Serc

Eerste vluchtelingen in Autotron

Opvangcentrum in een hal van Autotron

Autotron in Rosmalen is klaar om dinsdag 8 september de eerste vluchtelingen op te vangen. In vier dagen tijd is een hal van Autotron verbouwd tot een opvangcentrum. Het interieur heeft een sober haast Spartaans karakter maar is uiterst functioneel: stapelbedden, kasten, eetzaal en wasruimtes.

Dit opvangcentrum geeft vluchtelingen een tijdelijk onderkomen. Het is de bedoeling dat vluchtelingen na een paar dagen in een asielzoekerscentrum (azc) worden ondergebracht.

In Autotron zullen alleen mannen worden opgevangen met een maximum van zo'n vijfhonderd vluchtelingen.

Maandagavond  7 september organiseerde het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) een bijeenkomst over de komst van vluchtelingen in het Autotron. Er kwamen bijna honderd mensen af op deze uitnodiging.

COA had niet gerekend op zo'n grote opkomst. Vooral omwonenden waren goed vertegenwoordigd. Zij konden vragen stellen en zich eventueel melden als vrijwilliger.

Het issue veiligheid werd het meest besproken. Is er genoeg politiecontrole en hoe zit het met de regels voor de vluchtelingen? COA kon antwoorden dat er extra politiecontrole zal komen en dat vluchtelingen een wekelijkse meldplicht hebben.

Naast negatieve reacties waren anderen die blij zijn met de komst van het opvangcentrum. Den Bosch kan zich dan profileren als een gastvrije stad. Anderen vroegen of er genoeg gelegenheid is voor recreatie zoals sport en spel? Weer anderen hadden interesse om zich als vrijwilliger op te geven.

De Bossche Volkspartij (BVP) heeft grote moeite met de komst van een azc in Den Bosch. Pas als Den Bosch verplicht wordt gesteld tot zo'n asielzoekerscentrum, zou die er moeten komen, vindt de BVP.

bronnen: omroepbrabant.nl/bd.nl