Serc

Cultuur en Events Den Bosch

Het rijke culturele leven van Den Bosch

Op deze pagina kunt u de berichtgeving volgen van het rijke culturele leven van Den Bosch. Dat kunnen grote artikelen zijn, maar ook kleine stukjes over dat typische Bossche leven met dat speciale gevoel. Noem het Bourgondisch of Brabants maar het is zonder meer echt Bosch. Den Bosch heeft zoveel te bieden. Traditioneel begint in de maanden september en oktober het nieuwe seizoen van het culturele jaar. Er zijn dan ook weer vele openingen van bekende en nieuwe organisaties.

Belangrijke telefoonnummers

Algemeen alarmnummer112
Jeroen Bosch Ziekenhuis073-5532000
Brandweer073-6889889
Politie0900-8844
Gemeente073-6155155
Meldpunt Openbare Ruimte073-6155555
Dierenambulance0900-0245
Belastingtelefoon0800-0543
Belangrijke telefoonnumers.nl

Club Velvet in Willem II fabriek

Wave of Tomorrow dompelt je zaterdag 26 september tijdens Kunstnacht onder in de voyeuristische en duistere Club Velvet, een beleving in een eclectische film noir ervaring, een bad van ontregelende melancholie.

Met film, videomapping, live performance, soundscapes en beats creëren we door de gehele fabriek heen een totaalervaring. Don’t wait alone this lonely night... Met Lucas Kastelijn, True Form, Dovilė Aleksandravičiūtė, Attak, Dorette Sturm, Klaas Lageveen en Appie Busser, Bloody Good Mary’s bar, Kool DJ Mace en Wen Chin Fu.

Club Velvet begint om 20.00 uur tot middernacht en wie weet nog tot veel later. 

bron: wave of tomorrow

ZwanenbroedersRally 2015

De Zwanenbroeders Rally startte zaterdagochtend 19 september vanaf De Parade in Den Bosch. De rally is een initiatief van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap en wordt georganiseerd ter ondersteuning van het Hospice "de Duinsche Hoeve" te Rosmalen.

De opbrengsten van de rally zullen geheel ten gunste komen van dit goede doel. De rally, die voor de derde keer gereden wordt, leidt de deelnemers door het Brabantse landschap en langs enkele bijzondere huizen en landgoederen van leden van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap.

De Zwanenbroeders zijn gehuisvest aan de Hinthamerstraat in Den Bosch.

Den Bosch vol dweilmuziek

Het centrum van Den Bosch was zondag 6 september vol levendige dweilmuziek. Het is de eerste editie van het Jeroen Bosch Dweilfestival. Het is een initiatief van een aantal enthousiaste Bosschenaren. Zij richten dan ook het Jeroen Bosch Dweilfestival op dat een blijvertje moet worden.

De vraag rees namelijk waarom Den Bosch (Oeteldonk) geen dweilfestival kent terwijl de stad bekend staat als carnavalstad bij uitstek. Rijst de vraag voor hen die het fenomeen niet kennen: wat is een dweilfestival?

Een dweilfestival wordt gevuld met orkesten van carnavalsverenigingen die in de periode dat er geen carnaval wordt gevierd toch actief blijven. Deze trend is de laatste jaren uitgemond in zogenaamde dweilfestivals waarbij orkesten van podium naar podium trekken. Met carnaval trekken carnavalsverenigingen van kroeg naar kroeg, het zogeheten 'dweilen'.

Den Bosch had nog geen dweilfestival en toen het bekend werd dat zo'n festival in Den Bosch georganiseerd zou worden, was de belangstelling uit het hele land enorm groot. Het werd een knallend feest en gelukkig bleef het lang droog deze zondag in Den Bosch.

Artibosch onder droog onderdak

Kunstfestival Artibosch heeft dankzij de organisatie van het culinaire evenement Bourgondisch 's-Hertogenbosch een megatent ter beschikking gekregen en staat daardoor droog.

Dat is wel zo prettig met het zeer wisselvallig weer van het weekend, zegt Patrick van Engelen van Artibosch. Onder de megatent kunnen verschillende activiteiten plaatsvinden.

Het kunstenfestival vindt zaterdag 5 en zondag 6 september plaats op de Parade in Den Bosch.

bron: bd.nl

Hugo Award voor Bossche schrijver

De Bossche schrijver Thomas Olde Heuvelt heeft de prestigieuze Hugo Award voor het korte internetverhaal 'The day the world turned upside down'. De Hugo Award wordt jaarlijks toegekend voor de beste sciencefiction- en fantasyverhalen.

De Hugo bestaat al sinds 1953 en is vernoemd naar de vader van sciencefiction-magazines, Hugo Gernsback. Olde Heuvelt schreef al vijf romans en vele verhalen in het thriller en fantasy genre. Zijn werk is in vele talen vertaald.

Het boek HEX van Thomas Olde Heuvelt wordt momenteel door filmbedrijf Warner Bros bewerkt naar een televisieserie. HEX gaat over een kleine Nederlandse stad die gebukt gaat onder de vloek van een heks die in de zeventiende eeuw werd veroordeeld.

bronnen: bd.nl/oldeheuvelt.com/wikipedia.com

Ton subsidie voor Verkadefabriek

Het Fonds Podiumkunsten geeft de Verkadefabriek in Den Bosch een subsidie van honderdduizend euro voor 2016 en 2017. Daarmee is de Verkadefabriek één van de zeven middelgrote theaterzalen in het land die een subsidie krijgt.

Directeur Jan van der Putten vindt de subsidie een uiting van waardering en een beloning van het werk. De ton is dertigduizend euro meer dan de Verkadefabriek de afgelopen jaren van het fonds kreeg.

Het Fonds keert ook het Theater aan de Parade in Den Bosch een subsidie uit van vijfenzeventigduizend euro voor 2016 en 2017.

bron: bd.nl

Parade hart festival Boulevard

De Parade in Den Bosch is en blijft het kloppend hart van Theaterfestival Boulevard. Het is de plek waar mensen op de meest directe manier kennismaken met theater, straattheater wel te verstaan. Dat geldt vooral voor kinderen.

Zelfs als je helemaal niks hebt met theater, ontkom je er niet aan als je flaneert over de Parade of op een terras zit. Plotseling duikt er een vliegensvlug groen mannetje met een step voor je op. 

Het is The Green Man die het voorzien heeft op mensen die iets van groen in hun kleding hebben. Voor je het helemaal beseft, word je ontkleed onder een slechtzittende 'jurk'. Vooral kinderen hebben schik in deze act; zij hollen The Green Man overal achterna op de Parade.

En er is nog veel meer straattheater zoals een man in een versleten outfit die als duikelaar optreedt of een vreemd uitziend muzikaal trio.

Dan duikt tv-presentator Dieuwertje Blok met een heuse cameraploeg op. Voor de NTR reist Dieuwertje Blok van Groningen tot Den Bosch op zoek naar de mooiste concerten en voorstellingen. Het wordt gemaakt voor de nieuwe serie Podium on Tour.

Je kan een half uur à drie kwartier even wegzakken in een tentje van Zomaargasten van het duo Patrick Nederkoorn en Oscar Kocken, of die van Mees of Jeroen Kant met Vast of bij Aan mij heeft het nooit gelegen van Simon Heijmans.

De Boulevard in Den Bosch wordt breed gedragen door particulieren en ondernemers in Den Bosch. Dat bleek toen de tweede hoofdlocatie op het terrein van het voormalig mengvoederbedrijf De Heus werd geschrapt vanwege de aanwezigheid van asbest. Spontaan werden vele andere locaties aangeboden als alternatief.

De Lady Macbeth in Pompen en Verlouw

Het toneelstuk De Lady Macbeth van het district Mtsenski werd vrijdagavond 7 augustus in de voormalige Ford garage Pompen en Verlouw gespeeld. De grote voorstellingen van Theaterfestival Boulevard zijn naar deze locatie uitgeweken.

Het stuk is een gedurfde aanpassing van het boek van negentiende eeuwse schrijver Nikolaj Leskov. Het gaat over het leven van de onstuimige Katarina Ljwowna.

Het verhaal vertelt over hoe Katarina Ljwowna, onderdrukt door een rijke echtgenoot en uit liefde voor haar minnaar Sergej, zich in het verderf stort en zo aan haar verveling weet te ontsnappen. 

De voorstellingen zijn tot en met maandag 10 augustus te zien in Pompen en Verlouw aan de Vughterstraat. Ze beginnen om 20.30 uur en duren zo'n twee uur. 

Tramkade De Heus waar het stuk eigenlijk zou worden gespeeld, is als locatie geschrapt omdat sporen van asbest zijn gevonden in de buitenruimte van de voormalige mengvoeder fabriek.

Politieke partij Bossche Groenen vraagt zich af of de gemeente niet al op de hoogte was van de aanwezigheid van asbest. En zo ja, waarom is het terrein niet gesaneerd alvorens toestemming te geven voor voorstellingen van de Boulevard?

Het afbreken van de toneelstellingen, het verhuizen en transport en het weer opbouwen van de stellingen moet De Boulevard uit eigen zak betalen. Kosten die vermeden hadden kunnen worden, is de mening van de Bossche Groenen.

bron: festivalboulevard.nl

Theatervoorstellingen De Heus geschrapt

De organisatie van Theaterfestival Boulevard en de gemeente Den Bosch hebben besloten om alle voorstellingen op het terrein De Heus te schrappen. Deze beslissing is genomen na een onderzoek op asbest op woensdag 5 augustus.

In dat aanvullend onderzoek werden sporen van asbest gevonden op het buitenterrein van de voormalige mengvoeder fabriek. Dat er asbest zit in de hallen van de fabriek was reeds bekend.

Mits aan de veiligheidseisen wordt voldaan, is er niets aan de hand volgens de organisatie. Maar de milieuvereniging Het Groene Hart Brabant maakte bezwaar en dreigde zelfs naar de voorzienningenrechter te gaan.

Zover is het niet gekomen en moeten in aller ijl andere locaties gezocht worden voor de voorstellingen die op De Heus gepland waren.

bron: bd.nl

Boulevard 2015 in aanbouw

Theaterfestival Boulevard begint donderdag 6 augustus en op veel locaties in de stad wordt druk gebouwd aan tenten en stellages. Het wordt ook het eerste festival voor Viktorien van Hulst, de nieuwe directeur.

De Parade is als altijd de hoofdlocatie van het festival maar het terrein van voormalig mengvoeder fabriek De Heus - de Tramkade -  is de tweede. Vanwege asbest in de hallen op De Heus gingen protesten op tegen de komst van het festival. Lees hier meer over in bd.nl.

Op het grote grasveld van het Wilhelminaplein - in de volksmond beter bekend als het Heetmanplein - wordt nu gebouwd aan de installatie voor belevingstheater CURVE.

CURVE is een installatie waarbinnen het publiek zelf zijn eigen voorstelling beleeft. Theaterfestival Boulevard duurt van 6 tot en met 16 augustus.

bron: festivalboulevard.nl

Omstreden dansvoorstelling afgelast

De organisatie Boulevard heeft de omstreden dansvoorstelling Q61 Cemetery van dansgezelschap WArd/waRD afgelast. De voorstelling zou op begraafplaats Orthen in Den Bosch plaatsvinden. Volgens Boulevard ligt de kwestie te gevoelig.

In mei dit jaar werd al een voorstelling in Alkmaar afgeblazen vanwege hoog opgelopen emoties. Daar kwamen zelfs doodsbedreigingen voor. Het dansgezelschap wilde een voorstelling houden op de Algemene Begraafplaats van Alkmaar.

In Den Bosch zijn zulke heftige reacties tot nu toe uitgebleven, maar de organisatie Boulevard koos er toch voor om de act af te blazen. Mensen die hun kaartje al gekocht hebben, krijgen hun geld terug.

bron: bd.nl

Rümke en De Man door Europa

Lucas de Man, stadskunstenaar van Den Bosch, heeft samen met zijn team een intensieve reis van dertig dagen gemaakt door Europa. Er is 250 uur filmmateriaal gemaakt aan interviews en artistieke beelden.

De Man gaat de film presenteren tijdens het komende Theaterfestival Boulevard in de voorstelling 'Rümke en De Man door Europa'. In beeld komt een veranderend Europa want De Man is ervan overtuigd dat Europa zich op een breukvlak bevindt, een kantelpunt.

In de film gaan De Man en zijn team op zoek naar paralellen met de werelden van Jeroen Bosch en Erasmus. Zijn die er wel en zo ja , welke? Het idee van de voorstelling komt van theaterregisseur Matthijs Rümke van het Zuidelijk Toneel en Lucas de Man.

bron: bd.nl

Grootste Jeroen Bosch-expo ooit

De Jheronimus Bosch tentoonstelling wordt de grootste overzichtstentoonstelling ooit, meldt het Noordbrabants Museum. De expo loopt van 13 februari tot en met 8 mei 2016.

De tentoonstelling vormt een eerbetoon aan de belangrijkste middeleeuwse kunstenaar die ons land heeft gekend. Nooit eerder werden zoveel werken van Jheronimus van Aken - zijn echte naam -  bijeengebracht. Eenmalig keert het leeuwendeel van zijn werk terug naar zijn geboortestad, Den Bosch.

De tentoonstelling is het hoogtepunt van het Nationaal Evenementenjaar Jheronimus Bosch 500 dat in 2016 wordt gevierd, allemaal naar aanleiding van het 500ste sterfjaar van de kunstenaar. Over zijn geboortejaar tasten historici in het duister.

De tientallen bruiklenen komen van musea uit de hele wereld, waaronder het Museo Nacional del Prado (Madrid), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Gallerie dell'Accademia/Palazzo Grimani (Venetië) en Metropolitan Museum (New York). 

Onder de bruiklenen bevinden zich werken als de Keisnijding en de Verzoeking van de heilige Antonius (Museo Nacional del Prado, Madrid), het Narrenschip (Musée du Louvre, Parijs), de Dood en de vrek (National Gallery of Art, Washington) en het Heremieten-drieluik (Gallerie dell'Accademia, Venetië). 

Helaas zal het beroemde drieluik De Tuin der Lusten er niet bij zijn. Die blijft in het Museo del Prado in Madrid waar het al eeuwen aan de muur hangt.

bronnen: bd.nl/hetnoordbrabantsmuseum.nl/wikipedia.org

STOK bestaat 25 jaar

De Stichting Overleg Kunstenaars 's-Hertogenbosch bestaat 25 jaar. Om dat heugelijk feit te vieren heeft de stichting een jubileum tentoonstelling georganiseerd die op zaterdag 26 september opent.

Die opening valt samen met Kunstnacht in Den Bosch. Choreografe Katja Grässli verzorgt de opening om 20.00 uur. In de tentoonstelling is werk te zien van huidige en voormalige leden van STOK.

STOK is gevestigd in het Kruithuis aan de Citadellaan in Den Bosch.

bron: bd.nl

Toonzaal wil zichtbaarder worden

Muziekcentrum De Toonzaal begint aan een nieuw seizoen en gaat er alles aan doen om meer in beeld te komen. Dat willen de programmeurs doen via het aanbod en een vernieuwde look.

De Toonzaal is een kleine, sfeervolle concertzaal gehuisvest in een oude synagoge in de binnenstad van Den Bosch. Sinds 2005 wordt onder de naam Muziekcentrum De Toonzaal klassieke en actuele muziek, jazz en wereldmuziek uitgevoerd.

Sinds kort zijn aan de straatkant de voordeuren van de synagoge geopend en is een groot venster geplaatst. Zo kunnen voorbijgangers zien welke activiteiten er zoal binnen plaatsvinden.

bron: bd.nl

Artibosch 2015 zeer geslaagd

Kunstenfestival Artibosch editie 2015 werd groots aangepakt en zag er onder het dak van de megatent bijzonder gezellig uit. Het festival op de Parade in Den Bosch kreeg door het transparante dak een zeer feestelijk karakter, ja ademde zelfs een Mediterrane sfeer uit. 

En heel belangrijk het festival werd gespaard van enige neerslag van betekenis. Er was veel te zien. Naast live optredens waren er vele kramen met een divers aanbod aan kunst. Kunst die natuurlijk te koop is want Artibosch is bij uitstek een kunstmarkt.

Rondom de Sint Jan waren nog meer kramen met veelal tweedehands kleding. Op het Sint Janskerkhof konden kinderen tekenen en schilderen. Verder was er een live talkshow waarbij ontwerpers hun werk konden toelichten.

De terugkeer van De Hooiwagen

Het topstuk De Hooiwagen van Jeroen Bosch keert na 446 jaar terug naar Den Bosch. Het drieluik werd in 1570 door koning Filips II (1527-1598) gekocht en naar Spanje gebracht waar het al die eeuwen is gebleven.

De Hooiwagen zal vanaf begin 2016 te zien zijn in het Noordbrabants Museum in Den Bosch ter gelegenheid van het Jeroen Boschjaar. In 2016 wordt de vijfhonderdste sterfdag van de wereldberoemde schilder uit Den Bosch op grootse wijze herdacht.

Van het drieluik De Hooiwagen bestaan twee versies: de Prado- en de Escorial-versie. Beiden zij in Spanje te zien. Het drieluik bestaat uit het linkerpaneel met een beeld van de hemel, het middenstuk met een zinnebeeld van een hooiwagen en het rechterpaneel met een voorstelling van de hel.

Het is de eerste keer dat De Hooiwagen Spanje verlaat. Den Bosch heeft niet de Nederlandse primeur van dit topstuk. In het najaar van 2015 is het schilderij reeds te zien bij Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

bron: bd.nl/wikipedia.org
foto: Wikimedia Commons

September Maand van het Schrijven

Nico Dijkshoorn

De hele maand september staat de Stadsbieb in het teken van het schrijven. Tijdens deze Maand van het Schrijven kunnen er allerlei soorten workshops gevolgd worden zoals Vrij Schrijven of Column Schrijven.

Er komen ook masterclasses met sprekers zoals Nico Dijkshoorn, wel bekend van het tv-programma De Wereld Draait Door (DWDD) of Aaf Brandt Corstius, tafeldame van DWDD en zus van Jelle Brandt Corstius.

De kosten van de workshops en masterclasses variëren van zes tot tien euro. Op de website kunt u lezen wie op welke dag komt en wat op het programma staat.

bron: bd.nl
foto: Wikimedia Commons

Boulevard meer kaarten verkocht

Het Theaterfestival Boulevard heeft in 2015 meer kaarten voor voorstellingen verkocht dan vorig jaar. Dat zei de nieuwe directeur Viktorien van Hulst. Met zestigduizend verkochte kaarten deed het festival het beter dan 2014 toen de kaartverkoop bij drieënvijftigduizend bleef steken.

De valse start van deze editie ten spijt kan gesproken worden van een groot succes voor de nieuwe directeur. De tweede hoofdlocatie op Tramkade bij De Heus werd geschrapt vanwege de aanwezigheid van asbest. In allerijl moesten nieuwe locaties gezocht worden voor de voorstellingen.

Van Hulst waagde zich niet aan een uitspraak over de bezoekersaantallen op de Parade, hoofdlocatie van het festival. Vooral de eerst negen dagen kende een uitzonderlijke drukte vanwege het mooie weer en warme avonden.

Dat werd helaas door de vele regen en koelere temperaturen van de afgelopen twee dagen stukken minder. Op zondagmiddag 16 augustus was de Parade goed gevuld (zie foto's), maar rond een uur of zes in de avond kwam de neerslag gestaag naar beneden en hield erg lang aan.

Al met al een zeer geslaagde eenendertigste editie van Theaterfestival Boulevard dat ooit begon onder de naam Boulevard of Broken Dreams, een naam die eigenlijk terug zou moeten keren. Onder Viktorien van Hulst begint een nieuw era en wordt de tijd van de vorige directeur Geert Overdam voorgoed afgesloten.

In het Jeroen Bosch jaar 2016 zal het festival geheel in het teken staan van de beroemde schilder uit Den Bosch. Dat is in goede handen bij de nieuwe directeur gezien haar ruime werkervaring als hoofd artistiek bureau van Toneelgroep Amsterdam.

bron: bd.nl

Waterspelen en kraanwater op Boulevard

Brabant Water wil dat op alle festivals en evenementen kraanwater beschikbaar moet zijn hetzij gratis of tegen een kleine vergoeding. Maar kraanwater moet er zijn. Daarom is er een handtekening actie opgestart die minstens honderdduizend handtekeningen wil gaan ophalen.

Dinsdag 11 augustus waren op de Parade Boulevard enige medewerkers van Brabant Water bezig handtekeningen te verzamelen terwijl achter hen de waterspellen stonden opgesteld van Compagnie DUT.

Er stonden vijftien vreemde nogal roestige waterspellen die uit een heel andere tijd leken te komen. Dat mocht bij het overwegend jeugdig publiek de stemming echter niet drukken.

Door op hendels, pipetten of knoppen te drukken kon je met waterstralen verschillende spellen spelen zoals midgetgolf, flipperkast, voetbal of zelfs een lied spelen.

Er kwam geen greintje digitale technologie aan te pas maar de kinderen hadden een fijne middag op de Boulevard.

Topdrukte Boulevard zaterdagavond

Je kon zowat over de koppen lopen zaterdagavond 8 augustus op de Boulevard Parade, zo druk was het. Dat kwam ook door de relatieve warmte van de avond. Op zaterdag beleeft dit theaterfestival in Den Bosch sowieso zijn drukste avond.

De horeca draaide op volle toeren, de friettent beleefde toptijden, het bier vloeide rijkelijk, de eettenten waren volzet en over het terrein rook je het gegrilde vlees. Kortom, typisch Bossche gezelligheid.

Een buitenstaander zou zomaar kunnen denken dat van theater geen sprake is op dit festival, maar dat het gewoon een vreet- en drankschuur is voor burgers, boeren en buitenlui. Dat is het misschien ook maar de horeca opbrengsten vormen toch echt wel de portemonnee van het festival.

Dat is bij elk festival zo. Hoe hoog ook het cultureel gehalte pretendeert te zijn.

Boulevard voorstellingen niet afgelast

Alle voorstellingen van Theater Boulevard kunnen gewoon doorgaan. Niets wordt afgelast nu de locatie De Heus van het speelschema is geschrapt vanwege de aanwezigheid van asbest.

De grote toneelvoorstellingen gaan naar het gebouw van Pompen en Verlouw aan de Vughterstraat met zijn twee garages. Andere, kleinere voorstellingen gaan naar het Mariapaviljoen op het terrein van het GZG.

Sommige voorstellingen of installaties zullen later dan gepland beginnen, maar er is veel begrip voor de situatie. Dat zei Viktorien van Hulst, de nieuwe directeur van Boulevard op haar openingstoespraak donderdag 6 augustus.

Zij zei dat er veel steunbetuigingen binnen zijn gekomen net zoals aanbiedingen van locaties. De Boulevard begon met een half valse start maar dat kon de stemming op de Parade niet drukken.

De Boulevard moet in principe de kosten van de verplaatsingen van de voorstellingen uit eigen zak betalen. De gemeente dubt of het een bijdrage aan die kosten wil leveren.

bron: bd.nl

Verbod Boulevard bij De Heus?

Natuur- en milieuvereniging Het Groene Hart Brabant dreigde al eerder naar de rechter te stappen om een verbod van voorstellingen van Theaterfestival Boulevard op het terrein van De Heus af te dwingen.

In de hallen van de voormalige mengvoeder fabriek De Heus zit asbest. De organisatie van het festival vindt het veilig om er voorstellingen te houden mits bepaalde voorwaarden in acht worden gehouden.

De natuur- en milieuvereniging is daar niet zo zeker van en wacht het asbestonderzoek van woensdag 5 augustus af. De vereniging zou dan naar een voorzieningenrechter kunnen stappen om een verbod af te dwingen. 

Op donderdag 6 augustus begint het theaterfestival.

bron: bd.nl

Uniforme regels evenementen

De gemeenten Den Bosch, Eindhoven en Breda hebben de handen ineengeslagen om te komen tot meer uniforme regels voor evenementen. De nadruk zal liggen op het aspect van veiligheid.

De bedoeling is om te komen tot een landelijk handboek die overheden en organisatoren meer duidelijkheid verschaffen over de aanpak van veiligheid van de evenementen. 

Er is nu weinig houvast in wetgeving en richtlijnen. De praktijk is nu dat de ene gemeente verder gaat in haar eisen ten aanzien van veiligheid dan de andere.

Klimatologische factoren spelen ook een rol. Door de klimaatverandering zullen er meer onvoorspelbare en extreme natuurverschijnselen optreden.

Het noodweer bij het festival van Pukkelpop in 2011 in België is daar een voorbeeld van. Er vielen toen vijf doden en was de schade erg groot.

bron: omroepbrabant.nl

Extra Van Goghs Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum krijgt dit najaar vijf extra schilderijen van Vincent van Gogh te leen naast de negen uit eigen collectie. Dit gebeurt naar aanleiding van de expositie 'Vincent uit de doeken - hoe Van Gogh beroemd werd'.

De vijf schilderijen komen uit Nederland, Spanje en Mexico. Dat wijst erop dat telecommagnaat Carlos Slim weer doeken uit zijn privécollectie in bruikleen heeft afgestaan. De Mexicaanse miljardair leende al eens eerder doeken van Van Gogh aan het museum.

De expositie behandelt de vraag hoe Van Gogh pas na zijn dood zo beroemd werd, terwijl hij nota bene in zijn hele werkzame leven als kunstenaar slechts één schilderij verkocht.

bron: omroepbrabant.nl