Serc

Twee koningen openen JB500

De koningen Willem Alexander van Nederland en Felipe van Spanje zullen volgend jaar de internationale tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een Genie gezamenlijk openen. Die tentoonstelling zal te zien zijn in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

Die tentoonstelling loopt van 13 februari tot en met 8 mei 2016. Het wordt de grootste overzichtstentoonstelling van Jeroen Bosch ooit. In 2016 wordt het sterftejaar herdacht van deze belangrijkste middeleeuwse schilder in de Nederlanden.

Naar verwachting zal de expositie twintig schilderijen en negentien tekeningen omvatten. De werken komen in bruikleen van musea van over de hele wereld. Den Bosch zelf heeft geen werken van zijn beroemde zoon in bezit.

De tentoonstelling is de kroon van het herdenkingsjaar Jeroen Bosch 500 (JB500). Het hele jaar door zullen er evenementen gehouden worden in de geest van de schilder zoals Theaterfestival Boulevard 2016.

De werken van Jeroen Bosch verbeelden de hoop en angsten van zijn tijd. Heiligen, duivels, engelen en de zondige mens verbeeldde de Bossche schilder in zijn schilderijen vaak geplaatst in Bijbelse motieven en verhalen.

Koning Filips II was een groot liefhebber van het werk van Jeroen Bosch en kocht veel werken op. Toen de koning in 1559 definitief naar Spanje vertrok nam hij die schilderijen mee. Veel van die werken hebben Spanje nadien nooit meer verlaten.

bron: bd.nl