Serc

Informatieavond azc Coudewater druk bezocht

De tweede informatiebijeenkomst over een permanente asielzoekerscentrum (azc) in Den Bosch op woensdagavond 9 september werd druk bezocht. In de Maliskamp Rosmalen kwamen 250 bewoners bijeen om zich te informeren over een mogelijk azc op het terrein van Coudewater.

Het hamvraag op deze avond of er voldoende is nagedacht hoe het zit met het welzijn van de honderd patiënten die op het terrein van Coudewater wonen? Bewoners willen weten waar de asielzoekers komen te zitten en hebben het gevoel te worden weggejaagd.

De wijkraad Maliskamp is niet tegen de komst van een azc maar ziet de keuze van de gemeente voor het terrein van Coudewater niet zitten. In de directe omgeving van zo'n eventuele azc is al een GGZ-locatie.

Dat gegeven heeft de adviescommissie bij zijn keuze niet meegenomen, is de mening van Art Schilder, vice-voorzitter van wijkraad Maliskamp. Deze bedenkingen zal de wijkraad kenbaar maken aan de gemeente en adviescommissie.

Volgens communicatie expert Bert Pol van bureau Tabula Rasa lopen dit soort informatieve bijeenkomsten voor een gemeente zelden goed af. Mensen die al tegen zijn worden bij zo'n meeting alleen maar meer bevestigd door de aanwezigheid van gelijkgestemden.

De wederzijdse bijval is erg hoog. Het negatieve gevoel wordt door zo'n groep vergroot en kan tot explosieve situaties leiden. De rationele en genuanceerde argumenten van de gemeente worden niet of nauwelijks meer gehoord.

Pol stelt voor om inloopavonden te organiseren waar mensen individueel vragen kunnen stellen. De gemeente Den Bosch organiseert drie informatieavonden op drie verschillende locaties voor een permanente azc.

bronnen: omroepbrabant.nl/bd.nl