Serc

Het Bosch' Lied voorloper JB500

Het leven en werk van Jeroen Bosch  is genoeg beschreven. Daar zijn vele boeken en artikels van verschenen. Maar wie kent een lied over Jeroen Bosch? Die zijn er op één hand te tellen. En daarom zijn er nu ook Jeroen Bosch-liederen.

In ‘Bosch’ Lied’ werden donderdagavond in Theater aan de Parade tien liederen vertolkt. De liederen brachten beelden van 500 jaar geleden mooi en soms herkenbaar tot leven.

De liederen gingen over moraal, eenzaamheid en gekte met verwijzingen naar oorspronkelijke werken van de Bossche schilder. Absurditeit, spot en verdwazing kwam aan bod.

Deze voorstelling moet gezien worden als voorloper van het Jeroen Bosch herdenkingsjaar (JB500) in 2016. Schrijvers onder wie Jan Beuving en Jan Boerstoel werden gevraagd om teksten te maken over Jeroen Bosch. 

Hun teksten werden door componisten als Han Kooreneef en Erik Vlasblom op muziek gezet. Artiesten zoals Kommil Foo en Gerard van Maasakkers en jongere cabaretiers als Pieter Derks en Katinka Polderman brachten de liederen ieder op eigen wijze ten tonele.

Volgend jaar zullen de liederen nog dikwijls te horen zijn. Diverse koren brengen de nummers geregeld op diverse plaatsen ten gehore. Er is vrijdagavond 4 september nog één voorstelling van het Bosch' Lied. Dat is bij Theater aan de Parade om 20.00 uur.

bron: bd.nl