bier, IJs, Wildplukken,Stadsboeren, Koffie, Heel Brabant bakt en Insecten. Ze stonden allemaal op het programma.

Er niet bij geweest? Dan heb je wat gemist...

bron: verkadefabriek.nl
foto: Wikimedia Commons

Fortified Food Coatings krijgt geld van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) gaat investeren in het Bossche bedrijf Fortified Food Coatings. Door deze investering kan het bedrijf zijn producten aan klanten leveren.

Fortified Food Coatings maakt kant-en-klare maaltijden die gecoat worden met een laagje gelatine die flink wat essentiële voedingsstoffen - nutriënten - bevatten. Om hoeveel geld het gaat, is niet bekendgemaakt.

Fortified Food Coatings is in 2013 opgericht en is een vernieuwer in de voedingsbranche. Door de investering zal het bedrijf zich verder kunnen ontwikkelen, meent oprichter Diederik Bruin.

bron: bd.nl

Dutch Cuisine in Koning Willem I College met SVH-meesterkok Albert Kooy

SVH-meesterkok Albert Kooy is een groot voorstander van het gebruik van seizoensgebonden voedselproducten van Nederlandse/regionale bodem. In zijn visie staan cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde centraal.

Bij waarde moet men denken aan respect voor het dier of voor de producent van een bepaald product. Kooy wil deze visie grondvesten in het horeca onderwijs in Nederland en noemt het Dutch Cuisine. Een ander wezenlijk onderdeel van die cuisine is groente te beschouwen als hoofdgerecht en vlees als garnituur.

De Middelbare Horeca School van het Koning Willem I College organiseerde in die geest woensdagavond een Dutch Cuisine-diner, waarbij zo'n 80 afgevaardigden van onder meer onderwijsinstellingen en restaurants aan tafel schoven. Albert Kooy was er uiteraard ook bij.

Meer weten over Dutch Cuisine en Albert Kooy?

bron: bd.nl

Lancering kookboek Lekker Brabant

De lancering van het eerste kookboek van Lekker Brabant werd maandag in Natuurlijk Tomaat in Dongen gehouden. Het boek heet Koken met het beste van Brabantse bodem. Schrijfster Ilse Reeuwijk kreeg het overhandigd van gedeputeerde Yves de Boer van Land- en tuinbouw.

Diverse topkoks uit Brabant verleenden hun medewerking aan de totstandkoming van dit fraaie kookboek waaronder Edwin Kats van Noble (voormalig Chalet Royal) in Den Bosch. Er staan ook columns en interviews van streekboeren en leveranciers.

Ilse Reeuwijk is het gezicht van Lekker Brabant, een culinair platform van en over typisch Brabantse streekproducten. Het verschijnt elke week op twee pagina's in de drie grote Brabantse dagbladen en op internet.

bron: bd.nl

Restaurant Sense behoudt Michelinster

Restaurant Sense in Den Bosch behoudt zijn Michelinster. Net zoals De Heer Kocken in de Taalstraat in Vught. Dat werd maandag 17 november bekendgemaakt tijdens een meet in Maastricht.

Sense kreeg zijn ster in 2011, De Heer Kocken in 2008. De Heer Kocken was eerst in Den Bosch gevestigd maar verhuisde in 2000 naar Vught. De Michelinster wordt gezien als het keurmerk in de culinaire wereld. Er zijn echter koks die er weinig of geen belang aan hechten.

bron: bd.nl

Chefs sterrenrestaurants maken bonbons

Een aantal topchefs van sterrenrestaurants in Brabant zijn door een chocolatier benaderd om een bonbon te maken die een duidelijke affiniteit heeft met hun bedrijfscultuur. Na veel proefsessies worden die bonbons gepresenteerd.

De wildste combinaties kwamen voorbij zoals een bonbon met sereh (citroengras), koriander en basilicum of met espresso. Restaurant Sense in de Verwerstraat in Den Bosch heeft een karakteristieke bonbon gecreëerd namelijk een met een espressosmaak. De naam van de bonbons is Sterrenbonbons vanwege de Michelinsterren die de restaurants mogen voeren. De Lindenhof in Nuenen kwam met een basilicumbonbon.

bron: omroepbrabant.nl

Versmarkt Van Heinde in Paleiskwartier medio 2015 open

De Versmarkt Van Heinde gaat medio 2015 open in het Paleiskwartier. Dat stelt initiatiefnemer Casper Schoenmakers van het bedrijf Van Heinde als doelstelling. Locatie is waar vroeger het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (SM's) stond.

De Versmarkt gaat zich profileren als de markt waar verse voedingsmiddelen komt van producenten en leveranciers uit de nabije regio van Den Bosch. Mensen kunnen er terecht voor hun dagelijkse boodschappen.

Op dit moment wordt het oude SM's verbouwd. Het krijgt een nieuwe ingang en wordt parkeerplaats voor zestig auto's gemaakt. De nieuwe markt gaat werk bieden aan zo'n 65 medewerkers en rekent op een klandizie van zo'n twintigduizend bezoekers per week.

bron: bd.nl

Officiële opening voedseltuin Villanueva

De voedseltuin Villanueva werd zaterdagmiddag officieel geopend door wethouder Huib van Olden (CDA) van Sociale Zaken en de vijftienjarige Dominique Villanueva, de naamgever van dit project. Samen plantten ze een notenboom op het terrein. 

Dominique kwam twee jaar geleden tijdens een wandeling van het City Change Center op het idee om het voormalig paardenweiland aan de Vlijmenseweg om te toveren tot een voedseltuin. Haar idee vond meteen grote maatschappelijke draagvlak wat goed is voor de nodige financiële ondersteuning.

De voedseltuin is in eerste instantie bedoeld om klanten van de voedselbank te voorzien van verse groente. Daar was grote behoefte naar. Maar bij Villannueva zijn ook andere doelen geformuleerd zoals een werkplek voor mensen die ver verwijderd staan van regulier werk. 

Verder draagt de voedseltuin bij aan de landschappelijke meerwaarde in Den Bosch. De regio Den Bosch wil zich sterk maken als agrifood centrum voor dit deel van Europa. Intussen zijn de eerste driehonderd kroppen sla bij Villannueva geoogst en spoedig zullen prei en andijvie volgen. Wanneer de groente van PlantLab geoogst wordt, is onbekend. Maar dat is een ander verhaal.

bron: bd.nl

Culinair evenement in De kentering groot succes

Het culinair evenement in De Kentering in het centrum van Rosmalen werd zaterdag 4 oktober goed bezocht. Circa twintig plaatselijke horecabedrijven presenteerden zich in diverse ruimtes van De Kentering aan het toegestroomde publiek.

De naam van dit culinair feestje heette zeer toepasselijk 'Eten en drinken, thuis in Rosmalen'. Het was alweer de twaalfde editie van dit culinaire evenement dat in 2004 is gestart door stichting Thuis. De stichting hoopt dat de horeca de organisatie van dit succesvol smulfestijn overneemt. Er is animo genoeg gezien de toestroom van zo'n 800 mensen die er op afkwam.

bron: bd.nl

Is groente uit een lab lekker?

Is groente die gekweekt wordt in een laboratorium wel lekker en gezond? Is groente uit de natuur niet beter? Bij PlantLab in Den Bosch vinden ze van niet. Daar groeien sla, tomaten en komkommers in afgesloten ruimtes onder rode en blauwe ledlampen, helemaal zonder daglicht.

De meningen zijn hierover verdeeld. Herman Wijffels (CDA), oud-topbestuurder van de Rabobank en voorzitter van de SER, vindt industriële groente maar niks. Als geboren boerenzoon uit Zeeuws-Vlaanderen is dat wel begrijpelijk.

Oud-minister Jacqueline Cramer (PvdA) van VRM daarentegen vindt van wel en trendwatcher Adjiedj Bakas van Trend Office Bakas roemt PlantLab als een toonbeeld van innovatieve landbouw. Want innovatief kun je het bedrijf dat is gevestigd in de voormalige fabriek van de Gruyter, zonder enige twijfel noemen. Koning Willem-Alexander komt op 30 september het bedrijf officieel openen.

bron: bd.nl

Bourgondisch 's-Hertogenbosch begint

Bourgondisch 's-Hertogenbosch 2014 staat op het punt om te beginnen op de Parade. Werd maandag de Bourgondiër van 2014, Erica Terpstra herself, nog feestelijk gehuldigd door burgemeester Ton Rombouts, donderdagavond 11 september is er de zogenaamde Bourgondische Relatieavond

Die avond is alleen toegankelijk voor sponsors met hun relaties, maar op vrijdag 12 september om 16.00 uur is het publiek weer van harte welkom. Zo'n vijftien restaurateurs nemen deel aan dit Bourgondisch festijn. De organisatie verzorgt de fraai ingerichte paviljoens die voornamelijk in het wit zijn gestoken.

Dit jaar heeft de organisatie een Service Lounge en meeting point geopend. U kunt er terecht voor algemene en culinaire informatie of over Den Bosch natuurlijk. En mocht de accu van uw mobiele apparaat leeg raken dan kunt u die probleemloos opladen. Voor toegang tot internet is er een social media corner gecreëerd.

Kantine Emplina in Rosmalen doet mee aan kick off Gezond Eten

Wilfried Genee

Kantine Emplina in Rosmalen deed zaterdag 6 september mee aan de landelijke kick off Gezond Eten. Deze actie wil gezond eten in sportkantines bevorderen door voortaan gezond voedsel zoals fruithapjes aan te bieden. De kick off werd landelijk in vijftig kantines gehouden.

Wat begon als een grap, begint steeds meer serieuze vormen aan te nemen. In het tv-programma Voetbal International maakte presentator Wilfried Genee een weddenschap met tafelheer Johan Derksen dat hij voor het eind van het jaar vijftig sportkantines mee zou krijgen met het aanbieden van anders eten.

Die weddenschap lijkt Genee nu te gaan winnen gezien de grote deelname van de sportkantines. Aanleiding voor de weddenschap was de opmerking van Derksen dat het Genee en zijn vrouw Lili niet zou lukken de voetbalwereld mee te krijgen in het anders eten. 

Het boek "Vullen of Voeden" van Genee en Lili was net uit. In dat boek wil het echtpaar met name kinderen beter laten eten. Derksen maakte zijn complimenten over het boek, maar uitte zo zijn twijffels of zij ooit het aanbod van voedsel in sportkantines zouden kunnen veranderen. Met de kick off Gezond Eten lijkt een begin gemaakt. Toch blijven kantines friet en snacks aanbieden naast dat gezonde eten.

bron: thuisinvoetbal.nl/bd.nl
foto: Wikimedia Commons

Huldiging Bourgondiër Erica Terpstra

Bourgondisch 's-Hertogenbosch, de jaarlijks terugkerende proeverij, begint donderdag 11 september op de vertrouwde plek, de Parade. Daags daarvoor zal Erica Terpstra gehuldigd worden in het bestuurscentrum van Bourgondisch 's-Hertogenbosch.

De voormalige zwemkampioen en staatssecretaris werd in augustus uitgeroepen tot Bourgondiër van het jaar 2014. Burgemeester Rombouts zal op 8 septemeber Erica Terpstra de titel officieel overdragen.

Donderdag 11 september is de relatieavond voor genodigden. Het feitelijke culinaire evenement begint pas vrijdag 12 september tot zondag 14 september. U kunt vrijdag en zaterdag de proeverij bezoeken van 16.00 tot 01.00 uur. Op de slotdag is de proeverij open vanaf 14.00 tot 23.00 uur.

bron: bourgondisch-s-hertogenbosch.nl

Introductie halal worstebroodje

De eerste halal worstebroodjes zijn zaterdag 16 augustus uit de ovens van bakkerij De Meester gekomen. De bakkerij is gevestigd in de voormalige Isabellakazerne in Vught en wordt gerund door Kadir Ahmed. Ahmed wil een grote markt bedienen en denkt daarbij aan Rotterdam en Amsterdam.

Maar eerst wil hij de regio Den Bosch veroveren met deze variant van het Brabantse worstebroodje. De halal worstebroodjes worden aan lokale bedrijven geleverd. Dit is weer een mooi voorbeeld hoe een traditioneel product in een andere samenstelling een andere markt kan bestrijken. Halal betekent rein, toegestaan en wil zeggen dat het voedsel betreft dat is toegestaan voor moslims.

bron: bd.nl

PlantLab gaat naar Amerika

PlantLab start een dochteronderneming in Palo Alto, Californië, USA. Twee personeelsleden gaan vanaf daar de Amerikaanse markt bewerken. PlantLab, dat sinds vorige maand met 32 medewerkers officieel gevestigd is in De Gruyter Fabriek in Den Bosch, koestert hoge verwachtingen van de onderneming in de VS. 

PlantLab heeft de techniek en kennis in huis om gewassen te telen zonder daglicht. Dat gebeurt in geconditioneerde eenheden, met systemen en technieken waarvan het Bossche bedrijf mondiaal het alleenrecht heeft.

Op dit moment wordt onafgebroken gewerkt aan de inrichting van de Bossche fabriek. Het betreft een investering van bijna 10 miljoen euro. Iedere dag zijn tientallen bouwvakkers, technici en installateurs bezig in de hallen van voormalige grootgrutter De Gruyter.

De officiële opening is op 30 september. Het aantal medewerkers moet groeien naar ruim honderd mensen. Meer informatie over PlantLab

bron: bd.nl

Nieuwe voedseltuin Villanueva zoekt helpers

De nieuwe voedseltuin Villanueva in wording is net even voorbij het ziekenhuis Jeroen Bosch in Den Bosch. De opbrengsten van groenten en klein fruit zijn voor de cliënten van de Voedselbank en andere mensen die hulp heel goed kunnen gebruiken. De opgebrachte compost wordt door vrijwilligers in de grond gebracht en binnenkort worden duizenden prei- en aardbeiplanten gezet.  

ZLTO, HAS, Weener XL, gemeente 's-Hertogenbosch, Bossche Boeren, Imkerij Stad & Streek en de Voedselbank werken samen aan deze grote tuin van liefst 8000 m2. Ook de organisatie van Het Groene Woud heeft medewerking toegezegd. Het project wordt geleid door Stichting CCC 's-Hertogenbosch (City Change Center).

Kortom, het project wordt breed gedragen maar staat of valt bij de deelname en inzet van vrijwilligers. Wie tijd en zin heeft om de tuincoördinator Ed Houdijk te assisteren, kan hem bellen: 06 26 69 74 79.

bron: facebook.com/BosscheBoeren
foto: BosscheBoeren

Bosch landvarken in Bossche bol

Laurens Frans van Artisan

Restaurant Artisan presenteerde maandag 23 juni een kookboek over een typisch plaatselijk Bosch product: Het Bosch Landvarken.

Het kookboek is een samenwerking tussen vier Bossche chefkoks van de Restaurant Alliantie (waarin 25 Bossche kwaliteitsrestaurants samenwerken) met de biologische varkensboerderij Jofra Hoeve en communicatiebureau De Zoutfabriek.

De Bossche chefs zijn:

  • Martin Berkelmans van Restaurant Pollevie
  • Dennis Middeldorp van Restaurant Sense
  • Richard Merks van Restaurant Ries
  • Laurens Frans van Restaurant Artisan

Doel is om gezamenlijk de bezoekers van Den Bosch deelgenoot te maken van de gastronomische en Bourgondische inslag. Die gedachte gecombineerd met een voorliefde voor streekproducten vormt de basis van het kookboek. In het kookboek staat veel informatie over het streekproduct Bosch Landvarken met foto’s en unieke recepten. Elke chefkok heeft drie gerechten gecreëerd met daarin het Bosch Landvarken verwerkt.

Ook zijn er een viertal extra recepten gemaakt waarbij specifiek bekende Bossche producten op een ludieke wijze in een Bosch Landvarken jasje zijn gestopt zoals een Bossche Bol of Bossche Koek. Chefkok Dennis Middeldorp van restaurant Sense bedacht een hartige Bossche Bol gevuld met varkensvlees overgoten door jus, donker bier en een beetje chocolade.

bronnen: restaurantartisan.nl/restaurantalliantie.nl

PlantLab werkt samen met Van Zaal

Het Bossche bedrijf PlantLab gaat samenwerken met het bedrijf Van Zaal in De Kwakel, producent en leverancier van technische systemen voor de glastuinbouw. De bedrijven gaan samen Plant Production Units ontwikkelen, produceren, verkopen en installeren.

In die geconditioneerde Plant Production Units is het mogelijk om gewassen te telen zonder daglicht. En dat is nu net de corebusiness van PlantLab. Het innovatieve bedrijf heeft deze manier van telen in eigen huis ontwikkeld en wereldwijd gepatenteerd.

De ontwikkeling van de Plant Production Units zijn voor Plantlab van vitaal belang. Daarin worden onderzoek en teelt, onder andere voor de in Zwitserland gevestigde multinational Syngenta, uitgevoerd. 

bron: bd.nl

Gezellige Zaken doen in het weekend

Gezellige Zaken organiseert voor het 15e seizoen op rij een proeffestijn in de Uilenburg in de historische binnenstad van Den Bosch. De kasteleins en gastvrouwen doen er alles aan om de sfeer van een buurtbarbeque te behouden.

Zeventien Bossche bedrijven doen 30, 31 mei en 1 juni mee aan het proeffestijn Gezellige Zaken. Tot de nieuwkomers behoren Sammy's, Tandoori, Boergondisch en Bar 35. Op vrijdag 30 mei gaat het proeven om 17:00 uur van start. Op zaterdag 31 meien zondag 1 juni bent u al om 15:00 uur van harte welkom. 
De 'straatkeukentjes' sluiten om 22:00 uur.

bron: gezellige zaken.nl

ROC Wageningen wint aspergekookwedstrijd

De aspergekookwedstrijd tussen de acht teams van ROC's is door die van Wageningen gewonnen. De wedstrijd werd maandag 12 mei gehouden aan het Koning Willem I College in Den Bosch gehouden. Voor Den Bosch deden de eerstejaarsleerlingen Coen Viguurs en Sven Maurix mee.

De deelnemers werden door een team van topkoks uit de regio beoordeeld op de bereiding van diverse aspergegerechten. Als beste werden Julian Touw en Gerard Stens van het ROC Wageningen aangewezen. Zij kregen daarvoor de wisselbokaal in handen.

bron: bd.nl

Elfde editie SpeciaalBier Festival

Het SpeciaalBier Festival vierde zondag 11 mei zijn elfde editie op de Markt in Den Bosch. Niet meer dan veertig bierbrouwerijen uit het hele land gaven acte de présence op dit festival wat ooit begon als een biermarkt. Het initiatief toentertijd kwam van café annex bierbrouwerij Bar Le Duc.

Vorig jaar bij de tiende editie werd de organisatie verrast door de grote opkomst van het belangstellend publiek wat de nodige frictie gaf zoals tekort aan munten en lange wachtrijen. Die zijn dit jaar allemaal opgevangen. 

Vanwege Moederdag heeft de stichting Nederlands Speciaalbier Festival een speciaal moederbier gemaakt: Zoete Lieve Moederbier. Naast de tweehonderd verschillende soorten speciaalbier kon de bezoeker ook eten. De etenskramen stonden gegroepeerd rondom het standbeeld van Jeroen Bosch.

Kookwedstrijd asperges tussen ROC's

Op het Koning Willem I College afdeling Middelbare Horecaschool in Den Bosch wordt maandag 12 mei voor de derde keer een kookwedstrijd gehouden. Die staat dit jaar in het teken van asperges. Leerlingen van acht ROC's (Regionaal OpleidingsCentrum) uit Nederland strijden tegen elkaar en de winnaar krijgt de wisselbokaal.

Elk team bestaat uit twee jonge koks die tussen 12.00 en 20.00 uur gerechten moeten maken met asperges en rood fruit. Ze moeten onder meer voorgerechtjes met asperge voor vier personen van restverwerking maken. De koks die aan de slag gaan met etenswaar uit een misterybox, worden ook beoordeeld op energiebesparing.

Het Brabants Asperge Genootschap organiseert deze kookwedstrijd voor leerlingen en studenten.

bron: bd.nl

Kweken populair bij HAS studenten

Steeds meer studenten melden zich aan bij de Hogere Agrarische School (HAS) in Den Bosch om later kweker te worden. Want kweken is erg populair, vooral de biologisch verantwoorde kweek van groenten, planten en dieren. Er zijn veel consumenten voor te vinden voor die producten en dat betekent handel.

Veel van deze studenten zijn niet opgegroeid tussen de kassen, akkers en bassins maar ze gaan er toch voor. In Brabant duiken dan ook veel kwekerijen op in allerlei soorten en maten die commercieel goed zijn onderbouwd. Studenten kiezen bewust om kweker te worden en pakken dat professioneel aan. 

Zo is de biologische waterplantkweker Ronald Moerings uit Roosendaal de grootste in Europa met een groeiende afzetmarkt. Hij zal ook present zijn bij de grote tuinbeurs Floraliën in de Brabanthallen in Den Bosch. De Floraliën opent vrijdag 9 mei en duurt tot 18 mei. Het is één van de grootste tuinbeurzen ter wereld en trekt een groot internationaal publiek.

bron: omroepbrabant.nl

De toekomstvisie op een groentestad

Niet een groene stad maar een groentestad. Dat is de toekomstvisie van het Bossche bedrijf PlantLab. Als het aan Gertjan Meeuws en zijn partners van PlantLab ligt, dan verplaatst een deel van de voedselproductie zich in de toekomst naar de stad.

Groente kweken in de kelders van een supermarkt of een verzorgingstehuis. Die groente komt dan uit compleet beheersbare klimaatkamers, waar ze extra snel groeit onder ledlicht. In de klimaatkamers kunnen dan ook stellages gebouwd worden zodat de ruimte ook in de hoogte benut kan worden voor de kweek: verticale landbouw.

Ziehier het concept van urban agriculture, stadslandbouw in het Nederlands. Deze manier van landbouw is kleinschalig in te zetten, efficiënt en duurzaam. Er worden geen pesticiden gebruikt en 90% minder water. Meervoudige oogsten per jaar horen ook tot de mogelijkheden. Samen met de Hogeschool HAS Den Bosch wordt intensief onderzoek verricht.

bron: s-hertogenbosch.nl

Asperges zijn zoetig dit jaar en erg vroeg

Ze zijn er weer de asperges van de boer. Het witte goud wordt de groente ook wel genoemd en dit jaar is het er vroeger dan ooit. In ieder geval zó vroeg in het jaar kunnen de aspergeboeren het zich niet heugen. En wij als consumenten kunnen er ons alleen maar op verheugen.

Dat was vorig jaar heel anders toen de asperges van de grond erg laat (extreem laat volgens een aspergeboer) geschikt waren voor consumptie vanwege de winterkou die tot ver in april 2013 reikte. Dit jaar echter geeft een totaal ander beeld door de zachte winter en het warme voorjaar. "Dat heb ik nog nooit meegemaakt, zo vroeg in het jaar," volgens diezelfde aspergeboer.

Waren de asperges vorig jaar in het begin nogal bitter van smaak, nu zijn ze licht zoet van smaak. Op de rechterfoto staat de paarse variant die uit Australië en Nieuw Zeeland is over komen waaien. Net als de groene asperge hoef je de paarse ook niet te schillen. 

Misschien wordt het tijd om een witte asperge te ontwikkelen die je ook niet hoeft te schillen. Dat zou een mooie uitdaging zijn voor stadsboeren in Den Bosch om zo'n nieuwe variant op de markt te brengen: een urbane asperge. Sommige aspergeboeren bieden trouwens de service van geschilde asperges aan; je betaalt er 1 euro extra voor. 

Streekmarkt in de Arena Den Bosch

In winkelcentrum De Arena in Den Bosch wordt op elke tweede week van de maand een streekmarkt gehouden. De producent - boer, imker, tuinder, bakker of anderszins - staat vaak zelf aan de kraam waar zijn waren zijn uitgestald. Sommige kraamhouders nemen zelfs levende have mee zoals een kalf (zie foto).

De benaming streekmarkt is echter wel een beetje misleidend want veel marktlui komen niet uit de regio Den Bosch. Een aantal komt van elders zoals uit Holland, de Betuwe en de Flevopolder. Het zou deze streekmarkt qua profiel sterker maken als er een bepaling zou komen dat deelnemers in een straal van dertig kilometer om Den Bosch wonen en/of hun producten maken. Dan kan je met meer recht spreken van een streekmarkt.