Serc

Bakkers in Den Bosch

De Bossche bollen van Den Bosch

De bakkers van Den Bosch onderscheiden zich van elkaar door hun producten. Dat doen alle bakkers denkt u maar in Den Bosch geldt dat nog meer. Vooral de beroemde Bossche Bol is regelmatig een punt van discussie, ja zelfs een heikel punt van discussie. Want, wie maakt de lekkerste Bossche bol?

Trouwens in Den Bosch zegt niemand Bossche bol maar sjekladebol (Bossch). Net zoals geen een Bosschenaar zegt dat-ie in 's-Hertogenbosch woont. Bossche bollen hebben een diameter van 12 cm en horen bij het grote gebak. Dan zijn er nog de reuzenbollen die dubbel zo groot zijn en voor de kleine eter heb je nog de minibollen. Die zijn hooguit 5 cm in doorsnede.

Een Bossche bol wordt gebakken van soezenbeslag, gevuld met slagroom en vervolgens geglazuurd met gesmolten chocolade. Moorkoppen lijken op Bossche bollen alleen zijn ze niet met echte chocolade geglazuurd. Andere Bossche lekkernijen zijn worstebroodjes en Bossche koek.