Serc

Museum Slager presenteert Cornelis le Mair

Museum Slager aan de Choorstraat in Den Bosch presenteert vol trots een tentoonstelling van Cornelis le Mair (1944). De oude meester uit Eindhoven biedt een kijkje in zijn leven wat nogal uniek is te noemen.

Le Mair exposeert heel zelden en het museum is daarom des te blijer met deze expositie die dinsdag 22 september begint en tot 17 januari 2016 duurt. Het werk van Le Mair wordt door hemzelf als traditioneel ambachtelijk genoemd.

Dat laatste werd hem door kunstcritici in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw niet in dank afgenomen. Zij verweten Le Mair weinig vernieuwend te zijn. Le Mair paste niet in het modernisme wat in die tijd de maatstaf was voor de 'ware kunst'.

Als kind bleek al het natuurtalent voor tekenen. Le Mair studeerde op de kunstacademie van Den Bosch maar kon daar niet zijn schildertechnieken verbeteren. Hij week uit naar de academie van Antwerpen waar hij eindelijk één leraar trof die hem kon doceren in de technieken van de oude meesters.

En dat is de kracht van Le Mair die zich laat inspireren door de oude meesters maar er wel een eigen draai aan heeft gegeven. Zijn realistische portretten van vrouwen zijn heel bekend en zullen zeker te zien zijn bij de tentoonstelling in museum Slager.

Het werk van Le Mair zal mooi combineren bij de stillevens die in museum Slager aan de muur hangen. En dat sprak de schilder natuurlijk ook aan om in te gaan op het verzoek van de Slagers bij hen te exposeren.

bron: omroepbrabant.nl/wikipedia.org