Serc

Archief Politie en rechtspraak 2015

Celstraffen tot 7 jaar voor plofkraken

De rechtbank in Den Bosch heeft maandag 13 juli de 24-jarige Thiago D. uit Den Bosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. D. was de leider van een criminele bende die onder meer plofkraken pleegde bij banken in Maren-Kessel in 2012 en Eindhoven in 2013.

Bij de plofkraak in Maren Kessel vingen de verdachten bot. De plofkraak in Eindhoven leverde evenwel ruim 194.000 euro op. Thiago D. trof samen met anderen ook enkele maanden lang voorbereidingen voor het plegen van plofkraken op andere locaties.

Bovendien waste hij 62.000 euro contant geld wit. Dit bedrag moet hij nu terugbetalen aan de Staat. Daarnaast moet hij de bank in Maren-Kessel een schadevergoeding betalen van 22.891,13 euro. De bank in Eindhoven diende geen verzoek om schadevergoeding in.

Thiago D. werd na de plofkraak in Maren-Kessel opgepakt maar kwam enkele maanden later vrij uit voorarrest in afwachting van zijn berechting. Dat weerhield hem er niet van weer een plofkraak te plegen en andere plofkraken voor te bereiden.

Het geeft volgens de rechtbank aan hoe weinig de man zich aantrekt van de grote materiële en financiële schade die hij de maatschappij bezorgt. Dat rekent de rechtbank hem zwaar aan. De rechtbank legt hem daarom de langste celstraf op. 

In deze strafzaak stonden nog elf verdachten terecht. Zij worden ervan verdacht in 2013 samen met de hoofdverdachte plofkraken te hebben voorbereid en betrokken te zijn bij de plofkraak in Eindhoven.

Drie verdachten uit Den Bosch en Sint-Oedenrode krijgen celstraffen variërend van achttien tot dertig maanden voor hun betrokkenheid bij het plofkraken.  

bronnen: rechtspraak.nl/omroepbrabant.nl

Actiedag tegen growshops

De politie in Den Bosch hield woensdag 8 juli een actiedag om growshops, die de illegale hennepteelt faciliteren, aan te pakken. In totaal werden twee adressen bezocht.

Er werden geen bijzonderheden aangetroffen bij een handelsonderneming aan de Jan Rijpstraat en een smartshop aan de Orthenstraat. Niemand werd aangehouden.

De Opiumwet is sinds 1 maart 2015 aangepast. De voorbereidende handelingen van illegale hennepteelt zijn voortaan strafbaar. Door deze wetswijziging worden alle schakels in de illegale hennepproductie aangepakt.

Het gaat om personen en bedrijven die zelf niet telen, maar hun geld verdienen met de levering of financiering van goederen of diensten voor de illegale hennepteelt.

Voorbeelden zijn growshops, verhuurders en bouwers van kweekruimten en elektriciens die illegale installaties aanleggen.

De wetswijziging biedt het Openbaar Ministerie en de politie de mogelijkheid om strafrechtelijk in te grijpen, nog voordat er daadwerkelijk hennep wordt geteeld en gevaarlijke kwekerijen in werking zijn.

bron: politie.nl

Zeven jaar cel twee Bosschenaren

De rechter in Den Bosch heeft vrijdag 26 juni twee mannen uit Den Bosch veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor een gewapende overval in april 2013 in Helmond. Bij die overval - een ripdeal - werd de leverancier van een partij hennep neergeschoten.

De mannen van 24 en 22 jaar oud hadden onder een deknaam een afspraak gemaakt voor de deal. Samen met een onbekend gebleven dader gingen ze naar een woning in Helmond waar de transactie zou plaatsvinden. Dat liep helemaal mis. 

Er ontstond een worsteling in de woning van de leverancier waarbij de man in zijn buik werd geschoten. Het tweetal werd aangehouden nadat dna-sporen van hen was gevonden in de woning van het slachtoffer.

De rechter hield met het vaststellen van de straf rekening mee dat de mannen niet voor het gebruik van ernstig geweld terug deinsden. 

bron: omroepbrabant.nl

Schennispleger mishandelt hond

De politie hield woensdagochtend een 34-jarige man uit Den Bosch aan op de op de Rompertsebaan in zijn woonplaats. Kort daarvoor kwam bij de politie een melding binnen dat een man op de Rompertsebaan zijn geslachtsdeel zijn broek had gehaald.

Ook zou hij zijn hond mishandelen. Ter plekke zag de politie dat een dronken man zijn hond met gebalde vuist tegen de rug sloeg. Hij werd daarop aangehouden. Eenmaal in de politieauto werd de verdachte opstandig.

Hij bedreigde twee agenten met de dood. Zij hebben aangifte gedaan. De honden van de man zijn in beslaggenomen. Voor de dieren wordt een opvangplek geregeld. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.

bron: politie.nl

Extra inzet politie stations en treinen

De politie en NS hebben vrijdag 19 juni afspraken gemaakt over maatregel 5 van het Sociale Veiligheidsakkoord van 11 maart 2015 tussen bonden, de politiek en NS. Het betreft hier de inzet en taak van de gebiedsagent en de dagelijkse extra inzet van politie op de stations en de treinen.

Vanaf 19 juni zet de politie op en rond grote stations waarvan bekend is dat daar meer dan gemiddeld sprake is van agressie of zwartrijders zogenoemde ‘gebiedsagenten’ in. Het gaat om twintig gebiedsagenten die klein en grootschalig ingezet worden op en rond het station en op probleemtrajecten. 

Ook in Den Bosch worden twintig agenten ingezet. Dat gebeurt op basis van risico-analyses, bij evenementen of incidenten op de dag zelf. In Brabant worden ook op de stations Roosendaal, Breda, Eindhoven en Tilburg extra agenten ingezet.

bron: vvmc.nl

Mario V. moet weer in de cel

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat Mario V. weer terugkeert in zijn cel. Hij kwam donderdag 18 juni op vrije voeten omdat de rechter niet voldoende redenen zag hem gedurende het onderzoek vast te houden.

Mario V. veroorzaakte vorige maand een ongeluk aan de Empelseweg in Rosmalen met fatale gevolgen. Een vrouw van 78 jaar overleed daarbij en haar echtgenoot van 80 jaar raakte zwaargewond. De V. vluchtte na het ongeluk. Zelf raakte hij ook gewond.

OM is tegen zijn vrijlating en zegt genoeg bezwaren te hebben om V. weer in zijn cel te stoppen. De advocaat van V. zegt op zijn beurt dat de motivering van het OM te dun is om zijn cliënt in zijn cel te laten terugkeren.

Mario V. reed zonder geldig rijbewijs rond toen hij het ongeluk veroorzaakte. Volgens eigen zeggen reed hij niet roekeloos, maar ooggetuigen vertelden aan Omroep Brabant dat hij over de Empelseweg scheurde.

V. meldde zichzelf een dag later bij het politiebureau. Uit onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut bleek dat er geen alcohol in zijn bloed zat. OM is echter niet overtuigd en wil via getuigenverklaringen daarover uitsluitsel hebben.

bron: omroepbrabant.nl

Dieven lachen bij pinautomaat

Dieven staan te lachen terwijl ze bezig zijn te pinnen met het gestolen pasje van een bejaarde en zieke vrouw. Camerabeelden laten zien hoe deze mannen lachend de rekening van hun slachtoffer leegtrekken.

Het gaat om vier mannen waarvan drie duidelijk in beeld van de bewakingscamera te zien zijn. Zij stalen de portemonnee van de vrouw terwijl ze lag te slapen  in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Na de diefstal gingen ze naar de Helftheuvelpassage om daar lachend toe te slaan.

Het tv-programma Bureau Brabant zond maandag beelden uit van deze vier mannen. De politie vraagt het publiek mee te helpen bij het pakken van deze dieven.

bron: omroepbrabant.nl

Scooterrijder zwaargewond

Bij een eenzijdige aanrijding op de Bruistensingel is zaterdagmorgen rond 10.30 uur een 51-jarige man uit Rosmalen ernstig gewond geraakt. Door nog onbekende oorzaak reed de man op de scooter tegen een lantaarnpaal.

Hij raakte daarbij zwaar gewond aan het hoofd. De traumahelikopter kwam ter plaatse voor behandeling van het slachtoffer, dat uiteindelijk met de ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht.

De politie doet nog verder onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

bron: politie.nl

8 jaar cel leider plofkrakers

De vermoedelijke leider van een grote bende plofkrakers, Thiago D., hoorde maandag 8 juni acht jaar tegen zich eisen. D. moet ook 60.000 euro terugbetalen uit vermeende criminele activiteiten.

Thiago D. wordt verdacht van betrokkenheid bij de beruchte plofkraak van een geldautomaat bij AH XL in Eindhoven. Toen werd er bijna twee ton buitgemaakt wat uitzonderlijk is want vaak mislukken dit soort kraken. 

In totaal 23 verdachten moeten in Den Bosch en Utrecht voor de rechter verschijnen. Het gaat om vijftig plofkraken waarbij gas werd gebruikt om de automaten op te blazen.

bron: omroepbrabant.nl

Agressieve man geeft zich aan

Een 29-jarige man uit Drunen meldde zich zondagmiddag 7 juni op verzoek van de politie op het politiebureau aan de Vogelstraat in Den Bosch. Hij werd direct daarop aangehouden.

De man wordt als verdachte gezien van een bedreiging en een vernieling dat zaterdagmiddag 6 juni plaatsvond in Drunen.

Hij zou toen in een straat in Drunen een 30-jarige bewoner hebben bedreigd met een mes. Toen deze voor zijn eigen veiligheid wegrende werden bijna alle ruiten van zijn auto, die daar geparkeerd stond, door de agressieve man kapotgeslagen.

Het slachtoffer deed kort erna aangifte. De twee kennen elkaar. Het conflict ligt binnen de relationele sfeer. Aan de hand van meerdere getuigen van het incident wist de politie wie de verdachte zou moeten zijn en werd er met hem contact gelegd. De verdachte is inmiddels ingesloten voor verder onderzoek.

bron: politie.nl

Doorrijder terug de cel in

De 22-jarige man die in april Rolf Zwart doodreed en daarna doorreed moet alsnog de cel in. Dat liet justitie donderdag 4 juni weten. Hij gaat minstens 90 dagen in voorarrest.

Dat was de oorspronkelijke eis van het Openbaar Ministerie (OM) maar de rechter liet de man gaan. Het OM ging hiertegen in beroep met de uitspraak van de raadkamer tot gevolg die het beroep gegrond vond.

De verdachte gaf toe dat hij achter het stuur zat toen hij Rolf Zwart (26) aanreed. Het feit dat de man na zijn aanhouding bloedonderzoek weigerde, kan hem een zwaardere straf opleveren.

De kwestie van zijn vrijlating wekte destijds veel beroering op in sociale media.  En nu hij toch vast komt te zitten, is er weer veel reuring in de media.

bron: omroepbrabant.nl

Zorgen om een kind

De politie maakt zich zorgen over het welbevinden van een kind. De ouders van dat kind maakten zo'n heftige ruzie over wie het kind naar bed moet brengen, dat de politie erbij werd geroepen.

Het incident speelde zich af in een flatwoning aan de Klokkenlaan in Den Bosch. De ruzie tussen de ouders liep helemaal uit de hand. Er werd geduwd en geslagen. De politie maakt zich dan ook terecht zorgen om dat kind.

bron: omroepbrabant.nl

Teveel op en hoge boetes

De politie in Den Bosch heeft zaterdag bij een controle op de Treurenburg een automobilist aangehouden die een borrel teveel op had. Vier dagen eerder was de man ook al gepakt.

De alcoholpromillage van de hardleerse man bedroeg 2,7 en dat houdt in dat je sowieso tussen de zes à negen glazen alcohol genuttigd moet hebben.

Toen agenten om het rijbewijs vroegen, kwamen ze erachter dat hij dat al kwijt was. Daarnaast had de man nog voor 3863 euro aan boetes openstaan. Hij is meegenomen naar het politiebureau en opgesloten.

bron: omroepbrabant.nl

Oud-bewoners weer uit huis gezet

Bewoners die uit hun huis aan de Aartshertogenlaan waren gezet, werden door de politie weer uit hun voormalige woning gehaald. Omwonenden lichtten de polite in dat er weer mensen in de woning zaten.

De politie trof inderdaad de oude bewoners aan in de woning en hield hen aan op grond van huisvredebreuk. De bewoners waren vorige week uit hun huis gezet vanwege de overlast die zij veroorzaakten.

bron: omroepbrabant.nl

Auto brandt volledig uit

Een auto in de Jacob van Maerlantstraat is dinsdagnacht 26 mei volledig uitgebrand. Ook de garagebox waarin de auto half stond geparkeerd, raakte in brand.

De politie kon nog niet vaststellen wat de oorzaak is van de brand. Een buurtbewoner die wakker werd van een startende motor, zag drie personen staan bij de uitgebrande auto.

Zij renden weg toen de buurtbewoner op hen afkwam lopen. De politie patrouilleerde in de omgeving maar heeft die drie personen niet kunnen opsporen.

bron: bd.nl

Gevluchte man bekende politie

De man die te voet vluchtte na het fatale ongeval op zondag 17 mei in Rosmalen is een bekende van de politie. Hij kwam geregeld met de politie in aanraking vanwege rijden onder invloed, openlijke geweldsdelicten en vermogensdelicten.

De man heeft zichzelf maandag bij het politiebureau gemeld waarop hij werd gearresteerd. Volgens zijn advocaat heeft zijn cliënt toegegeven dat hij achter het stuur zat van de auto die betrokken was bij het ongeval.

Een vrouw van 78 jaar uit Den Bosch kwam daarbij om het leven. Haar echtgenoot van 80 jaar raakte zwaargewond.

bron: bd.nl

Man nog spoorloos na ongeluk

De man die betrokken was bij een dodelijk ongeval tussen twee personenwagens is nog steeds spoorloos. Dat meldde de politie.

Het ongeval vond zondag 17 mei plaats in Rosmalen aan de Empelseweg. De twee auto's botsten frontaal tegen elkaar. Daarbij kwam een 78-jarige vrouw om het leven en raakte een man van 80 jaar zwaargewond.

De andere auto brandde volledig uit. De man kon op eigen kracht uit de auto komen is vervolgens gevlucht. Volgens een woordvoerder van de politie stond deze auto niet als gestolen geregistreerd.

bron: bd.nl

Man gedood bij steekpartij

Een werknemer van vleesverwerkingsbedrijf Vriesekoop in Rosmalen is vrijdagmiddag 15 mei door een collega doodgestoken. De toedracht is nog onbekend, maar er ging een ruzie vooraf aan de steekpartij.

De dader is na deze dodelijke steekpartij te voet gevlucht. Hij werd door de politie gevonden bij een schuur aan het Heeseind tussen Rosmalen en Nuland aangehouden. Het steekwapen is nog niet gevonden. Speurhonden zijn daar op ingezet.

Een traumahelikopter werd nog ingevlogen om het slachtoffer te redden. Het mocht echter niet baten. De man overleed ter plekke. 

bron: bd.nl

TBS met voorwaarden brandstichter

De rechtbank heeft dinsdag 12 mei een 29-jarige man uit Den Bosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 383 dagen en tbs met voorwaarden. De man veroorzaakte in april vorig jaar brand in zijn woning in een flatgebouw aan het Sweelinckplein.

De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende bewijs is dat de man opzettelijk brand wilde stichten. Maar er is wel sprake van voorwaardelijk opzet. Door nogal lomp met spullen te gooien, terwijl er kaarsen stonden te branden, wist hij dat er brand kon ontstaan. Bij de brand vielen geen gewonden.

De rechtbank woog in zijn veroordeling mee dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij het delict pleegde. Deskundigen stelden vast dat er bij hem sprake is van een paranoïde, psychotische stoornis.

Zonder de nodige behandeling achten de deskundigen de kans op herhaling groot. De man gebruikt inmiddels medicatie met positief effect. Daarom legde de rechtbank tbs met voorwaarden op en geen tbs met dwangverpleging zoals de officier van justitie eiste.

De man moet onder meer een klinische behandeling ondergaan en aansluitend beschermd gaan wonen en geen alcohol en drugs gebruiken.

bron: rechtspraak.nl

Auto-inbreker op heterdaad gepakt

Met de aanhouding van een 40-jarige man uit Den Bosch lijkt de politie een twintigtal auto-inbraken in de binnenstad te hebben opgelost. De politie hield donderdagavond een zogenoemde postactie in burger in de binnenstad. 

De reden van deze actie was een toename van het aantal auto-inbraken van de afgelopen periode. Daarbij werd meestal een ruitje van een auto ingetikt waarna diverse goederen werden meegenomen.

Rond 14.00 uur zagen postende agenten een man fietsen op de Voornestraat. Zij belsoten hem te volgen en zagen vervolgens dat hij in de Citadellaan de ruit van een daar geparkeerde auto insloeg. Hij is vervolgens in de Jan Heinsstraat aangehouden.

Bij een doorzoeking van de woning van de verdachte trof de politie tientallen goederen (navigatiesystemen, radio's en zonnebrillen) aan die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

bron: politie.nl

OM eist celstraf en TBS brandstichter

De officier van justitie eiste tegen een 28-jarige man uit Den Bosch een deels voorwaardelijke celstraf van ruim 36 maanden. Verder moet de man behandeld worden en krijgt hij TBS. 

De Bosschenaar wordt ervan verdacht dat hij zijn woning van een flatcomplex aan het Sweelinckplein in Den Bosch opzettelijk in brand heeft gestoken. Het appartement ging geheel verloren.   

De brand had grote gevolgen voor omwonenden, veelal oudere mensen. In totaal moesten zestig bewoners hun woningen verlaten en opgevangen worden in een verzorgingstehuis in de buurt.

De brand die op de eerste verdieping begon, had makkelijk overslaan kunnen naar andere appartementen en dan was de ramp niet te overzien. Niemand raakte gewond maar de hulpdiensten moesten wel massaal in actie komen.

bron: omroepbrabant.nl

Overvaller Jumbo gepakt

Een 19-jarige man uit Ammerzoden is maandag 13 april in Hedel aangehouden. Kort daarvoor had hij de supermarkt Jumbo op de Rompertpassage in Den Bosch overvallen.

Rond 15.15 uur bedreigde een man met een mes een kassamedewerkster van de Jumbo en deed een greep in de kassa. Hij ging er met een onbekend geldbedrag met een auto vandoor. Getuigen hadden het kenteken van de wagen en het signalement van de verdachte genoteerd.

Door de meldkamer werden die gegevens meteen doorgestuurd naar omliggende politie-eenheden. Kort na de overval zagen agenten de auto in het Gelderse Hedel rijden. Ze hebben de bestuurder aangehouden. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

bron: politie.nl

Nepwapens kermis Maaspoort

De politie heeft op de kermis in de wijk Maaspoort in Den Bosch tientallen nepwapens in beslag genomen. De speelgoedwapens zijn niet van echte te onderscheiden en daarom al lange tijd verboden.

De nepwapens betreffen zogenaamde airsoftguns die kunststof balletjes afvuren. De wapens konden in een grijpautomaat gewonnen worden. Toen de politie twee kinderen er mee zagen lopen, werden de wapens afgepakt.

De exploitant van de grijpautomaat kreeg een proces verbaal. Tijdens een controle werden nog eens zesentwintig van zulke wapens gevonden. Ook die werden in beslag genomen.

bron: omroepbrabant.nl

Verdachte bromfietsongeluk terug de cel in

Het Openbaar Ministerie (OM) probeert de verdachte die Rolf Zwart uit Rosmalen afgelopen zondag doodreed en daarna doorreed, terug in de cel te krijgen. De verdachte werd woensdag in voorlopige vrijheid gesteld.

De rechter besloot woensdag dat de man van 22 jaar zijn vervolging thuis mocht afwachten. Het OM gaat daar tegen in beroep. Wanneer de verdachte in de cel terugkeert, is onbekend.

Intussen begrijpt niemand er meer wat van. Een automobilist die een bromfietser aanrijdt, die ter plekke komt te overlijden. Dezelfde automobilist bekommert zich niet om het slachtoffer en rijdt gewoon door.

Die ook weigert na zijn aanhouding mee te werken aan een alcoholtest en twee dagen na zijn arrestatie in vrijheid wordt gesteld. En dan is er ook een passagiere die mede wordt verdacht, maar niet in hechtenis is geplaatst.

bron: bd.nl

Update II fataal bromfietsongeluk

De bestuurder die Rolf Zwart in de nacht van zaterdag op zondag 5 april doodreed en daarna doorreed, heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) te hard gereden tijdens een inhaalmanoeuvre.

OM wacht het onderzoek over de ware toedracht nog af. De verdachte bekommerde zich niet over het slachtoffer en reed verder. Hij werd op maandagmiddag 6 april aangehouden.

Verdachte weigerde mee te werken aan een bloedafname. Zo kon niet worden vastgesteld of hij tijdens die fatale rit teveel alcohol op had. Inmiddels is de verdachte voorlopig vrijgelaten. Hij mag thuis vervolging afwachten.

bron: bd.nl

Automobilist dodelijk ongeval gepakt

De politie hield zondagmiddag 5 april kort na het middaguur een 22-jarige Bosschenaar aan in een woning in de wijk Maaspoort in Den Bosch. Hem wordt doorrijden verweten na een dodelijk verkeersongeval.

Dat gebeurde op De Harendonkweg zondagmorgen rond 04.00 uur. Hierbij kwam een 26-jarige bromfietser uit Rosmalen om het leven. De politie vond de auto na een tip in de Abdijenlaan in Den Bosch.

De voorruit was beschadigd. Verder speurwerk leidde tot de aanhouding van de Bosschenaar. Veel is nog onduidelijk en daarom vraagt de politie getuigen op zich te blijven melden.

bron: politie.nl

Dollemansrit door Den Bosch

De politie heeft woensdagmiddag rond 16.30 uur een 25-jarige man uit Den Bosch aangehouden op de Schout van Brechtstraat. Surveillerende agenten zagen de man rijden in een blauwe Volkswagen Golf in de wijk Maaspoort.

Bij hem zaten twee passagiers. De agenten wisten dat de bestuurder niet in het bezit is van een geldig rijbewijs. Toen de agenten hem een stopteken gaven, gaf de man echter gas bij en ging er met hoge snelheid vandoor.

Daarop ontstond een achtervolging waarbij de bestuurder grove verkeersovertredingen maakte (rijden over fietspaden, over de stoep en door de berm). Andere automobilisten moesten daarbij flink in de remmen om een aanrijding te vermijden. Ook enkele wandelaars moesten opzij springen om de wagen te ontwijken.

Tijdens de achtervolging heeft een onopvallende politiewagen nog een bewuste, aanrijding met de vluchtauto veroorzaakt om hem zo tot stoppen te dwingen. Toen dat niet lukte, is in eerste instantie de achtervolging gestaakt vanwege het hoge risico.

Korte tijd later werd de achtervolgde auto echter aangetroffen in de Kruisdaalderlaan. De bestuurder en de twee inzittenden waren er vandoor. Zij werden door de politie even later te voet aangetroffen in de Schout van Brechtstraat.

De bestuurder is aangehouden en alle drie zijn ze meegenomen naar het politiebureau. De politie roept Bosschenaren op die getuige waren van de dollemansrit zich te melden.

bron: politie.nl

Taakstraf voor FC Den Bosch supporters

Drie FC Den Bosch supporters zijn veroordeeld voor openlijk geweld na afloop van de voetbalwedstrijd FC Den Bosch-De Graafschap op 3 oktober vorig jaar. De mannen uit Den Bosch (20 en 21 jaar) en uit Vught (19 jaar) krijgen een taakstraf van zestig uur. 

De supporters van De Graafschap zaten na afloop van de wedstrijd in busjes, toen een groepje fans van de thuisploeg met stenen naar de busjes gegooid. Op basis van verklaringen van agenten oordeelde de politierechter dat de drie verdachten deel uitmaakten van die groep. 

Bij het bepalen van de straf hield de politierechter rekening mee dat voetbalbond KNVB de mannen al een stadionverbod van twee jaar had gegeven. Vanwege de jonge leeftijd van de verdachten legde de rechter geen celstraf maar een taakstraf op. 

De drie mannen moeten naast de taakstraf ook een totale schadevergoeding van 928,89 euro betalen voor schade aan de busjes.

bron: rechtspraak.nl

Waarschuwingsschoten bij aanhouding

De politie loste donderdagavond 19 maart drie waarschuwingsschoten bij het aanhouden van twee inbrekers. Dat gebeurde in de straat Bijsteren in de wijk de Maaspoort. Niemand raakte gewond.

Na een tip over mannen die met zaklantaarns in de wijk zouden lopen, kwamen toegesnelde agenten de inbrekers tegen.  Twee inbrekers werden direct aangehouden. De derde werd later gepakt.

Het bleken piepjonge criminelen te zijn van tweemaal 15 en één van 17 jaar oud. Toen ze door de politie werden gespot, dreigden ze met een taser en een breekijzer. Dat was reden voor de politie om drie waarschuwingsschoten af te vuren.

In de wijk de Maaspoort wordt zo'n dertig keer per maand ingebroken.

bron: omroepbrabant.nl

Dode man gevonden aan de Sint Janssingel

Een dode man van onbekende leeftijd is dinsdagavond 17 maart aangetroffen aan de Sint Janssingel in Den Bosch. Een omstander wist te melden dat de man aan de Sint Janssingel woonde.

Het levenloze lichaam van de man werd rond 19.00 uur dinsdag ter hoogte van het Mexicaans restaurant La Cucaracha gevonden. De politie gaat vooralsnog uit van een natuurlijke dood. Dat moet wel worden onderzocht.

bron: bd.nl

DNA-match leidt tot arrestatie

De politie hield woensdag 11 maart een 16-jarige Bosschenaar in zijn woning aan op verdenking van een inbraak in een woning in januari van dit jaar. In een woning aan de Marie Koenenlaan in Den Bosch werd tussen 3 januari 17.00 uur en 4 januari 07.00 uur ingebroken.

Een raam werd vernield om binnen te komen. Uit de woning wordt voor zover bekend niets vermist. Wel bleef een DNA-spoor in het pand achter, waardoor de politie op het spoor kwam van de 16-jarige verdachte.

Hij werd woensdagochtend in zijn woning aangehouden. Na verhoor op het politiebureau werd hij in vrijheid gesteld. Tegen hem wordt een proces-verbaal opgemaakt, dat door de politie doorgestuurd wordt naar het Openbaar Ministerie.

bron: politie.nl

Dalende criminaliteitscijfers in Den Bosch

Burgemeester Rombouts

In het afgelopen jaar is de veiligheid in Den Bosch verbeterd. Dat blijkt uit politiecijfers over 2014. De jeugdoverlast is gedaald en is de veel voorkomende criminaliteit verminderd. Verder zijn er minder incidenten in het verkeer geweest.

Ook de woninginbraken, overvallen en straatroven zijn afgenomen. Nog niet alle cijfers zijn verbeterd. Zo is de drugsoverlast iets gestegen. Met name drugslabs en illegale stortingen van drugsafval zijn een bron van zorg.

Burgemeester Rombouts is tevreden over deze stijgende lijn: “De afname van overlast en criminaliteit in Den Bosch is het resultaat van een goede integrale aanpak en samenwerking van politie, woningcorporaties en Openbaar Ministerie en gemeente.”

De woninginbraken zijn in 2014 gedaald met 22% naar 581. Deze dalende trend is vier jaar geleden al ingezet. Ten opzichte van 2011 zijn de woninginbraken het afgelopen jaar zelfs bijna gehalveerd. In 2011 vonden er in Den Bosch nog 1131 inbraken plaats.

In 2014 zijn in totaal 8 overvallen gepleegd, waarvan 4 op een woning. Beide cijfers zijn gehalveerd. Het aantal straatroven is met 35% gedaald naar 40 incidenten dit jaar. Sinds 2011 is dit aantal zelfs met 64% afgenomen.

Landelijk beoordeelt men de veiligheid in de buurt met een rapportcijfer van 7,2. In Den Bosch beoordelen de inwoners de veiligheid in de buurt met een 7,4. 

bron: s-hertogenbosch.nl

Brandende auto rijdt tegen huis

Een brandende auto reed op vrijdagnacht 6 maart tegen een huis aan in de Acaciasingel in Den Bosch. De woning liep flinke schade op. De auto brandde helemaal uit.

Omstanders zagen hoe de brandende auto uit zichzelf begon te rijden en rollend tegen de gevel van de woning aan de overkant tot stilstand kwam. 

Hoe de brand die rond 03.00 uur 's nachts ontstond, is onbekend. De brandweer wist weliswaar de brand snel te blussen, maar kon niet voorkomen dat de woning flinke schade opliep.

bron: omroepbrabant.nl

Doodsoorzaak drugslab slachtoffers onbekend

De doodsoorzaak van de bewoner van het huis waar twee weken geleden een drugslaboratorium werd aangetroffen en een bezoeker is nog steeds onbekend. De bezoeker overleed een dag later in een Tilburgs ziekenhuis.

Waarschijnlijk zijn beiden overleden door het inademen van chemische stoffen. In de woning aan de Pieter Breughelstraat in Den Bosch werd vrijwel zeker amfetamine (speed) bereid. Er is sectie verricht op de lichamen maar aanvullend onderzoek is nodig om de doodsoorzaak te vinden.

bron: bd.nl

Acht auto-inbraken op één nacht

De politie meldde maandagavond 2 maart dat er op één nacht in acht auto's is ingebroken. Dat gebeurde in de nacht van 26 op 27 februari. De inbrekers was het vooral te doen om de airbags.

De inbraken waren aan de Sluisweg, Reinekeshof, Bijsteren, Eimeren, Hofstedenlaan, Buurschappenlaan en Kennemerland. De auto's waren van de merken BMW en Mercedes.

De manier waarop de inbrekers te werk zijn gegaan, de keuze van de gestolen voorwerpen en automerken lijken te duiden op een zeer gerichte actie.

broon: bd.nl

Dode man in Bossche straat

Een man is op zondagmiddag 22 februari op de Copernicuslaan in Den Bosch dood aangetroffen. Hij stierf een natuurlijke dood meldde een politiewoordvoerder.

De recherche was op straat uren bezig met het onderzoek. Een ooggetuige meldde dat er veel bloed op straat lag en dat de hulpdiensten in grote getale waren uitgerukt. De Copernicuslaan werd in beide richtingen afgesloten voor verkeer.

Een traumahelikopter kwam ingevlogen maar is uiteindelijk niet geland. Men probeerde het slachtoffer nog te reanimeren, maar dat mocht niet baten. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Veel mensen zagen het allemaal gebeuren en op Twitter en Facebook werd er druk over bericht. Het zou gaan om een skeeler die voorover is gevallen en daarbij zwaar gewond raakte.

bron: omroepbrabant.nl

Kort politie nieuws

In de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 februari werden meerdere auto's in de Verwerstraat in Den Bosch vernield. Eén verdachte werd aangehouden op verdenking van het vernielen van minstens elf auto's.

Een man werd donderdagmiddag 19 februari gepakt nadat hij in een winkel in de Hinthamerstraat een greep deed in de kassa. De buit was 33 euro. De politie kon hem dezelfde dag nog aanhouden.

bron: bd.nl 

585 alcoholtesten tijdens carnaval

De politie hield in Den Bosch en regio - Uden, Schijndel en Gestel - alcoholtesten bij 585 automobilisten. De testen werden van zaterdag 14 tot dinsdag 17 februari gehouden. Vijftien automobilisten werden betrapt met teveel alcohol op. 

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis hield bij hoeveel mensen er werden opgenomen met alcoholvergiftiging de afgelopen dagen. Dat waren zo'n zeventien personen waarvan acht jonger dan 18 jaar. 

Vier oudere personen hadden vergiftiging opgelopen in combinatie met drugs.

bron: bd.nl

Man gijzelt meisje van 8 jaar

De politie heeft zaterdag 14 februari rond 07.30 uur een 41-jarige man uit Den Bosch aangehouden in zijn woning. Wat eerder op de avond kreeg de politie een melding dat in de woning een ruzie gaande was. Toen agenten ter plaatse kwamen troffen ze op straat een 36-jarige vrouw die uit het huis was gevlucht.

Zij zou door de man zijn geslagen, maar haar 8-jarige dochter zou nog in de woning zijn. Omdat de verdachte een bekende van de politie betrof en het erop leek dat hij het meisje in de woning wilde houden, nam de politie geen enkel risico.

Het arrestatieteam werd ingeroepen en door een onderhandelaar werd contact met de man in de woning gezocht. Deze inzet van de politie leidde ertoe dat ook het meisje uit de woning werd gelaten.

Daarop ging het arrestatieteam het huis binnen en hield de man aan. Deze is op het politiebureau ingesloten voor verder onderzoek.

bron: politie.nl

Bosschenaar opgepakt gewapende roof

Een man uit Den Bosch is op woensdag 11 februari aangehouden op verdenking van een gewapende beroving een week geleden. Dat gebeurde volgens de politie op 4 februari op de Mangaan bij het industrieterrein.

Het slachtoffer werd naar het industriegebied gelokt om daar goedkoop een smartphone te kopen. Eenmaal aangekomen stonden twee handlangers hem op te wachten. Onder bedreiging van een vuurwapen moest het slachtoffer geld afstaan waarbij hij ook rake klappen kreeg.

bron: bd.nl

Tweede dode drugslab flat

Het drugslab dat in een flat aan de Pieter Breughelstraat in Den Bosch werd gevonden, heeft een tweede slachtoffer geëist. Een man uit Den Bosch die daar over de vloer kwam, is vrijdagmiddag 6 februari in het ziekenhuis in Tilburg overleden.

Op donderdag 5 februari werd het eerste slachtoffer gevonden. Toegesnelde hulpverleners probeerden vergeefs te reanimeren en troffen in de flat een drugslab aan. Waarschijnlijk zijn de twee mannen blootgesteld aan bepaalde chemische gassen die zij hebben ingeademd.

Een expert van de Landelijke Facileit Ontmanteling (LFO) vindt het zeer bizar om een drugslab midden in een huiskamer aan te treffen. Meestal zijn het loodsen of schuren waarin die laboratoria worden opgezet.

bron: bd.nl

Cafetariamedewerker geslagen bij overval

Een medewerker van cafetaria Lammy in de Laagakkerstraat in Den Bosch is donderdagavond 5 februari tijdens een overval geslagen door één van de twee overvallers. Zij werd met een voorwerp geslagen.

Ambulancepersoneel verzorgden de vrouw ter plekke. Zij hoefde niet naar het ziekenhuis. De overvallers gingen er met een onbekend geldbedrag vandoor. Het betreft twee overvallers met donkere kleding van rond de 25 jaar.

Cafetaria Lammy was niet de enige snackbar die op donderdag 5 februari werd overvallen. In Waalre werd cafetaria 't Houten Kietje overvallen.

bron: omroepbrabant.nl

Zakkenroller moest zelf politie bellen

Een jonge zakkenroller van zestien jaar uit Roemenië werd zaterdag gedwongen zelf de politie te bellen. Dat gebeurde onder dwang van het slachtoffer die hij vlak daarvoor had gerold. Het slachtoffer had in de gaten dat hij was gerold en achtervolgde de jongen.

De jonge zakkenroller had de Hinthamerstraat in Den Bosch als plaats delict uitgekozen. Hij opereerde samen met een kompaan van negenentwintig jaar eveneens uit Roemenië. Toen het slachtoffer zag dat de jongen iemand anders probeerde te rollen, greep hij in en dwong hem de politie te bellen.

De twee Roemen zijn aangehouden. Hun auto is in beslag genomen.

bron: omroepbrabant.nl

Overval Texaco tankstation

Twee mannen hebben woensdagochtend 28 januari het Texaco tankstation aan de Kooikersweg overvallen. Ze eisten geld van een kassamedewerker en stopten hun buit in een oranje tas.

De gewelddadige overval gebeurde rond kwart over acht. De daders gingen te voet er vandoor. De politie heeft een zoektocht ingezet.

bron: omroepbrabant.nl

Kort politienieuws van de laatste twee dagen

Autoinbraak
In de wijken Boschveld, Deuteren en het Paleiskwartier in Den Bosch werd deze maand al 29 keer ingebroken in auto’s. Een aanzienlijke stijging volgens de politie en het geeft aan dat extra opgelet moet worden wat je in je auto achterlaat.

Overval
Twee personen probeerden dinsdag een winkel aan de Orthenstraat in Den Bosch te overvallen. De daders wilden een vitrine openbreken maar toen dit niet lukte, sloegen op de vlucht.

Autodiefstal
Aan de Havensingel in Den Bosch is naar nu pas bekend op vrijdag 16 januari een man op zeer brutale wijze beroofd van zijn auto. De eigenaar werd aangesproken door een man die vervoer nodig had. Hij griste de autosleutels uit de handen van de man, stapte in zijn auto en reed weg.

Bedreiging
Een dief dreigde donderdag een beveiligingsmedewerker en omstander op straat te steken. Hij had daarvoor iets uit een winkel aan de Markt in Den Bosch gestolen. De politie hield de man aan.

bron: bd.nl

Wapens voor criminele motorbende?

De zes raketwerpers, een zware mitrailleur en wat kalasjnikovs die uit Kroatië werden gesmokkeld, waren bestemd voor een criminele motorbende. Althans dat schrijft de Vlaamse krant Gazet van Antwerpen. 

Een woordvoerder van de politie in Den Bosch wilde daar niet op ingaan. Het onderzoek in deze zaak is nog volop bezig. De politie beschouwt een 42-jarige Bosschenaar als hoofdverdachte. Over andere (hoofd)verdachten laat de politie zich vooralsnog niet uit.

De Bossche hoofdverdachte is een bekende van de politie. Hij werd in 2005 aangehouden vanwege hennepteelt in een woning in Den Bosch.

bron: bd.nl

Massale inval in Deuteren was onrechtmatig

De advocaten Yannick Quint en Mark Nillesen willen aantonen dat de grootscheepse politie inval op het woonwagencentrum in de wijk Deuteren in Den Bosch onrechtmatig was. Die inval vond plaats op 31 oktober 2013 en ging volgens de bewoners met veel intimidatie gepaard.

De advocaten staan zes bewoners juridisch terzijde. Met tien anderen werden zij aangehouden op verdenking van witwas praktijken. De advocaten vinden het onvolledige dossier over de inval nogal dun en stellen dat de bewoners over één kam werden geschoren.

De advocaten hebben een verzoek bij de rechter-commissaris ingediend om duidelijkheid te scheppen over de rol van burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch en hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen in deze kwestie.

Bij de inval werden in totaal drieëntwintig volwassenen en zes kinderen van nul tot dertien jaar weggevoerd.

bron: bd.nl

Aanrander van Bossche vrouw zit vast

Naar nu pas bekend hield de politie op vrijdag 19 december 2014 een man uit Terneuzen aan op verdenking van een poging tot verkrachting in Den Bosch op 29 augustus van het afgelopen jaar.

Het 68-jarige slachtoffer fietste op die bewuste vrijdagavond 29 augustus rond 23.40 uur vanuit het Centraal Station richting haar woning. Ter hoogte van de Meanderflat aan de Kruiskampsingel ontdekte de vrouw dat ze werd gevolgd door een automobilist.

De man in de auto sprak haar aan en wierp haar vervolgens van haar fiets. Hij betastte haar en duwde haar zijn auto in. De vrouw werd gered door een voorbijganger.

Bureau Brabant (6-10-2014) en Opsporing Verzocht (14-10-2014) brachten de zaak uitvoerig onder de aandacht in hun uitzendingen. Mede naar aanleiding van reacties van kijkers kon de verdachte uit Terneuzen, die Den Bosch goed kent, uiteindelijk worden aangehouden. Hij zit nog vast.

bron: politie.nl

Vijfde autobrand binnen één week

De vijfde autobrand binnen een week kwam vrijdagnacht binnen in de meldkamer van de Bossche brandweer. Nu was het raak in de Zuiderparkweg. Ondanks snel ingrijpen van de brandweermannen konden ook zij niet voorkomen dat de auto als verloren beschouwd kan worden.

De politie is zeker dat er sprake is van brandstichting. De geur van een brandbare stof was duidelijk te ruiken bij de auto. Die werd meegenomen voor nader onderzoek. Of er een verband is tussen de voorafgaande branden van afgelopen week, wordt verder onderzocht.

bron: omroepbrabant.nl

Veertien aanhoudingen Nieuwjaarsnacht

De politie heeft veertien personen aangehouden tijdens Nieuwjaarsnacht. Het ging om verschillende overtredingen. Drie personen werden opgepakt vanwege openbare geweldpleging, een werd aangehouden vanwege mishandeling en de resterende tien anderen voor kleinere zaken.

Hoeveel schade er is aangericht, is op dit moment nog niet bekend. Burgemeester Rombouts heeft in een brief geschreven dat schade verhaald zal worden op de daders. Zo'n vijftig bekende relschoppers hebben een brief ter waarschuwing gekregen dat zij in de gaten worden gehouden tijdens de jaarwisseling.

Het was een rustige jaarwisseling volgens een woordvoerder van de gemeente. Er werden geen hulpverleners lastig gevallen. Dat komt door de gedegen voorbereiding van de gemeente volgens diezelfde woordvoerder.

bron: bd.nl

Bosschenaar vrijgesproken van moord

De rechtbank heeft woensdag 4 februari een 53-jarige man uit Den Bosch vrijgesproken van de moord op zijn echtgenoot. De man is wel veroordeeld voor mishandeling van zijn echtgenoot en krijgt daarvoor een taakstraf van tachtig uur.

De verdachte en zijn echtgenoot kregen in juli 2013 ’s nachts ruzie in hun woning. Daarbij deelde de verdachte enkele klappen uit op het hoofd en in het gezicht van zijn echtgenoot. Nadat de man hem uit hun woning had gezet, trapte de verdachte nog een paar keer na.

Enige tijd later liet de verdachte zijn echtgenoot weer binnen. De verdachte ging vervolgens slapen en trof zijn echtgenoot de volgende ochtend dood aan in het toilet. De verdachte belde 13 juli 2013 zelf naar 112.

Uit onderzoek van de patholoog zijn twee scenario's mogelijk. Of het slachtoffer is overleden door wurging of door de grote hoeveelheid GHB die in het lichaam van de man werd aangetroffen. Volgens de rechtbank is er geen enkel bewijs dat de verdachte zijn echtgenoot die drug toediende

De officier van justitie eiste bij gebrek aan bewijs vrijspraak voor moord en poging tot zware mishandeling, maar achtte wel bewezen dat de verdachte zijn echtgenoot mishandelde door onder meer zijn hals dicht te drukken.

De rechtbank achtte echter dat laatste ook niet bewezen, maar wel dat verdachte zijn echtgenoot heeft mishandeld door hem te slaan en schoppen.

bron: rechtspraak.nl

Overval op Esso tankstation

Twee mannen met bivakmutsen op hebben zaterdagochtend 31 januari een tankstation van Esso aan de Van Grobbendoncklaan in Den Bosch overvallen. Ze zijn er met een onbekend bedrag vandoor gegaan.

De twee mannen kwamen per scooter. Eén van de mannen ging het tankstation binnen en eiste onder bedreiging van mogelijk een vuurwapen geld uit de kassa. De ander bleef buiten op de scooter wachten.

Er waren geen klanten aanwezig op het moment van de overval. De politie heeft nog niemand kunnen aanhouden. Het betreft twee blanke mannen.

Het is de tweede overval binnen een week op een tankstation. Op woensdag 28 januari werd een Texaco station aan de Kooikersweg door twee mannen overvallen.

bron: omroepbrabant.nl

OM forse straffen tegen Bossche inbrekers

Het Openbaar Ministerie (OM) uit Den Bosch eist forse straffen tegen vier jonge Bossche mannen voor inbraken in woningen en schuren. Twee mannen zijn negentien jaar en de andere twee zijn eenentwintig jaar.

OM houdt dit viertal verantwoordelijk voor een groot aantal inbraken in Den Bosch en regio. Dit deden zij elke keer in steeds wisselende samenstelling. Eerst braken ze in Den Bosch, later breidden zij hun gebied uit naar Waalwijk, Made, Cromvoirt en Wijk en Aalburg.

Eén man van 21 had een fors strafblad en hoorde 36 maanden tegen zich eisen waarvan zes voorwaardelijk. De negentienjarigen kregen strafeisen van 21 en 25 maanden te horen. Over twee doet de rechtbank uitspraak.

bron: bd.nl

Verdachte langer vast voor steekpartij

Een 29-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg zit langer vast wegens betrokkenheid bij de dood van een 42-jarige man uit Wijk en Aalburg. Het slachtoffer werd dood aangetroffen in een woning aan de Buys Ballotweg in Den Bosch. 

De vrouw werd in juli 2014 aangehouden samen met een 49-jarige Bosschenaar. Hij kwam enkele dagen later vrij en is geen verdachte in deze zaak. De vrouw is van Poolse afkomst.

Voor nader onderzoek zijn enkele verhoren gepland in Polen. Het slachtoffer is door messteken om het leven gebracht. Haar advocaat vroeg dinsdagmiddag tijdens een rechtszitting tevergeefs om haar vrijlating.

bron: bd.nl

Vier auto inbrekers gepakt

Vier Bosschenaren werden zondagochtend 4 januari gearresteerd omdat ze ingebroken zouden hebben in een personenauto. Rond 01.00 uur kwam de melding bij de politie binnen dat enkele mannen op de Westwal in Den Bosch een auto hadden opengebroken en in een andere wagen waren gestapt. 

Agenten reden meteen naar de Westwal en waren binnen enkele minuten op de doorgegeven locatie. Daar troffen ze in een geparkeerde auto inderdaad vier mannen aan. Vlakbij stond een wagen met een ingeslagen ruit. Het viertal (twee van 18, 19 en 20 jaar) werd aangehouden op verdenking van de inbraak. De jongemannen zijn ingesloten voor verder onderzoek.

bron: politie.nl

Onderzoek woningbrand door vuurwerk

De politie onderzoekt de brand in een woning in Den Bosch, die maandag 29 december in de vroege ochtend ontstond en is op zoek naar getuigen.

In een woning aan de Sterrendaalders in Den Bosch ontstond op 29 december rond 03.00 uur kortstondig brand met voornamelijk veel rookontwikkeling. De brandweer heeft de brand geblust.

In de woning bevond zich een vrouw met twee kinderen. Zij zijn door de brandweer uit het pand gehaald en met ademhalingsproblemen overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling mochten de vrouw en de kinderen het ziekenhuis in de loop van de ochtend weer verlaten.

De voordeur van het pand liep schade op, mogelijk veroorzaakt door zwaar vuurwerk. De politie doet onderzoek naar de exacte oorzaak. Zij wil graag in contact komen met getuigen die iets gezien of gehoord hebben dat mogelijk met het incident in verband kan worden gebracht.

Via 0900-8844 kunnen getuigen informatie delen. Wenst u liever anoniem te blijven, bel dan 0800-7000. Op het acht uur nieuws van de NOS werd aandacht aan deze zaak besteed.

bron: politie.nl

Jonge inbreker van dertien opgepakt

De politie heeft op Nieuwjaarsdag een jongen van 13 jaar in zijn ouderlijk huis opgepakt op verdenking van inbraak. Zo rond 15.30 uur zag een man wat jongeren in een woning aan de Dokter van Hoeckelstraat in Den Bosch rondlopen.

Toen de man het huis naderde, renden de jongens weg. Een paar uur later werd de jongen van dertien opgepakt en meegenomen naar het politiebureau. Hij werd opgesloten in een politiecel om zijn zonden te overdenken. Van zijn kornuiten is tot op heden nog geen spoor gevonden.

bron: bd.nl

Nepagenten in Den Bosch actief

De politie waarschuwt voor twee mannen die zich voordoen als politieagenten. Zij legitimeren zich met een bewijs waarop politie staat en zijn in burger gekleed.

Met een smoes bellen zij bij ouderen aan onder het mom bezig te zijn met een onderzoek over inbraakgevoeligheid. Na eerder in Oss en Uden actief te zijn geweest, zijn die twee neppers ook in Den Bosch gespot. 

De twee mannen hebben een huis bezocht aan de Oude Vlijmense weg en een aan de Lagemorgenlaan. Ze vroegen of er geld of sieraden in het huis aanwezig waren.

Op dinsdag 7 juli werden bij een 75-jarige man in Oss veel geld en sieraden gestolen. Het gaat volgens de politie om dezelfde mannen. Helaas ontbreekt op dit moment een persoonsbeschrijving van deze twee mannen.

bron: bd.nl

Identiteit lachende dieven bekend

De identiteit van twee dieven van een groep van vier man is bekend bij de politie. Het gaat om de zogenaamde lachende dieven die via het tv-programma Opsporing Verzocht uitgebreid in beeld werden gebracht.

De mannen, zonder vaste woon- of verblijfplaats, stalen de portemonnee van een zieke, bejaarde vrouw die in het Jeroen Bosch Ziekenhuis lag. De twee mannen van wie de namen nu zijn achterhaald, zijn nog niet opgepakt. De politie kan nu echter wel gerichter zoeken.

Toen de dieven de bankrekening van hun slachtoffer bij een pinautomaat leeghaalden, stonden zij daarbij te lachen. Dat gebeurde op 11 maart 2015 bij het winkelcentrum de Helftheuvelpassage in Den Bosch.

De beveiligingscamera zette de lachende mannen goed in beeld. Diezelfde beelden werden in Opsporing Verzocht uitgezonden.

bron: bd.nl
foto: politie.nl

Vermissing van Yvonne Middelman

Yvonne Middelman (44)

De 44-jarige Yvonne Middelman wordt sinds zaterdag 27 juni vermist. Zij werd voor het laatst in Den Bosch gezien. Yvonne Middelman is 1,78 meter lang, ze heeft bruine haren en bruine ogen.

Welke kleding ze droeg ten tijde van haar vermissing, is onbekend. Yvonne draagt vaak zwarte kleding. Yvonne droeg een bruine kralenketting toen ze verdween. Zij reed mogelijk in een groene Volkswagen Bora met het kenteken 70-LN-ZN.

Wie informatie heeft over deze vermissing, kan contact opnemen met de politie op het telefoonnummer 0800-6070.

bron: omroepbrabant.nl
foto: politie.nl

Fotograaf betrapt exhibitionis

Een exhibitionist uit Den Bosch is betrapt door een toevallig aanwezige fotograaf. De potloodventer viel op vrijdag 12 juni binnen drie uur twee jonge kinderen lastig in de buurt van de Zuiderplas in Den Bosch.

De fotograaf vond dat de man zich vreemd gedroeg en maakte daarom een aantal foto's van hem. Hij gaf de foto's aan de politie die de man meteen herkende. Hij was al eerder vanwege openbare schennis opgepakt.

Na verhoor maakte de politie proces-verbaal tegen hem op. Daarnaast wordt intensievere hulpverlening geregeld zodat de man niet opnieuw in de fout gaat.

bron: omroepbrabant.nl

Auto in brand bij station

Een personenauto ging op zondagnacht 21 juni in lichterlaaie aan de Boschveldweg, nog net in de binnenstad Den Bosch. Het gaat mogelijk om brandstichting.

De auto stond geparkeerd op de hoek van de Boschveldweg-Centraal Station en vatte rond 01.00 uur vlam. Ondanks de snelle inzet van de brandweer, moet de auto als verloren worden beschouwd.

De politie heeft de auto meegenomen voor onderzoek naar eventuele sporen.

bron: omroepbrabant.nl

Zedenonderzoek misbruik kinderen

Een 37-jarige man uit Rosmalen is vrijdag 12 juni in zijn woning aangehouden. Bij de politie was informatie binnengekomen dat de man mogelijk in bezit was van strafbare, seksuele afbeeldingen.

De politie heeft een aantal datadragers in beslag genomen en is een onderzoek gestart naar de bestanden die hierop staan. De man wordt daarnaast verdacht van misbruik van twee minderjarigen.

De verdachte zit nog vast voor verder onderzoek en werd donderdag 18 juni voorgeleid aan de rechter-commissaris. In het belang van de betrokkenen en het onderzoek worden er geen verdere mededelingen gedaan.

bron: politie.nl

Derde verdachte Reeshofparkroof

De politie heeft maandagochtend 15 juni in Den Bosch een derde verdachte van de beroving in het Reeshofpark in Tilburg in december 2014 aangehouden.

Een echtpaar op leeftijd (82 en 83 jaar oud) liep in dat park met een groot deel van hun spaarcenten in een boodschappenwagen. Op dat moment werden ze overvallen door twee overvallers die er met het geld vandoor gingen.

Het gaat om tienduizenden euro's die het echtpaar had opgenomen. De overvallers waren daar van op de hoogte en wachtten hun slachtoffers op. Ze sprongen uit de bosjes en namen de boodschappenwagen met al het geld mee.

Er zijn al eerder twee Bosschenaren aangehouden in deze zaak. Nu is ook een derde Bosschenaar aangehouden op verdenking van het medeplegen van deze roof. De twee eerder aangehouden verdachten zitten nog vast.

bron: politie.nl

Tweede verdachte Reeshofparkroof

De politie heeft zondagmorgen 14 juni in Den Bosch de tweede verdachte van een brute straatroof in december vorig jaar van zijn bed gelicht. De buit bedroeg toen enkele tienduizenden euro's. Er staan nog meer aanhoudingen in deze zaak op de planning.

De beroving vond plaats op maandag 29 december 2014 in de namiddag in het Reeshofpark. Een echtpaar op leeftijd (82 en 83 jaar oud) liep daar met groot deel van hun spaarcenten in een boodschappentrolley. Op dat moment werden ze overvallen door twee knapen die er met het geld vandoor gingen. 

De recherche startte meteen een onderzoek en de zaak werd in mei van dit jaar bij Opsporing Verzocht behandeld. Uit dit onderzoek kwam de identiteit van een mogelijke dader naar voren. Deze man, een 18-jarige Rotterdammer, is donderdagavond 11 juni 2015 aangehouden in Den Bosch.

Na de aanhouding van de Rotterdammer is het team met onverminderde vastberadenheid verder gegaan met het onderzoek. De identiteit van deze tweede verdachte was snel gevonden. Een 20-jarige inwoner uit Den Bosch is zondagmorgen van zijn bed gelicht. Hij is in het politiebureau in de cel gezet.

Het rechercheteam gaat intussen onverdroten door met het onderzoek en verwacht binnenkort nog meer aanhoudingen te kunnen doen.

bron: politie.nl

Rechter gaat juweliersvrouw horen

De rechtbank in Den Bosch gaat juweliersvrouw Marina Sanders horen. Zij schoot vorig jaar twee overvallers dood tijdens een overval op juwelierszaak Goldies in Deurne. 

Het is een tussenbeslissing. Een beslissing over vervolging van de vrouw is nog niet genomen. Het Openbaar Ministerie concludeerde eerder dat de juweliersvrouw vorig jaar het vuur opende uit noodweer en dat ze daarom niet vervolgd wordt

Doch de nabestaanden van de twee gedode overvallers vroegen de rechter zich over de zaak te buigen. Advocate Bénédicte Ficq spande om die reden een zogeheten artikel-12-procedure aan.

Ficq, die met haar collega Peter Plasman de nabestaanden van de overvallers vertegenwoordigt, noemt het hoopvol dat het hof de juweliersvrouw wil horen en de klacht niet ongegrond heeft verklaard.

bronnen: nu.nl/omroepbrabant.nl

Start rechtszaak bende plofkrakers

De rechtbank in Den Bosch begint maandag 8 juni aan de behandeling van de rechtszaak tegen een grote bende plofkrakers. De vermoedelijke leider, een Bosschenaar van 24 jaar, bijt de spits af. 

In vijf dagen tijd komen twaalf verdachten voor de rechter te staan. Een aantal van hen wordt verdachte van de beruchte plofkraak in 2013 bij de AH-XL in Eindhoven. Daar werd toen bijna tweehonderdduizend euro buitgemaakt.

Dat de bende wel degelijk verantwoordelijk was voor het groot aantal plofkraken in het hele land, bleek uit de enorme daling van die delicten nadat drieëntwintig bendeleden achter slot en grendel waren gezet.

In de eerste helft van 2013 werden 93 plofkraken gepleegd, in de tweede helft 'slechts' 36. In de eerste helft van 2014 zette die daling zich verder voort. Er werden toen dertien plofkraken gepleegd.

In 2012 en begin 2013 vonden wekelijks plofkraken plaats. Het leek nogal lucratief om goedgevulde pinautomaten te kraken, maar de buit viel tegen. In nog geen tien procent van de gevallen was sprake van een echte vangst.

bron: bd.nl

Geen vervolging agenten

Justitie gaat de politieagenten die in 2013 betrokken waren bij de grootschalige inval op een woonwagenkamp aan de Deutersestraat in Den Bosch niet vervolgen. Twaalf bewoners deden aangifte van mishandeling, bedreiging, wederrechtelijke vrijheidsberoving en huisvredebreuk.

Het Openbaar Ministerie ziet echter geen enkele aanleiding voor vervolging, zo maakte het vrijdag bekend. Sommige bewoners konden vuurwapengevaarlijk zijn en de rechter had toestemming gegeven voor huiszoeking. Dus van huisvredebreuk kan geen sprake zijn.

bron: omroepbrabant.nl

Zwaargewonde brand Ampèrestraat

De brand in een woning in de Ampèrestraat in Den Bosch leverde toch een slachtoffer op. Politie en brandweer dachten aanvankelijk dat niemand thuis was. De bewoner bleek echter te zijn gevlucht nadat de brand uitbrak.

Dat vertelden omwonenden aan de hulpverleners. In het huis troffen brandweerlui een hennepplantage aan. De bewoner werd in de buurt aangetroffen met ernstige brandwonden. De man werd in shocktoestand naar het ziekenhuis vervoerd.

bron: omroepbrabant.nl

Pro forma zitting fatale steekpartij

De dodelijke steekpartij die vorig jaar september in een woning aan het Wibauthof in Den Bosch plaatsvond, wordt woensdag 3 juni in een pro forma zitting behandeld. Dat betekent dat er niet inhoudelijk op de zaak wordt ingegaan.

De verdachte (53) die sinds de steekpartij op 11 september vastzit, zou zijn 72-jarige partner hebben vermoord. Het slachtoffer leed niet alleen aan Alzheimer maar was ook visueel gehandicapt.

De verdachte vertelde buurtgenoten vaak dat zijn oudere partner veel zorg en aandacht nodig had. Een maand voor de fatale steekpartij kwam een medewerker van Vivent twee maal per dag langs. Ook de de hulp van de politie werd regelmatig ingeroepen.

bron: bd.nl

Woningoverval in Rosmalen

Een woning aan de Wim Kansingel is dinsdagnacht 26 mei overvallen. De bewoners werden bedreigd met mogelijk een vuurwapen en een mes. Het gaat vermoedelijk om twee mannen die de woning binnendrongen.

De daders gingen er met een onbekende buit vandoor. De politie is op zoek naar getuigen van deze overval. Een van de daders was lichtgetint en ongeveer 1.78m groot.

bron: politie.nl

Rechtszaak verbrande Syriër

De rechtbank in Den Bosch behandelt woensdag 20 mei een gruwelijke moordzaak.  Een man uit Esch wordt verdacht de 46-jarige Rachid Dardari uit Syrië te hebben vermoord en daarna in brand te hebben gestoken.

Het brandende lichaam van Dardari werd in november in een bos in Boxtel door een wandelaar gevonden. De vrouw van het slachtoffer zou een geheime relatie met de verdachte man uit Esch hebben gehad.

Deze moordzaak haalde niet alleen de landelijke media maar kwam ook internationaal in het nieuws vanwege het gruwelijke lot van het slachtoffer.

bron: omroepbrabant.nl

Verdachte steekpartij langer vast

De man die verdacht wordt van het doodsteken van een collega zit voorlopig twee weken langer vast. Zowel de verdachte als het slachtoffer komen uit Polen.

De steekpartij vond plaats op vrijdagmiddag 15 mei plaats op het terrein van een vleesverwerkingsbedrijf in Rosmalen. De verdachte is 23 jaar en woont in Oss.

De man wordt vervolgd voor doodslag. Over de toedracht wilde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie nog niets kwijt. Volgens getuigen ging een ruzie vooraf aan de steekpartij. Het slachtoffer overleed ter plekke. 

bron: bd.nl

Update dodelijk ongeval Rosmalen

De gevluchte bestuurder die betrokken was bij een dodelijk ongeval in Rosmalen, heeft zich bij de politie aangemeld. Het betreft een 26-jarige man uit Rosmalen.

Hij is de eigenaar van de auto die bij het ongeval volledig uitbrandde. De politie onderzoekt of de man ook de bestuurder was van de auto tijdens die fatale botsing.

Bij het ongeluk overleed een vrouw en raakte een man zwaargewond.

bron: bd.nl

Dode bij ongeval in Rosmalen

Eén persoon is zondagavond 17 mei overleden bij een zwaar ongeval tussen twee personenauto's. Een medepassagier raakte zwaargewond. De bestuurder van de andere auto is na het ongeval gevlucht.

Twee auto's botsten frontaal op elkaar op de Empelseweg in Rosmalen. De auto waarin het overleden slachtoffer en de zwaargewonde zaten, kwam in een sloot terecht. De auto van de gevluchte man brandde volledig uit.

De politie verrichtte ruim een uur na het ongeval onderzoek in een huis in de Schoolstraat in Rosmalen om erachter te komen wie de bestuurder is van de uitgebrande auto.

bron: bd.nl

Vader slaat agent op dancefestival

De politie hield een 41-jarige man aan op het dancefestival Dancetour bij De Pettelaarse Schans in Den Bosch voor het mishandelen van een agent.

Kort daarvoor nam de politie een kijkje bij de EHBO-post omdat daar een jongeman verpleegd werd die onder invloed leek van drank of drugs. Hij was zeer agressief in de richting van het verplegend personeel van de ambulance.

Voor hun veiligheid werd hij daarom geboeid door de politie. Terwijl agenten bezig waren om de jongen rustig te krijgen, kwam de vader op een agressieve manier op de politie afgelopen. Direct duwde hij een agent in het gezicht. Bij een worsteling die daarop volgde, vielen over en weer klappen.

De agressieve vader sloeg een agent met gebalde vuist op het gezicht en bleef zich verzetten. Met behulp van andere agenten werd de man aangehouden en meegenomen naar het bureau. De man overweegt aangifte te doen.

De agent hield aan de mishandeling een opgezwollen, bloedende lip over.

bron: politie.nl

Politienieuws weekend

Bloemen babbeltruc
Een alleenstaande man uit Den Bosch van 83 jaar is vrijdag 8 mei het slachtoffer geworden van een babbeltruc met bloemen. Rond 23.00 uur werd bij de man aangebeld. Daar stond een vrouw met twee kinderen aan de deur.

Zij vertelde dat ze bloemen aan de buren wilde geven. Maar die waren niet thuis en daarom vroeg de vrouw of ze pen en papier mocht lenen om een briefje te schrijven. De man liet het drietal binnen.

De inwoner merkte dat er ook een man in het huis aanwezig was en sommeerde vrouw en kinderen het huis te verlaten. Het was echter al te laat, want de kamers en kasten op de eerste verdieping bleken te zijn doorzocht.

Vechtpartij
De politie hield naar aanleiding van een vechtpartij zaterdag vroeg in de ochtend bij een uitspanning in de Karrenstraat in Den Bosch meerdere personen aan. 

Het gaat om drie Ossenaren van 24 jaar oud. Ze worden ook verdacht van het mishandelen van agenten.

bron: politie.nl

Weer dumping chemisch drugsafval

De politie vond vrijdag 1 mei op de Gemaalweg in Den Bosch tientallen vaten met vermoedelijk drugsafval. De vondst werd rond zeven uur ’s ochtends gedaan. Enkele vaten lekten een vloeistof. Volgens de politie stonden de vaten helemaal bol van de inhoud.

De brandweer heeft de vaten rechtgezet en zo het lekken verholpen. Daarna zijn brandweermensen in beschermende pakken begonnen om het afval op te ruimen.

Eerder deze week werden er in een volkstuinencomplex aan de Bossche Henriëttewaard, niet ver van de Gemaalweg, ook al tientallen vaten met chemisch drugsafval gevonden.

bron: omroepbrabant.nl

Verkeerscontrole haalt flink wat op

Een grote verkeerscontrole van de Bossche politie eerder deze week haalde flink wat op. Zo'n vijfendertig voertuigen werden in beslag genomen. 

Politie en belastingdienst werkten samen. Daarom kon ook geld worden geïnd tijdens deze controle op de Hambakenwetering. Het bedrag dat werd opgehaald was 11.653 euro.

bron: omroepbrabant.nl

Grond Bossche volkstuin gesaneerd

Een deel van de grond van de volkstuin aan de Henriëttewaard in Engelen werd woensdag 29 april gesaneerd. Bij de volkstuin tussen Den Bosch en Engelen werden eerder die dag ruim dertig vaten met chemisch afval gevonden.

De stank deed vermoeden dat het om drugsafval gaat. Eén van de vaten van honderd liter lekte en de inhoud belandde in de grond. In de middag werden de vaten weggehaald waarna de gemeente meteen begon te saneren.

Deze week hebben twee tv-programma's - Brandpunt en Opsporing Verzocht -  veel aandacht besteed aan de drugscriminaliteit in de provincie Noord-Brabant.

Zorgelijk zijn de pogingen van de onderwereld om binnen te dringen in de bovenwereld. Veel lokale bestuurders in Brabant worden onder druk gezet, het gezag raakt ondermijnd.

De burgemeesters van de provincie willen meer steun van Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie. De minister beroept zich op de successen van de Task Force. De burgemeesters vinden die ondersteuning echter niet genoeg.

bron: bd.nl

Drie jaar cel voor Bossche militair

De rechtbank in Arnhem heeft een militair uit Den Bosch veroordeeld voor verkrachting van twee vrouwen. Hij kreeg drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk.

In het najaar van 2014 gijzelde de man onder invloed van drank en drugs de twee vrouwen. Een van de vrouwen  was zijn ex-vriendin. Toen zij samen met een vriendin haar spullen bij de man thuis ophaalde, sloeg de man op tilt.

De vrouwen stonden urenlang bloot aan zijn geweldpleging. De man had drugs (cocaïne) en alcohol op en lijdt aan een posttraumatische stressstoornis opgedaan tijdens missies in onder meer Afghanistan.

Naast de opgelegde straf conform de eis van het Openbaar Ministerie moet de militair 3300 euro schadevergoeding betalen. Daarnaast moet hij zich in een kliniek laten behandelen.

brom: bd.nl

Onderzoek voetbalrellen afgerond

Het onderzoek naar de ongeregeldheden rondom de voetbalwedstrijd FC Den Bosch - FC Oss van november 2014 is afgerond. De politie spoorde bijna 100 verdachten op. De verwachting is dat het merendeel gedagvaard zal worden en zich moet verantwoorden voor de rechter.

Vorig jaar november riep de politie betrokken personen op zich te melden. Die oproep leidde niet tot aanhoudingen. Onder meer dankzij een grote hoeveelheid duidelijke videobeelden kwamen de verdachten in beeld.

In totaal werden 66 mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging, opruiing en mishandeling. Rond de wedstrijd werden om die reden al zestien personen opgepakt.

Het Openbaar Ministerie gaat wel een onderscheid maken tussen de meelopers en de 'die-hards'.

bron: politie.nl

Agent mishandelaars veroordeeld

De rechter in Den Bosch heeft twee mannen van 23 en 25 jaar uit Wijk en Aalburg veroordeeld voor het plegen van poging tot doodslag op een agent.

De man van 23 kreeg een celstraf van 365 dagen, waarvan 354 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur. De 25-jarige werd veroordeeld tot een celstraf van 365 dagen, waarvan 267 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 60 uur.

Een 24-jarige plaatsgenoot werd veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling van dezelfde agent. Hij kreeg voor zijn aandeel 180 dagen gevangenisstraf, waarvan 114 dagen voorwaardelijk.

In november 2012 probeerde de agent de 24-jarige verdachte in Den Bosch aan te houden voor het beledigen van een ambtenaar. De vrienden van de verdachte bemoeiden zich met de aanhouding waarbij zij de agent tegen het hoofd sloegen en schopten.

bron: rechtspraak.nl

Onverbeten strijd tegen hennepteelt

De hoofdofficier van Den Bosch, Bart Nieuwenhuizen, wil de hennepteelt in Brabant volledig de nek omdraaien. Die teelt is een rechtstreekse bedreiging voor de samenleving.

Sommigen hebben zo hun twijfels bij dat voornemen, maar Nieuwenhuizen (56) maakt zich ernstige zorgen over de oprukkende criminaliteit die zich ook al vertakt in de 'bovenwereld'.

Voor een gebied als Noord-Brabant is een robuuste hoofdofficier noodzakelijk, vindt hoogleraar in de criminologie Cyrille Fijnaut. Zijn uitspraak zet de norm in de onverbeten strijd tegen de hennepteelt.

bron: bd.nl

Vrouw 8 jaar voor dodelijke steekpartij

Een 29-jarige Poolse vrouw uit Wijk en Aalburg is dinsdag 7 april door de rechter veroordeeld voor het doden van haar partner. Ze stak hem in de woning van een vriend van de man in Den Bosch met een mes dood. Ze krijgt een gevangenisstraf van acht jaar.

De vrouw ging in juli vorig jaar naar de woning in Den Bosch. De man zat daar samen met een vriend te drinken. Toen de vrouw dit zag, ontstond er direct ruzie over zijn drinkgedrag. Het kwam tot een worsteling waarbij de vrouw een mes van het aanrecht pakte en de man in zijn bovenarm en laag in zijn hals stak.

De vrouw heeft steeds beweerd dat ze uit noodweer heeft gehandeld. De rechtbank stelt vast dat de vrouw zeer wisselende verklaringen aflegde over het incident. Zo zou de man haar hebben vastgepakt en losgelaten, waardoor ze uitgleed en op hem viel. Later verklaarde ze het mes te hebben gepakt en daarmee zeker één keer op de man te hebben ingestoken.

De rechtbank acht op basis van die laatste verklaring, de verklaringen van twee getuigen en het sectierapport, bewezen dat de vrouw het slachtoffer heeft gestoken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de vrouw hierbij de nodige kracht heeft gebruikt.

De rechtbank is van oordeel dat er geen sprake was van noodweer en veroordeelt haar daarom voor doodslag.

bron: rechtspraak.nl

Update fataal bromfietsongeluk

De automobilist die verdacht wordt van het dood rijden van Rolf Zwart (26) uit Rosmalen is woensdagmiddag in vrijheid gesteld. Hij blijft verdacht voor het Openbaar Minsterie (OM). Hij schijnt de botsing aan het OM te hebben bekend.

Het dodelijk ongeluk waarbij Rolf Zwart om het leven kwam, roept enige vragen op bij de verkeersspecialisten van de politie. Het slachtoffer overleed ter plaatse toen hij op zijn bromfiets door een auto werd aangereden.

Werd Rolf aangereden op het moment dat de bestuurder een andere voertuig inhaalde? Had de bestuurder drank op? Was er wel voldoende licht op de plaats van het ongeluk? De lantaarnpalen doen het al enige weken niet volgens omwonenden.

De automobilist reed na het ongeluk door en bekommerde zich niet om Rolf Zwart. De wagen werd enige tijd later gevonden in de Maaspoort. Weer later werd de automobilist aangehouden.

Naar nu bekend had de bestuurder een passagiere bij zich tijdens die fatale botsing. Zij werd als verdachte verhoord maar niet aangehouden.

bron: bd.nl

Automobilist rijdt door na dodelijk ongeval

Een automobilist reed in de nacht van zaterdag op zondag 5 april op de Harendonkweg in Den Bosch een bromfietser aan. De bromfietser was op slag dood. De bestuurder reed na het ongeval door. 

De auto is gevonden, maar van de bestuurder ontbreekt vooralsnog enig spoor. De politie heeft de auto in beslag genomen. De identitiet van het slachtoffer is nog niet bekend.

bron: omroepbrabant.nl

Man beroofd door vier jongeren

Een man is vrijdagavond 27 maart door vier jongeren beroofd en mishandeld in het Rompert Park in Den Bosch. Hij moest onder bedreiging geld en een identiteitsbewijs afgeven.

Volgens de man kwamen de vier jongeren uit verschillende hoeken. Hij werd van achteren met een nekklem vastgepakt. De jongeren sloegen het slachtoffer toen hij niet meteen geld en identiteitspapieren afgaf. Ze trokken hem naar de grond en schopten hem meerdere keren in zijn gezicht.

De vier jongeren verdwenen in onbekende richting. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis om zich aan zijn verwondingen te laten behandelen.

bron: bd.nl

Jonge moeder en dochtertje vermist

Ruth en Beatrice Davies

Ruth Davies (18) en haar acht maanden oude dochter Beatrice werden afgelopen weekend voor het laatst gezien in Den Bosch. De politie heeft daarom donderdagavond 26 maart een opsporingsbericht verspreid.

Ruth had een zwarte jas aan. Beatrice heeft altijd een roze pakje aan, een soort skipakje tegen de kou. Beatrice zit in een zwarte kinderwagen met felblauw accenten. Ruth heeft een zwarte middelgrote  koffer bij zich.

Ruth draagt zwart en rood ingevlochten haar en Beatrice heeft zwart haar met kleine vlechtjes.

foto's: politie.nl

Man bijt agenten

Een man uit Boxtel is zondagmiddag 22 maart aangehouden in Den Bosch. Even daarvoor had hij rond 17.00 uur een medewerkster van een winkel aan de Hinthamerstraat bedreigd.

De medewerkster belde de politie en toen die aankwam om de man mee te nemen, verzette hij zich buitengewoon heftig. Hij schopte en bespuugde een agent en beet twee agenten in hun hand.

De medewerkster en de man uit Boxtel zijn bekenden van elkaar. De vrouw werd door de man met de dood bedreigd buiten de winkel. Daarop keerde ze terug naar de winkel en belde de politie.

Toen die aankwam en de man wilde aanhouden, sloegen bij hem alle stoppen door. Hij zit vast voor verder onderzoek.

bron: politie.nl

Bossche cokedealers op heterdaad betrapt

De politie hield vrijdag 20 maart vijf mannen in Den Bosch aan voor de handel in cocaïne. Ze werden op heterdaad betrapt door een team dat de twee hoofdverdachten uit Den Bosch volgde.

De recherche had informatie gekregen dat de twee Bosschenaren van 43 en 46 jaar in coke zouden handelen. Op dat moment verkochten ze drugs aan drie klanten. De mannen uit Schijndel (31), Hedel (28) en Den Bosch (46) werden aangehouden. 

De klanten zijn vrijgelaten, maar worden nog wel verdacht. De twee Bossche drugsdealers zitten nog vast.

bron: omroepbrabant.nl

Hoger beroep zaak Saga Backman

Sander V. (23) gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling van achttien jaar voor de moord op Saga Backman. Hij blijft volhouden zijn ex-vriendin niet te hebben vermoord.

De bewijslast is echter torenhoog. Getuigen zagen hem uren voor de moord in de buurt van de woning van Saga waar hij haar opwachtte. Saga werd met messteken om het leven gebracht.

Op het achtergelaten mes is DNA van Sander V. gevonden. Bloedsporen van Saga werden verder bovendien op de schoenen en horloge van Sander V. aangetroffen.

Saga verbrak de relatie en Sander V. kon dat niet verkroppen. Hij begon haar te bedreigen. Saga maakte daar een maand voor de moord melding van bij de politie. Die nam echter niet moeite om in actie te komen.

Saga Backman was een negentienjarige Zweedse studente die naar Nederland kwam om bij haar moeder te gaan wonen.

bronnen: bd.nl

18 jaar voor Sander V. in zaak Saga Backman

Verdachte Sander V. is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot 18 jaar cel voor de moord op de Zweedse studente Saga Backman. De officier van justitie had 20 jaar geëist. 

Saga Backman werd op 10 september 2013 in de brandgang vlakbij haar woning door minstens acht messteken om het leven gebracht. Getuigen zagen Sander V. weg vluchten. Hij werd kort daarop aangehouden.

De rechtbank oordeelde dat de verdachte tijd genoeg had om van zijn daad af te zien. Hij was volgens getuigen al anderhalf uur in de buurt van de woning van zijn ex-vriendin aan het wachten.

De rechtbank rekende het hem verder zwaar aan geen rekening te houden met de familie en buurtgenoten. Daarvoor moet hij een schadevergoeding van 8000 euro betalen aan de nabestaanden van Saga Backman.

Saga had de relatie verbroken. Sander V. kon dat niet verkroppen. Hij stuurde haar bedreigende sms berichten. Een maand voor haar dood deed Saga aangifte bij de politie. Daar werd niks mee gedaan.

De officier van justitie noemde Sander V. 'een gevaarlijk man'. V. heeft altijd ontkend zijn ex-vriendin te hebben vermoord. 

bron: bd.nl

Uitspraak rechter in zaak Saga Backman

De rechter in Den Bosch doet maandag 16 maart uitspraak in de zaak Saga Backman. Tegen Sander V. heeft de officier van justitie twintig jaar geëist. V., de ex-vriend van Saga Backman, wordt verdacht van moord.

De eis is zo fors omdat de officier vindt dat V. een gevaar is voor de samenleving èn omdat hij tijdens het hele proces geen een moment berouw heeft getoond.

De advocaat van de verdachte wil vrijspraak. Volgens de advocaat heeft zijn cliënt een gebrekkige ontwikkeling en is er te weinig bewijslast.

Saga Backman werd in september 2013 in een brandgang met minstens acht messteken om het leven gebracht. Getuigen herkenden Sander V. bij het plaats delict. Hij werd kort daarna aangehouden.

bron: omroepbrabant.nl

Woningoverval in Den Bosch

Twee bewoners van een woning aan de Doctor Schaepmanstraat in Den Bosch zijn dinsdagnacht rond 00.30 uur het slachtoffer geworden van een overval. De twee overvallers waren gewapend.

De twee bewoners werden overvallen toen ze thuis kwamen. Onder bedreiging van een vuurwapen drongen de twee daders het huis binnen. Er werd ook met pepperspray gespoten.

Het mannelijke slachtoffer werd geslagen en moest met een hoofdwond naar het ziekenhuis. De twee overvallers gingen er met de buit vandoor. Waarschijnlijk bestaat de buit uit sieraden.

De mannen vluchtten via de achterzijde van de woning in onbekende richting. Opvallend: één van de overvallers was erg lang, minstens twee meter.

bron: omroepbrabant.nl

Weer hennepkwekerij in Doornikstraat

De politie trof maandag 9 maart een hennepkwekerij in de Doornikstraat, nota bene waar twee jaar geleden op exact hetzelfde adres ook al zo'n kwekerij werd ontdekt.

Er zijn twee personen aangehouden. Elektriciteit werd illegaal afgetapt. Tegen de twee is proces verbaal opgemaakt.

Vorige week werd op donderdag 5 maart ook al een hennepkwekerij in de Doornikstraat gevonden.

bron: bd.nl

Wietkwekerij ontdekt en ontmanteld

De politie ontdekte dinsdag 3 maart een hennepkwekerij in een woning in Den Bosch. Bij de politie was informatie voorhanden dat in een woning aan de Egbert Kortenaerstraat mogelijk een hennepkwekerij aanwezig was.

Dinsdagochtend controleerden agenten het pand en troffen zij een kwekerij met 195 planten aan. De planten en de bijbehorende apparatuur werden in beslag genomen en worden vernietigd. De stroom werd illegaal afgetapt.

Drie bewoners van het pand werden aangehouden. Zij zijn meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek.

bron: politie.nl

Uitkomst onderzoek in zaak Saga Backman

Brandgang in de Leonardus van Veghelstraat in Den Bosch

Sander V. moet maandag 2 maart weer voor de rechter verschijnen in de zaak Saga Backman. Hij wordt ervan verdacht de negentienjarige Saga te hebben vermoord. Sander V. was de ex-vriend van Saga Backman.

De rechtbank heeft zich al meerdere keren pro forma over deze zaak gebogen. De verdachte kwam echter telkens niet opdagen. Op 30 september 2014 werd inhoudelijk op de zaak ingegaan en moest Sander V. van de rechter verschijnen.

Tijdens die zitting ontkende hij zijn ex-vriendin te hebben vermoord, maar stemde hij wel in met een nieuw psychiatrisch onderzoek. In de zitting van vandaag zal blijken wat de uitkomst is van dat onderzoek.

Saga Backman kwam uit Zweden en studeerde aan het Koning Willem I College in Den Bosch. Zij werd in september 2013 met zeker acht messteken om het leven gebracht. Dat gebeurde in een brandgang in de Leonardus van Veghelstraat in Den Bosch.

bron: omroepbrabant.nl

Drie fietshelers aangehouden

De politie heeft op zaterdag 21 februari in een garagebox van een woning in Den Bosch negentien gestolen fietsen gevonden en onderzoekt de herkomst hiervan. Er was bij de politie informatie binnen gekomen dat er in een woning aan de Aartshertogenlaan een gestolen fiets zou staan.

Agenten stelden een onderzoek in en troffen in de garagebox van de woning negentien gestolen fietsen aan. Drie Bosschenaren van 44, 39 en 37 jaar werden aangehouden voor heling. De fietsen zijn in beslag genomen. Van veel fietsen is de herkomst niet bekend. De politie roept gedupeerden op om zich te melden via 0900-8844 en aangifte te doen.

bron: politie.nl

Man met 10 kilo cocaïne aangehouden

De politie trof tien kilo cocaïne aan bij een man uit Vught. Hij werd zondagavond 22 februari aangehouden in de Bossche wijk de Maaspoort.

Ook een man uit de wijk de Kruiskamp werd aangehouden. De Vughtenaar zit vast voor nader onderzoek.

bron: bd.nl

Man aangehouden vanwege steekpartij

De politie kon kort na een steekincident bij de Sporthallen zaterdagmorgen 21 februari een 22-jarige Bosschenaar houden op de Harendonkweg. De politie kreeg rond 02.15 uur een melding binnen van een vechtpartij. 

Toen de politie arriveerde werd een gewonde man aangetroffen. Het gaat om een 28-jarige Eindhovenaar. Hij had snijwonden in zijn nek en werd per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Het gaat redelijk met het slachtoffer.

Getuigen meldden dat het slachtoffer een woordenwisseling zou hebben gehad met meerdere personen. Er ontstond een vechtpartij waarbij het slachtoffer gewond raakte. Aan de hand van een signalement ging de politie op zoek naar de vechtersbazen.

bron: politie.nl
foto: Wikimedia Commons

Twee plofkrakers aangehouden

De politie heeft twee verdachten aangehouden die een plofkraak bij een pinautomaat hadden gepleegd. Die pinautomaat bevindt zich in de Sint Teunislaan in Den Bosch.

De kraak was woensdagnacht 18 februari bij winkelcentrum De Rompert. De politie kon ter plekke de twee verdachten aanhouden.

bron: omroepbrabant.nl

Man afgetuigd na opmerking wildplassen

Een oudere man uit Den Bosch is zaterdagavond 14 februari afgetuigd voor zijn woning aan de Zuid-Willemsvaart. Het slachtoffer kwam met zijn vrouw thuis, toen hij een man tegen zijn gevel zag plassen.

Hij vroeg de wildplasser om niet tegen zijn gevel te urineren. Deze opmerking kwam hem duur te staan, want de wildplasser sloeg hem hard tegen de grond. De man liep hoofdletsel op en moest voor behandeling naar de huisartsenpost.

Dit incident vond plaats in de buurt van café De Unie. Van de dader ontbreekt op dit moment ieder spoor. 

bron: omroepbrabant.nl

Grote politie inval Dammenlaan

De politie hield donderdagavond 12 februari een grote inval in een woning aan de Dammenlaan in Den Bosch. De inval was het gevolg van een aanhouding van een man eerder op de dag.

In het centrum van Den Bosch werd een man klemgereden op de kruising van het Emmaplein en Koninginnelaan bij het CS station. Veel mensen waren daar getuige van.

De inval aan de Dammenlaan ging gepaard met veel machtsvertoon van de politie. Die kwam met maar liefst negen auto's. De eerder aangehouden man wordt verdacht van verboden vuurwapenbezit.

In de woning werd in ieder geval een geweer in beslag genomen. Volgens buurtbewoners is de man lid van de motorgroep Satudarah. In de woning aan de Dammenlaan zijn enkele personen aangehouden. 

bron: omroepbrabant.nl

Tienduizend euro boete FC Den Bosch

De aanklager betaald voetbal wil FC Den Bosch een boete opleggen van tienduizend euro en een proeftijd opleggen van een voorwaardelijke straf. Die straf is een thuiswedstrijd spelen zonder publiek.

Aanleiding voor de boete en straf waren de ernstige ongeregeldheden in de thuiswedstrijd van FC Den Bosch tegen FC Oss. Toch vindt de clubleiding de straf vrij mild gezien de aard van de rellen. De club had verwacht minstens één wedstrijd zonder publiek te moeten spelen.

Wat in het voordeel werkte voor zowel FC Den Bosch als FC Oss waren de inspanningen van beide clubs om de daders aan te pakken. Er zijn tot nu al 86 stadionverboden opgelegd.

bron: bd.nl

Drugslab onderdeel van groot netwerk

Flat tussen Jordaenstraat en Pieter Breughelstraat

De politie heeft het sterke vermoeden dat de gevonden drugslab in een flat aan de Pieter Breughelstraat in Den Bosch een onderdeel vormt van een groter geheel. In dat netwerk zouden soortgelijke drugslaboratoria operationeel zijn.

Experts van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen hebben de drugslab onderzocht. Volgens hen werd er amfetamine (speed) verwerkt. Het lab bereidde de speed als schakel in een keten.

In de flat overleed donderdag 5 februari een man mogelijk aan de gevolgen van vrijgekomen chemicaliën. De volgende dag stierf een Bosschenaar in een ziekenhuis in Tilburg. Hij had de flat donderdag bezocht.

De politie heeft met enkele personen gesproken die bekenden zijn van de twee overleden mannen.

bron: bd.nl

Overleed man aan chemicaliën drugslab?

De doodsoorzaak van de man die in zijn flat overleed waar een drugslab stond, is nog onbekend. Of het vrijgekomen chemicaliën zijn die zijn overlijden veroorzaakt hebben, moet toxicologisch worden onderzocht.

Ook het overlijden van een tweede man in een ziekenhuis in Tilburg is nog door raadsels omhuld. Hij had de flat aan de Pieter Breughelstraat in Den Bosch bezocht. De autopsie op beide overschotten wordt binnenkort verricht.

De tweede man woonde in de Scheldestraat in Den Bosch. Wat de politie op die locatie heeft aangetroffen, wilde zij niet mededelen.

bron: bd.nl

Man overleden in woning met drugslab

Een man is donderdagavond 5 februari in een flat in de Pieter Breughelstraat in Den Bosch overleden. De man werd eerder op de avond gereanimeerd door ambulancepersoneel. Toen de politie arriveerde, was hij al dood.

In de flat waar de man overleed, is waarschijnlijk een drugslab gevonden, want voor de woning stonden drie bussen van de Landelijke Faciliteit Ontmanteling (LFO). De LFO houdt zich bezig met de ontmanteling van drugslabs.

De politie onderzoekt de omstandigheden waaronder de man is overleden en doet onderzoek in de woning. Voorlopig houdt de politie alle opties open.

De doodsoorzaak is nog niet bekend. Buurtbewoners roken af en toe een vreemde lucht.

bron: omroepbrabant.nl

Inbraakgolf in de Aawijk

De politie meldt dat de afgelopen weken meerdere inbraken of pogingen daartoe zijn gepleegd in de Aawijk in Den Bosch. Eén daadwerkelijke inbraak en drie pogingen zijn bekend bij de politie.

De inbrekers hebben meestal deuren of andere toegangsmogelijkheden geforceerd, maar zijn net zo vaak de woning niet ingegaan. Eén keer is geprobeerd via de achterdeur in te breken. 

Desondanks vindt de politie de situatie zorgwekkend en zoekt daarom getuigen die iets gezien hebben.

bron: bd.nl

Weer een auto in de fik gestoken

De brandweer in Den Bosch moest in de nacht van zondag op maandag 26 januari weer uitrukken voor een auto die in brand stond. De politie meldde dat de auto - een bestelbus - in brand is gestoken.

Het is al de zoveelste autobrand deze maand. Eerder deze maand gingen al vijf auto's verloren door brand. De politie onderzoekt of er een verband bestaat tussen deze branden. 

De bestelbus stond op de Genhoes in Den Bosch.

bron: omroepbrabant.nl

Bossche politie zoekt straatrover

De politie in Den Bosch zoekt een straatrover die ten minste drie mensen in januari heeft beroofd. Die berovingen vonden plaats in de buurt van het Prins Hendrik park, de Mgr. Diepenstraat de Westenburgerweg en de Noordwal.

De man gaat nogal brutaal te werk. Hij spreekt zijn slachtoffers aan, groet hen en rukt vervolgens hun tas van de schouders. Een andere methode is dat hij mensen van achteren verrast en hen op de grond gooit.

Op dit moment van schrijven is er nog geen signalement van de rover bekend. Een aantal van de slachtoffers heeft aangifte gedaan.

bron: bd.nl

Opnieuw aanhoudingen voor voetbalrellen

De politie hield deze week vijftien nieuwe verdachten aan in het onderzoek naar de ongeregeldheden rondom de voetbalwedstrijd FC Den Bosch - FC Oss op zaterdag 1 november. Het gaat om mannen in de leeftijd van 20 tot 49 jaar uit Oss, Den Bosch, Berghem, Boxtel en Sint-Michielsgestel aan.

De mannen worden verdacht van openlijke geweldpleging, opruiing en mishandeling en werden maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag aangehouden. Met de arrestaties komt het totaal aantal aanhoudingen op 65. Op de dag van de rellen werden al zestien personen opgepakt voor openlijke geweldpleging, bedreiging en opruiing. 

bron: politie.nl

Grote wapenhandel opgerold in Oost-Brabant

De politie in Oost-Brabant heeft in samenwerking met de Kroatische politie in voorkomen dat een grote partij illegale zware wapens vanuit Kroatië naar ons land is gekomen. 

Bij de Dienst Regionale Recherche Oost-Brabant kwam eind vorig jaar informatie binnen dat een 42-jarige man uit Den Bosch zware wapens zou gaan invoeren vanuit Kroatië. Er is meteen een groot onderzoek opgestart.

Daaruit bleek in eerste instantie dat de partij wapens mogelijk rond de feestdagen naar Nederland zou komen. Verder onderzoek wees uit dat het vervoer op woensdag 7 januari zou plaatsvinden.

In de loop van die woensdagochtend heeft de politie in Kroatië het busje met de wapens onderschept. De bestuurder, een 64-jarige Nederlander die in België woont, werd aangehouden. Tegelijkertijd werden op zes plaatsen in Kroatië huiszoekingen gedaan en werden nog eens tien mensen gearresteerd.

Ook in België en Nederland kwam de recherche op dat moment in actie. In België werd op twee plaatsen huiszoekingen gedaan en werd één verdachte aangehouden. In Nederland werd op vier locaties gezocht: één in Hedel en drie in Den Bosch.

Rond 11.15 uur werd de 42-jarige Bosschenaar aangehouden als hoofdverdachte in de zaak. Ongeveer tegelijkertijd pakte de politie ook een 38-jarige man uit Den Bosch op als medeverdachte. Beide mannen zijn in verzekering gesteld en zitten nog vast.

In het onderschepte busje in Kroatië trof de politie onder meer zes raketwerpers, een zware mitrailleur, enkele kalasjnikovs, vuistvuurwapens, handgranaten en munitie aan. Op de locaties in Den Bosch en Hedel lagen onder meer vuurwapens, handgranaten, munitie en verdovende middelen.

Alles is in beslag genomen. Het rechercheonderzoek naar de wapenhandel is nog niet afgerond. De politie sluit meer aanhoudingen dan ook niet uit.

bron: politie.nl
foto: Wikimedia Commons