Serc

Archief Economie 2015

Media Markt opent binnenkort

Media Markt opent binnenkort haar deuren in Den Bosch. Dat zal natuurlijk niet onopgemerkt gaan. Niemand minder dan zanger Jan Smit zal op 18 juni klokslag 08.00 uur de deuren openen.

Jan Smit komt later in de avond terug voor een optreden in de nieuwe vestiging van Media Markt. De komst van het witgoed- en technologiebedrijf is goed voor honderd banen in de regio Den Bosch.

Wat het effect zal zijn op bedrijven zoals MyCom, Paradigit, Dixons en BCC die in dezelfde vijver vissen, is ongewis.

bron: bd.nl
foto:

Ontslagen bij Heijmans noodzakelijk

Bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen heeft geen goed woord over dat zijn ontslagaanvraag voor 158 medewerkers door uitkeringsinstantie UWV is afgewezen. Het UWV deed dat na een bezwaar van vakbond FNV.

Heijmans gaat nu andere wegen bewandelen om toch van die medewerkers af te komen. De situatie bij Heijmans is dermate nijpend dat er gewoon geen werk is voor die 158 mensen. Heijmans vindt het bezwaar van de vakbond daarom "verbijsterend".

De bond vermoedt dat Heijmans van de medewerkers af wil om hen te vervangen door goedkopere flexwerkers. Heijmans op zijn beurt zegt de steun te hebben van de ondernemingsraad.

bron: bd.nl

Autoslaaptrein Den Bosch gestopt

EETC, uitbater van de autoslaaptrein van Den Bosch naar Slovenië en Italië is per direct met de dienst gestopt. Dat meldde de NOS zaterdag 18 april.

De reden van deze beslissing zijn hoge verliezen op de trein. die verliezen zijn te wijten aan de verhoogde tarieven van ProRail met wel vijftig procent in 2015.

Daarnaast verhoogden buitenlandse spoorbedrijven hun prijzen met tientallen procenten. Ook de hogere koers van de Zwitserse frank speelde EETC parten.

Vijftig medewerkers verliezen door deze maatregel hun baan. Gedupeerde reizigers die hun kaartje al hadden gekocht, krijgen hun geld terug. Volgende week wordt gekeken of een doorstart levensvatbaar is.

bron: omroepbrabant.nl

Update XXImo-FC Twente

FC Twente en XXImo uit Den Bosch zijn eruit ten aan zien van de  afwikkeling van het hoofdsponsor contract van XXImo. Ze zijn het eens geworden over het waarom het aflopende contract beëindigd wordt. 

 

Wat de inhoud van de afspraken zijn, doen beide partijen geen uitspraken. Zowel XXImo als FC Twente zijn tevreden met deze oplossing. Beide zeggen terug te kunnen kijken op een prettige samenwerking.

 

bron: bd.nl

XXImo betaalt FC Twente voorlopig niet

Het Bossche bedrijf XXImo betaalt voorlopig niet de laatste termijn van de sponsoring aan voetbalclub FC Twente. XXImo is hoofdsponsor van FC Twente en kondigde vorige week aan daarmee te willen stoppen.

Volgens XXImo houdt FC Twente zich niet aan de afspraken. De verhoudingen zouden erg vestoord te zijn. Maar het kwam de sponsor op veel kritiek te staan. Het Bossche bedrijf zou goedkoop willen scoren ten koste van FC Twente.

XXImo kondigde echter al in december 2014 aan het hoofdsponsorschap te willen beëindigen. Het lijdt verlies en aandeelhouders moesten bijspringen. Volgens het bedrijf speelt dat nochtans geen enkele rol.

bron: bd.nl
foto: Wikimedia Commons

XXImo kapt met FC Twente

Het Bossche bedrijf XXImo stopt de samenwerking met voetbalclub FC Twente. De reden is dat FC Twente geen juiste voorstelling van de financiële situatie gaf. FC Twente raakt op deze wijze zijn hoofdsponsor kwijt.

Eind vorig jaar gaf XXImo al aan niet meer onder de bestaande voorwaarden door te willen gaan echter wel op een andere manier de samenwerking wilde voortzetten. Die weg is nu ook afgesneden.

FC Twente verzweeg de precaire financiële situatie gedurende lange tijd voor de buitenwacht. XXImo moest uit de krant lezen hoe de club er feitelijk voor stond. De naam van XXImo prijkte sinds het seizoen 2013-2014 op de shirts van FC Twente.

bron: omroepbrabant.nl

Geen deal V&D en Metroprop

De twee partijen V&D en vastgoed Metroprop zijn niet tot een overeenkomst gekomen over de huur van het pand in Den Bosch. Daarom zal de rechter uitspraak doen in het kort geding.

Metroprop is de eigenaar van V&D winkels in Den Bosch, Heerlen en Sittard. Het in nood verkerende V&D wil tijdelijk huursverlaging voor de 63 panden in Nederland. Metroprop is het daar niet mee eens en eist de volledige huur.

Twee weken geleden gaf de rechter beide partijen de gelegenheid om er binnen twee weken uit te komen. Dat is kennelijk niet gelukt. Wanneer de rechter uitspraak doet, is onbekend.

Voor V&D is het onderhandelen nog niet voorbij. Het concern wil vóór die uitspraak nog een gezamenlijke oplossing komen.

bron: bd.nl

Wijziging arbeidsvoorwaarden Essent

RWE, het moederbedrijf van energieleverancier Essent, wil de secundaire arbeidsvoorwaarden van 2400 vaste medewerkers aanpassen. Het is een besparingsoperatie die 7,5 miljoen euro per jaar moet opleveren.

De veranderingen betreffen een lagere winstdeling, het vervallen van autoleaseregelingen en internet- en representatievergoedingen. De maatregelen zijn noodzakelijk volgens RWE, omdat het bedrijf in zwaar weer verkeert.

De energiesector staat onder druk door invoering van nieuwe technologieën, veranderd consumentengedrag en de lokale opwekking van energie. Verder levert de omslag van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen het bedrijf de nodige problemen op.

De medewerkers zijn dinsdag 24 maart door de vakbonden en de Centrale Ondernemingsraad ingelicht over de aanpassingen in hun secundaire arbeidsvoorwaarden.

bron: bd.nl

Overleg V&D en Metroprop

Warenhuisketen V&D en Metroprop zijn op last van de rechter in overleg om het conflict op te lossen over de huur van het winkelpand in Den Bosch. Metroprop, eigenaar van het pand waar V&D is gehuisvest, eist dat de volledige huur wordt betaald.

Tijdens de reddingsactie van de V&D gingen de eigenaren van de panden akkoord met een tijdelijke huurverlaging, behalve Metroprop dat naast Den Bosch ook in Heerlen en Sittard panden bezit waar de V&D sinds jaar en dag zit.

V&D wijst echter op het belang van het akkoord voor de redding van de winkelketen. Metroprop eist de volledige huur en zegt dat er een gegadigde zich heeft gemeld voor het pand in Den Bosch.

bron: bd.nl

Winkelcentrum Den Bosch is vitaal

Het winkelcentrum van Den Bosch is vitaal. Er is relatief weinig leegstand mede door het mooie historische centrum. Daarnaast zijn er goede voorzieningen zoals gratis busvervoer, transferia, parkeergelegenheid en een diversiteit aan horeca en evenementen.

Den Bosch hoort in het rijtje thuis van sterke steden zoals Amsterdam, Maastricht en Utrecht. Allemaal steden die aantrekkelijk zijn om je als winkelier te vestigen. Ook Eindhoven, Tilburg en Breda zijn vitale steden. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Goudappel

De kleinere steden zoals Veghel, Valkenswaard, Roosendaal en Veldhoven zijn echter wel kwetsbaar. De winkelgebieden daar worden weggedrukt door de nabijgelegen winkelcentra van de grote steden.

bron: omroepbrabant.nl

Komt er een InterCity Hotel in Den Bosch?

De vraag of er een InterCity Hotel komt in het Paleiskwartier in Den Bosch kan met gepast optimisme worden bevestigd. De BV Paleiskwartier en de Steigenberger Groep bereikten een overeenkomst voor een hotel met 165 kamers.

Nu moet er nog een investeerder gevonden worden voor het bouwen van het hotel. Steigenberger Groep wil het gebouw meerdere jaren huren. Het hotelbedrijf bezit enkele tientallen InterCity hotels in Duitsland.

In Enschede opende het bedrijf dit jaar een InterCity Hotel in Nederland. Rotterdam krijgt er een eind dit jaar. Schiphol heeft het Steigenberger Airport Hotel.

bron: bd.nl

Update reorganisatie bij Blokker

440 banen weg bij Blokker

Blokker gaat 440 mensen ontslaan verspreid over het hele personeelsbestand. Dat is zo rond de zes procent van het totaal aantal werknemers. De ontslagen zullen bij de 250 winkels van de keten vallen.

De winkelketen in onder meer huishoudelijke artikelen ziet de omzet dalen door het veranderde koopgedrag van consumenten die ook steeds minder kopen. In een verklaring van de directie staat dat de loonkosten in lijn moeten worden gebracht met de dalende omzetten in de winkels.

CNV Dienstenbond reageert geschokt op deze ontslagen. Bij Blokker gaat het een stuk beter dan bij V&D en de qua boekhouding is de balanspositie niet slecht, volgens de bond.

Hoeveel mensen in de regio Den Bosch getroffen zullen worden door deze maatregel is niet bekend. De regio kent welgeteld negen vestigingen van Blokker.

bron: elsevier.nl/Economie

V&D voorlopig gered van bankroet

Er is overeenstemming bereikt tussen de banken, aandeelhouder en verhuurders over het voortbestaan van warenhuis V&D voor de komende jaren. Dat maakt het bedrijf vandaag bekend. Met de vakbonden is nog geen akkoord bereikt.

Een faillissement lijkt afgewend. Halverwege deze week is er weer genoeg geld om leveranciers te kunnen betalen, meldt het concern. In een persbericht meldt het warenhuis dat de financiering structureel op orde is en dat er gewerkt wordt aan een gezonde, winstgevende toekomst.

bronnen: vk.nl/telegraaf.nl

Update V&D dreigend faillissement

De verhuurders van de V&D filialen in Den Bosch en Tilburg gaan niet akkoord met het voorstel van V&D om vier maanden geen huur te betalen. De winkelketen verkeert in zwaar weer en dreigt failliet te raken.

Om de kosten te drukken wil V&D de komende vier maanden geen huur betalen voor de ruim zestig vestigingen in Nederland en daarna een structurele huurverlaging van rond de dertig procent. De keten vindt een huurverlaging passend bij de huidige marktomstandigheden.

De verhuurder van de locatie in Den Bosch, vastgoedbedrijf Metroprop, wil daar niets van weten en stapt desnoods naar de rechter. Samen met andere verhuurders voelen zij zich niet verantwoordelijk dat het zo slecht gaat met V&D.

In Uden zitten ze intussen met een V&D in hun maag die nog geopend moet worden. Dat zou eind februari moeten gebeuren. Het spiksplinternieuwe gebouw zou al leeg kunnen staan alvorens ooit zijn geopend.

De vastgoedeigenaren schermen met de bewering dat de toplocaties waar de V&D's nu in den lande zijn gehuisvest zowat meteen verhuurd kunnen worden. Zo gewild zijn die locaties. Gezien alweer diezelfde marktomstandigheden zou men daarover kunnen twijfelen.

Langdurige leegstand op die toplocaties zou de binnenstad van Den Bosch geen goed doen. De dood in de pot volgens Peter Claessen, voorzitter van ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch.

bron: omroepbrabant.nl

Schoenenreus vraagt uitstel van betaling aan

Schoenenreus vraagt uitstel van betaling aan. Dat is meestal de voorbode van een faillissement. Dat schreef het management dinsdag 27 januari in een brief aan het personeel. De winkels blijven dinsdag dicht, de website van Schoenenreus is off line gehaald.

Daarnaast heeft de rechtbank Oost-Brabant aan SR 11 bv, het moederbedrijf van Schoenenreus, uitstel van betaling verleend. De rechtbank in Den Bosch benoemde Bas van Dooren van Holla Advocaten uit Den Bosch als bewindvoerder.

In 2013 ging Schoenenreus al eens eerder failliet vanwege tegenvallende omzet en schulden. De schoenenketen maakte op dezelfde dag van het faillissement een omstreden doorstart in afgeslankte vorm. Duizend van de vijftienhonderd werknemers behielden hun baan. 

Vakbond FNV gaf aan nog niet op de hoogte te zijn gesteld van de uitstel van betaling.

bron: nu.nl

Modeketen Thom Broekman failliet

Modeketen Thom Broekman is failliet. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland donderdag 15 januari bekendgemaakt. Het 175-jarige familiebedrijf heeft tien vestigingen in heremodezaak Thom Broekman en acht jeanszaken De Rode Winkel in diverse steden.

Den Bosch heeft zowel een vestiging van Thom Broekman als De Rode Winkel in de Kerstraat. En alweer gaat een keten onderuit en nog wel een met het predikaat Hofleverancier die het notabene in 2012 mocht voeren.

De winkelbedrijven vallen onder het moederbedrijf Profoss Nederland. Dat bedrijf is in handen van de vijfde generatie Broekman. Vrijdag 16 januari wordt het faillissement gepubliceerd. Er is een curator aangesteld.

Marketing deskundigen wijten de neergang van dit soort ketens aan het feit dat ze niet adequaat op de tijdsgeest hebben geanticipeerd. Volgens diezelfde deskundigen zitten de zaken die zich richten op het hoogste of laagste segment goed in de running. 

Het is het middensegment dat de zwaarste klappen krijgt. En hoe diffuser het aanbod of de uitstraling hoe moeilijker het wordt om klanten aan je te binden of nieuwe te verwerven. 

bronnen: nu.nl/parool.nl

Geen overname Pantein/Vivent door ZuidZorg

De overname van de huishoudelijke tak van Pantein/Vivent door thuiszorgleverancier ZuidZorg uit Veldhoven gaat niet door. In ieder geval voor de meeste van de zeventien gemeenten in Noord-Oost Brabant die zorg van Pantein/Vivent afnamen. 

De gemeenten vonden dat ZuidZorg en curator Floris Dix hen teveel onder druk zetten. Curator Dix rest nu niets anders dan het ontslag aanvragen voor 1800 medewerkers van Pantein/Vivent. De gemeenten gaan verder met andere zorgaanbieders die de ontslagen medewerkers zouden kunnen overnemen.

Veel gemeenten kiezen voor zorgaanbieders die nu al actief zijn in hun gemeente. Voor Den Bosch is dat thuishulp organisatie Tzorg. Tzorg lijkt de grote winnaar te zijn van deze ontwikkelingen want zij is twaalf gemeenten reeds actief.

bronnen: bd.nl/omroepbrabant.nl

Overname Pantein/Vivent onzeker

Huib van Olden

De overname van de Huishoudelijke hulp Pantein/Vivent (HHPV) door zorgaanbieder ZuidZorg is nog lang niet rond en onzeker. De gemeente Den Bosch wil niet meewerken aan deze oplossing die curator Floris Dix heeft voorgedragen.

Zuidzorg uit Veldhoven gaf aan Pantein/Vivent in zijn geheel over te nemen en voert hierover al een paar weken gesprekken met curator Dix. De gemeente Den Bosch wil bij monde van wethouder Huib van Olden (CDA) echter niet zomaar ingaan op deze mogelijkheid.

Andere zorgaanbieders in Den Bosch gaven aan de cliënten van Pantein/Vivent over te kunnen nemen. Het voorbehoud van de gemeente Den Bosch was voor ZuidZorg reden van een overname af te zien.

Een dag later besloot de leiding van ZuidZorg echter toch door te gaan, op voorwaarde dat de negentien andere gemeenten allemaal ook meedoen. Curator Dix meldde dat vóór 20 januari deze gemeenten wel hun akkoord moeten hebben gegeven.

bron: bd.nl

Bossche winkelhuren zijn stabiel

De huren van winkels in de Bossche binnenstad zijn de afgelopen twee jaar stabiel gebleven. Ten opzichte van 2013 zijn er in 2014 geen wijzigingen, rolt uit het onderzoek van vastgoedadviseur Jones Lang Lasalle. In dit onderzoek waren 185 winkelstraten in 75 steden betrokken.

In Den Bosch werden winkels aan de Markt, Pensmarkt, Hooge Steenweg, Hinthamerpromenade en Arena doorgelicht op schommelingen en verschillen in de huur. Op de Hooge Steenweg ben je het duurste uit met 1050 euro per vierkante meter per jaar. In de Arena zijn de huurprijzen stukken voordeliger met een maximum van 475 euro per vierkante meter.

De Bossche situatie is nogal bijzonder, omdat in veel steden de huren van winkels zijn gedaald of juist gestegen. De daling heeft gewoon te maken met de voortslepende crisis. Dat in sommige steden in sommige gebieden van de binnenstad de huren omhoog schieten, heeft te maken het soort winkels die zich op het hoogste segment richten.

bron: bd.nl

Zonnepanelen op dak Gruyterfabriek

Het dak van de Gruyterfabriek in Den Bosch is bedekt met zonnepanelen. De panelen zijn geïnstalleeerd door Solar Green Point in samenwerking met energieleverancier Qurrent

Solar Green Point spreekt over een waar zonnepark. Er zitten interessante voordelen aan voor de deelnemers. Het zijn bedrijven en particulieren die niet de beschikking hebben over een dak. 

Qurrent neemt alle stroom uit de zonnepanelen af en voegt deze toe aan het elektriciteitsnet. Jaarlijks keert het bedrijf de opbrengst van de panelen uit aan de deelnemers.

Deelnemers aan het zonnepark maar geen klanten van Qurrent krijgen de verrekening op basis van een marktconform tarief. In beide gevallen geldt: hoe meer de elektriciteitsprijzen stijgen, hoe meer het voordeel voor de deelnemers oploopt.

Het zonnepark is de eerste collectieve zonnepark in de regio dat in gebruik wordt genomen. In totaal werden er zo'n duizend zonnepanelen op het dak geplaatst.

bronnen: solargreenpoint.nl/bd.nl

Meesterbeurzen voor werkeloze senioren

De gemeente Den Bosch gaat in 2015 honderd meesterbeurzen inzetten voor langdurig werkeloze senioren. Op deze manier wil de gemeente het aantrekkelijk maken voor bedrijven om werkzoekende 50-plussers aan te nemen voor de duur van een half jaar.

De werkzoekende behoudt zijn uitkering en krijgt een vergoeding van 150 euro van de werkgever. Op deze manier wil de gemeente deze moeilijk bemiddelbare groep helpen om in ieder geval werkervaring op te doen door hen 'stage' te laten lopen.

Voor dit project van honderd meesterbeurzen heeft de gemeente 40.000 euro uitgetrokken van het Participatiebudget.

bron: bd.nl

Moderne pandbrief erg lucratief

Bankier Van Lanschot uit Den Bosch heeft zo'n half miljard euro opgehaald door de uitgifte van zogeheten conditional pass-through covered bonds (gedekte obligaties). De belangstelling was erg groot en overtrof zelfs het orderboek van 1,4 miljard euro.

De conditional pass-through covered bonds is een moderne versie van de pandbrief, een manier om hypotheken te financieren. Na de bankencrisis van 1980 werd de pandbrief niet meer uitgegeven.

Er werd toen gekozen voor een meer riskante vorm van hypotheek verstrekking, de securitisatie die via de subprime crisis de kredietcrisis van 2007 veroorzaakte. En die leidde weer tot de bankencrisis van 2008. Regels werden daarna aangescherpt voor deze vorm van hypotheekverstrekking.

De conditional pass-through covered bond, met hypotheken als onderpand, is de eerste in zijn soort en is speciaal, omdat de eigenaren via een mechanisme beter beschermd zijn als de uitgevende bank omvalt, volgens het Financieel Dagblad.

bronnen: bd.nl/beurs.nl/aandelenkopen.nl/wikipedia.org 

Start-ups 1 jaar gratis onderdak

Startende ondernemers in Den Bosch kunnen zich een jaar lang zich vestigen in de Jamfabriek op bedrijventerrein De Rietvelden. Deze 'start-ups' worden in dat jaar ook begeleid en kunnen kostenloos experimenteren bij de HAS, Avans en Koning Willem I College.

Er zijn wel wat voorwaarden. De ondernemers moeten een wel doortimmerd plan hebben, zijn net afgestudeerd en gericht op of ict, gezondheidszorg of de voedselbranche. In ruil daarvoor komen ze in een dynamische werkplek met gelijkgestemde en energieke collega's.

De gemeente wil op deze manier talentvolle afgestudeerden voor Den Bosch behouden door hen deze faciliteiten aan te bieden. De Jamfabriek vernoemd naar de vroegere jamfabriek van De Gruyter, is een experiment van de gemeente Den Bosch, de Bossche Investeringsmaatschappij en Ondernemerslift+.

bron: omroepbrabant.nl

Autoslaaptrein via Düsseldorf

Een autoslaaptrein van Deutsche Bahn

Er komt een goed alternatief voor de vorige week opgeheven autoslaaptrein vanuit Den Bosch maar nu door treinreiswinkel.nl. georganiseerd. U moet wel vertrekken vanaf Düsseldorf in Duitsland voor uw vakantie in Zuid-Europa.

De dienst begint pas vanaf 3 juli in plaats van 1 mei zoals voorheen het geval was. Vorige week hief Euro-Express Treincharter (EETC) per direct de autoslaaptrein vanuit Den Bosch op terwijl veel mensen al hun reis hadden geboekt.

Om de klanten die via treinreiswinkel.nl hun reis hebben geboekt te bedienen, heeft het bedrijf bovengenoemd alternatief op poten gezet. Treinreiswinkel.nl is niet te spreken over de onzorgvuldige handelwijze van EETC en overweegt juridische stappen te maken.

bron: bd.nl
foto: Wikimedia Commons

Bossche V&D volledige huur betalen

De V&D in Den Bosch moet voor het pand waarin het is gehuisvest de volledige huur betalen. Het warenhuis concern moet ook de achterstallige huur betalen van de afgelopen maanden plus rente.

Dat heeft de kantonrechter in Den Bosch besloten tijdens een kort geding aangespannen door de eigenaar van het pand, Metroprop. De rechter had de twee partijen eerst de kans gegeven om tot een vergelijk te komen. Dat mislukte.

Metroprop weigert in te gaan op de (tijdelijke) huurverlaging die de in zwaar verkerende V&D eenzijdig afkondigde. Een groot aantal andere vastgoedeigenaren stemde in februari wel in met deze maatregel.

Metroprop verzette zich al vanaf het begin van de onderhandelingen tegen de huurverlaging. In Hengelo moest de winkelketen ook over de brug komen met het betalen van de volledige huur. V&D gaat daar tegen in beroep.

bron: bd.nl

Ontslagen bij TE Connectivity

Het bedrijf TE Connectvity in Den Bosch gaat dit jaar 43 personeelsleden ontslaan. Die ontslagen vallen bij de afdeling data en devices, waar connectoren (stekkers e.a.) en elektronische onderdelen worden ontwikkeld voor bedrijven als Ericsson, Nokia, Huawei en Google.

Bij TE Connectivity in Den Bosch aan de Rietveldenweg, werken nu in totaal 425 mensen. Voor de betrokken medewerkers worden waar mogelijk herplaatsingen gezocht. 

TE Connectivity heeft besloten om de business unit Data en Devices wereldwijd te concentreren in de VS, China en Japan.

bron: bd.nl

ICT-bedrijven sluiten arbeidsakkoord

Zes Bossche ict-bedrijven hebben een akkoord gesloten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen. Op woensdag 25 maart tekenen die bedrijven een akkoord met onderwijs en overheid.

Het gaat om de volgende zes Bossche bedrijven: Ricoh, Acer, SAP, Have an nice day, Centric en InterConnect. Op deze manier worden de kansen versterkt voor de beoogde doelgroep.

bron: bd.nl

Veel werkgelegenheid voor de regio

Webshop bol.com gaat voor veel werkgelegenheid zorgen voor de regio Den Bosch-Waalwijk. In Waalwijk gaat de internetwinkel het grootste distributiecentrum van Nederland bouwen.

De komst van het gigantisch logistiek centrum is goed voor twee- tot drieduizend banen. De onderhandelingen zijn volgens verschillende bronnen zo goed als afgerond. 

Alle betrokken houden hun lippen stijf dicht en worden officieel geen mededelingen gedaan.

bron: bndestem.nl

Belastingkantoor Den Bosch sluit

Het belastingkantoor in Den Bosch gaat per 10 april dicht. Voor de stad is dat een verlies van 169 banen. Bijna alle medewerkers gaan naar het belastingkantoor in Eindhoven.

De Rijksoverheid bezuinigt op huisvestingskosten en heeft daarom besloten om de vestigingen van de belastingdienst in Den Bosch en Oss te sluiten. Op 10 april is het einde verhaal. 

bron: bd.nl

Hoofdkantoor Macintosh naar Den Bosch

Het hoofdkantoor van het beurs genoteerde Macintosh verhuist naar Den Bosch. De retailketen (Manfield, Invito, Dolcis) wordt ondergebracht bij het al in Den Bosch gevestigde Hoogenbosch.

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers van 2014 maakte het bedrijf de verhuizing bekend. De verhuizing is een bezuinigingsmaatregel. De keten boekte een fors verlies van 102 miljoen euro ten opzichte van de 12 miljoen euro verlies in 2013.

Macintosh gaat zich helemaal focussen op kleding en schoeisel in de Benelux. Britse schoenenketens als mede Kwantum staan in de verkoop.

bron: bd.nl

Eigenaar Bossche V&D wil volledige huur

De overeenkomst die V&D sloot met vastgoedeigenaren komt steeds meer onder druk te staan, meldt dagblad Trouw woensdag. De afspraak was een tijdelijke huurverlaging voor de in nood verkerende warenhuisketen.

Maar Metroprop, eigenaar van het V&D pand in Den Bosch, doet niet meer mee aan die afspraak en wil volledige huur. Vier andere vastgoedeigenaren zijn ook al uit die deal gestapt.

Met Metroprop heeft V&D voor zes van de 63 vestigingen geen huurovereenkomst meer. Metroprop had als voorwaarde bij de onderhandelingen dat het met een nieuwe huurder in zee kon gaan, als die zich aandiende. V&D ging daar niet mee akkoord. 

Sluiting dreigt alsnog voor de Bossche vestiging. Volgens Trouw kan V&D het ontslag van medewerkers niet betalen.

bron: omroepbrabant.nl

Kijkshop Sweelinckplein gaat dicht

De Kijkshop aan het Sweelinckplein in Den Bosch gaat 15 maart dicht. De reden voor deze sluiting wil Kijkshop niet mededelen. De sluiting heeft niets te maken met de overname van de winkelketen eerder deze week volgens een woordvoerder.

Eigenaar Axcent Netherlands - onderdeel van de Zweedse KIN groep - verkocht de winkelketen aan Listérus & Partners Capital Advisors eveneens uit Zweden. 

De twee andere filialen in Den Bosch blijven wel open. Dat zijn de filialen in de Helftheuvelpassage en aan het Burgemeester Loeffplein.

bron: bd.nl

Food Coatings wil uitbreiden

Het Bossche bedrijf Food Coatings wil zich over een jaar of drie vestigen in een nieuwe fabriek. In die fabriek wil Food Coatings de productie van grondstoffen opschalen.

In die grondstoffen zitten vitaminen en mineralen - nutriënten - die tot een gelatine laag worden verwerkt. Die gelatine wordt dan geleverd aan producenten van (kant-en klare) maaltijden.

Het moederbedrijf Fortified Food Coatings heeft een techniek ontwikkeld met  gelatine coatings die over kant-en klare maaltijd heen worden gesproeid. Zo worden die maaltijden met mineralen en vitamines verrijkt.

De nieuwe fabriek moet tientallen mensen werk bieden. Dit streven past naadloos bij de doelstellingen van Agrifood Capital van Noordoost Brabant.

bron: bd.nl

Duizend medewerkers Pantein-Vivent weer werk

Van de 1750 ontslagen medewerkers van het failliete Pantein-Vivent hebben er duizend weer werk gevonden. Dat heeft het Brabants Dagblad na een rondgang langs diverse regionale zorgaanbieders kunnen vaststellen.

Van de ontslagen medewerkers die nog geen baan hebben gevonden, heeft een aantal deze maand een sollicitatiegesprek. De huishoudelijke hulporganisatie Pantein-Vivent ging op 14 januari failliet.

Een overname door ZuidZorg werd afgeketst door de weigering van een groot aantal gemeenten in de regio Noord-Oost Brabant in te stemmen met het bod van ZuidZorg. ZuidZorg had zo'n tachtig procent van het personeel over willen nemen.

bron: bd.nl

Reorganisatie Blokker, vrees voor ontslagronde

Blokker gaat waarschijnlijk een grote reorganisatie inzetten. Maandagavond 9 februari na sluitingstijd wordt het personeel op diverse plaatsen in Nederland bij elkaar getrommeld om te worden geïnformeerd over de toekomst van de retailketen.

Vermoedelijk staat er een reorganisatie voor de deur. Afgelopen donderdag kwam het FNV al met de berichten dat er binnen het bedrijf zal worden gesaneerd. Volgens de FNV Handel doen zij dit door geleidelijk aan filialen te sluiten en vaste krachten te vervangen voor tijdelijke.

Er zijn meer dan zeshonderd Blokker filialen in Nederland met bijna zevenduizend man personeel. Blokker is onderdeel van de Blokker Holding, waar onder meer Marskramer, Leen Bakker, Bart Smit, Intertoys en Xenos vallen. het personeel vreest voor een ontslagronde.

Den Bosch en regio tellen zo'n negen vestigingen van Blokker. Vijf in Den Bosch en de vier anderen in Rosmalen, Vught, Vlijmen en Berlicum. Blokker zegt veel last te hebben van prijsvechter Action en webshops. Tegenover de Blokker in de Hinthamerstraat in Den Bosch is onlangs prijsvechter Flying Tiger gekomen.

bron: nos.nl/ad.nl

Lot V&D onzeker

V&D was zondagavond 8 februari in onderhandeling over haar voortbestaan. Verhuurders spelen een belangrijke rol in die onderhandelingen. Het noodlijdende concern wil van hen een huurkorting bedingen van meer dan 50 procent voor de komende zes maanden. 

Voor vakbond CNV zijn de gesprekken zondagmiddag 8 februari teleurstellend verlopen. V&D houdt vast aan het plan dat werknemers een loonoffer moeten opbrengen om een faillissement van het concern af te wenden.

Daarnaast moeten het moederbedrijf Sun Capital uit Florida (USA) en de banken nog genoeg vertrouwen hebben in de levensvatbaarheid van de V&D. Zonder die kapitaalinjectie is het einde verhaal voor V&D.

De verhuurders gingen er van uit dat V&D ook namens Sun Capital onderhandelde. 

bron: nos.nl/parool.nl

V&D dreigt failliet te gaan

Hoe kansrijk is de V&D in Den Bosch? Dat is de hamvraag. Ooit domineerde V&D het winkelgebied van de Bossche binnenstad met twee grote panden. De Bosschenaar had het steevast over 'de oude en nieuwe V&D'.

Van de nieuwe V&D wordt nog alleen een gedeelte van de kelder door het warenhuis gebruikt. De 'oude V&D' (zie foto) is gehuisvest in een neo-klassiek pand waarin de bovenste verdieping wordt ingenomen door een La Place luchroom.

Mocht de V&D in 2015 in Den Bosch de deuren sluiten dan zal de Brabantse hoofdstad in 2016 geen warenhuis meer huisvesten binnen haar gemeente. Want de Bijenkorf gaat in het voorjaar van 2016 het filiaal in Den Bosch sluiten.

De V&D dreigt failliet te gaan nu het reddingsplan van de winkelketen lijkt te mislukken. De kosten gaan niet omlaag doordat personeel geen loon wil inleveren en vastgoedeigenaren de huur niet willen verlagen.

De kas is leeg en dat betekent einde oefening, zegt retaildeskundige Cor Molenaar. V&D is in onderhandeling met banken voor een kredietverhoging. Molenaar denkt dat banken niet akkoord gaan, want mensen blijven weg bij V&D en de kosten dalen niet. De banken hebben geen enkele garantie op verbetering.

Ook de geldinjectie van 40 miljoen euro van aandeelhouder Sun Capital is slechts uitstel van executie, meent Molenaar. Dat geld is binnen een half jaar verwaterd, volgens hem.

Er is nog hoop voor de winkelketen en dat is een doorstart in afgeslankte vorm. Maar eerst moet de stekker eruit, zegt Molenaar en dan kan V&D in alle rust bekijken welke filialen nog kansen bieden. De keten zal wel veel winkels moeten sluiten. Ook zal V&D zijn strategie moeten aanpassen op de huidige markt.

Hoe kansrijk is de V&D in Den Bosch? Dat is de hamvraag...

bron: nos.nl

Banenverlies bij Didden Distributie

Didden Distributiemaatschappij in Den Bosch schrapt zesendertig banen als gevolg van een grootscheepse reorganisatie. Het Bossche bedrijf moet dit doen om het hoofd boven water te houden.

Het gaat om zestien vaste krachten en twintig flex-werkers. De ontslagen zijn gemeld bij het UWV; de betrokken medewerkers zijn op de hoogte gesteld. Er is geen geld voor afvloeiingsregelingen of sociaal plan, melden de bonden FNV en CNV.

bron: bd.nl

Gaat bulthaup sluiten in Den Bosch?

Het lijkt erop dat keukenspeciaalzaak bulthaup zijn deuren gaat sluiten in Den Bosch. Aan de deur van de vestiging in de Vughterstraat staat 'Voor alle vragen met betrekking tot Bulthaup, kunt u bellen naar: Bulthaup Nederland BV' met daaronder het telefoonnummer.

De vestiging staat nagenoeg leeg, wat het ergste doet vermoeden. En alweer zou een winkel uit het straatbeeld van Den Bosch verdwijnen. En alweer in de Vughterstraat. Die straat heeft de afgelopen jaren veel bekende en vertrouwde winkels verloren. Denk aan electronica- en witgoedbedrijf It's.

bulthaup is toonaangevend in de sector premium keukens. Het economisch onafhankelijke familiebedrijf staat onder leiding van de derde generatie Bulthaups.

De bedrijfsnaam bulthaup wordt - zeer on-Duits -  zonder hoofdletter geschreven.

Overname Pantein/Vivent door ZuidZorg

De vakbonden Abvakabo FNV en CNV gaan maandagochtend 19 januari langs vier gemeenten in Noordoost-Brabant om een overname van het failliete Pantein/Vivent door ZuidZorg te bepleiten. De gemeente Den Bosch is als eerste aan de beurt.

Daarna bezoeken de vakbonden de gemeenten Boxtel, Oss en Cuijk. Karim Skalli van FNV Zorg & Welzijn en Jacob Riepe van CNV Zorg & Welzijn hebben de gemeenten per brief op de hoogte gesteld van hun voornemen.

Ruim twintig Brabantse gemeenten moeten uiterlijk dinsdag beslissen over een overname door ZuidZorg. Ze kunnen ook kiezen voor andere aanbieders. Bij Pantein/Vivent  werken 1800 huishoudhulpen voor 6100 klanten in Noordoost-Brabant.

De Huishoudelijke Hulp Pantein/Vivent (HHPV) ging woensdag 14 januari failliet. ZuidZorg zou tachtig procent van de medewerkers over kunnen nemen. Lees meer in Economisch overzicht.

bron: omroepbrabant.nl

Huishoudelijke tak Pantein/Vivent failliet

De huishoudelijke tak van thuiszorgverlener Pantein/Vivent is door de rechtbank van Den Bosch failliet verklaard. Zo'n 1800 banen staan op het spel. Een andere zorgpartij, ZuidZorg, zal hoogstwaarschijnlijk de dienstverlening overnemen.

Het faillissement geldt alleen voor Huishoudelijke hulp Pantein/Vivent (HHPV). De overige diensten van zowel Pantein als Vivent, zoals verpleging en verzorging (thuiszorg), kraamzorg, zorgcentra en het Maasziekenhuis Pantein, zullen geen last ondervinden van het faillissement.

Het faillissement is een direct gevolg van bezuinigingen in de zorg. Door landelijke en lokale politieke beslissingen hebben gemeenten te maken met kleinere budgetten. Daardoor kunnen minder uren worden afgenomen en zijn vergoedingen voor dienstverlening op dit moment lager dan het inkomen van medewerkers.

De kaalslag in de thuiszorg is begonnen en waar die stopt, daar heeft niemand zicht op. Volgens een woordvoerder van vakbond FNV zijn er nog meer faillissementen op komst.

bron: thuiszorgpantein.nl

Groot meerjarige opdracht voor Heijmans

Bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen heeft van ontwikkelingsbedrijf DCGV opdracht gekregen voor het bouw- en woonrijp maken van de openbare ruimte binnen Greenport Venlo. Dat levert het bedrijf uiteindelijk 30 miljoen euro aan omzet op verspreid over vijftien jaar.

De werkzaamheden starten per direct en behelzen de complete inrichting van ondergrondse en bovengrondse infrastructuur, watersysteem en groenstructuur. Deze opdracht past volgens Heijmans bij de ambitie om langjarige contracten af te sluiten. 

Het gaat nog steeds beroerd in de bouwsector. Zelfs de grote bouwbedrijven hebben het moeilijk. Z24 meldt dat de financiële buffers van grote bedrijven gevaarlijk laag staan. De bouwsector heeft als geen ander te lijden onder de voortdurende crisis.

bron: z24.nl

Bossche gemeentebelastingen omlaag

Iedere burger betaalt gemeentebelastingen, maar hoeveel verschilt per gemeente. Gemeentebelastingen kunnen zijn: heffingen voor vuilnis, riolering en onroerendezaakbelasting (ozb).

Wat die belastingen wel gemeen hebben, is dat ze elk jaar worden verhoogd. Ook in 2015. Dit jaar stijgen de woonlasten voor een meerpersoons huishouden met 0,8 procent. Dat is laag, lager zelfs dan de inflatie.

Een goed bericht voor de Bosschenaar - en nu ook voor de inwoners van Nuland en Vinkel want die horen sinds 1 januari bij Den Bosch - is dat de gemeentelijke belastingen in Den Bosch met 2 procent dalen.

Dat meldt NRCQ op basis van een rapport van het COELO naar de belastingen in de 35 grote gemeenten in Nederland. Pikant detail, in kleinere gemeenten zijn de woonlasten bovengemiddeld hoog.

bron: nrcq.nl

Overname P. Heijl Automaterialen

P. Heijl Automaterialen is door Sator Holding uit Schiedam overgenomen. P. Heijl heeft vijf vestigingen in Noord-Oost Brabant, onder meer in Den Bosch. Voor het personeel van P. Heijl zal de overname voorlopig geen gevolgen hebben.

Sator Holding, een groot importeur en distributeur in auto-onderdelen en werkplaats apparaten, is flink op het overname pad de laatste tijd. En er zijn nog meer overnames in de planning. Directeur Adriaan Roggeveen van Sator wil het aantal vestigingen eerst naar negentig opvoeren.

Door samenvoeging van kleinere vestigingen moet het uiteindelijk aantal vijfenzeventig worden. Sator wordt geholpen door het beursgenoteerde Amerikaanse moederbedrijf LKQ Corporation. LKQ kocht Sator Holding in 2013 op voor tweehonderd miljoen euro.

bron: fd.nl

Paniek bij Bossche schoenwinkels

De paniek is groot bij het hoofdkantoor in Den Bosch van schoenwinkelketens Invito en Manfield. De verkoop schijnt volgens de Telegraaf ver onder de begroting te zitten en het personeel wordt opgeroepen klanten twee paar schoenen te verkopen.

Een andere maatregel van het hoofdkantoor is het uitstellen van beoordelingsgesprekken met het personeel. Op die manier hoeven lonen niet omhoog worden bijgesteld. Sluiting van slechtlopende winkels werd reeds eerder aangekondigd.

De Telegraaf vindt die oproep om twee paar schoenen te verkopen lijken op wat het teloorgegane Free Recordshop ook probeerde. Het personeel moest toen extra cadeaubonnen verkopen aan klanten. Paniek dus.

Onlangs gleed winkelketen Mexx ook onderuit. Analytici schrijven zulke negatieve ontwikkelingen toe aan gebrek aan visie bij het management. In goed Nederlands betekent dat zulke ketens de boot finaal gemist hebben.

De schoenenbranche heeft het heel zwaar op dit moment. Het zou zomaar kunnen dat Manfield en Invito volgend jaar uit het straatbeeld verdwijnen.

bron: omroepbrabant.nl