Serc

Den Bosch draagt ruim 10 miljoen euro bij aan Graduate School

De TU Eindhoven en Tilburg University zijn van plan een Data Science Initiative op universitair niveau te lanceren. Met steun van de gemeente Den Bosch en de Provinciale Staten willen zij in 2016 in de Mariënburg in Den Bosch, een nieuwe Graduate School opzetten op het gebied van onderwijs en onderzoek van Data Science. 

Op vrijdag 4 september hebben de gemeente, de provincie en de twee universiteiten een samenwerkingsovereenkomst getekend. De gemeente Den Bosch stelt € 10,25 miljoen beschikbaar voor de realisering van de Graduate School net als de Provincie en de twee universiteiten. 

Onze samenleving heeft grote behoefte aan wetenschappelijk onderwijs en onderzoek voor data-analyse en waardecreatie uit het zogeheten 'Big Data'. De gemeente Den Bosch, de Provincie Noord-Brabant en het bedrijfsleven hebben eerder de intentie uitgesproken partners te willen worden in dit project.

Het project is uniek, door de samenwerking van de twee universiteiten met hun specialismen op het gebied van mens- en maatschappij wetenschappen & technische wetenschappen.  De digitale samenleving levert een enorme stroom aan data op die voor de wetenschap en het bedrijfsleven belangrijke informatie bevat. 

Het Data Science Initiative biedt één bachelor en drie masteropleidingen. Het plan bestaat uit wetenschappelijk onderzoek, promotiemogelijkheden en een incubatorconcept. Deze worden gedeeltelijk op de campussen van Eindhoven en Tilburg gehuisvest en in het voormalig klooster Mariënburg in Den Bosch.

Ook worden er straks seminars en cursussen voor het bedrijfsleven georganiseerd. Het project draagt bij aan kennisverrijking in de regio. Het project draagt bij aan kennisverrijking in de regio. 

De huur van de Mariënburg bedraagt 10,2 miljoen euro voor tien jaar en wordt betaald aan eigenaar Kadans Vastgoed uit Haaren. Er moet veel verbouwd worden aan het gebouw. De definitieve aflevering is in september 2017 gepland. Een deel van het gebouw wordt in september 2016 al in gebruik genomen.

bron: s-hertogenbosch.nl/bd.nl