Serc

Cultuurarchief

Omstreden dansvoorstelling afgelast

De organisatie Boulevard heeft de omstreden dansvoorstelling Q61 Cemetery van dansgezelschap WArd/waRD afgelast. De voorstelling zou op begraafplaats Orthen in Den Bosch plaatsvinden. Volgens Boulevard ligt de kwestie te gevoelig.

In mei dit jaar werd al een voorstelling in Alkmaar afgeblazen vanwege hoog opgelopen emoties. Daar kwamen zelfs doodsbedreigingen voor. Het dansgezelschap wilde een voorstelling houden op de Algemene Begraafplaats van Alkmaar.

In Den Bosch zijn zulke heftige reacties tot nu toe uitgebleven, maar de organisatie Boulevard koos er toch voor om de act af te blazen. Mensen die hun kaartje al gekocht hebben, krijgen hun geld terug.

bron: bd.nl

Kunsthandel Hendrik de Laat verhuisd

Kunsthandel Hendrik de Laat is verhuisd. Na tachtig jaar gevestigd te zijn aan de Vughterstraat nummer 162 is de kunsthandel schuin naar de overkant nummer 201 verhuisd. 

Kunsthandel Hendrik de Laat werd in 1935 door de Bossche kunstenaar Hendrik de Laat gevestigd aan de Vughterstraat 162 te Den Bosch.

De kunsthandel is gespecialiseerd in grafische werken (etsen, kleuretsen, litho's, gravures) van Den Bosch door uiteenlopende kunstenaars.

Dat zijn bijvoorbeeld Marcel Schellekens, Jeroen Hermkens, Herman Moerkerk, Frans Slager, Waalko Dingemans, Anna Doedijns, Jan van Rijsewijk en uiteraard Hendrik de Laat zelf.

bron: hendrikdelaat.nl

Derde dag Levensliedfestival

Charelle

Het is weer de derde en dus laatste dag van het Levensliedfestival op de Markt in Den Bosch. En ook alweer de achttiende editie. Zaterdagavond 11 juli kwamen duizenden op het festival af.

Zangeres Marianne Weber moest zondag afzeggen vanwege problemen met haar stem. Zanger Henk Bernard verving haar. Charelle (zie foto) kreeg in de middag het toegestroomde publiek goed mee.

Publiekstrekker nummer een, Frans Bauer, sluit het festival af.

Veel volk bij Pretty in Pink

Er kwam veel volk af op het optreden van Pretty in Pink vrijdagavond 10 juli op de Markt in Den Bosch. Dit gay gebeuren is een opmaat voor het Levensliedfestival dat zaterdag 11 juli begint en zondag door Frans Bauer himself wordt afgesloten.

Het is alweer de achttiende editie van het Levenslied festival. De horeca op de Markt was zeer te spreken over de opkomst van het publiek. Het mooie weer en de aangename avond deden de opkomst goed.

Pretty in Pink keert in augustus terug als de Bossche kermis weer neerstrijkt op de Markt en binnenstad.

bron: bd.nl

Levenslied Den Bosch met Frans Bauer

Frans Bauer

De organisatie van Levenslied Den Bosch 2015 is trots om als laatste grote artiest niemand minder dan Frans Bauer te mogen presenteren. Hij sluit het driedaagse festival af. Een jarenlange wens van de organisatie gaat hiermee in vervulling.

In 2015 start het festival met op vrijdag 10 juli Pretty in Pink met haar drag, DJ Monique, de Steady Habits en DJ Jody Bernal. Zaterdag Made in Holland met o.a. Sylviah, Alex en Sharon Doorson als afsluiter.

Zondag de onvervalste snik & traan tijdens het Festival van het Levenslied met de finale van Typisch Talent 2015 en o.a. Django Wagner, John de Bever & Marianne Weber en vele anderen. En, Frans Bauer.

bron: facebook.com/prettyinpink073
foto: Wikimedia Commons

Opera van Rossini op tv-schermen

Gioachino Rossini

De opera  La Cenerentola (Assepoester) van Gioachino Rossini is dinsdag 30 juni op tv-schermen te zien op terrassen van de Bossche Parade. De opera wordt uitgevoerd door Philharmonie Zuidnederland op de Parade. 

Meestal verzorgt Omroep Brabant een live-verslag van de Opera op de Parade. Maar dat is dit jaar echter niet het geval. De reden is onbekend.

Horeca ondernemers hebben zich verenigd in de Stichting Promotie Evenementen Parade en die betalen nu het Media Leer Park ’s-Hertogenbosch om leerlingen voor een beeldverslag  te laten zorgen.

bron: bd.nl
foto: Wikimedia Commons

Première Bosch Parade 2015

De première van Bosch Parade editie 2015 is van start gegaan. Op de Dommel varen diverse kunstobjecten in bepaalde volgorde elkaar op. De stoet vormt eigenlijk een langgerekt theater op het water.

De objecten zijn geïnspireerd op de werken van de Bossche schilder Jheronimus Bosch, de beroemdste zoon van de stad. Er werken vormgevers uit verschillende disciplines mee aan deze Bosch Parade geholpen door vrijwilligers.

Volgens de organisatie stonden bij deze première zo'n zesduizend mensen langs de kant te kijken naar de stoet van achttien vaarobjecten. Vanwege de lage temperatuur van het water en de harde wind is de route ingekort. 

De start van de bootparade is bij de Wilhelminabrug en eindigt bij de haven van watersportvereniging De Waterpoort. Bosch Parade is nog zaterdag 20 en zondag 21 juni te zien op de Dommel.

Er zouden in principe geen vaartuigen meedoen die gebruik maken van brandstof maar de 'motorbende' verbreekt die afspraak ogenschijnlijk (zie foto).

Hip hop championship in Den Bosch

Hip Hop Unite organiseert zondag 14 juni enkele hiphop kampioenschappen. Place to be is de Schutskamp in Den Bosch. Inschrijven voor deze dag kost 10 euro en kan via de website.

Enkele honderden dansers gaan voor de prijzen in deze laatste wedstrijd van het seizoen, die tevens de eerste kwalificatieronde voor Hip Hop Unite 2016 is.

Categoriën:

 • Mini
 • Cadet
 • Duo t/m 12 jaar
 • All Styles Battle t/m 12 jaar
 • Junior
 • Adult
 • Large Crews
 • Megacrews
 • Duo vanaf 13
 • Alle Styles Battle vanaf 13 jaar

De wedstrijden beginnen om 10.00 uur aan De Eendenkooi 1 en zijn rond 19.00 uur afgelopen. 

bronnen: bd.nl/hiphopunite.nl

Kwaliteitsgarantie bij Bach Cantate

De norm bij Bach Cantate staat erg hoog wat alleen maar goed is voor de uitvoeringen van het Bach Collegium 's-Hertogenbosch. De Bach Cantate werd zaterdagmiddag 6 juni gespeeld in de Pleinzaal van Theater aan de  Parade.

Volgend jaar hoopt het Collegium weer in de Grote Kerk aan het Kerkplein te spelen zoals vanouds. Vanwege restauratie werkzaamheden aan de Grote Kerk moest naar de Parade worden uitgeweken.

Bach heeft tweehonderd cantates geschreven dus het Collegium kan voorlopig wel vooruit. Het achtkoppige orkest bracht samen met het twintigkoppige koor van het Collegium onder andere Das Blut Jesu Christi ten gehore voor een publiek van 120 belangstellenden.

bron: bd.nl

Bossche schapen scheren

De zomer breekt aan (hoewel het nog niet echt zo aanvoelt) dus weg met die winterkleding. Ook schapen moeten van hun wintertooi af, dus daarom worden ze binnenkort geschoren.

In Den Bosch worden schapen in de volgende dierenparken geschoren:

 • Ploosche Hof-Krijgmanshof
  maandag 8 juni
  om 10.00 uur
 • Orthe-Schanswetering
  maandag 8 juni
  om 14.00 uur
 • Engelen-De Vlacie
  maandag 15 juni
  om 14.00 uur

De schapen van dierenparken De Saren en Prins Hendrik worden later geschoren. Wanneer is nog niet bekend. In ieder geval is iedereen welkom om bij het schaapscheren aanwezig te zijn.

bron: s-hertogenbosch.nl
foto: Wikimedia Commons

Groei Jazz in Duketown mogelijk

De rek is er nog niet uit voor Jazz in Duketown. Althans bij de stichting en de 150 vrijwilligers zijn er nog volop ideeën en energie te over om het jazz festival groter te maken.

De editie van 2015 trok naar schatting 140.000 bezoekers met als hoogtepunt het optreden zaterdag 23 mei van rapper Typhoon. Geschat werd dat er die avonnd zo'n zevenduizend toeschouwers op de Parade stonden.

Zondag 24 mei was het ook al een drukke dag mede door het warme weer. Het festival kan groeien door ook podia neer te zetten op het Minderbroedersplein en de Pensmarkt, zegt Marcel Ploegmakers bestuurslid van de stichting Jazz in Duketown.

bron: bd.nl

Candy Dulfer sluit Jazz in Duketown af

Candy Dulfer treedt samen met haar band maandag 25 mei op aan de Parade. Met Candy sluit deze editie 2015 van Jazz in Duketown af met een fijne en unieke mix van jazz, dance en funk.

Candy - wie kent haar niet -  behoeft geen intro. Zij werd wereldwijd bekend door haar samenwerking met grote artiesten als Prince en Sheila E. En laten we niet vergeten dat zij de dochter is van saxofonist Hans Dulfer, een rasmusicus en groot inspirator.

Candy & band spelen van 16.30 tot en met 18.00 uur.

foto: Wikimedia Commons

Fotoreportage Shinefestival

Het kunstenfestival Shine had donderdagavond 7 mei zijn officiële opening. Het festival loopt door tot 17 mei. Elke dag zijn er doorlopende voorstellingen. Het festival bevindt zich tussen de Jheronimus toren en het Armada complex.

Voor meer informatie ga naar boschshine.nl

Na regen komt Dotan

Na regen komt... Dotan en op het Bevrijdingsfestival in Den Bosch verscheen hij op het podium direct na het ontsteken van het Bevrijdingsvuur. Kort daarvoor werd het festival in Den Bosch nog vergast op een hoosbui met zware windstoten.

Het publiek bleef lange tijd weg. Waarschijnlijk hield iedereen de app Buienradar in de gaten en dat was te merken aan het toegestroomde publiek zo rond 15.45 uur. Buienradar gaf aan dat het vanaf die tijd droog zou blijven boven Den Bosch.

Het festival kon dus eindelijk goed beginnen. Het was wel een modderpoel geworden, maar dat kon de mensen weinig deren. De zon scheen en het bleef droog. Dotan trad slechts kort op maar speelde wel de wereldhit Home.

Een andere grote publiekstrekker was Blaudzun die om 21.00 uur op het programma stond. Het festival eindigde om 23.30 uur.

Bevrijdingsfestivals uitgesteld

Veel Bevrijdingsfestivals hebben de openingstijden uitgesteld en een aantal activiteiten afgelast vanwege het weer. Het kan hard en stormachtig waaien. Het KNMI heeft code geel voor het hele land afgegeven.

In Den Bosch gaat het Bevrijdingsfestival gewoon door om 12.30 uur. De organisatie houdt wel het weerbericht in de gaten. In Groningen, Haarlem en Zwolle zijn de festivals ook op het aangekondigde tijdstip begonnen.

Opening Paleisbrug met show

De opening van de Paleisbrug is op zaterdag 9 mei. Iedereen is van harte welkom. De opening begint om 16.00 uur op het stuk tussen Essent en Brand Loyalty bij het Willemsplein.

Er is een wervelende show gepland met skating, freerunning, acrobatiek, moderne dans en breakdance. In een doorlopend programma van een uur nemen artiesten u mee in de drie verschillende delen die de brug mede zo bijzonder maakt.  

De Paleisbrug is bijzonder om zijn beplanting, verlichting en slimme, ingebouwde technische details zoals wifi. De brug is 250 meter lang en 10 meter breed en verbindt het historische centrum van de stad met het nieuwe Paleiskwartier.

bron: s-hertogenbosch.nl

Chef-kok Lisette Bossert bij Adr. Heinen

Chef-kok Lisette Bossert gaat zaterdag 9 mei vertellen over haar smaakherinneringen en wat lekker eten met een mens doet. De locatie is boekhandel Adr. Heinen en de tijd is tussen 14.00 en 16.00 uur.

Bossert voerde boeiende gesprekken over smaak en de herinneringen die smaken oproepen. En heeft u geen idee wat voor cadeau u kan geven voor Moederdag? Ga dan naar Adr. Heinen. Bossert signeert haar boek 'Toen was koken heel gewoon'.

bron: heinen.nl

Gezellige boel in Bossche binnenstad

Het is een gezellige boel in de Bossche binnenstad op maandag 27 april. Want het is vandaag Koningsdag en dan kunnen kinderen hun afgedankte spullen op straat verkopen op de Kinder Rommelmarkt.

Er staat een koude noordenwind maar de zon schijnt in een strak blauwe lucht. Een dikke jas aan en lopen langs de rommelmarkt op zoek naar tweedehands spul is dan geen straf.

De rommelmarkt is toegestaan in de Verwerstraat, Fonteinplein, Hinthamerpromenade, Burgemeester Loeffplein en in de Arena. Op de Parade staat een grote tent waar bands optreden. Op de markt is een bescheiden kermis geplaatst met wat kramen er omheen, de zogenaamde Konings Jaarmarkt.

Wat verder van de binnenstad op de Pettelaarse Schans gaat vanmiddag om 12.00 uur het Kingsland festival van start met als grootste attractie een optreden van dj Armin van Buuren.

Azijnfabriek dreigt te verdwijnen

Podium Azijnfabriek dreigt te verdwijnen in Den Bosch, althans de locatie waar het typisch Bossche podium is gehuisvest. In een ambtelijk voorstel staat dat het huurcontract van het culturele centrum niet wordt verlengd.

De gemeente wil een deel van het Stadsarchief verplaatsen naar de Sint-Jacobskerk waar ook de Bouwhistorie Archeologie en Monumenten (BAM) haar onderdak heeft. De Azijnfabriek zou in dat ambtelijk stuk haar activiteiten over diverse locaties in de stad moeten houden.

Een versnippering als het ware van een cultureel goed dat bij talloze Bosschenaren dierbare herinneringen oproept. Voorlopig is echter geen nood aan de man. Er wordt gezocht naar een goede oplossing. En dat is een goede locatie.

bron: bd.nl

Nieuw festival SHINE in Den Bosch

Den Bosch is binnenkort een nieuw festival rijker. Het heet SHINE en start op 7 mei en duurt tot 17 mei. SHINE heeft een programma vol beeldende kunst, films, architectuur en muziek. Voor diverse activiteiten kunnen deelnemers zich opgeven via boschshine.nl

 • bouwen met beroemde studio's
 • acteren en kostuums maken voor performances
 • crewmembers voor bar- en kassawerk
 • aanmelden kan tot 27 maart

Tijdens het Bosch 500 Café op woensdag 11 maart wordt uitgebreid uitleg gegeven over het nieuwe festival SHINE, onderdeel van de manifestatie Jheronimus Bosch 500. De presentatie wordt verzorgd door Theo Verbruggen. 

Toegang is gratis, van 20.00 tot 22.00 uur. Locatie: Clubzaal Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45 in Den Bosch.

Groot Korenfestival in Den Bosch

Een groot aantal koren zal zaterdag 25 april neerstrijken in de binnenstad van Den Bosch. Aan dat Korenfestival zullen tweeëntwintig koren met achthonderd zangers en zangeressen deelnemen.

De locaties in de binnenstad zijn: 

 • Sint Janskathedraal
 • Jheronimus Bosch Art Centre
 • Sint Catharien kerk
 • De Azijnfabriek
 • Muziekcentrum De Toonzaal
 • De Lutherse Kerk

Elk koor krijgt de gelegenheid om drie keer op te treden. De opening zal om 10.00 uur plaatsvinden in de Sint Jan door de voorzitter van het KCZB. Na de opening die wordt opgeluisterd met orgelmuziek op het orgel van de Sint Jan, verspreiden de koren zich over de binnenstad.

bron: bd.nl

Gebruikte Jeroen Bosch drugs?

Gebruikte Jeroen Bosch geestverruimende middelen? En kwam dat tot uiting in zijn werk die in onze tijd nogal hallucinatoir oogt. Denk aan het beroemde schilderij Tuin der Lusten. Die vraag duikt om de zoveel tijd weer op.

In keramiekwerkplaats Cor Unum in Den Bosch wordt de 'Boschroom' gemaakt. Het woord is een samentrekking van Bosch en mushroom (paddenstoel) en een knipoog dat de beroemde schilder af en toe aan de paddo's zou kunnen hebben gezeten. 

Ontwerper David Derksen was er deze week bij in Den Bosch toen de eerste Boschrooms werden gemaakt. De Boschrooms zijn van wit porselein en hebben de vorm van een elfenbankje dat Derksen heeft gevonden bij De IJzeren Man.

Cor Unum gaat de Boschroom in april presenteren op de toonaangevende designbeurs 'Salone del Mobile' in Milaan. De Boschroom wordt gemaakt voor het Jeroen Boschjaar in 2016.

bron: omroepbrabant.nl

Architecture with a twist van Theo Barten

De expositie 'Architecture with a twist' van de Bossche illustrator Theo Barten laat op overduidelijke wijze zijn liefde zien voor de architectuur. Maar wel op zijn manier. Hij plaatst bekende stedelijke hot spots in een heel andere omgeving.

De klare lijn die Barten gebruikt voor zijn werk staat in contrast met de surreële afbeeldingen. Een mooi voorbeeld en wel bekend voor Bosschenaren is het tankstation dat tussen Den Bosch en Vught staat. Barten plaatst dat tankstation aan de beroemde route 66.

De klare lijn is ook een ode aan Hergé, de tekenaar van de strip Kuifje. En sommige afbeeldingen zouden zomaar kunnen voorkomen in de strips van E.P. Jacobs, de maker van de stripserie Blake en Mortimer.

De expositie is te zien bij Studio Vennix in de Verwerstraat 82 in Den Bosch. De expo duurt tot 29 maart.

Kijken als Vincent van Gogh

2015 is het Vincent van Gogh-jaar. Het is precies 125 jaar geleden dat de schilder overleed. Het werk van Van Gogh vormt de aanleiding om Brabants ontwerp vanuit een andere invalshoek te bekijken. Brabant eert zo zijn beroemdste zoon.

Meubel- en interieurontwerper Yksi Ontwerp selecteerde voor Het Noordbrabants Museum hedendaagse designobjecten van topontwerpers als Maarten Baas, Studio Job en Piet Hein Eek én veelbelovend jong talent.

De drie bekende thema's uit Van Goghs Brabantse periode - eenvoud, natuur en boerenland – komen ruimschoots aan bod. De expo is te zien van 24 januari tot en met 26 april 2015.

bron: hetnoordbrabantsmuseum.nl
foto: Wikimedia Commons

Koffietijd met urban artist Marcus Debie

Urban artist Marcus Debie van Gomad Graffix uit Sittard maakt een graffiti tekening van een vrouw die koffie drinkt. Hij maakt dat werk op de schutting van het voormalige ziekenhuis Groot Ziekengasthuis (GZG) in Den Bosch.

Debie doet dit in opdracht van de Bossche stichting Kings of Colors. Naast Debie hebben ook andere graffiti kunstenaars hun bijdrage geleverd aan de verfraaiing van de GZG schutting.

De Gouden Draak is het werk van Michel Alders. Verder zijn er meerdere werken te zien zoals een beeltenis van Maria en een close up van een chirurg. Al deze werken zijn in opdracht van Kings of Colors.

De schutting is om het GZG geplaatst vanwege de sloopwerkzaamheden van het enorme complex. De sloop zal naar verwachting pas eind 2015 zijn voltooid. De bedoeling is dat er winkels en woningen voor in de plaats komen.

Wachten op project Tramkade

Het is even wachten op de invulling voor Tramkade, de nieuwe naam voor De Heus in Den Bosch. De Heus, dat was het voormalig mengvoederbedrijf in de wijk Kop van 't Zand. Dat bedrijf ging weg in april 2014.

Het plan voor Tramkade is dat het in ieder geval voor het komend decennium een culturele, sociale en economische broedplaats wordt. Zoiets als de Westergasfabriek in Amsterdam of Strijp-S in Eindhoven.

Er is wel een nieuw bestuur gevormd onder voorzitterschap van oud-wethouder Geert Snijders die 27 januari afscheid nam van de politiek. Het is wijs beslagen ten ijs te komen dan in het wilde weg te experimenteren.

bron: bd.nl

Joris' Kerstboom raakt steeds voller

De grote kerstboom op het terrein van het Bossche Winterparadijs op de Parade raakt steeds voller. In deze Joris' Kerstboom kunnen bezoekers berichten achterlaten over familie, vrienden. De naamdrager van de kerstboom is NCRV-presentator Joris Linssen.

Winterparadijs 2014 impressies

Het Winterparadijs is nu in volle gang op deze kortste dag van het jaar, 21 december 2014. De mensen weten hun weg te vinden, kinderen beleven veel plezier in de draaimolen of op de ijsbaan. Volwassenen bekijken de berichten die mensen in Joris' Wensboom hebben achtergelaten.

Kortom, een schijnbaar rustige winterse dag in Den Bosch. Maar het is ook koopzondag en de binnenstad stroomt vol met winkelend publiek voor het kerstinkopen en vanwege de uitverkoop.

Europese theateropleiding gaat niet door

De Heus en Johan Simons

Het plan om een Europese theateropleiding in de leegstaande fabriek De Heus in Den Bosch op te starten gaat niet door. Initiatiefnemer en regisseur Johan Simmons slaat een andere weg in. Hij is benoemd tot artistiek leider van het RO-theater in Rotterdam.

Samen met de directeur van de Verkadefabriek, Jan van der Putten, wilde Simons een toonaangevende theaterschool in de voormalige mengvoederfabriek opzetten. Maar hij zal zijn handen vol hebben als artistiek leider van het RO-theater waar hij in 2017 begint.

Intussen staan de fabriekshallen van De Heus leeg in afwachting op een concrete invulling van de ruimte. De gemeente Den Bosch is sinds april 2014 eigenaar van de fabriek en stelt de ruimte beschikbaar voor culturele doeleinden.

bron: bd.nl
foto Johan Simons: Wikimedia Commons

Bosch Winterparadijs begint weer

Het Bosch Winterparadijs begint weer. Zaterdag 13 december zal wethouder Geert Snijders het jaarlijks terugkerend winterevenement op de Parade in Den Bosch openen.

Een speciale attractie van dit wintergebeuren is Joris' Kerstboom. Vanaf 22 december kunnen bezoekers een foto van een dierbare in de kerstboom hangen. De overdekte ijsbaan is er natuurlijk ook. De kleintjes kunnen daar al onder toezicht oefenen op hun schaatsen.

Daarnaast zijn er diverse muzikale optredens en kan vanaf 16 december de kerststal in de Sint Jan worden bezocht. De kerststal is dit jaar vormgegeven door een Bossche kunstenaar namelijk Nelleke de Noo. Uiteraard staat er ook de nodige horeca op het Winterparadijs.

200 duizendste bezoeker Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum ontving vrijdag 21 november zijn tweehonderd duizendste bezoeker van dit jaar. Sinds de heropening door prinses Beatrix in mei 2013 kwamen al ruim driehonderdvijftig duizend bezoekers naar het gerenoveerde museum.

bron: bd.nl

Lancering Jheronimus Boschwijnen

Wethouder Jan Hoskam neemt op 12 november twee bijzondere Jheronimus Boschwijnen in ontvangst uit handen van Paul van der Eerden van stichting Jheronimus Bosch 500.

Deze rode en witte wijn worden door Wijn Verlinden op de markt gebracht ter gelegenheid van de manifestatie Jheronimus Bosch 500. In Hotel Central, tegenover het standbeeld van Jheronimus Bosch op de Markt in Den Bosch worden de wijnen voor het eerst aan het publiek getoond. 

In 2016 herdenkt Den Bosch dat Jheronimus Bosch 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie Jheronimus Bosch 500.

bron: JB500
foto: JB500

Nelleke de Noo ontwerpt kerststal

Nelleke de Noo

De Bossche kunstenaar Nelleke de Noo gaat de kerststal van de Sint Jan ontwerpen. Zij is de eerste kunstenaar die deze opdracht krijgt van het kerkbestuur om de bekende kerststal vorm te geven. 

De Noo vindt het een hele eer om als Bossche een ontwerp te mogen maken voor de kerststal. Het is een geweldig initiatief en uitdaging, zegt ze in een persbericht. Haar uitgangspunt is de verwondering van het kind; een bezoek aan de kerststal is een weg vol wonders naar binnen.

Het kerkbestuur wil in de toekomst kunstenaars betrekken bij het ontwerpen van de kerststal. Op die manier wil het bestuur de dialoog open houden en actueel. Kunstenaars zijn in staat die vertaalslag te maken.

bron: omroepbrabant.nl

B*There festival compleet vernieuwd

Het B*There festival is vrijdag 24 en zaterdag 25 oktober op een geheel nieuwe locatie namelijk De Parade. Behalve een nieuwe locatie is de programmering ook vernieuwd. Het blijft echter wel een festival van en voor studenten.

Het festival is zo ingericht dat er voor ieder wel wat wils is. Je kunt in de middag al beginnen en het atelier van een lokale artiest bezoeken, daarna een hapje eten en wat verder in de avond een live optreden zien en uiteindelijk belanden in een underground club. Dat alles zonder het terrein op De Parade te verlaten.

's Middags kun je gratis je haar laten knippen door studenten van de kappersopleiding. De toegang tot het festival is gratis maar drank en eten zul je zelf moeten betalen.

Meer weten? Ga naar b-there.nl

Nominatie NS-publieksprijs De kraamhulp

Esther Verhoef

De debuutroman De kraamhulp van de in Den Bosch geboren schrijfster Esther Verhoef is genomineerd voor de NS-publieksprijs. Verhoef is al voor de zesde keer genomineerd voor die prijs.

De kraamhulp wordt beschouwd als de spannendste thriller die Esther Verhoef tot nu toe heeft geschreven. Bij verschijning belandde het boek meteen op nummer 1 van de bestsellerslijst. Het bedrijf Eyeworks heeft de filmrechten in handen gekregen.

Het publiek bepaalt via stemmen wie de prijs wint. Dat kan tot 19 november. Nog diezelfde avond wordt de winnaar bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door. Stemmen kan op nspublieksprijs.nl.

bron: omroepbrabant.nl
foto: Wikimedia Commons

Metamorfose van graansilo's De Heus

De graansilo's van voormalig mengvoeder fabriek De Heus in de wijk Kop van 't Zand in Den Bosch hebben een complete metamorfose ondergaan door toedoen van zes graffiti kunstenaars.

Dat gebeurde zaterdag 27 september toen het Kings of Colors festival begon. Zondag de 28ste willen de zes Graffiti Kings hun werk afmaken. Den Bosch heeft in dit gedeelte van de stad een nieuw gezicht gekregen.

De Kings of Colors voelen zich senang op het terrein van De Heus. De industriële entourage komt helemaal overeen met het karakter van deze groep graffiti kunstenaars. Volgend jaar willen zij op hetzelfde terrein de derde editie van het festival organiseren. En eventueel de daarop volgende jaren ook.

Start Festival Kings of Colors

The Kings of Color beleefden zaterdag de start van hun tweede graffiti festival Kings of Colors. Wel op een andere locatie dan in 2013. Was het vorig jaar de wijk Boschveld waar het festival zich afspeelde, nu is het allemaal te doen op het terrein van de voormalige mengvoeder fabriek De Heus in de wijk Kop van 't Zand.

Het festival duurt twee dagen en staat in het teken van - hoe kan het anders - graffiti/streetart. Dat houdt in het geval van fabriek De Heus dat de twintig meter hoge graansilo's onder handen worden genomen. De rauwe industriële inrichting en uitstraling van De Heus past bij het karakter van Kings of Colors.

Daarnaast is er uiteraard een breakdance battle, zijn skaters en skateboarders uitgenodigd uit Rotterdam en Oss. Ook het werk van een pinstriper en een tikicarver zijn er te zien. Verder zijn er vele activiteiten voor kinderen.

De wijk Kop van 't Zand wordt/is een heuse broedplaats voor creatieven. Onlangs was er de heropening van de Willem II fabriek waar onder meer beeldend kunstenaars hun domicilie houden. En last but not least de Verkadefabriek die ook in de wijk is gevestigd.

bron: bd.nl

Aanbod Toonzaal wordt breder

Het muziekcentrum De Toonzaal in Den Bosch gaat het aanbod verbreden om zo het Bossche publiek meer aan te trekken. Dat maakte interim-directeur Henri Broeren bekend. Het nieuwe aanbod betreft cabaret en amateurkunsten.

Verder zijn acht programmeurs aangesteld met als opdracht meer loop in het muziekcentrum te genereren. De Toonzaal kampt al jaren met een terugloop van bezoekers en heeft een kleiner budget vanwege bezuinigingen. Het mag allemaal breder en toegankelijker wat betreft Broeren zonder dat het afbreuk doet aan de kwaliteit.

De Toonzaal is bekender buiten de stadsgrenzen dan in Den Bosch zelf. Daar moet verandering in komen en zo snel mogelijk volgens Broeren: meer lunchconcerten en live muziek in het café.

bron: bd.nl

Vierentwintig uur cabaret Verkadefabriek

Tijdens 24 uur Verkadefabriek halen bekende en minder bekende, nieuwe en gearriveerde cabaretiers een etmaal door met een unieke non-stop. Aan de cabaretmarathon doen mee: 

Kees van Amstel, Carolien Borgers, Madelijne Kool, Murth Mossel, Rauw Spul, Greg Shapir, Sjaak Bral, Marjolijn van Kooten, Pieter Derks, Nathalie Baartman, Jan Beuving, Frank Boddin, Dames Voor Na Vieren, Caresse Donks, Anouk Dorfmann, Lonneke Dortmundt, Mathieu Engels, Tim Hartog, Felis Heezemans, Jetteke Hendriks, Louise Korthals, Merijn Krol, Michiel Lieuwma (De Snijtafel), Marco Lopes, Thijs van de Meeberg, Meeuw & Van Leeuwen, Patrick Nederkoorn, Anne Neuteboom, Katinka Polderman, Kiki Schippers, Sanne Schuhmacher, Kirsten van Teijn, Andries Tunru, Madelėne Veraa, Elke Vierveijzer, Marieke Visser, Rosalie Wagenaar, Huibert Wilschut.

U ziet het. Een enorm aantal cabaretiers, sommige gearriveerd en andere volslagen onbekend. Zet het maar vast in uw agenda. 27 september om 16.00 uur in de Verkadefabriek.

bron: verkadefabriek.nl

50e editie Internationaal Vocalisten Concours

Charlotte Janssen

De vijftigste editie van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) Den Bosch trekt een deelnemersveld die uit alle windstreken komt. Dat doet het IVC sowieso maar deze keer nog een schepje bovenop. Veel beroemde vocalisten deden hier voor het eerst van zich spreken.

Het IVC heeft een speciale band met Den Bosch. Veel van de vocalisten logeren tijdens het concours bij Bosschenaren thuis. Voor het eerst heeft het IVC een aparte competitie voor duo's van vaste combinaties zangers en pianisten die zich toeleggen op klassieke liederen.

Verder is er de competitie voor operazangers. 56 operazangers zijn door de voorrondes gekomen. De komende week zal moeten blijken wie er uiteindelijk in de finale uit zal komen. Het wordt hard werken voor de juryleden. 

De beroemde Nieuw-Zeelandse vocaliste Kiri Te Kanawa zit in de jury. Kiri zong bij het huwelijk van prins Charles en Lady Diana. De directeur van het IVC, Annett Andriesen, vindt het niveau dit jaar erg hoog en er zijn slechts kleine verschillen. De jury zal het erg moeilijk krijgen, denkt Andriesen.

Charlotte Janssen (27) uit Boxtel doet voor het eerst mee aan het concours. Ze kent het IVC als bezoeker en nam zich voor ooit deel te gaan nemen. Nu ze net de Dutch National Opera Academy achter de rug heeft, is het dan zover. Charlotte Janssen is sopraan.

bron: omroepbrabant.nl
foto: ivc.nu

Ad van de Gein van Cocktail Trio overleden

Ad van de Gein, één van de oprichters van het Cocktail Trio, is donderdag op 92-jarige leeftijd overleden. Van de Gein is in Den Bosch geboren (De Graafse Wijk) en was woensdag nog te zien in het tv-programma Krasse Knarren van Omroep Max.

Van de Gein begon als accordeonist en speelde ook als pianist in diverse ensembles waaronder het AVRO ballroom orkest. In 1951 richtte hij samen met Tonny More (gitaar) en Carel Alberts (contrabas) het roemruchte Cocktail Trio op. Populaire nummers waren Het Vlooiencircus, Grote Beer, Kangoeroe-eiland, Batje Vier en nog veel meer.

Van de Gein schreef ook nummers voor Willeke Alberti (Morgen ben ik de bruid) en Ria Valk (de Vrijgezellenflat).

bron: bd.nl
foto: Wikimedia Commons

Gezin XXL in Noordbrabants Museum

Met de tentoonstelling Gezin XXL van 21 juni tot en met 22 september toont Het Noordbrabants Museum het fenomeen ‘grote gezinnen in Nederland’ en geeft het ruimte aan herinneringen, overpeinzingen en verbazing over zaken die al ver weg staan maar ook weer zo dichtbij lijken.

De bezoeker duikt aan de hand van objecten, foto’s, films en interviews in het drukke leven van een huis vol broers en zussen. Veel spullen die tentoongesteld staan, komen direct van grote gezinnen zelf.

Op een speciale inzamelingsdag kwamen mensen in grote getale met verhalen en objecten. Van wiegjes met ingegraveerde namen en gedeelde jurkjes tot ingenieuze tafels, grote pannen en een reuzenschommel.

Ook werden herinneringen opgehaald  aan immateriële zaken zoals discipline, samen delen en grote drukte en gezelligheid. 

Deze tentoonstelling valt nauw samen met eerdere exposities die het Noordbrabants Museum samenstelde over de jaren 40, 50 en 70 van de vorige eeuw. Nostalgie lijkt een toef te zijn voor het museum. Of deze editie net zo'n succes wordt, moet echter nog blijken.

bron: hetnoordbrabantsmuseum.nl

Unieke expositie van Francis Bacon

Het Noordbrabants Museum toont voor het eerst in Nederland de belangrijkste grafische werken van Francis Bacon (Dublin 1909-1992 Madrid). De tentoonstelling is een unieke kans een overzicht te zien van dit relatief onbekende werk van Bacon.

De expositie begint op 12 april, duurt vier maanden en werd mede mogelijk gemaakt door de Renschdael Art Foundation.

Bacon's werk blijft fascineren. Onlangs is het drieluik Three Studies of Lucian Freud in New York geveild voor een recordbedrag van 142,4 miljoen dollar (106 miljoen euro) en is daarmee het duurste schilderij van dit moment.

Het gehele grafisch oeuvre van deze Ierse kunstenaar bestaat uit 36 werken en is gebaseerd op een door hem zelf gemaakte selectie van zijn schilderijen uit de periode 1965-1991.

bronnen: hetnoordbrabantsmuseum.nl/parool.nl

Versiering waterputdeksel gereed

De versiering van de waterputdeksel op de Bossche Markt is gereed. Kunstenares Nelleke de Noo begon 15 juli met het tekenen van het symbool van de Bossche Bron. Volgens planning zou het werk op vrijdag 18 juli klaar zijn en dat is nu het geval.

De waterputdeksel is verfraaid en zal zo blijven totdat de Stadsput in zijn originele vorm terug zal keren op de markt van Den Bosch. Dat gebeurt als alles voorspoedig verloopt in het najaar van 2014.

Kinderen verliezen echter wel een unieke plek in de binnenstad om te spelen. Zij gebruiken de waterputdeksel als een soort podium waarop ze kunnen rennen, spelen en dansen. Veel ouders vinden het daarom jammer dat de Stadsput weer terugkeert.

Cirque du Clochard groot succes

Marianne Goossens

De tweede editie van het dak- en thuislozenfestival Cirque du Clochard vond zaterdag 12 juli plaats op de Parade in Den Bosch. Er was een mooi en gevarieerd programma bestaande uit muziek, theater en poëzie georganiseerd door de maatschappelijk opvang van Den Bosch. 

Het idee voor het festival ontstond na een brainstormsessie van Marianne Goossens en Iris van Rooij. Goossens maakt deel uit van het productiebureau achter dit festival en Van Rooij regisseert de klucht Campingvrees. Er werd geselecteerd op kwaliteit en creativiteit volgens een medewerker van het productiebureau.

Vijf jaar geleden vond de eerste editie plaats, toen nog in een tent midden in de herfst. Nu in de zomer van 2014 werd gekozen voor een meer open geheel dat goed werkte en daardoor meer publiek aansprak. Het zou eigenlijk een jaarlijks terugkerend evenement moeten worden, aldus Van Rooij.

bron: bd.nl

Levenslied Den Bosch op stoom

Rob Zorn

Het festival Levenslied Den Bosch werd zaterdagavond 19 juli druk bezocht. Zeker zo'n vijfduizend mensen dansten mee met de artiesten van het Nederlandstalig lied.

Was het festival zaterdag meer gericht op jongeren, zondagmiddag kwam het echte levenslied pas goed op stoom.

Rond 16.00 uur trad Rob Zorn op. Hij gaf onder meer vertolkingen uit het werk van André Hazes. Dit tot grote plezier van het publiek dat volop meezong met liedjes als 'Bloed, zweet en tranen'.

Sint Jansdag amateurkunst

De zeventiende editie van Sint Jansdag biedt de amateurkunst een aantal podia in de binnenstad van Den Bosch aan zoals op de Parade, het Kerkplein en de Knillispoort. Het is een laagdrempelig festival en wordt ook als zodanig ervaren door het winkelend publiek.

Dit is echt de dag dat amateurs zich kunnen presenteren aan een groot publiek. Dat er nog steeds leuk gereageerd door zowel de beoefenaars als bezoekers is mooi meegenomen, vindt Marian Free van de Stichting Knillispoort die het festival organiseert.

Er zijn harmonieën, zangkoren en dancegroepen die veelal op de Parade en het Kerkplein optreden. Daarnaast ook podiumkunst beoefenaars bij de Knillispoort en er tussendoor een wat afwijkend optreden zoals een groot wiel dat op afstand wordt bediend.

bron: bd.nl

Generale Bosch Parade 2014

De Bosch Parade editie 2014 hield dinsdagavond een generale repetitie over rivier de Dommel vanaf de Brede Haven in de binnenstad van Den Bosch tot ongeveer aan het Heetmanplein. Op donderdag 19, zaterdag 21 en zondag 22 juni gaat de vloot varende kunstwerken dit jaar over de Dommel. 

Bosch Parade staat in het teken van van het Jeroen Bosch jaar 2016. De drijvende kunstwerken zijn dan ook geïnspireerd door het werk van de middeleeuwse schilder Jeroen Bosch.

Dit jaar is gekozen voor de rivier de Dommel als vaarroute. Daarvoor koos de organisatie voor rivier de Aa en weer daarvoor de Binnendieze. Op de fotoreportage ziet u een object die ter hoogte van het Heetmanplein de binnenstad in gaat varen.

Playful Arts Festival in Willem II

Het Playful Arts Festival in Den Bosch vindt van 19 tot en met 22 juni plaats. Het is een vierdaags actueel kunstfestival met games, performances, exposities, workshops, artist talks en special events. Allemaal met een focus op playful arts. Centrale ontmoetingsplek van het festival is de Willem II Fabriek.

Van het publiek wordt veel participatie verwacht tijdens Playful Arts. Op twee verdiepingen van de gerenoveerde Willem II fabriek is een ware speelplaats ingericht met live performances, fysieke games en interactieve installaties. Zo is er een Play in the Dark parcours in de Willem II dat voert langs psychedelischche games en installaties. 

Een ander voorbeeld is ‘Starry Heavens’ van Eric Zimmerman en Nathalie Pozzi bestaande uit een groot openlucht bordspel met weerballonnen (bij het SM’s). Playful Arts Festival is het eerste grote kunstevenement dat binnen de muren van de nieuwe Willem II op de Boschveldweg 471 gaat plaatsvinden.

Het thema is dit jaar Urban Play wat inhoudt dat ingezonden games in de straten van Den Bosch gespeeld kunnen worden. Ook interactieve kunstwerken die sociale interactie tussen mensen op straat bevorderen, komen aan bod. Meer info? Ga naar playfulartsfestival.com

bronnen: playfulartsfestival.com/bd.nl

Oude bekende interim Toonzaal

Henri Broeren is tot eind van dit jaar interim-directeur bij het muziekcentrum De Toonzaal. Hij volgt directeur Ruud van Eeten op die per 1 juni was vertrokken. Broeren is een oude bekende want hij was de eerste vijf jaar van De Toonzaal al directeur.

Broeren is de afgelopen jaren faculteitsdirecteur van het ArtEZ Conservatorium, algemeen directeur van het Limburgs Symphonie Orkest en business manager van de Philharmonie ZuidNederland geweest. Nu hij terugkeert op het oude nest, zal hij een aantal veranderingen op gang brengen op organisatorisch en artistiek vlak.

bron: bd.nl

Zeer gevarieerde jazz in Duketown

Er stromen vele jazz varianten door de straten en pleinen van Den Bosch tijdens Jazz in Duketown. Funk, soul, r&b en zelfs house (acid jazz) zijn daar een voorbeeld van. Maar ook jazzrock uit de jaren zeventig van de vorige eeuw is vertegenwoordigd; denk aan bijvoorbeeld aan drummer Billy Cobham.

Groot succes was het optreden van gitaargod Jan Akkerman op zondagavond. Samen met de Bossche trompettist, Erik Vloeimans, wisten ze een groot schare fans meer dan enthousiast te maken.

Daarnaast vinden veel mensen Dixieland nog erg leuk. Plaats van handeling was bij De Smidse bij de Sint Jan. Dixie is onverwoestbaar tijdens Jazz in Duketown en bij een aantal Bosschenaren.

Op de foto Jan Akkerman in 1974 tijdens een tv-optreden bij het roemruchte popprogramma Toppop.

bron: bd.nl
foto: Wikimedia Commons

Gezellige drukte Jazz in Duketown

Het was zaterdagavond erg gezellig druk in de binnenstad van Den Bosch. De warme, zwoele temperatuur nodigde veel mensen uit om naar Jazz in Duketown te komen.

Mensen luisterden op de trappen van de Hervormde Kerk op het Kerkplein naar de jazzmusici. Die gaven te kennen het leuk te vinden om in arena opstelling op te treden voor het publiek

Ook op het Museumplein van het Noordbrabants museum was het swingen geblazen. De drukste plekken in de binnenstad zijn de Uilenburg en uitraard de Parade waar het grote podium staat opgesteld en waar de top attracties optreden zoals James Jones (zie foto).

bron: bd.nl

Mooi weer tijdens Jazz in Duketown

De weergoden zijn Jazz in Duketown meer dan gunstig gestemd. Het hele Pinksterweekend belooft warm tot zeer warm te worden met waarschijnlijk tropische temperaturen.

Vooral de buitenacts zullen hiervan profiteren en dan speciaal de top acts die op de Parade zullen plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan de legendarische percussionist annex drummer Billy Cobham.. Vrijdag 6 juni begint Jazz in Duketown. 

Maandagmiddag is ook nog een topper er snel in geprogrammeerd namelijk Gare Du Nord uit België.

Extra optreden Garde du Nord

De jazzy-lounge band Gare du Nord is als extra optreden aangetrokken voor de maandagmiddag op 9 juni op het Jazz in Duketown festival. Op de Parade is de maandagmiddag imeestal niet erg drukbezocht.

Daarom heeft de stichting Promotie Evenementen Parade aan de organisatie verzocht om een klinkende naam binnen te halen. Dat werd dus de Nederlands/Belgische combi Gare du Nord. De band trad 16 mei jongstleden nog op in Theater aan de Parade in Den Bosch.

bron: bd.nl

Jazz in Duketown haalt grootheden binnen

Billy Cobham
Jose James

Over een week of drie is het weer Jazz in Duketown. Van 6 tot en met 9 juni treden op diverse podia en locaties in de binnenstad van Den Bosch nationale en internationale musici op waaronder jazz legende Billy Cobham. Hij speelde met de groten der aarde zoals Miles Davis, Carlos Santana, George Benson en in de fameuze Mahavishnu Orchestra.

De organisatie heeft daarnaast één van de meest bejubelde zangers van dit moment weten te strikken: zanger José James van het bekende Amerikaanse label Blue Note. De Japanse trompettist Takuya Kuroda maakt deel uit van zijn band.

Een andere topper is Larry Graham, de oude bassist van Sly & the Family Stone. Vorig jaar stond hij reeds op North Sea Jazz en had als special guest niemand minder dan Prince. Hij treedt op met zijn band Graham Central Station en wordt zeker een van de grootste acts uit de geschiedenis van Jazz in Duketown.

Dit jaar staan de gitaargrootheid Jan Akkerman Band & jazzgrootheid Eric Vloeimans samen op het podium. Ook saxofoniste Tineke Postma treedt op tijdens het festival. Verder kijkt de organisatie uit naar een optreden van de Ploctones, een energieke feestband rondom gitarist Anton Goudsmit.

Het festival zet sinds jaren in op het tonen van hedendaagse jazz. Jonge energieke Nederlandse bands mogen daarbij zeker niet ontbreken. Zo staan Re:freshed Orchestra na het grote succes van vorig jaar nu eindelijk op het hoofdpodium op de Parade. Zij bieden een onweerstaanbare mix van jazz, funk, hiphop en pop. Verder de afrobeat van Koffie, elektrojazz van Plastik Soldiers en een twee uur durende, opzwepende show van jazz-rock-afrobeat gezelschap OPMOC uit België.

Jazz in Duketown beleeft zijn 41ste editie.

bron: Jazz in Duketown
foto's: Jazz in Duketown

Preview Bosch Parade 2014

Tientallen professionele kunstenaars met hun teams amateurkunstbeoefenaars en vrijwilligers werken gestaag aan de totstandkoming van alweer de vijfde editie van Bosch Parade. In juni varen 21 projecten over de Dommel; in mei kunnen geïnteresseerden twee keer  ‘voorproeven’. 

Woensdag 14 mei staan vanaf 20.00 uur de deuren van de Clubzaal van de Verkadefabriek open voor het laatste Bosch Parade Café voor de uitvoering. Het is het laatste moment om als vrijwilliger in te haken op dit bijzondere evenement.

Bosch Parade vaart uit op donderdag 19 juni om 20.00 uur; op zaterdag 21 juni om 17.00 uur; op zondag 22 juni om 15.00 uur. Bosch Parade is onderdeel van de manifestatie Jheronimus Bosch 500, waarmee de stad Den Bosch herdenkt dat Jheronimus Bosch er 500 jaar geleden overleed. 

Meer info? Ga naar Bosch Parade.

De Kraamhulp genomineerd Gouden Strop

Schrijfster Esther Verhoef uit Den Bosch is dinsdag 13 mei genomineerd voor haar boek De Kraamhulp voor de Gouden Strop. De Gouden Strop is de prijs voor het beste spannende boek in het Nederlands taalgebied.

De Gouden Strop wordt al vanaf 1986 uitgereikt; de winnaar krijgt tienduizend euro naast de niet te verwaarlozen grote publiciteit. De overige genomineerden zijn Patrick Conrad met Tango assassino, Corine Hartman met Zielloos , Donald Nolet met Versleuteld en Tomas Ross met De tweede november.

De winnaar wordt op 29 mei bekendgemaakt tijdens de Avond van het Spannende Boek in Amsterdam.

Meer weten over Esther Verhoef en haar boek De Kraamhulp? Ga naar estherverhoef.nl.

bron: omroepbrabant.nl
foto: Wikimedia Commons

Bosch Kinderontbijt op Koningsdag

In Den Bosch viert ook Jheronimus Bosch op zaterdag 26 april Koningsdag. Samen met vijfhonderd kinderen van 6 tot en met 12 jaar doet hij mee aan Bosch Kinderontbijt op de Parade: een gezellig uurtje ter ere van de fantasierijke middeleeuwse schilder.

Van 9.30 tot 10.30 uur zijn er acrobatiek- en dansvoorstellingen, verzorgd door leerlingen van Flik-Flak en Dans & Balletstudio Geraldine en vertelt acteur Romijn Conen een verhaal over Bosch. Voor vijfhonderd kinderen staan er bijzondere Bosch-broodtrommeltjes klaar, dus wees er op tijd bij.
Vanaf 9.00 uur zijn de gratis broodtrommeltjes op te halen bij de tenten met grote Bosch-illustraties. 

Tijdens Bosch Kinderontbijt kunnen kinderen op een leuke manier kennis maken met de schilder Jheronimus Bosch die vijfhonderd jaar geleden in Den Bosch woonde en werkte. Zijn vijfhonderdste sterfdag herdenkt de stad groots in 2016.

Jonge leerlingen van Flik-Flak tonen op het podium hun kunsten op het gebied van acrobatiek en showdans. De kinderen doen ook mee aan het Circus Jeroen Bosch dat op 31 mei in Den Bosch wordt gehouden.

De jonge dansers van Dans & Balletstudio Geraldine laten een aantal korte dansen zien, zoals hip hop en streetdance, met kostuums uit de voorstelling Bosch Danst die vorig jaar in ’s-Hertogenbosch is opgevoerd. 

De acteur Romijn Conen (bekend uit de film De Griezelbus, naar een boek van Paul van Loon) leest De Andere Werkelijkheid van Jeroen Bosch voor, een verhaal voor dat Paul van Loon over de schilder uit Den Bosch heeft geschreven.

Bosch Kinderontbijt wordt gepresenteerd door Jelle Amersfoort.

Het programma

 • 9.00 uur            Ophalen gratis Bosch-broodtrommel
 • 9.30 uur            Start podiumprogrammering
 • 10.30 uur          Einde Bosch Kinderontbijt

bron: persbericht Bosch500
illustratie: Bosch500

Gamen in de straten van Den Bosch

Het Playful Arts Festival in Den Bosch vindt van 19 tot en met 22 juni plaats. Het is een vierdaags actueel kunstfestival met games, performances, exposities, workshops, artist talks en special events. Allemaal met een focus op playful arts. Centrale ontmoetingsplek van het festival is de Willem II Fabriek.

Het thema is dit jaar Urban Play wat inhoudt dat ingezonden games in de straten van Den Bosch gespeeld kunnen worden. Ook interactieve kunstwerken die sociale interactie tussen mensen op straat bevorderen, komen aan bod. Meer info? Ga naar playfulartsfestival.com

bron: playfulartsfestival.com

STOK presenteert 10 jaar Mozaïekgilde

STOK (Stichting Stedelijk Overleg Kunstenaars) presenteert van 16 maart tot en met 21 april de expositie 10 jaar Mozaïekgilde in het Kruithuis aan de Citadellaan in Den Bosch.

Het Mozaïekgilde is een vereniging van Nederlandse kunstenaars. Professionals die met mozaïek kunstwerken maken. In een lange traditie heeft deze kunstvorm zijn zeggingskracht gevormd, bewezen en behouden; van Romeins badhuis tot de expressie van Gaudì en Karel Appel.

Onder de kunstenaars van de Mozaïekgilde zijn er specialisten in glas, tegel, marmer of smalti. Materiaal met elk zijn eigen uitdrukkingskracht en vorm mogelijkheden. Meer info over de Mozaïekgilde? Ga naar mozaiekgilde.nl

bron: stokpunt.nl

Presentatie Kijken naar Bosch

De presentatie van het nieuwe boek 'Kijken naar Bosch' van de Bossche cultuurhistoricus Ed Hoffman vindt zondag plaats in het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch.

De bedoeling van de auteur voor het schrijven van dit boek is de liefhebber van Jeroen Bosch wegwijs te helpen in de wereld van de Bossche schilder zonder al teveel in technische details te duiken. Het is meer bedoeld ter voorbereiding van het jaar 2016, het Bosch Jaar.

bron: bd.nl

Kunstuitverkoop The Gallery

The Gallery aan de Rietveldenweg in Den Bosch kondigt een kunstuitverkoop aan voor zaterdag 15 en zondag 16 maart van 10:00 tot 18:00 uur. Het betreft een laatste sale weekend want de galerie gaat definitief sluiten.

The Gallery heeft werken van beroemde kunstenaars in huis zoals Karel Appel, Jan Cremer, Picasso, Dali, Andy Warhol, Herman Brood (zie foto) en Anton Heyboer, om er zo maar enkelen te noemen. Voor meer informatie kunt u het beste de website van The Gallery raadplegen: thegallery.nu.

Provinciaal fonds culturele sector

Er komt zeker een provinciaal fonds voor de culturele sector in Brabant maar hoeveel geld er in gaat, is nog niet duidelijk. De naam van het fonds is er al: Brabant C.

Brabant C is het alternatief na het debacle van Eindhoven/Brabant Culturele Hoofdstad 2018. De provincie zou er 50 miljoen in stoppen en de grote Brabantse steden zouden garant staan voor de andere 50 miljoen.

Iedereen kan nu via zijn gemeente en na goedkeuring van de gemeente een plan indienen bij Brabant C. Het plan wordt dan door provincie en gemeente voor de helft gefinancierd. Voor de andere helft moeten indieners zelf geldschieters zoeken.

bron: bd.nl

Kunstbende DJ wedstrijd

DJ Mix

De Kunstbende organiseert zaterdag in café P79 in Den Bosch een DJ wedstrijd. Op de website van kunstbende staat: "Mix jij de vetste platen aan elkaar & ben jij in je element achter de draaitafels? Bij Kunstbende krijg je in de DJ-booth 15 minuten de tijd om een dikke set te draaien. Alle genres zijn welkom dus make some noise!"

In totaal doen dertig DJ's uit Noord-Brabant mee. Hun leeftijd varieert van dertien tot achttien jaar. Drum the beat and make some noise!

bronnen: kunstbende.nl/bd.nl

Het Verhaal van Brabant

Op zaterdag 18 januari 2014 opende het Noordbrabants Museum de nieuwe presentatie 'Het Verhaal van Brabant' vanaf de Late Middeleeuwen tot heden. In de allergrootste zaal van het museumcomplex – met een oppervlak van ruim 800 vierkante meter – worden de hoogte- en dieptepunten van de Brabantse cultuurgeschiedenis getoond.  

Met deze opening van 'Het Verhaal van Brabant', op de eerste verdieping van de nieuwe vleugel, is de verbouwing en herinrichting van het vernieuwde museum voltooid. Bijzonder is dat er negen werken van Vincent van Gogh uit zijn Brabantse periode te zien is. Uniek voor Brabant.

bron: bd.nl

Bosch Winterparadijs

Het Bosch Winterparadijs is al aan zijn vierde editie toe. Zaterdag 14 december was de opening. De Parade wordt opnieuw voorzien van een winterse kerstsfeer met een mooie kerstboom, de Bossche Adventskalender, verwarmde banken en natuurlijk opnieuw een ijsbaan. Tot en met zondag 5 januari kan het Winterparadijs bezocht worden.

Speciaal voor kinderen is er van 2,3,4 en 5 januari het bijzondere kerstverhaal ’Prinses Naomi en de vierde koning’ voor. Het verhaal is gebaseerd op het schilderij Aanbidding der koningen van de belangrijkste Nederlandse schilder uit de middeleeuwen, Jheronimus Bosch. De schrijver van het verhaal, Ad Grooten, leest op 2 en 3 januari het verhaal zelf voor.

Geïnspireerd door de manshoge reproductie van het schilderij en het verhaal van Grooten maken de kinderen een eigen kunstwerk: een speciale Bosch-lampion voor de Driekoningenoptocht op 5 januari.

bron: boschwinterparadijs.nl

Hüsstege beste galerie 2014

Galerie Hüsstege

Galerie Hüsstege is verkozen tot beste galerie 2014 door een vakjury van 7000 kunstverzamelaars en -liefhebbers. De officiële titel is Galerie van het jaar 2014.

Deze prijs heeft Majke Hüsstege gekregen vanwege verassende collectie, professioneel goed ogende presentaties en aandacht voor nieuw talent. Zij wordt door de vakjury een inspirerende galeriehoudster genoemd.

De andere finalist uit Den Bosch, galerie Mark Peet Visser, werd zesde.

bron: omroepbrabant.nl

Maaskantje acteurs premiere film

Steffen Haars en Flip van der Kuil, leden van de acteursgroep die de New Kids wereldberoemd hebben gemaakt in Nederland, zullen zondag 8 december aanwezig zijn in de bioscoop JT Den Bosch voor de premiere van de nieuwe film 'Bro's before Ho's.

De New Kids werden beroemd/berucht door hun humor die op zijn zachtst gezegd politiek incorrect is. Eerst verschenen de Kids op tv maar spoedig werden er speelfilms gemaakt die telkens hun premiere beleefden in de feestmaand van het jaar zoals nu weer.

De locatie waar de afleveringen van de New Kids afspeelden is het dorp Maaskantje dat bijna een bedevaartsoord werd voor de talloze fans. Kijk hier om een recensie te lezen over de nieuwe film Bro's before Ho's.

bron: bd.nl

Kunstnacht Den Bosch

De Kunstnacht wil allerlei culturele instellingen zoals musea, galleries, broedplaatsen en kunstopleidingen in Den Bosch aan een groot publiek voorstellen.

 

De Kunstnacht is een culturele manifestatie waarin de Bossche instellingen kunnen laten zien wat zij zoal te bieden hebben. Tijdens de nacht zijn er performancez, filmz, expooz, deejayz, gamez en crozz-overz te zien en te beleven op diverse locaties.

Ga naar Kunstnacht Den Bosch en laat je verrassen. De Kunstnacht is op 28 september.

Veiling werken Henri Titselaar

STOK (Stichting Stedelijk Overleg Kunstenaars) organiseert een verkoopveiling van werken van de op 23 juli 2013 overleden Bossche kunstenaar Henri Titselaar. De veiling zal op zondag 3 november om 14:00 uur in het Kruithuis beginnen.

Kijkdagen zijn vrijdagavond 1 november van 19:00 tot 21:00 uur en zaterdag 2 november van 12:00 tot 17:00 uur.

Er is vrij entree en er zijn geen veilingkosten.

Requiem voor Jheronimus Bosch

Allerzielen op 2 november is een aloude traditie en een bezwerend ritueel om overleden dierbaren te gedenken. Vanaf 2010 wordt rond deze datum de laatmiddeleeuwse schilder Jheronimus Bosch herdacht met een jaarlijks concert in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Elk jaar wordt een requiem uitgevoerd, steeds uit een andere stijlperiode door steeds wisselende uitvoerenden. 

Voor de vierde editie van Bosch Requiem klinkt de wereldpremière van een nieuwe compositie van Rob Zuidam.
Ter gelegenheid van elke editie van Bosch Requiem wordt een essay geschreven en voorgedragen tijdens het concert. Stichting Jheronimus Bosch 500 nodigt hiervoor autoriteiten uit op het gebied van literatuur, wetenschap, religie, (cultuur)filosofie, politiek en kunsten.

Prof. dr. ir. Louise O. Fresco, landbouw- en voedseldeskundige en auteur, schrijft ter gelegenheid van Bosch Requiem een essay dat zij tevens in de kathedraal zal voordragen.

Vrijdag 8 november in de Sint Jan om 19:30 uur.

Expositie van Annie Rieu

Annie Rieu is 83 jaar en spreken gaat niet meer zo makkelijk sinds haar hersenbloeding, maar ze heeft een grote passie en dat is schilderen. Zondag 15 september was de opening van haar expositie in wijkcentrum De Stolp aan de Rijnstraat.

De kunstenares heeft in de loop der jaren van haar actieve leven zo'n driehonderd werken gemaakt. Daarvan hangen er nu dertig stuks in De Stolp.

Zij schilderde aanvankelijk abstract maar haar beeldtaal is nu realistischer geworden zoals portretten, landschappen en locaties van Den Bosch.

bron: dé Weekkrant Stadsblad 's-Hertogenbosch

Nieuwe route Bosch Parade

Jeroen Bosch

Bosch Parade vaart dit jaar op 19, 21 en 22 juni over de rivier de Dommel in Den Bosch. Na twee jaar op de Dieze en twee jaar op de Aa is de varende kunstparade toe aan een vervolgstap.

Het startpunt ligt bij Essent, na de brug bij het Wilhelmina- en Willemsplein (het voormalige Heetmanplein) en het eindpunt is voorzien voorbij de draaibrug bij het Brugplein. 

Voor de overstap is gekozen omdat er op het Aa-traject in juni 2014 bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd. Een nog belangrijkere reden is dat de Aa met zijn bochten meer windgevoeligheid oplevert en extra navigeerwerk vraagt. De Dommel is min of meer recht; de wind komt over de hele route uit dezelfde hoek en daar is beter op te anticiperen.

Eerder is gecommuniceerd dat Bosch Parade in de laatste week van juni zou zijn; omdat er die week verschillende andere publieksevenementen in Den Bosch zijn, is besloten Bosch Parade een week te vervroegen.

Bossche artistieke professionals en vrijwilligers herdenken met Bosch Parade alweer voor de vijfde keer de 500-ste sterfdag van Jheronimus Bosch. Zo’n twintig drijvende kunstobjecten geïnspireerd op het leven en werk van de schilder -  de meeste met performances en muziek - trekken als varende optocht aan het publiek op de oevers voorbij.

Aan Bosch Parade werken jaarlijks zo’n veertig professionele kunstenaars en ongeveer 400 Bossche vrijwilligers en schoolkinderen mee. In 2013 trok het evenement ruim 20.000 bezoekers. 

Donderdag 19 juni 20.00 uur
Zaterdag 21 juni 17.00 uur
Zondag 22 juni 15.00 uur

Kermis in Rosmalen in opbouw

De kermisklanten zijn al gearriveerd op het terrein van de Brabanthallen in Den Bosch. Daar verblijven ze gedurende de kermis in Rosmalen.

De kermis duurt van 1 tot en met 5 augustus en de locatie is als vanouds op het Gildeplein in Rosmalen. De kermis kan goed weer tegemoet zien. De neerslag is gering en het wordt niet te warm, kortom perfect kermisweer.

Wat kunnen bezoekers allemaal verwachten? Er staan dit jaar dertig verschillende attracties op het Gildeplein zoals de Superstar, Cyber One Booster en de Bugs & Bees. En natuurlijk ook de onmisbare grijpkranen, eetkraampjes en draaimolens.

bron: bd.nl

Rubberbotenparty groot succes

De Rubberbotenparty van Dok73 op zondag 12 juli was een groot succes. Zo ongeveer 1000 mensen namen eraan deel, wat ongeveer zes keer zoveel is als vorig jaar, zei organisator Ivo van den Thillart.

Het succes van deze tweede editie toont aan dat de Rubberbotenparty in een grote behoefte voorziet. Vooral studenten kwamen op dit evenement in Den Bosch af met hun rubberboten.

De tocht van de rubberen boten ging vanaf het Wilhelminaplein tot aan de Witte Sieb. De organisatoren vinden dat de Rubberbotenparty een jaarlijks terugkerend evenement moet worden.

bron: bd.nl

Foodtruck festival druk bezocht

Het Foodtruck festival aan de Hofvijver in het Paleiskwartier werd vrijdagavond 10 juli druk bezocht. Het is de eerste keer dat dit culinair evenement in Den Bosch wordt gehouden.

Mede door het drukke weer, de goede marketing en de zeer toegankelijke locatie kwam er veel (hongerig) volk opdagen. Dat bleef geduldig in de vele rijen staan om hun orders te plaatsen bij de vele foodtrucks.

Er was van alles wat en voor ieders gading. Cocosballen, saté, pizza, Oosterschelde kreeft, hamburgers, Surinaamse hapjes, Italiaanse hapjes, sandwiches, cocktailbar, wijnbar en veel lekkere muziek - live en dj's.

Het festival duurt tot en met zondag 12 juli. Ingang is aan de Boulevardlaan. Minpunt is dat als je voor de eerste keer drankjes besteld je ook de glazen moet kopen. Het kopen van de drinkglazen wordt beschouwd als een soort entree. Die kun je bij vertrek ook niet inruilen.

Foodtruck festival in Den Bosch

Noteer het alvast in uw agenda. Het Foodtruck festival strijkt neer in Den Bosch. Van vrijdag 10 juli tot en met zondag 12 juli staat het festival in het Paleiskwartier bij de parkeergarage aan de Hugo de Grootlaan.

Er is lekker veel lekkerste eten, live muziek en theater. Aan amusement zal het niet ontbreken. Het terrein van het festival is het beste te bereiken met de fiets. Bezoekers worden daarom opgeroepen hun auto thuis te laten.

bron: festival-trek.nl

Opera op de Parade startklaar

De opera La Cenerentola (Assepoester) van Gioachino Rossini wordt dinsdag 30 juni opgevoerd op de Parade in Den Bosch. Alle voorbereidingen zijn gereed en rond 13.00 uur werd de Parade vrijgesteld voor het publiek.

Dat betekent dat mensen al kunnen plaatsnemen op zitplaatsen om straks de opera goed te kunnen zien. De eerste mensen hebben al plaatsgenomen en hebben zich zo goed mogelijk aangepast aan de warmte.

De cameraploeg staat ook goed opgesteld en is bezig met het testen van  de video- en audio-apparatuur. Hopelijk heeft de organisatie geanticipeerd op deze bijzondere weersomstandigheden. Het is nog geen hittegolf maar de zon staat pal op de Parade te schijnen.

Bosch Parade trok veel bekijks

De Bosch Parade editie 2015 trok veel bekijks. De organisatie schat dat zo'n 25.000 mensen vanaf de waterkant de stoet aan varende kunstobjecten hebben bekeken op donderdag 18, zaterdag 20 en zondag 21 juni.

Volgens artistiek leider Miesjel van Gerwen is het niveau er weer beter op geworden in vergelijking met vorig jaar. Maar volgend jaar wordt een speciaal jaar want dan is het Jeroen Boschjaar waar het allemaal om is begonnen.

Toch wil de organisatie volgend jaar niet al zijn kruit verschieten want dan zou het voor de jaren daarop te maken kunnen krijgen met een lager niveau. En dat wil Bosch Parade vermijden. Na 2016 wil het gewoon doorgaan.

bron: bd.nl

Streetparade Taptoe 2015

De orkesten die deelnemen aan de Taptoe 's-Hertogenbosch 2015 paradeerden zaterdag 13 juni door de binnenstad van Den Bosch om te eindigen op de Parade - where else? - waar de streetparade begon. Het defilé vindt daar dan ook plaats.

In de avond wordt de taptoe gehouden in De Vliert, thuishaven van FC Den Bosch. Al vier edities lang is het ook de basis van Taptoe 's-Hertogenbosch. De taptoe begint om 19.30u en eindigt met een knal om 22.30u.

Taptoe ‘s-Hertogenbosch is een hoogwaardige taptoe. Niet voor niets is de taptoe dan ook uitgeroepen tot ‘BESTE OUTDOOR TAPTOE 2013’. De stichting is er alles aan gelegen deze verkiezing nogmaals binnen te slepen.

bron: taptoe-shertogenbosch.nl

Fikse subsidie Theater Boulevard

Brabant C, het nieuwe Brabantse fonds, investeert gedurende vier edities in Theaterfestival Boulevard. Het festival ontvangt een financiële bijdrage van maximaal 895.000 euro.

De toekenning kent een specifieke opdracht; de financiering is bestemd om internationaler te programmeren en om nieuwe plannen op het gebied van maatschappelijke binding en talentontwikkeling uit te werken. Daarnaast moeten er ook co-financiers door Boulevard worden gevonden

Theaterfestival Boulevard wordt voor bijna 700.000 euro ondersteund. Ook staat het cultuurfonds garant voor 200.000 euro, waardoor het totaal aan financiële hulpmiddelen op bijna 900.000 euro uitkomt.

Het festival is jaarlijks in de maand augustus te zien in Den Bosch. In de begintijd speelde het zich af op de Parade, maar sinds de jaren '90 zijn er ook voorstellingen op andere locaties in de stad te zien.

De tweede grote locatie is op het terrein van De Heus in de wijk Kop van 't Zand. 

bron: festivalboulevard.nl

Amateurkunt bijeen in nieuwe website

Er is veel te doen op het gebied van amateurkunst en cultuureducatie in Den Bosch. Met de komst van alle bewoners uit Vinkel en Nuland wordt de amateurkunst in onze gemeente nog kleurrijker!

Om snel een compleet beeld te krijgen van dit kleurrijke veld en om elkaar nóg beter te kunnen vinden, wordt binnenkort de nieuwe website www.cultuurbosch.nl gelanceerd. Cultuurbosch is van en vóór alle amateurkunstenaars uit Den Bosch.

Het initiatief en de website worden gefaciliteerd door De Muzerije, waar vraag en aanbod op het gebied van amateurkunst en cultuureducatie, bij elkaar komen. Om van Cultuurbosch een succes te maken, is dan ook de hulp nodig van al die kunstenaars.

Benieuwd wat Cultuurbosch voor jou en jouw vereniging kan betekenen? Kom dan naar één van de "Cultuurbosch Cafés" bij jou in de buurt. Cultuurbosch kan bijvoorbeeld fungeren als extra communicatiemiddel voor jou en jouw vereniging.

Maak een online profiel aan en laat aan heel de gemeente zien wie je bent, wat je doet, plaats prikbordberichten en oproepjes, deel je evenementen etc. en kom in de picture te staan!

Cultuurbosch Cafés bij jou in de buurt

• Dinsdag 3 maart: BBS Haren Donk Reit, Ploossche Hof 85, 5233 HG Den Bosch
• Woensdag 4 maart: Cultureel centrum De Meent, Prins Bernhardplein 10, 5391AR Nuland
• Dinsdag 10 maart: De Ontmoeting, Tulpstraat 2-4, 5241 XV Rosmalen
• Maandag 16 maart: Koning Willem I College, Vlijmenseweg 2, 5223 GW Den Bosch

De website is nog niet online op dit moment.

bron: de-muzerije.nl

Dag van de Watersport

Alle verenigingen die zich met watersport ophouden, presenteren zich zaterdag 6 juni bij jachthaven De Viking in Den Bosch. Dat gebeurt in het kader van de landelijke Dag van de Watersport.

Het evenement bij de Vikinghaven begint om 13.00 uur en duurt tot en met 17.00 uur. Kinderen kunnen mee roeien of zeilen met de zeeverkenners van Sint Joris. Duikgroep Gloria Maris geeft workshops over de duiksport.

De toegang is gratis. Locatie is Ertveldweg 7 in Den Bosch.

bron: bd.nl

Jazz 4 kids met Ome Willem

Edwin Rutten (Ome Willem) trad samen met het Frits Landesbergen Trio op in het Familie Jazzconcert. Daar was een tent op de Markt in Den Bosch speciaal voor opgezet tijdens Jazz in Duketown.

Kinderen konden met hun ouders voor de eerste keer kennismaken met jazz. Rutten deed dat op zijn spreekwoordelijk toegankelijke wijze net zoals in de gloriedagen van Ome Willem.

Kinderen konden hun eigen instrument meenemen en na afloop kregen ze een Jazzdiploma-A uitgereikt gesigneerd door Edwin Rutten himself. De kinderen genoten met volle teugen, net als hun ouders.

Het was echt jazz voor kinderen en andere volwassenen. Muzikaal talent is zeker aanwezig in Den Bosch.

Opening Shinefestival veelbelovend

De opening van het kunstenfestival Shine in het Paleiskwartier in Den Bosch begon donderdagavond 7 mei veelbelovend. Shine is de nieuwe loot aan de Jheronimus Bosch 500 manifestatie die in 2016, het Jeroen Bosch jaar voluit van start zal gaan.

Shine biedt een waaier aan films, lichtkunst en grote installaties waaronder het wereldberoemde TAPE. TAPE is een monumentale inloop installatie, die bestaat uit gigantische cocons gemaakt uit kilometers lang doorzichtig plakband. Het vormt een labyrint, waar bezoekers in groepjes in los worden gelaten.

Eenmaal binnen waan je je in een wonderlijke, witte wereld. Het indrukwekkende kunstwerk is gemaakt door Numen / For Use, een Kroatische/Oostenrijkse designgroep.

TAPE stond eerder in onder meer Berlijn, Melbourne en Palais de Tokyo in Parijs en past zich telkens aan de omgeving aan. In Nederland is Den Bosch de eerste stad die het kunstwerk aandoet!

bron: boschshine.nl

Estafetterenners ontsteken Bevrijdingsvuur

De estafetterenners van Atletiekvereniging Generaal Michaëlis uit Best kwamen het Bevrijdingsvuur ontsteken op het Bevrijdingsfestival in Den Bosch op de Pettelaarse Schans.

Daarvoor hadden ze een tocht gemaakt die op zaterdag 2 mei begon van wel 700 kilometer, helemaal uit de Franse stad Bayeux in Normandië. Om de twee kilometer werden de twee fakkels overgedragen aan de volgende renners. In totaal deden negentien renners mee.

De hele ploeg bestond uit vijftig man bestaande uit begeleiders, chauffeurs en cateraars. Eén renner is uitgevallen vanwege ziekte. Onderweg hadden de renners te maken met veel regen.

Vlak voordat de renners aankwamen op het terrein van de Pettelaarse Schans werd Den Bosch nog op een stortbui met windstoten vergast. Dat kon er nog wel bij was het commentaar.

Na het ontsteken van het Bevrijdingsvuur begon de officiële opening van het Bevrijdingsfestival. Dat werd geopend met één van de hoofdacts die net per helikopter kwam invliegen: Dotan.

Bevrijdingsfestival Pettelaarse Schans

Het Bevrijdingsfestival op de Pettelaarse Schans in Den Bosch begint om dinsdag 5 mei om 12.30 tot 23.30 uur. Dotan en Blaudzun zijn de hoofdacts. Beide artiesten hebben inmiddels wereldfaam bereikt.

Om 15.45 uur wordt een groep renners verwacht die in een estafette van 700 kilometer het Bevrijdingsvuur uit Bayeux in Normandië meenemen.

Zaterdag 2 mei vertrok de groep van vijftig estafettelopers naar de Franse stad. Bayeux was de eerste stad die bevrijd werd na de landing van de Geallieerden op D-Day.

Met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur wordt op symbolische wijze de overgang van 4 naar 5 mei gemaakt, van Dodenherdenking naar Bevrijdingsfestival.

bron: bevrijdingsfestivalbrabant.nl

Vinyl fans slaan hun slag

Vinyl fans hebben de eerste zondag van mei al maanden van tevoren in de agenda van hun smartphones staan. Dan is op het Burgemeester Loeffplein in Den Bosch namelijk markt in tweedehandse platen en cd's.

Er zijn echter ook collector's items te vinden en platen die nooit op de draaitafel zijn beland en nog verpakt zitten in beschermingshoezen. Dus eigenlijk gloednieuw. Vinyl fans weten dat en komen daarom erop af.

Eén van de collector's items op deze platenmarkt is een lp van de Nederlandse protestzanger Armand uit 1967. Het is van de eerste persing op het roemruchte Fontana label. De eigenaar doet hem weg voor 115 euro. Da's niet te min!

bron: bd.nl

Kingsland trok 20.000 jongeren

Het Kingsland festival op 27 april aan de Pettelaarse Schans was uitverkocht. Het festival startte om 12.00 en eindigde om 23.00 uur. Er waren vele optredens waaronder die van dj Armin van Buuren.

Hier de optredens op een rijtje:

Armin van Buuren
Blasterjaxx
DANNIC
D-wayne
Laidback Luke
Showtek
Sunnery James & Ryan Marciano
Ummet Ozcan
W&W
Wildstylez
Yellow Claw

De weersverwachtingen waren helaas niet gunstig voor Koningsdag. Twaalf graden slechts door een koude noorden wind. Maar het viel uiteindelijk reuze mee. De zon scheen de hele dag en er viel geen druppel regen.

Op Het Kingsland Festival kwamen zo'n twintigduizend jongeren af om vooral de wereldberoemde dj Armin van Buuren te zien en horen optreden.

Activiteiten rond Koningsdag

Koningsdag is nabij en in Den Bosch zijn er veel activiteiten georganiseerd voor op die maandag de 27ste april.

 • Koningsnacht van 26 op 27 april
  Muziek in de Uilenburg, Karrenstraat, Markt,
  Minderbroederplein en Parade
 • Kingsland festival 27 april
  Op de Pettelaarse Schans
 • Koningsjaarmarkt
  Markt/Hooge Steenweg
  Van 10.00 tot 18.00 uur
 • Kinderrommelmarkt
  Hinthamerstraat, Hinthamerpromenade,
  Marktstraat, Burg. Loeffplein, Arena,
  Bloemenkamp, Verwersstraat tussen Fonteinplein
  en Waterstraat

Winkeliers geven met borden aan of kinderen met hun spullen voor de winkel mogen gaan zitten of niet. Een rood bord staat voor 'niet toegestaan', een groen bord staat voor 'toegestaan'.

PvdA pleit voor Kings of Colors

De PvdA pleit voor behoud van het Kings of Colors festival voor Den Bosch. De partij heeft hieromtrent vragen gesteld aan het college. Anders dreigt weer een evenement te verdwijnen uit de subcultuur die aansluit bij een groot aantal jongeren.

Den Bosch gaat er prat op een culturele stad te zijn en noemt dan festivals op zoals Jazz in Duketown, Theater aan de Boulevard, Carnaval, Zangkoren etc. Het zijn echter traditionele en main stream evenementen en die spreken veel jongeren gewoon niet aan.

Het Kings of Colors festival in 2014 op het terrein van de voormalige mengvoeder fabriek De Heus was een groot succes. Het verdient in de ogen van de PvdA zeker een voortzetting gezien het feit dat het een nieuwe jongere groep aantrok.

bron: thuisinhetnieuws.nl

Diverse exposities bij STOK

Stichting Stedelijk Overleg Kunstenaars (STOK) presenteert diverse exposities van beeldend kunstenaars. De presentatie loopt van 18 april tot en met 17 mei in Het Kruithuis aan de Citadellaan in Den Bosch.

De kunstenaars zijn:

 • Geert de Bruijn en Lia Koenen in de Granaatzaal
 • Netty Sebregts in de Lontzaal
 • Marie-Jeanne Breukel in de Kanonzaal
 • Lenie Boezeman in de Mijnzaal
 • Ineke Brouwers in de Filmzaal
 • Anderen in de Kogelzaal

De opening is op zaterdag 18 april om 16.00 uur.

Bossche band wint publieksprijs

De Bossche band Ten11 won in popwalhalla Paradiso in Amsterdam de publieksprijs. Dat gebeurde in het paasweekend. Van de dertig bands die optraden, kreeg Ten11 de meeste stemmen.

Ten11 betitelt zichzelf als een bluesrockband met roots uit de beginjaren van de rock. Bo Didley en Willie Dixon zijn hun inspiratiebronnen en Ten11 covert graag nummers van deze bluesgiganten.

Na de release van hun EP is het snel gegaan. Begin maart won de band het Pinguin Radio 30x20-minutenfestival en mocht daardoor optreden in Paradiso. Op Koningsdag 27 april treedt de band op in Den Bosch. Kom dat zien, kom dat horen.

bron: bd.nl

Oefenen voor Grôôt Bosch Dictee

Het Grôôt Bosch Dictee staat weer op stapel. Om beter voorbereid te zijn op dat dictee werd woensdagavond 14 april een speciale oefensessie gehouden in de StadsBIEB in Den Bosch.

De deelnemers aan het dictee kregen bijles van Frank Finkers. neerlandicus en alom geroemd 'Bosch ordinarius'. Finkers is al jaren verantwoordelijk voor de samenstelling van het dictee.

De datum van het Grôôt Bosch Dictee is gepland op woensdag 22 april. Het is alweer de twintigste editie, een jubileum. Finkers beloofde dat het vanwege het jubileum een pittig dictee zal worden. 

bron: bd.nl

W2 wil meer dance events

Willem II fabriek thuishonk van W2

Poppodium W2 wil meer dance events gaan organiseren. Het is de bedoeling dat er om de drie à vier zaterdagavonden dance op het programma staat. 

Op zaterdag 11 april is de kick off van de eerste W2N8 met een scala aan Bossche deejays achter de draaitafel. De avonden beginnen om 23.00 uur en eindigen om 04.00 uur.

W2 heeft de gemeente gevraagd om een nachtvergunning. Mocht dat er door komen dan kan er gefeest worden tot 05,00 uur. PartY!

bron: bd.nl

Toonzaal organiseert FAQ festival

Bruno Spoerri

Muziekcentrum De Toonzaal organiseert de zesde editie van het FAQ festival. Het festival brengt elektronische muziek ten gehore.

Het festival begint op vrijdag 17 april en staat in het teken van de improvisatie. Er treden gerenommeerde musici in het genre op zoals Bruno Spoerri, Toktek, Burnt Friedman en Jaki Liebezeit.

Zaterdag 18 april staat de combinatie songwriting en elektronica op het programma met artiesten zoals Yuri Landman en James Pants.

bron: bd.nl
foto: Wikimedia Commons

Expo van godhaas en van de laar

De expositie van mc van de laar en lj godhaas opende zaterdag 7 maart in de Gruyterfabriek in Den Bosch. De exposanten delen niet alleen deze expositie, maar werken allebei ook in dezelfde atelierruimte in de Willem II fabriek.

Het werk van beide kunstenaars vult elkaar aan en gaat zo in elkaar op alsof het gemaakt is door één persoon. Het werk bestaat uit schilderijen en gemengde techniek.

De expositie is in de Gruyterfabriek bij dock 5340 in gebouw N. U kunt het werk bekijken op 8-13-14-20-21 maart van 12.00 tot 17.00 uur.

Kingsland Festival komt naar Den Bosch

Het Kingsland Festival komt op Koningsdag maandag 27 april naar Den Bosch. Dat is voor het eerst en dus heeft Den Bosch er een nieuw festival bij.

De locatie is De Pettelaarse Schans waar ook andere evenementen worden gehouden zoals Citymoves en het Bevrijdingsfestival.

Naast dj Armin van Buuren treden Showtek, Sunnery James & Ryan Marciano, Blasterjaxx, W & W, Yellow Claw, Ummet Ozcan, Laidback Luke, Dannic, en D-Wayne op tijdens het Kingsland Festival.

De organisatie heeft beloofd om de decibellen goed in de gaten te houden om zo de geluidsoverlast voor omwonenden te beperken.

bron: bd.nl

Let’s get smart! op Wave of Tomorrow

Rick Companje

Let’s get smart! is een nieuw programma rondom actuele ontwikkelingen in de digitale cultuur. Tijdens Smart Saturdays, inspiratiemiddagen in een wisselende setting, leggen spraakmakende gasten onderwerpen uit waar iedereen in zijn dagelijks leven mee te maken krijgt, zoals 3D printen, big data visualisaties en toepassingen uit gamedesign. Ook kan je direct zelf aan de slag.

De eerste gast op 28 maart is Rick Companje, de creatieve geest achter onder andere Globe 4D en Doodle 3D. Hij legt uit hoe je met de Doodle 3D applicatie op eenvoudige wijze een tekening van een tablet kan 3D printen, en hij werpt een blik in de toekomst over verdere toepassingen.

Daarnaast toont Companje succesvolle crowdfunding projecten waar je met meerdere mensen eigenaar wordt van innovatieve producten en diensten.

bron: waveoftomorrow.com
foto: wasveoftomorrow.com

STOK: Zien en Gezien Worden

STOK 25 jaar Zien en Gezien Worden

Stichting Stedelijk Overleg Kunstenaars (STOK) uit Den Bosch bestaat vijfentwintig jaar. Dat jubileum wordt groots gevierd. Het motto is Zien en Gezien Worden.

Het Kruithuis is the place to be waar als eerste stap in het kader van het jubileum een grote verkooptentoonstelling zal worden gehouden onder de naam SALON. De datum is zondag 15 maart en begint om 13.00 uur. Entree is € 7,50.

STOK behartigt de belangen van beeldend kunstenaars van Den Bosch door onder nadere exposities en evenementen te organiseren. Sinds tien jaar is STOK gevestigd in het Kruithuis aan de Citadellaan in Den Bosch.

Noordbrabants Museum krijgt half miljoen euro

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch heeft maar liefst vijfhonderdduizend euro gekregen van de BankGiro Loterij. Dinsdagavond 10 februari kon het museum de cheque ophalen tijdens het Goed Geld Gala in Amsterdam.

Het Noordbrabants Museum kan de komende vijf jaar geld van de BankGiro Loeterij verwachten. In totaal werd dinsdagavond ruim 62,5 miljoen euro verdeeld over 66 culturele instellingen.

bron: omroepbrabant.nl

De Enige Echte Bossche Platenbeurs

Wie mocht denken dat zijn oude platenspeler op de schroot hoort, is er goed nieuws. Vinyl is helemaal terug! Gelukkig maar. Zondag 18 januari startte in de W2 in Den Bosch de Enige Echte Bossche Platenbeurs.

Het is al de vierde keer dat de beurs in de W2 wordt gehouden. Overal in het gebouw staan kraampjes met enthousiaste handelaren en liefhebbers om platen te verkopen, uit te stallen of te pronken met hun collectie. Dit jaar komt er extra ruimte bij in de nieuwe Foyer. Naast vinyl zijn er ook cd's en dvd's te koop.

Er zijn vele muziekstijlen vertegenwoordigd. Disco, reggae tot en met hardrock. Als het maar vinyl is. Zo nu en dan zijn er ook bijzondere platen of singles te koop, de zogenaamde collectors items. Iets van The Beatles doet het altijd goed.

Platen snuffelen kun je al vanaf 11.00 tot 17.00 uur op zondag 18 januari in de W2. Toegang kost 2 euro.

bron: w2.nl

Kerststal 2014 Sint Jan stelt teleur

De bekende kerststal in de Sint Jan was vanaf 16 december al toegankelijk voor het publiek. Dit jaar heeft het bestuur van de Sint Jan de vormgeving en aankleding van de kerststal voor de eerste keer in handen gegeven van een beeldend kunstenaar, Nelleke de Noo uit Den Bosch.

Dat is geen onverdeeld succes, want het magisch gevoel die eerdere edities van de kerststal de bezoekers gaf, ontbreekt volledig bij deze van 2014. De vormgeving is pover en het hoogtepunt van de kerststal, de kerststal zelve, is teleurstellend.

De kunstenaar wilde de 'verwondering van het kind' in beeld brengen. Die poging is jammerlijk mislukt. De inbreng van kinderen met hun tekeningen die aan een wand zijn geplakt, is geen verdienste van de kunstenaar, maar komt helemaal voor rekening van de kinderen.

Hopelijk volgend jaar beter of gewoon weer terug naar vanouds. Ouders willen hun kinderen het aloude verhaal vertellen en dat is moeilijk over te brengen met deze kerststal.

Jazz Paranoia in de Toonzaal

Voor de vierde maal deed jazzfestival Stranger than Paranoia De Toonzaal in Den Bosch aan. Met een spetterend jazzconcert sloot De Toonzaal het muziekseizoen 2014 af. Het programma omvatte drie sets:

 • Set 1: Podium Trio Jongens van '57 
  Wolter Wierbos-trombone
  Jan Kuiper-gitaar
  Paul van Kemenade-altsax 
 • Set 2  Duet van twee giganten
  David Murray-tenorsax & basklarinet
  John Betch-drums (USA)
 • Set 3: Jorge Pardo Trio (Spanje)
  Jorge Pardo fluitist/saxofonist 
  Jose Manuel Ruiz 'Bandolero' (flamenco cajon & drums)
  Josemi Carmona (gitaar & loop station).

Het Stranger than Paranoia jazzfestival begon in 1993 in Tilburg maar sinds een paar jaar wordt het ook in Den Bosch en Breda gehouden.

bron: detoonzaal.nl

Museumkwartier trekt meer bezoekers

Het nieuwe Museumkwartier in Den Bosch trekt meer bezoekers dan vooraf was voorzien. Sinds de opening in mei 2013 door prinses Beatrix hebben de twee musea meer dan een half miljoen bezoekers gekregen.

het Noordbrabants Museum trok alleen al ruim 350.000 bezoekers, het Stedelijk Museum (SM's) ruim 150.000. Het Noordbrabants Museum mocht afgelopen vrijdag zijn tweehonderdduizendste bezoeker van dit jaar verwelkomen.

Door deze grote bezoekersaantallen kan het Noordbrabants Museum zijn tekorten wegwerken. Het museum kreeg in 2014 drie ton minder van de gemeente dan verwacht werd. Doordat er meer bezoekers zijn gekomen dan begroot, loopt het museum die tekorten snel in.

bron: bd.nl

Dutchpop swingt de pan uit

Duichpop in de Brabanthallen in Den Bosch swingde vrijdag 14 november helemaal de pan uit. Zangeres Berget Lewis beet de spits af van dit uitverkocht muziekevent. Lewis en begeleiding zetten de toon en kregen de hele zaal plat.

Daarna was het de beurt aan Miss Montreal, artiestennaam van Roos-Anne (Sanne) Hans. De singer-songwriter en haar band hadden totaal geen moeite met het enthousiaste publiek. Sanne Hans zei na afloop dat ze het een feest vond om voor dit publiek op te treden.

Zaterdag 15 staat een ander groot muziekevent in de Brabanthallen op het programma, Welcome to the 90's met eurodance en happy hardcore als mainstream muziek.

bron: bd.nl

Vijfde Bosch Requiem in de Sint Jan

De Nederlandse Bachvereniging voert onder leiding van Jos van Veldhoven in de week van Allerzielen het jaarlijkse herdenkingsconcert voor Jheronimus Bosch uit: Bosch Requiem. Het concert wordt gehouden in de Sint Janskathedraal van Den Bosch.

Vrijdag 7 november klinken een dodenmis van de rooms-katholieke Heinrich Biber en begrafenismuziek van de lutheranen Buxtehude en Bach. Bas Heijne heeft ter gelegenheid van Bosch Requiem een essay geschreven dat hij in de kathedraal zal voorlezen.

Het is het vijfde Bosch Requiem uit de jaarlijkse concertreeks ter nagedachtenis van Jheronimus Bosch (ca. 1450 – 1516) die in de Brabantse hoofdstad woonde, werkte en stierf.

bron: JB500

OOG krijgt zendtijd op NPO1 van PvdA

De Partij van de Arbeid heeft haar zendtijd op NPO1 afgestaan aan het kunstproject OOG van stadskunstenaar Lucas de Man. De makers van OOG waren te zien met hun eigen clip over de grote ogen die in Den Bosch aan vijf markante gebouwen zijn opgehangen.

Lucas de Man en zijn medewerkers kregen op deze manier een landelijke airplay. Het spotje wordt slechts eenmalig in het programma Zendtijd voor politieke partijen uitgezonden.

Op de vier foto's ziet u het OOG aan de muur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. U kunt ook de video bekijken: bekijk video.

De vijf ogen van Lucas de Man

De gigantische ogen van stadskunstenaar Lucas de Man tref je op de zogenaamde hotspots aan van Den Bosch. Aan de voormalige mengvoeder fabriek De Heus in wijk Kop van 't Zand hangt zo'n kolossaal oog.

Als je richting Hintham rijdt, zie je plots zo'n zelfde oog aan aan de muur van de oude Watertoren hangen. Sta je pal onder dat oog dan kun je ook zien dat je echt in dat oog kan staan om zo een vergezicht te krijgen van Den Bosch.

De ogen hangen verder aan Theater aan de Parade, SAP-Nederland aan de A2 en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Daar hangt het oog het hoogst van alle vijf. Bij het Duitse bedrijf Würtz op bedrijventerrein De Brand hing een prototype.

De grote ogen van Lucas de Man

De ogen van stadskunstenaar Lucas de Man hangen nu op vijf hoge plekken in Den Bosch. De vijf plekken zijn de voormalige mengvoeder fabriek De Heus, de Watertoren, Theater aan de Parade, het Jeroen Boschziekenhuis en het gebouw van SAP-Nederland aan de A2. 

De ogen zijn de enorme vergrotingen (duizend maal vergroot) van de ogen van Bosschenaren . Ze zijn zo groot dat een volwassene erin past. Gezeten op een stoel kunnen mensen genieten van het uitzicht op Den Bosch.

Lucas de Man gaat ervan uit dat een stad oog voor zijn bewoners moet hebben net zoals mensen oog voor elkaar hebben. Hij vindt dat een absolute must voor een stad. Anders is het geen echte stad.

Bij het bedrijf Würth op bedrijfterrein De Brand hing een prototype van zo'n gigantisch oog. Het budget van dit project bedraagt ongeveer een half miljoen euro.

bron: omroepbrabant.nl

Giga OOG aan de Heus

Nu is er ook een groot oog bevestigd aan de gevel van de voormalige mengvoeder fabriek De Heus in de wijk Kop van 't Zand in Den Bosch. Dit grote oog is een momentopname van het project OOG dat door stadskunstenaar Lucas de Man is geïnitieerd.

De Heus is het tweede gebouw in Den Bosch waaraan zo'n gigantisch oog is bevestigd. Een proefversie hangt bij Würth op bedrijventerrein De Brand. Voor de installatie bij De Heus was een grote kraan nodig. De ogen zijn zo groot dat mensen erin passen om bijvoorbeeld video's te bekijken.

In september start het project pas echt. Er worden dan ook zulke giga ogen opgehangen aan Theater aan de Parade, een kantoorgebouw aan de A2, de Bossche watertoren én het Jeroen Boschziekenhuis.

bronnen: bd.nl/omroepbrabant.nl

Kunstenares De Noo bezig aan kerststal

De Bossche kunstenares Nelleke de Noo is momenteel volop bezig met de inrichting van de beroemde kerststal in de Sin Jan. Zij kreeg deze opdracht in oktober van het kerkbestuur. Het is de eerste keer dat een beeldend kunstenaar hiervoor wordt ingeschakeld.

De Noo gaat voor een nieuwe aanpak en 'look'. Zo zullen er twee Jezussen te zien zijn, een als pasgeborene en de ander als twaalfjarige. Toen Jezus 12 jaar was, raakte hij zoek in Jeruzalem. Hij was echter in de tempel in druk gesprek met rabbi's.

En zo zijn er meer vernieuwingen die De Noo echter pas wil onthullen als op 16 december de kerststal voor het publiek en met name kinderen open zal worden gesteld.

bron: omroepbrabant.nl

Meer interactie Atelierroute 2014

Goulmy &
Baar

De elfde editie van de open atelierroute 2014 trok weliswaar minder bezoekers dan die van voorafgaande jaren, maar er was meer interactie tussen bezoeker en kunstenaar volgens de organisatie van de atelierroute op. 

Bezoekers gingen echt het gesprek aan met kunstenaars en bleven ook langer. Ook ateliers die behoorlijk buiten de gangbare route liggen werden goed gevonden zoals De Gruyterfabriek.

Bezoekers kwamen naar de Willem II, nieuwsgierig naar de gerenoveerde staat van het gebouw dat ook als atelierruimte dient voor beeldend kunstenaars. Aan de kant van de Boschveldweg is de oorspronkelijke naam van de voormalige sigarenfabriek opnieuw aan de gevel opgebracht: Goulmy & Baar (zie foto's).

bron: bd.nl

Open Atelier in Willem II

De Willem II fabriek hield afgelopen weekend open atelier. Kunstenaars en grafici ontvingen bezoekers in hun atelier. Dat kon in de hele stad want het was Open Atelierroute 2014. Op de foto's een impressie van een viertal kunstenaars die in de Willem II werken.

Op de foto's: linksboven Eelco Veenman, daarnaast Dennis Amatdjais, linksonder Marieke Peters en rechtsonder Francine Steegs.

Elfde editie Kunst & Atelierroute 2014

De elfde editie van de Kunst & Atelierroute (KAR) 2014 toont de creatieve  en kunstzinnige kant van Den Bosch op de meest aanschouwelijke wijze. U betreedt namelijk de werkplek van de makers zelf.

In Den Bosch kunt u in het weekend van 4 tot en met 5 oktober 150 kunstenaars op zestig locaties bezoeken in hun werkruimtes. De openingstijden zijn beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur.

In het Kruithuis aan de Citadellaan in Den Bosch was vanaf 12 september een kick-off tentoonstelling te zien. Eén van de toplocaties is de Willem II tegenover de Verkadefabriek. De Willem II heeft onlangs een ingrijpende renovatie ondergaan. Meer info? Ga naar kar2014.nl

bron: kar2014.nl

Opening verbouwde Willem II fabriek

De Willem II is een begrip in Den Bosch. Het was ooit een sigarenfabriek van de oprichters en sigarenfabrikanten Goulmy en Baar waarna het gebouw overging naar Willem II. Die heeft er relatief maar een korte tijd in gezeten en toch is de naam Willem II in het collectieve onderbewustzijn van de Bosschenaar vast gaan zitten.

Er worden al bijna vijftig jaar geen sigaren meer gedraaid in de Willem II. Het is de laatste jaren de atelierruimte van en voor beeldend kunstenaars en dat zal na de ingrijpende verbouwing zo blijven. Vrijdagmiddag 19 september is de heropening.

Het gebouw dient als oefenruimte voor De Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch, als poppodium voor W2, als expositieruimte, als grafisch atelier en als atelierruimte voor kunstenaars. Samen met de Verkadefabriek en straks ook met De Heus vormt de Willem !! een krachtige culturele broedplaats.

bron: omroepbrabant.nl

Volharding Rombouts JB500 loont

Het is aan de volharding van burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch te danken dat de stad in 2016 een grote expositie van de Bossche schilder Jeroen Bosch binnen heeft gehaald voor het JB500. In het JB500 herdenkt Den Bosch de vijfhonderdste sterfdag van de Middeleeuwse schilder.

Die volharding was doorslaggevend liet directeur van het Noordbrabants Museum, Charles de Mooij, tijdens een persconferentie doorschemeren. Hij en anderen hadden grote twijfels of buitenlandse musea bereid waren hun Jeroen Bosch collectie aan Den Bosch uit te lenen.

Maar de oprichting van het Bosch Research and Conversation Project deed wonderen. Een groep Bosch-deskundigen lichtte de afgelopen jaren alle werken van Jeroen Bosch technisch door. Deze wetenschappelijke benadering maakte duidelijk dat het Den Bosch menens is om een grote Bosch expositie te organiseren.

Den Bosch moet er wel 27 miljoen euro voor neertellen waarvan het leeuwendeel - 11 miljoen - bestemd is de feitelijke expositie en het Research and Conversation Project. De expositie loopt van februari tot begin mei 2016 en heet Visioenen van een Genie.

Het Noordbrabants Museum verwacht zo'n 300.000 bezoekers. Gratis kaartjes voor Bosschenaren zit er helaas niet in, hoewel door de Bossche politiek nadrukkelijk op was aangedrongen. De Bossche burger heeft namelijk flink bijgedragen aan het JB500, was en is de mening. Het loont om - mits goed uitgerust met kennis en kapitaal -  te volharden.

bron: omroebrabant.nl

Veel publiek Open Monumentendag

Er kwam veel publiek af op de locaties in de Bossche binnenstad die deelnamen aan de Open Monumentendag 2014. Dat zou kunnen komen door het fraaie nazomer weer. Of door het thema van dit jaar 'Op reis'. Dat leidde er toe dat ook minder bekende locaties geopend waren.

Eén van die minder bekende locaties is de oude Ford garage Pompen en Verlouw. Zeker jongere mensen zijn er niet van op de hoogte dat er ooit een garage stond in de Vughterstraat. De meeste bezoekers van deze locatie waren dan ook senioren. Gelukkig namen die vaak hun kleinkinderen mee.

Zaterdag waren vijftig locaties in de binnenstad gratis toegankelijk. Ook werden er diverse gratis vaartochten gehouden. Zondag zijn juist meer locaties buiten de oude wallen van Den Bosch geopend voor het publiek.

bron: bd.nl

Fotoreportage oude Fords Monumentendag

Open Monumentendag 2014 op reis

Het thema van de Open Monumentendag 2014 is 'Op reis'. Daarom is er extra aandacht voor gebouwen die te maken hebben met reizen, vervoer en transport. U moet hierbij denken aan bijvoorbeeld tramremises, werkplaatsen, koetshuizen en garages.

In Den Bosch staat in aan het begin van de Vughterstraat een voormalige Ford garage. Het is het bekende gebouw waar vroeger Ford dealer Pompen en Verlouw huisvestte. In de ochtend van 13 september reden eigenaren van oude Fords hun wagens in de ruime garage van Pompen en Verlouw. Zie hiervoor de fotoreportage naast dit artikel.

Première film Patria in Den Bosch

De première van de speelfilm Patria over de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog (WOI) vond gisteren plaats in bioscoop JT in Den Bosch. Filmmaker Klaas van Eijkeren is blij dat de film eindelijk vertoond kan worden. Sinds hij zo'n acht jaar geleden de brieven van Arthur Knaap in handen kreeg, liet het idee een film van die brieven te maken hem niet meer los.

Arthur Knaap was een jongeman van Nederlands-Indische komaf die via het Franse Vreemdelingenlegioen terechtkwam in de loopgraven van WOI. Knaap schreef vele brieven naar zijn ouders die in Nederland woonden. De brieven waren van literair niveau en dubbel van aard; Knaap beschrijft de horror van de oorlog en stelt tegelijkertijd zijn ouders gerust.

Van Eijkeren kon eindelijk de financiering rond krijgen voor de film en in het najaar van 2013 begonnen de filmopnames. Dankzij vooral de inzet van veel vrijwilligers, acteurs en een creatieve produktie is de eerste Nederlandse speelfilm over WOI een feit. Het is weliswaar een lowbudgetfilm maar dat zegt niets over het verhaal en de kwaliteit van het spel van de acteurs.

Op de website van Patria is te zien waar de film in Nederland wordt vertoond: waar te zien de film Patria.

bron: bd.nl
foto: Wikimedia Commons

Kunstenfestival ArtiBosch weer drukbezocht

Het mooie weer zal er ook aan hebben bijgedragen, want de achtendertigste editie van kunstenfestival ArtiBosch werd zondag 7 september weer drukbezocht. Het festival speelde zich af op en rond de Parade in Den Bosch.

Er waren diverse activiteiten geprogrammeerd zoals het maken van een ouderwetse wet-plate door fotograaf Arold van der Aa. Wet-plates halen de sfeer van de fotografie van weleer terug. Verder kon je luisteren naar de voordrachten van dichters.

Op het gebied van muziek kon je terecht in de grote witte tent op de Parade. Daar traden bandjes op die nederfolk vertolkten. Flip en de Noormannen, het Friese collectief Heksenhamer, Douwe Dijkstra en de Sneue Vertoning met komische liedjes. Kortom, voor velen en elk wat wils. 

Tip: wil je die wet-plates zelf ook kunnen maken dan kan dat met de app Hipstamatic. De foto is daags voor het kunstenfestival gemaakt.

bron: bd.nl

Fotoserie vijfde editie Bosch Parade

Jheronimus Bosch Visioenen van een genie

Het Jeroen Boschjaar heeft de naam gekregen van Jheronimus Bosch Visioenen van een Genie. Dat zal de naam worden van de grote Bosch expositie in 2016 in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

De naam van de expositie werd woensdagochtend 1 oktober bekendgemaakt door directeur Charles de Mooij van het Noordbrabants Museum. De reden voor deze bekendmaking is omdat het nog vijfhonderd dagen duurt tot de start van het Jeroen Boschjaar.

In 2016 wordt de vijfhonderdste sterfdag van de Bossche schilder herdacht. Men weet namelijk niet op welke dag Jeroen Bosch is geboren. Vandaar dat men zijn sterfdag als uitgangspunt heeft gekozen.

bronnen: omroepbrabant.nl/bd.nl

Nelleke de Noo tekent Bossche Bron

Nelleke de Noo tekent de Bossche Bron op de plek waar de definitieve waterput zal komen. De Bossche kunstenares verbindt oude plekken op aarde met haar werk om zo een brug te slaan tussen wetenschap (geologie, archeologie) en intuïtie. 

Het project 'Bij de Bossche Bron' is een samenwerking tussen Nelleke de Noo en Stichting 1522. Op deze wijze willen zij het belang van waterstromen en energielijnen benadrukken in Den Bosch.

De processie De Stille Omgang komt dinsdagavond 15 juli bij de waterput op de Markt in Den Bosch met sprekers, harpspel en trommelaars om zo de Bossche feestdag van Onze Lieve Vrouwe te besluiten. Van 7 juli worden negen dagen achtereen de zogeheten Beeweg (bidweg) in stlte gehouden.

Jheronimus Bosch Award druk bezocht

Zo'n veertig levende standbeelden (living statues) streden om de Jheronimus Bosch Award in het centrum van Den Bosch zondag 6 juli. Sommige beelden zorgden voor nogal wat verwarring bij voorbijgangers. Er waren velen die hardop twijfelden of ze nu voor een echt beeld stonden of voor een living statue.

Een levend standbeeld wordt gevormd door gevormd door één of meerdere personen die zich door middel van schmink en kleding omtoveren tot een niet van echt te onderscheiden standbeeld.

In ieder geval had het standbeeld van de schilder Jeroen Bosch op de Bossche Markt - waar de Award allemaal voor begonnen is - flink wat concurrentie als het ging om de aandacht van bezoekers.

bron: omroepbrabant.nl
foto: @huibvanolden

Levenslied Den Bosch in nieuw jasje

Levenslied Den Bosch is vrijdag begonnen in een nieuw jasje. De vrijdag is sowieso nieuw bij dit festival, maar ook de programmering is anders dan eerst.

Vrijdag startte Pretty in Pink dat aansluit bij de succesvolle kermis edities van Pretty in Pink. Zaterdag gaat het levenslied een wat ruigere toer op door te mikken op een jonger publiek dat van up-tempo Nederlandstalig muziek houdt.

Zondagmiddag is alles weer bij het oude en wordt het echte levenslied ten gehore gebracht. Op de foto is de opbouw van het podium op de Bossche Markt te zien.

Laatste dag Bosch Parade 2014

De Bosch Parade zit er vandaag weer op. Editie 2014 werd afgesloten met mooi weer en een grote publieke belangstelling. Dat publiek kon de stoet varende objecten op rivier De Dommel goed zien vanaf de stadswallen van de Westwal/Sint Janssingel en van Van der Does de Willeboissingel.

Hieronder een kleine foto impressie van de groepen die deelnamen aan de Bosch Parade 2014. De makers van de varende objecten laten zich graag inspireren door het werk en de leefwereld van Jheronimus Bosch, de Bossche schilder die in de Middeleeuwen leefde en in zijn tijd reeds beroemd was.

Zilveren krekels theater Artemis

Theater Artemis in Den Bosch heeft twee prestigieuze prijzen, de Zilveren Krekels, gewonnen. Artemis won de prijzen met voorstellingen van de nieuwe artistiek leider Jetse Batelaan. De Krekels zijn prijzen voor Nederlands en Vlaams jeugdtheater. 

Artemis krijgt een Zilveren Krekel voor de voorstelling 'De man die alles weet'. Een kleutervoorsteling van Batelaan, gespeeld door René van 't Hof . De tweede Zilveren Krekel is er voor actrice Sophie Warnant voor de 'meest indrukwekkende podiumprestatie'. Warnant speelde de gedragsgestoorde jongen Francois in de voorstelling 'Bekdichtzitstil' die werd geregisseerd door Batelaan.

bron: omroepbrabant.nl

Gratis opera op de Parade

Opera La Traviata van de Italiaanse componist Giuseppe Verdi zal op 26 juni te zien en te horen zijn op de Parade in Den Bosch. Net als de vorige edities zal de opera gratis toegankelijk zijn voor het publiek. Daar zorgen de gemeente, provincie en drie sponsoren voor. De opera wordt opgevoerd door Opera Zuid en de philharmonie Zuid-Nederland. 

Theater aan de Parade verkoopt opnieuw picknick pakketten voor twee personen inclusief twee klapstoelen. Verder kan men een gedekt tafeltje reserveren op het theaterterras. Mensen kunnen van daaruit de opera via grote tv-schermen volgen. 

bron: bd.nl
foto: Wikimedia Commons

Heus als culturele hot spot

De hele Bossche gemeenteraad met uitzondering van de SP-fractie reageerde enthousiast op de plannen om van het terrein De Heus aan de Kop van 't Zand een culturele hot spot te maken. Het gaat om een periode van tien jaar.

Wethouder Wyers van Cultuur was blij met deze steun. Aanwezig bij deze vergadering waren ook vertegenwoordigers van Cooperatie De Heus die de plannen verder gaan uitwerken.

De Heus, een mengvoederbedrijf, ging 1 april dit jaar weg uit de wijk Kop van 't Zand.

bron: bd.nl

Tableau vivant Jeroen Bosch naschilderen

Kunstenaars gaan zondag 1 juni een tableau vivant - een levend schilderij - uitgebeeld door leden van schuttersgilde De Oude Schuts naschilderen. De leden van deze gilde beelden een scène uit de tijd van Jeroen Bosch uit. De locatie van deze gebeurtenis is dan ook op het Jeroen Boschplein in Den Bosch.

Dit naschilderen is georganiseerd door de Bossche Amateur Schilderdag die alweer zijn vijfentwintigste editie beleeft. Er is een prijs te winnen bij het naschilderen van dat tableau vivant ter waarde van vijfhonderd euro. Verder zullen kunstenaars zich ook door de stad verspreiden om te gaan schilderen.

bron: bd.nl

Tweede editie Cultifest

Cultifest organiseert zijn tweede editie in de Brabanthallen in Den Bosch van donderdag 29 mei tot en met zondag 1 juni. Cultifest wil mensen met de verschillende culturen die in Nederland bestaan, kennis laten maken. Cultifest is een gezamelijke organisatie van Imkan dat als belangrijkste activiteit sociaal-cultureel werk verricht.

In de Brabanthallen zullen veel bekende artiesten hun opwachting maken zoals Ali B., Danny de Munk, Okan Karacan en Sevval Kayhan. Het is een festival voor jong en oud. Het programma is nog niet helemaal rond, maar zal binnenkort op de website van Cultifest te zien zijn: cultifest.nl

bron: bd.nl

Meer bezoekers aan Bossche musea

Door het samengaan van het Noordbrabants en Stedelijk Museum in het Museumkwartier in Den Bosch hebben in een jaar tijd 385.000 bezoekers hun weg naar die Bossche musea kunnen vinden.

Trok het Noordbrabants Museum in 2013 ruim 150.000 bezoekers, dit jaar zijn het er al 88.000. Vóór de verbouwing waren er gemiddeld 109.000 bezoekers. 
Het Stedelijk Museum trok in 2013 bijna 107.000 bezoekers. Dit jaar zijn er al ruim 40.000 kaartjes verkocht. De jaren voor de verhuizing waren dat er gemiddeld slechts 28.000. 

Beide musea trekken ook veel nieuwe bezoekers en ruim een kwart van alle bezoekers komt uit de Randstad. De nieuwe huisvesting en samenwerking lijken goed te werken voor deze Bossche musea.

bron: bd.nl

Schrijversfestival in de Verkadefabriek

Onder het motto Geen Daden Maar Woorden organiseren boekhandel Adr. Heinen en de Verkadefabriek zaterdag 24 mei een boekenfestival. De Verkadefabriek zal dan weer bol staan van de letteren en muziek. Het thema dit jaar is Het Levensverhaal.

Schrijvers als Adriaan van Dis en de Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts zijn één van de genodigden om hun levensverhaal uiteen te zetten. Van Dis over zijn Parijse periode en Hemmerechts over het beeld dat zij schetste over de vrouw van Marc Dutroux in het boek 'De vrouw die de honden te eten gaf'.

Verder gaat de Bossche schrijver Lucas de Waard een podium maken met behulp van onder meer de Boosche schrijfster Mijke Pol; daarnaast schuiven Hanneke Hendrix, Oscar Kocken, Jibbe Willems e.a aan.

Het begint om 20.00 uur en kaartjes kunnen via deze link worden besteld.

Lancering Bossche cultuuragenda app

Nederland heeft een evenementen- en cultuuragenda app voor de iPhone erbij. Althans, vooralsnog voorlopig alleen voor Den Bosch. De naam van de app luidt Wiggle  en werd dinsdagmiddag gepresenteerd door wethouder Jeroen Weyers van jongeren en cultuur in de Verkadefabriek in Den Bosch.

Wiggle wil een compleet aanbod van films, theater, muziek, dans, festivals, kunst en beurzen tonen, maar alleen als dat overeenkomt met de smaak van de gebruiker. Die smaak kan worden aangegeven met plussen en minnen voor type voorstellingen, locaties en allerlei steek- en trefwoorden (tags) die toebehoren aan evenementen.

Wiggle is ontstaan uit een behoefte aan een goede evenementenagenda. De app voor iPhone en Android is ontwikkeld door de Bossche ontwikkelaars Studio Daad en Raak ICT. Wiggle kreeg financiële steun van de gemeente Den Bosch.

Op de website richt Wiggle zich zowel op andere gemeentes als organisatoren die zich kunnen aanmelden. Wiggle is vooralsnog alleen bestemd voor Den Bosch; er is geen landelijke uitrol. De bedoeling is dat de app zich vanuit Den Bosch landelijk verspreidt, mits andere gemeenten of organisaties zich aanmelden.

Wiggle kan in het Jeroen Bosch jaar (JB500) in 2016 goed ingezet worden als de verwachte grote toestroom van toeristen op gang komt. De app zal dan misschien in verschillende talen beschikbaar en te downloaden zijn.

bron: iphoneclub.nl

Brabant-C fonds krijgt 25 miljoen

De provincie Brabant investeert 25 miljoen euro in het Brabant-C fonds. Dat is het fonds waarmee de provincie initiatieven op het gebied van kunst en cultuur steunt.

Dat de provincie met zo'n initiatief zou komen, was al een poosje bekend. Het bedrag dat ermee gemoeid is, was tot nu toe onduidelijk. In een persbericht meldt de provincie dat dit de eerste storting betreft.

Er zou een bedrag van 45 miljoen euro klaar staan dat eigenlijk bestemd was voor Culturele Hoofdstad 2018 in Brabant. De provincie verloor die nominatie echter aan Leeuwarden die er mee aan de haal ging.

bron: omroepbrabant.nl

Samenwerking Brabantse musea Boschjaar

De stichting Bosch 500 gaat in het Jeroen Bosch jaar 2016 samenwerken met verschillende musea binnen en buiten Den Bosch. Het is de bedoeling dat die musea ook Bosch-tentoonstellingen verzorgen.

Het betreft het Van Abbemuseum in Eindhoven, De Pont, het Natuurmuseum en het Textielmuseum in Tilburg, Moti in Breda, Het Noordbrabants Museum en Stedelijk Museum in Den Bosch, de top in Brabant als het ware.

Deze musea gaan in 2016 exposities organiseren die qua thematiek aansluiten op de expositie over Jeroen Bosch in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Bosch 500 gaat een gezamenlijke marketingcampagne opzetten. De doelstelling is om de bezoekers van de Bosch-expositie langer in Brabant te houden.

bron: bd.nl

Floraliën voor het eerst in Den Bosch

Voor het eerst presenteert de Nederlands sierteeltsector zich in haar volle glorie. Dat gebeurt in de Brabanthallen in Den Bosch met Floraliën. Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang.

De Floraliën zijn uniek in de wereld. Het is dé internationale bloemen en planten expo op maar liefst 40.000 m2 die in het buitenland honderdduizenden bezoekers trekt. Een inspirerende wandeling langs de mooiste bloemen en planten. Een fantastische ontdekkingstocht voor jong en oud met proeverijen en demonstraties.

U treft er prachtig gedekte tafels en de meest waanzinnige bloemencreaties aan met praktische tips voor thuis. U kunt er boordevol inspiratie ophalen voor show tuinen, daktuinen en verticale tuinen. Floraliën herbergt ook het grootste indoor stadspark ter wereld.

De Floraliën zijn van 9 tot en met 18 mei 2014 in Brabanthallen in Den Bosch. Dagelijks van 10.00 – 18.00 uur geopend.

bron: floralien.nl

Festiviteiten Bosch 500 onzeker

Veel programma's rond nationale evenementen voor Bosch 500 in 2016 zijn nog niet rond. Het is zelfs onzeker of ze haalbaar zijn laat staan gerealiseerd kunnen worden. Van een aantal onderdelen is het financieel plaatje nog lang niet rond. Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente Den Bosch.

Zo is het erg onzeker of de grote theaterproductie rond Jeroen Bosch ooit wel van de grond komt. De organisatie JB500 is hierover in gesprek met Verlinde Entertainment. Het theaterbedrijf zegt bijna zeker een schoolmusical uit te willen brengen over de beroemde Bossche schilder.

bron: bd.nl

Goede prijskwaliteit Arts & Antiques Fair

Arts & Antiques Fair
's-Hertogenbosch opende zaterdagmiddag zijn deuren in Autotron te Rosmalen. Zoals gebruikelijk zijn er vele verschijningen in kunstvormen uit dito tijdsvakken aanwezig op deze beurs.

Om een paar voorbeelden te noemen is er een paard van geglazuurd aardewerk uit de Tang dynastie (618-908) en een precolumbiaanse stèle van bijna 4000 jaar oud uit de Valdivia-periode.

Alle tentoongestelde objecten zijn door experts van een kwaliteitsgarantie voorzien. De geïnteresseerde en koopkrachtige bezoeker zal op de beurs een evenwichtige prijskwaliteit verhouding aantreffen.

bron: bd.nl

Gekrakeel Brabantse kunstbeurzen

FishToy

Art & Antiques Fair in Den Bosch en Art Breda zitten elkaar al een tijdje behoorlijk dwars, want beide beurzen vinden gelijktijdig plaats, van 6 tot en met 13 april. In Den Bosch en in Breda wordt momenteel hard gewerkt om alles gedaan te krijgen voor zaterdag. De kunstbeurzen gaan dan open.

Het gekrakeel begon toen enige jaren geleden uit onvrede een nieuwe beurs in Utrecht werd georganiseerd. Dat werd echter geen succes waarna de beurs verhuisde naar Breda.

Bij de organisatie in Den Bosch heerst de overtuiging dat Breda opzettelijk dezelfde openingsdatum hanteert met als enige reden het Bossche Art en Antique Fair kapot te maken. Breda wuift die aantijging weg.

bron: omroepbrabant.nl

Ontmoetingen met schrijvers

De 18e editie van De Literaire Manifestatie vindt dit jaar plaats op vrijdag 14 maart. Cees Nooteboom, Jelle Brandt Corstius en Mirjam Rotenstreich betreden dan het podium van het Theater aan de Parade. Onder leiding van Abdelkader Benali praten zij over hun werk en leven.

De Literaire Manifestatie wordt georganiseerd door stichting De Brabantse Lezer (m/v), een samenwerking van Boekhandel Polare, Theater aan de Parade, en Bibliotheek ’s-Hertogenbosch.

bron: theateraandeparade.nl

Theaterfestival Cement begint

Op allerlei plekken in Den Bosch kan men de komende dagen weer naar voorstellingen kijken. Donderdagavond start namelijk festival Cement. Het is hèt theaterfestival voor jonge makers uit het zuiden van Nederland en België.

Dit jaar zijn er 23 verschillende voorstellingen waaronder een groot aantal premiéres. Het hart van dit theaterfesitval is De Verkadefabriek maar verspreid over de stad zijn er diverse voorstellingen. Voor meer info ga naar festivalcement.nl

bron: omroepbrabant.nl

Ode aan het wild spelende kind

Wild spelend kind

Het drukke, soms onhandelbare kind en hoe daarmee wordt omgesprongen, zijn inspiratiebron voor Bekdichtzitstil 8+. Theater Artemis uit Den Bosch en Theater Anigone uit Kortrijk (België) scheppen een onweerstaanbaar anarchistische omgeving waarin de veelkleurige personages naar hartenlust kunnen rond razen. 

Het stuk zal in de Verkadefabriek op 14 februari zijn première beleven. Op 12 en 13 februari zijn er try-outs. Het theater Antigone van de Belgische regisseur Raven Ruëll was maar zelden te zien in Nederland. 

bron: verkadefabriek.nl

Carlos Slim leent Van Goghs uit

Carlos Slim Hélu

De Mexicaanse miljardair Carlos Slim Helú leent twee Van Gogs uit aan het Noordbrabants Museum. Dat zijn er twee extra bij de acht schilderijen die al eerder in bruikleen zijn gesteld door diverse musea en particulieren.
De twee schilderijen stammen uit de Brabantse periode van Van Gogh. Ze zullen zes maanden in Den Bosch blijven.

Carlos Slim Helú is één van de rijkste mensen op aarde. Hij heeft zijn fortuin verdiend aan onder meer de mobiele telefonie. Hij is eigenaar van het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil. Slim heeft persoonlijk zijn medewerking verleend aan deze bruikleen.

De elf Van Goghs zijn vanaf 18 januari te zien in de Wim van der Leegtezaal. Dat is dan de laatste zaal die geopend wordt voor het publiek na de ingrijpende renovatie van het museum. Het museum heeft één Van Gogh in zijn bezit. Tien zijn er nu in bruikleen gesteld.

bron: omroepbrabant.nl
foto: Wikimedia Commons

Negen Van Goghs Noordbrabants Museum

Als op 18 januari 2014 de Wim van der Leegtezaal, de laatste grote zaal van het vernieuwde Noordbrabants Museum die nog geopend moet worden voor het publiek, zullen daar negen Van Goghs aan de muren prijken. Een unicum voor Noord-Brabant, want nog nooit was er zo'n uitgebreide collectie Van Goghs te zien in de provincie.

Welke schilderijen zijn er zoal te zien? Uit de collectie van het Noordbrabants Museum het enige schilderij dat in bezit is van het museum: 'De spittende boerin' uit 1885. De acht andere zijn in bruikleen van diverse musea en particuliere collectie. 

Van het Van Goghmuseum in Amsterdam komen vier schilderijen; een zelfportret uit zijn Parijse periode en nog drie andere werken uit de Brabantse periode van Van Gogh. Het Rijksmuseum en De Rijkscollectie Nederland lenen drie schilderijen uit. Uit een particuliere collectie komt het schilderij 'De pastorie te Nuenen bij avond' (1885). 

bron: bd.nl
foto: Wikimedia Commons

Veel publiek bij Bro's before Ho's

Bij de Cast & Crew voorstelling in de JT Den Bosch bioscoop van de nieuwe film Bro's before Ho's kwam zondagmiddag veel publiek op af. Filmmakers Steffen Haars en Flip van de Kuil gaven acte de presence waarbij vragen gesteld konden worden en er fotomomenten waren.

Den Bosch was de derde stad na Deventer en Amersfoort waar de filmcrew hun comedy presenteerde. In de film speelt Tim Haars (foto), de broer van Steffen Haars, één van de hoofdrollen. De film wordt nu al de beste comedy van 2013 genoemd door vele recensenten.

Tim Haars is bekend als lid van het roemruchte sketchprogramma New Kids die in het Brabantse Maaskantje de boel op stelten zette. Tim Haars is in 1981 in Den Bosch geboren en groeide op in Maaskantje.

Klik hier voor een samenvatting van recensies

bron: bd.nl
foto: Wikimedia Commons

SOLOS 2013

OPENING THE FORCE of SOLOS 2013 – 5 jaar SOLOS!
DO 26 SEPTEMBER - 18:00u
PLACE TO BE > Achter Het Verguld Harnas 33
5211 HL ‘s-HertogenboschMet live optredens & eten en SOLOS TV Café met de presentatoren van het eerste uur.

De officiële opening wordt verricht door Jeroen Weijers wethouder van Cultuur gemeente Den Bosch.

Meer info nodig? Klik hier.

Ruim draagvlak Bosch 500 maar weinig animo Bosch Diner

Er is een ruim aantal Bosschenaren die vinden dat voor de vijfhonderdste sterfdag van Jeroen Bosch een groots en uitgebreid programma komt. De Bossche bevolking wil zo zijn grote zoon herdenken en daar mag gerust geld in worden gestoken. 

Alleen wil diezelfde Bosschenaar er niet al teveel voor doen blijkens de geringe belangstelling voor deelname aan het Bosch Diner. Dat is een kookwedstrijd van Bossche wijken die op de Markt plaatsvindt. Vanwege te weinig deelnemers is Bosch Diner dan ook stopgezet. De bijgaande foto dateert van 2010.

bron: bd.nl

Kritiek miljoenensteun Provincie

Provinciale Staten kent 3 miljoen euro toe aan het Jeroen Boschjaar in 2016. Maar die toekenning ging echter niet zonder slag of stoot. Er ging een heftige discussie tussen coalitie en oppositie aan vooraf.

De suggestie van Jeroen Hageman (D'66) dat de miljoenensteun voor het Jeroen Boschjaar een onderonsje zou zijn tussen de Bossche burgemeester Rombouts (CDA) en zijn partijgenoten in de provincie, wekte de wrevel op van CDA'er Jan Brenninkmeijer.

Behalve het Jeroen Boschjaar kregen ook het Van Goghjaar en Circo Circolo de nodige financiële steun van respectievelijk 2 miljoen en 250.000 euro. Alle drie evenementen kwamen in de problemen door het het niet doorgaan van Brabant Culturele Hoofdstad en werden daardoor als urgent betiteld.

De oppositie (PvdA, PVV, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de Onafhankelijke Statenfractie Noord-Brabant) hebben grote moeite met deze voorkeursbehandeling. Zij stemden dan ook tegen deze miljoenensteun.

bron: bd.nl

STOK presenteert nieuwe expositie

STOK (Stichting Stedelijk Overleg Kunstenaars) presenteert een nieuwe expositie in het Kruithuis aan de Citadellaan in Den Bosch.


STOK is een collectief van en voor beroepskunstenaars. STOK telt gemiddeld 150 leden uit Den Bosch en regio.
STOK bestaat uit vrijwilligers. Zij werken samen en zorgen ervoor dat allerlei activiteiten en taken worden uitgevoerd, zoals: bezetting van de balie, de boekhouding en de jaarrekening, technische zaken met betrekking tot gebouw en exposities, public relations, ontwerp van de uitnodigingen en educatie. 

STOK doet mee aan de Kunstnacht van 28 september aanstaande. Om 20:00 uur begint dan de klankcompositie 'Kruitnacht'. Locatie is het Kruithuis aan de Citadellaan.

B*There Festival begint

Het B*There Festival begint op 12 oktober en duurt de hele herfstvakantie. B*There is een festival voor jongeren tussen 15 en 25 jaar. Het is de achtste editie van dit festival.

B*There is er deze herfstvakantie met een uitgebreid programma met bandjes, dj’s, workshops, theater, dans, film, comedy en nog veel meer.  Kom van 12 t/m 19 oktober naar de Verkadefabriek of een van de andere festivallocaties in de stad.