Serc

Archief Economie 2013-2014

Directieleden PlantLab stappen op

Een deel van de top van het snel groeiende bedrijf PlantLab in Den Bosch is volkomen onverwachts opgestapt. Klaarblijkelijk zijn er problemen in de top van het bedrijf dat in september door de koning officieel werd geopend.

Het betreft Gertjan Meeuws, Ruud van Helden en Hubert-Jan van Boxtel respectievelijk mede-oprichter, financiële zaken en juridische zaken. Niet duidelijk is de reden van hun plotse vertrek.

PlantLab, gehuisvest in de voormalige Gruyterfabriek, is gespecialiseerd in het kweken van planten, groenten en kruiden onder kunstlicht in afgesloten klimaatkamers. Voor deze techmologie bestaat veel internationale belangstelling.

bron: bd.nl

De delicate balans van de Agrifood-sector

De Agrifood-sector in Noordoost-Brabant behoort tot de grootste van Europa met een netwerk van ruim 3600 bedrijven goed voor een werkgelegenheid van 37.000 banen. De ambities zijn hoog en er zijn genoeg kansen voor de sector om door te groeien.

Edoch, er zijn ook donkere wolken aan de horizon. De innovaties leveren niet het verwachte rendement, de omzet scoort beneden verwachting. Er is verder een afname van bedrijven in de sector en er komen geen nieuwe bij. Het elan is er een beetje uit.

Agrifood Capital stelde dit vast in haar eerste monitor van de sector. Agrifood Capital is het regionale en economische samenwerkingsorgaan van de sector. Opgericht in 2013 zijn de ambities van Agrifood Capital flink opgeschroefd.

In 2020 moeten 4000 nieuwe banen en 60 nieuwe bedrijven zijn gerealiseerd met een omzetgroei van minstens twee miljard euro. Agrifood Capital zwengelt de sector weer aan, zo lijkt het.

bron: bd.nl

Doorstart HOBO hifi in Den Bosch

De winkel van HOBO hifi in Den Bosch gaat volgende week weer open. De keten die vorige maand failliet ging, maakte bekend een doorstart te maken in afgeslankte vorm. In zeer afgeslankte vorm want slechts vijf van de vijftien winkels heropenen waaronder die dus in Den Bosch.

Goed nieuws voor liefhebbers van het betere audio segment en zeker goed voor de regio Den Bosch. Na het verdwijnen van Goosen en Swagerman en het faillissement van HOBO hifi resteerde eigenlijk alleen nog de winkel van Bose in Den Bosch dat hoogwaardige audio levert.

bron: bd.nl

Effect Brabantnorm vrijwel nihil

Het effect van de zogenaamde Brabantnorm is vrijwel nihil. Nadat het twee jaar geleden door Provinciale Staten werd ingevoerd, is geen matiging in de topinkomens opgetreden.

In 2012 stelde de Provincie in geen subsidie meer te verstrekken aan organisaties waar bestuurders meer verdienden dan een minister. Die is begroot op 144 duizend euro. Dat is stukken lager dan de Balkenendenorm die 193 duizend euro bedraagt.

De maatregel kon ook niets doen tegen het riante inkomen die artistiek leider, Martijn Sanders, van Eindhoven Culturele Hoofdstad 2018 opstreek. Hij ving in drie jaar tijd 385 duizend euro voor slechts twee dagen werk per week.

Daarmee verdiende de Amsterdammer ver boven de Brabant- en Balkenendenorm. Sanders kon een declaratie indienen van 1500 euro per dag en dat drie jaar lang. Het verhaal is verder bekend; Eindhoven werd geen Culturele Hoofdstad, exit alle aspiraties en geld.

bron: bd.nl/omroepbrabant.nl

CCV kiest voor SAP ERP van Ctac

CCV Holland, marktleider in elektronisch transactieverkeer, heeft gekozen voor SAP ERP van Ctac uit Den Bosch. Dankzij dit pakket integreert en automatiseert CCV alles in één totaalpakket.

De beslissing past binnen het CustomerXL-programma van het bedrijf, dat gericht is op het centraal stellen van de klant in alle dienstverlening om beter te kunnen inspelen op de toenemende complexiteit in de betaalindustrie.

CCV koos voor SAP ERP, omdat het pakket rijk aan functionaliteiten, betrouwbaar en stabiel is. Daarnaast is het eenvoudig in gebruik.

bron: ccv.nl

Lagere gasprijzen in 2015?

Energieleveranciers Nuon en Essent melden aan dagblad AD dat klanten met een contract van variabele prijzen een verlaging van hun tarieven in 2015 tegemoet kunnen zien. 

Op de groothandelsmarkt zijn de prijzen van gas en stroom goedkoper geworden dan een jaar geleden. Gascontracten zijn daarenboven gekoppeld aan de olieprijs. Die is sinds de zomer gedaald.

Er zijn echter wel een paar mitsen en maren. De totale prijs van stroom en gas bestaat voor ruim de helft uit belastingen. Hogere energiebelastingen kunnen volgens Essent en Eneco een deel van de daling van grondstofprijzen teniet doen.

Verder hebben energiecentrales te kampen met overcapaciteit en onrendabele investeringen. Dat kost veel geld en kan een reden zijn om lagere inkoopprijzen van gas en stroom niet volledig terug te geven aan de consument.

bron: Z24.nl

Arriva opent winkel in de Facade

Busvervoerder Arriva opent een winkel - een Arriva Store - in het kantorencomplex de Facade aan het Stationsplein in Den Bosch. De winkel staat aan de begane grond van het complex waar Arriva al een lokaal voor buschaufeurs heeft.

Dat lokaal wordt nu omgeturnd tot een winkel. Reizigers kunnen daar terecht om allerlei zaken te regelen zoals informatie opvragen, abonnementen aangaan of folders meenemen.

bron: bd.nl

HOBO Hifi weg uit Den Bosch

En weer is een markante winkel weg uit het Bossche straatbeeld. En weer betreft het een winkel van een bekende keten, HOBO Hifi. De vestiging in de Hinthamerstraat is ontruimd, lege dozen staren je aan, snoeren slingeren over de vloer.

HOBO Hifi is gespecialiseerd in beeld en geluid en deze branche heeft het zwaar te verduren door ondermeer de crisis, internet en concurrentie van prijsvechters zoals Media Markt.

Vanuit het hoofdkantoor was vrijdag geen commentaar voor de sluiting van het Bossche filiaal. De verwachting is dat faillissement binnen een paar dagen aangevraagd wordt.

De binnenstad van Den Bosch heeft nu geen echte specialist meer in beeld en geluid. Een paar geleden ging het welbekende Goosen en Swagerman reeds ter ziele en verdween electronicaconcern It's ook van de kaart. Op die locatie staat nu buurtsuper AH. 

bron: bd.nl

Halfords vraagt faillissement aan

Halfords bekend van de fietsen en fietsonderdelen heeft faillissement aangevraagd. De keten met zeventien winkels heeft te kampen met de economische crisis en dat mensen steeds meer online hun fietsen kopen.

Halfords is het zoveelste voorbeeld dat de crisis nog lang niet voorbij is. Ondanks diverse bezuinigingsmaatregelen en betere stroomlijning van het digitale verkoopkanaal is een faillissement onafwendbaar.

De directie van Halfords sluit trouwens een doorstart van het bedrijf niet uit. Halfords heeft vooral in de provincie Noord-Brabant zijn winkels gevestigd. In Den Bosch staat een winkel van Halfords in de Gruttostraat. Hoeveel banen dit eventuele faillissement gaat kosten, is nog onbekend.

bron: omroepbrabant.nl

PSW houdt ermee op

PSW Den Bosch houdt ermee op. De organisatie die ijvert voor behoud en stimulering van arbeid heft zichzelf op na een bestaan van 27 jaar. Dit heeft de directie met de Raad van Toezicht besloten. De organisatie houdt per 31 december op te bestaan.

Dit besluit was erg moeilijk voor de directie en de Raad van Toezicht. De reden voor dit drastisch besluit zijn de veranderingen in de marktomstandigheden en bezuinigingen bij de overheid. Zo'n tien medewerkers verliezen hun baan. Meer info? gan naar psw.nl.

bronnen: bd.nl/psw.nl

Lectric Groep neemt app bouwer over

Weathercube

Het Bossche Lectric Groep neemt Mobile Pioneers, bouwer van apps voor mobiele apparaten, over. Lectric Groep is een ontwikkelaar en leverancier van internetdiensten. Het verstevigt zijn positie door deze overname.

Mobile Pioneers is in Den Bosch gevestigd in het gebouw van het voormalig Groot Ziekengasthuis. Hoeveel geld met deze puur Bossche overname is gemoeid, doen beide partijen geen uitspraak.

Mobile Pioneers is bekend van een aantal apps zoals Weathercube en Just in Case.

bron: bd.nl

Groeibriljantjes ten tijde van crisis

Ze zijn er nog, de groeibriljantjes ten tijde van crisis. Een goed voorbeeld is het jonge bedrijf My Jewellery van ondernemer en ontwerper Sharon Hilgers. Het Bossche bedrijf groeit - excusez le mot - als kool.

Hilgers begon 2,5 jaar geleden met haar bedrijf en heeft inmiddels elf mensen in dienst. Ze verkoopt duizenden sieraden per week via haar webshop en in zo'n 300 sieradenwinkels in het land. Hilgers ontwerpt de sieraden zelf en laat ze in het buitenland maken. 

Het bedrijf groeit dusdanig dat deze maand een nieuwe huisvesting op een bedrijfterrein in Den Bosch is betrokken.

bron: bd.nl

Kappersketens gaan fuseren

De ketens Brainwash en Clupkappers gaan fuseren. Dat is dinsdag 26 augustus bekendgemaakt. Zo ontstaat er een kappergigant van tweehonderd vestigingen met 1500 kappers - hairstylisten zoals de branche dat liever noemt - in dienst

Brainwash uit Den Bosch is in 2006 opgericht en groeide in de loop der jaren uit naar 150 kapsalons; Clupkappers begon in 2008 en telt 50 salons. De ambitie is om het marktaandeel te vergroten door de opening van nieuwe salons. Verder worden overnames niet uitgesloten.

De prognoses qua gezamenlijke omzet worden begroot op ruim 48 miljoen euro. Onder welke naam deze kapperreus door het leven zal gaan, is nog niet bekend. Beide ketens houden voorlopig tot 2016 hun eigen formule aan.

bron: z24.nl

Meer orders voor bouwbedrijf Heijmans

Het bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen ziet een herstel door een groot aantal orders. Een orderportefeuille van 2,3 miljard euro biedt perspectief voor de periode tot eind 2016. Dat  maakte het bedrijf woensdag bekend. Desondanks heeft het bedrijf in de eerste helft van dit jaar verlies geleden.

Het bouwconcern zette een nettoverlies van 8 miljoen euro in de boeken. Een jaar eerder kwam het nettoverlies uit op 5 miljoen euro. De omzet daalde in de eerste helft van dit jaar van 912 miljoen euro tot 823 miljoen euro. CEO Bert van der Els is niet tevreden en zegt dat het beter kan.

Van der Els ziet 2014 eerder als een overgangsjaar. De topman ziet in het sterk gegroeide orderboek een perspectief voor verbetering. Eind 2013 had de orderportefeuille nog een waarde had van 1,6 miljard euro. Nu staat er een bedrag van 2,3 miljard euro.

De huizenmarkt herstelde zich de afgelopen maanden beduidend goed onder meer dankzij de lage hypotheekrente. Heijmans wist het verlies op de woningmarkt te halveren tot 4 miljoen euro.

bron: bd.nl

Succes Bossche promo campagne

Een promotiecampagne in landelijke dagbladen en op stations leverde de middenstand van het centrum van Den Bosch naar schatting 6,6 miljoen euro extra op.

De campagne werd vorig jaar gehouden en leidde tot 131.500 bezoekers meer. Ervan uitgaande dat elke bezoeker rond de vijftig euro besteed, kom je tot het bovenstaand bedrag.

Voor deze campagne had de gemeente van Den Bosch een kwart miljoen euro uitgetrokken. Op tientallen stations in het land stonden reclame uitingen over Den Bosch. De campagne had als doel om Den Bosch als 'verrassend veelzijdige cultuurstad' neer te zetten.

Het college van B & W wil dat de promo's gaan zorgen voor die surplus impulsen voor de binnenstad van Den Bosch.

bron: bd.nl

Franse overname van Bosch bedrijf

Het Bossche softwarebedrijf Quintiq wordt voor 250 miljoen euro door het Franse Dassault Systèmes overgenomen. De overname moet nog goedgekeurd worden door mededingsautoriteiten in Duitsland en Oostenrijk. Een definitieve koopovereenkomst is echter al getekend.

Quintiq dat van oorsprong een Bosch bedrijf is, ontwikkelt, bouwt en implementeert software waardoor bedrijven de complexe planning van medewerkers, middelen en processen kunnen optimaliseren. Er werken 800 mensen bij dit internationaal opererend bedrijf, dat in zowel Den Bosch als in de Amerikaanse stad Radnor (Pennsylvania) een hoofdkantoor heeft.

Dassault is een grote speler in 3D-ontwerpsoftware en wil met deze deal zijn activiteiten uitbreiden.

bron: bd.nl

Hoe verleid je buitenlandse winkelketens?

Ondernemersvereniging Hartje ’s-Hertogenbosch (Hartje) en de gemeente Den Bosch willen vooral buitenlandse winkelketens verleiden zich in de Bossche binnenstad te vestigen. De twee partners in deze zijn daarom bezig met het optuigen van een project. Het gaat onder meer om het terrein van het Groot Ziekengasthuis, het voormalig ziekenhuis in de binnenstad van Den Bosch.

Ben van den Thillart, adviseur van Hartje, heeft enkele weken geleden met Jan Hoskam (wethouder economische zaken) gesproken over het project. Van den Thillart vindt dat de gemeente zichzelf beter kan en moet verkopen.

Dat kan met een zogenoemd bidbook, volgens hem. Daarin laat de gemeente zich van haar beste kant zien. Nu gaan die buitenlandse ketens automatisch naar de Randstad en komt een stad als Den Bosch niet in beeld. Dat kan en moet anders.

Buitenlandse winkelketens zouden het aanzien van de Bossche binnenstad verrijken. Veel Nederlandse binnensteden lijken qua winkelaanbod op elkaar en met buitenlandse winkels zou Den Bosch zich kunnen onderscheiden.

bron: bd.nl

Faillissement Pantein-Vivent dreigt

De thuishulp organisatie Pantein-Vivent Huishoudelijke Hulp BV dreigt om te vallen. Er is sprake van een direct faillissement. Voor circa twintig procent van de 2100 personeelsleden doemt het spookbeeld van ontslag op. 

De andere personeelsleden moeten salaris inleveren om te voorkomen dat het bedrijf omvalt. Pantein-Vivent kampt al langer met financiële problemen, maar de dreiging is nu acuut. Dinsdagavond 1 juli werd het personeel ingelicht over de ontstane situatie. 

De problemen zijn ontstaan door de fikse bezuinigingen van het Rijk op de thuishulp. Pantein-Vivent is onder meer actief in Den Bosch en Noord-Oost Brabant.

bron: bd.nl

Minder faillissementen in Brabant

Hoewel het aantal faillissementen in Brabant met 19 procent is gedaald in de eerste vijf maanden, is het aantal hoger dan het landelijk gemiddelde. Landelijk gezien daalde het aantal bankroeten namelijk met 21 procent.

Brabant is zelfs absolute koploper in Nederland met 749 faillissementen. In Den Bosch waren er in deze periode 31 uitspraken, een daling van 46 procent. Dat steekt gunstiger af ten opzichte van de regio Eindhoven waar het aantal uitgesproken faillissementen steeg van 73 vorig jaar naar 84 dit jaar.

bronnen: bd.nl/faillissementdossier.nl

Opknapbeurt bedrijventerreinen

Zo'n tiental Brabantse bedrijventerreinen krijgen een fikse opknapbeurt. Per bedrijventerrein is daar 750 duizend euro mee gemoeid. In Den Bosch wordt bedrijventerrein De Herven flink onderhanden genomen.

Het geld komt van de provincie en wordt Brabantwijd aanbesteed. Het bedrijfsleven draagt uiteraard een steentje bij. De hele operatie gaat zo'n zesentwintig miljoen euro kosten.

Een voorwaarde voor de provinciale bijdrage is dat de projecten binnen nu en twee jaar zijn uitgevoerd.

bron: bd.nl

Den Bosch betere doorstroming verkeer

De gemeente Den Bosch wil zo snel mogelijk de doorstroming van het verkeer op de noord-zuidas van de Randweg en Magistratenlaan regelen. Daar is een pot van bijna 2,6 miljoen euro voor beschikbaar gemaakt.

Een deel van het geld is bestemd voor aanpassingen van kruispunten, verkeerslichten en optelstroken (een opstelstrook is een rijstrook van beperkte lengte bestemd voor verkeer dat moet wachten op doorgang in een bepaalde richting). Een ander gedeelte van het geld is bedoeld voor de Randweg en Magistratenlaan.

Samen met bedrijven gevestigd in het Paleiskwartier wil de gemeente bevorderen dat werknemers meer met de fiets of openbaar vervoer naar hun werk gaan.

bron: bd.nl

Recycling ingebed in onze economie

Het fenomeen recycling is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Waar we vroeger dingen gewoon weggooiden of bij het grof vuil plaatsten, is er nu een complete en volwaardige sector in de economie bij gekomen.

Huishoudelijk afval wordt gescheiden in restafval, oud papier, glas in de glasbak en materialen van kunststof verdwijnen in de plastic afvalcontainer. We gooien niets meer weg, we hergebruiken alles althans zo lijkt het.

In Den Bosch kwam in 1978 de eerste glasbak en het was even wennen maar nu is het helemaal ingeburgerd. Vroeger ging glas mee in de vuilnisbak en kwam het terecht op de vuilnisbelt. Dat is nu ondenkbaar. Toen in 1978 begon de revolutie van de recycling en is het nu ingebed in onze economie.

bron: omroepbrabnt.nl

Smart highways gaan internationaal

Daan Roossegaarde

Bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen en designer-ondernemer Daan Roossegaarde gaan voor de duur van tenminste drie jaar verder samenwerken om het concept Smart Highway internationaal op de markt te brengen. Vanuit de Verenigde Staten en China is er voldoende interesse om die samenwerking aan te gaan.

Roossegaarde die zich meer ondernemer voelt dan kunstenaar, wil met zijn 'glowing lights' wegen en landschap een dichterlijk en vernieuwend ambiance geven. De speciale verf die daarvoor wordt gebruikt, neemt overdag UV-licht op en straalt die 's nachts weer uit voor minstens twaalf uur.

bron: omroepbrabant.nl
foto: Wikimedia Commons

Woonlasten de baas?

Worden Bosschenaren die nauwelijks rond kunnen komen gesteund in hun woonlasten? Dat lijkt er wel op na de bekendmaking dat er een woonlastenakkoord is ondertekend op woensdagochtend tussen de gemeente Den Bosch en de grote woningcorporaties, Zayaz, BrabantWonen en Kleine Meijerij.

Samen met deze corporaties wil de gemeente voorkomen dat huishoudens in Den Bosch in financiële problemen komen door (te) hoge woonlasten. Mochten die zich onverhoopt toch voordoen dan wordt gezocht naar een voor alle partijen passende oplossing.

bron: bd.nl

Hotel Terminus verkocht

Projectontwikkelaar en vastgoedbelegger Certitudo Capital uit Den Bosch heeft Hotel Terminus aan de Boschveldweg gekocht. De bedoeling is om Terminus om te bouwen tot een hip en modern hotel. Terminus kent elf kamers.

De ligging van Terminus is erg gunstig: op loopafstand van het station, de Verkadefabriek, de Brabanthallen én de binnenstad van Den Bosch. In Den Bosch is er een grote behoefte aan hotelkamers. Die zullen de verwachte stroom toeristen in het Jeroen Bosch jaar in 2016 moeten herbergen.

De belegger heeft ook een leegstaand kantoorpand naast het hotel gekocht om er 57 woningen van te maken.

bron: persbericht Certitudo Capital

BOM inschakelen tegen leegstand

De Brabantse CDA-fractie in de Provinciale Staten wil de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) inzetten tegen de voortschrijdende leegstand in de Brabantse steden.

Daar is volgens het CDA veel bij te winnen gezien de grote kennis en ervaring van de BOM. De BOM heeft een positieve rol gespeeld bij het doen herleven van bedrijventerreinen die sterk achteruit waren geraakt.

Verder heeft de BOM geld gekregen van de Provincie om een innovatiefonds voor MKB-bedrijven op te starten. Die gelden kunnen aangewend worden voor de binnensteden in Brabant zoals die van Den Bosch.

bron: bd.nl

Quintiq zet record om

Het Bossche softwarebedrijf Quintiq maakte woensdag bekend dat het in 2013 een recordomzet wist te halen. De omzet van het mondiaal opererende bedrijf steeg vorig jaar met 26 procent naar zowat 72 miljoen euro.

Volgens het Bossche is dat dankzij de wereldwijde uitbreiding. Het verwacht dit jaar opnieuw stevig te groeien.

bron: bd.nl

Heijmans licht optimistisch

In zijn jaarverslag 2013 spreekt bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen dat de bouwsector vanaf 2009 niet alleen in een crisis is beland maar dat er zelfs sprake is van een 'nieuwe realiteit'. Organisaties die zich enerzijds kunnen richten op de verbetering van vandaag en anderzijds de vernieuwing van morgen, hebben uiteindelijk de toekomst.

Heijmans meldt verder dat dat niet zonder slag of stoot zal gaan en dat in 2013 het vertrouwen nog lang niet was en is hersteld. Maar het bouwbedrijf ziet binnen en buiten de organisatie veel punten van hoopgevend doch fragiel herstel.

In zijn voorwoord schrijft CEO Bert van der Els dat 2014 uitdagend zal zijn en dat na 2014 meer economisch perspectief zal ontstaan.

bron: heijmansjaaroverzicht.nl

Samenwerkingscontract AgriFood Capital.

Twintig gemeenten en twee waterschappen in de regio Noordoost-Brabant gaan woensdag 19 februari een samenwerkingscontract aan met AgriFood Capital. Hierdoor onderschrijven zij de ambities  van AgriFood Capital om de meest innovatieve regio in agrifood te worden.

AgriFood Capital, gevestigd in Den Bosch, is het samenwerkingsverband tussen ondernemers, onderwijs en overheid. De focus is de agrarische en voedsel sector met verbindingen naar andere sectoren als ICT, pharma, gezondheid, logistiek en bouw.

De ondertekening is in de Ruwenberg in Sint-Michielsgestel.

bron: bd.nl

Rijkscontracten voor Heijmans

Wijnhavenkwartier

Bouwbedrijf Heijmans in Rosmalen is geselecteerd voor het beheer en onderhoud  van het grootste kantoor voor de rijksoverheid van Nederland. De nieuwe huisvesting van de ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag is in het Wijnhavenkwartier gevestigd.

Het contract voor het integrale beheer duurt 18 jaar en gaat deze maand in. Het levert Heijmans circa € 25 miljoen op. Verder pakt het bouwbedrijf de voormalige huisvestiging van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan en gaat het omtoveren tot 171 appartementen en 224 parkeerplaatsen.

bron: heijmans.nl/bd.nl
foto: heijmans.nl

Miljoenenclaim gemeente Den Bosch

MGX Group

De gemeente Den Bosch kan een schadeclaim van rond de 22 miljoen euro tegemoet zien van het bedrijf MGX Group dat in Den Bosch is gevestigd. Dat kwam op donderdag naar voren in een rechtszitting.

In november 2010 werd het bedrijf op foute gronden voor twee weken gesloten. Er zouden gevaarlijke stoffen bij het bedrijf liggen; het ging om het zogenaamde megatraxpoeder, een grondstof om beton mee te maken. Er bleek echter geen sprake te zijn van giftige stoffen.

MGX eiste en kreeg schadevergoeding via een rechtszaak die in 2012 diende. De rechter bepaalde het voorschot toen op € 160.000,-. 

bron: bd.nl

Bossche Energieconvenant op koers

De vijftig bedrijven en instellingen die deelnemen aan het zogeheten Bossche Energieconvenant liggen op koers. Zij hebben zich allen gecommitteerd om uiterlijk in 2013 minder energie te gebruiken. 

Deze afspraak is in 2010 gemaakt, toen het convenant startte. In 2012 werd in totaal acht procent minder energie gebruikt door de deelnemers. De cijfers over 2013 worden binnenkort bekend gemaakt.

bron: bd.nl

SAP stelt winstdoelstelling bij

SAP

Softwarebedrijf SAP denkt dat de beoogde winstdoelstelling pas in 2017 zal worden bereikt. Eerder ging het bedrijf van 2015 uit. Analisten voorzagen echter al dat de groei in omzet in 2014 achter zou blijven bij de vier voorafgaande jaren.

SAP is marktleider in bedrijfssoftware voor kleine, middelgrote en grote bedrijven. Het hoofdkantoor in Nederland is gevestigd in Den Bosch. SAP wil de komende jaren vooral groeien met diensten in de cloud, waarbij software via internet wordt geleverd. Deze diensten vormen nu nog slechts een kleine moot in de totale omzet van het bedrijf.

bron: automatiseringgids.nl

De Heus creatieve broedplaats?

De Heus

Zal het gebied rondom mengvoeder fabriek De Heus transformeren tot een creatieve broedplaats zoals Strijp-S in Eindhoven? Op 20 januari wordt daarover een debat gehouden door het Bosch BAI Architectuur Initiatief (BAI).

Vanaf april 2014 verlaat de mengvoeder fabrikant de lokatie aan de Kop van 't Zand en krijgt het hele gebied een nieuwe bestemming. Alleen zijn grote projectontwikkelaars en de gemeente huiverig om daadwerkelijk plannen te maken voor het gebied.

Daarom komen sprekers van soortgelijke post-industriële gebieden zoals Oostenburgereiland (Amsterdam) en Strijp-S (Eindhoven) naar het debat met voorbeelden van manieren om zo'n gebied ook in tijden van crisis te ontwikkelen.

bron: bd.nl

Woningmarkt regio Den Bosch herstelt

Het herstel op de woningmarkt in de regio Den Bosch zet door. Het aantal transacties in het laatste kwartaal van 2013 kwam uit op 636. Dat zijn er 152 meer dan het kwartaal daarvoor.

De prijsontwikkeling blijft echter nog in de min met zo’n 4,35%. De regio Den Bosch omvat de volgende plaatsen: Den Bosch, Boxtel, Haaren, Heusden, Maasdriel, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Vught en Zaltbommel.

Volgens makelaarsvereniging NVM zijn er in de laatste drie maanden van vorig jaar 36.300 huizen verkocht in Nederland; het hoogste aantal sinds het begin van de crisis in 2008. De huizenprijzen zijn landelijk ook gestegen: de gemiddelde verkoopprijs lag in het vierde kwartaal 1,5 procent hoger dan in het derde kwartaal.

Dat verschilt echter per regio zoals die van Den Bosch dat met een negatieve prijsontwikkeling naar voren komt.

bron: nos.nl

FC Den Bosch in de rode cijfers

In tegenstelling tot de euforie vanwege de vijf behaalde overwinningen op rij staat de financiële situatie van FC Den Bosch er niet florissant bij. Dat meldt de website fcdbfans.nl, een website voor en door fans van FC Den Bosch. 

De club heeft te kampen met een fors negatief eigen vermogen van meer dan drie ton. Twee seizoenen geleden was dat nog anderhalve ton. De totale schuld van FC Den Bosch is ook toegenomen; de club heeft nu ruim 2,1 miljoen euro schuld, een stijging van vier ton, aldus fcdbfans.nl.

FC Den Bosch heeft de jaarcijfers zo'n twee weken geleden op haar website gezet. Mede door de faillissementen van SC Veendam en AGOVV Apeldoorn miste FC Den Bosch vorig seizoen de play-offs en dat heeft de club gevoeld in de cashflow. In het bijna-promotiejaar maakte FC Den Bosch nog ruim een ton winst, maar afgelopen seizoen draaide de club anderhalve ton verlies.

FC Den Bosch heeft vorig seizoen anderhalve ton meer uitgegeven dan er binnen is gekomen. Volgens onderzoek van fcdbfans.nl heeft de Bossche club de jaarcijfers zo'n twee weken geleden al op haar website gezet. Slechts een deel van die jaarcijfers zijn gepubliceerd. Daardoor ontbreekt een verklaring en begeleidend schrijven ter verduidelijking van die cijfers.

 

bron: fcdbfans.nl

In 2013 600 woningen gebouwd

In 2013 zijn er 600 woningen in Den Bosch gebouwd. De meeste woningen zijn door corporaties gebouwd. Een respectabel aantal gezien de crisis waarin het land verkeert. Dit maakte wethouder Jeroen Weyers bekend in de voortgansgnota 2013.

Weyers denkt dat dit aantal in de komende jaren niet gehaald zal worden door nieuwe regels vanuit Den Haag. Hij hoopt toch woningzoekenden te ondersteunen door onder meer met het ombouwen van kantoren en openbare gebouwen naar woningen.

Dat gaat waarschijnlijk gebeuren met de kantoortoren (zie foto) bij de Helftheuvel die al jaren leegstaat. De gemeente wil die toren omzetten naar 128 kleine woonstudio's. Er is veel belangstelling voor blijkens het aantal bezoekers aan de inloopavond. Het plan ligt nu ter inzage en wethouder Snijders van ruimtelijke ordening zal het plan volgend jaar aan de gemeenteraad voorleggen.

Eind 2014 zal er dan begonnen kunnen worden aan de verbouwing van de woontoren.

bron: bd.nl

De Heus blijft nog even open

Veevoederfabrikant De Heus gaat later dan gepland weg uit het oude gebouw aan de Veemarktweg in Den Bosch. Dat levert de gemeente een extra ton op.

De fabrikant zou eigenlijk per 31 december 2013 de fabriek verlaten maar wil nog tot eind april 2014 blijven om nog wat langer te produceren. Omdat de gemeente al ettelijke jaren eigenaar is van de fabriek, huurt De Heus voor vijfentwintig duizend euro per maand. Een leuke meevaller voor de gemeente.

bron: bd.nl

Uitbreiding Henkelman Treurenburg

Na jaren van stilstand is er eindelijk weer eens een uitbreiding van een bedrijf op bedrijventerrein Treurenburg in Den Bosch. Het bedrijf Henkelman, producent en leverancier in vacuümmachines voor kleine, middelgrote en grote bedrijven, gaat uitbreiden op dat bedrijventrrein.

Henkelman moet wel uitbreiden vanwege de wereldwijde vraag naar zijn machines. Er is meer ruimte nodig voor de opslag en expeditie. De uitbreiding zal zo ongeveer in september 2014 in gebruik kunnen worden genomen.

Vooral de Bossche wethouder van Grondzaken, Geert Snijders, is daar zeer content mee. Op Treurenburg hebben al jaren geen nieuwe vestigingen van bedrijven plaatsgevonden.

bron: bd.nl

Rijkswaterstaat geeft Heijmans opdrachten

Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid geeft Heijmans de opdracht voor onderhoudswerkzaamheden aan verschillende snelwegen en bouwwerken. Het contract heeft een looptijd van een jaar en levert achttien miljoen euro op.

bron: bd.nl

Den Bosch dienstenstad

Van Lanschot

De economische kengetallen voor Den Bosch zijn weer verschenen. Die staan jaarlijks in de zogeheten Economische Monitor. De kengetallen hebben betrekking op 2012 en de eerste helft van 2013. 

Uit de cijfers blijkt onder meer dat het profiel van Den Bosch als dienstenstad steeds sterker wordt. De sectoren advies en onderzoek, financiële instellingen en ict worden de laatste jaren groter. De groot- en detailhandel is de grootste sector met 21% van de werkgelegenheid. Verder telt Den Bosch veel banken waaronder Van Lanschot.

De beroepsbevolking is gestegen tot 70.970 personen Met in totaal 95.240 banen in de gemeente is dat ruim 1,3 banen per inwoner. Hoewel dat een lichte afname is,  betekent het  dat onze stad een sterke werkgelegenheidsfunctie heeft. De werkgelegenheid in de binnenstad is echter afgenomen (zie artikels over leegstand Bossche binnenstad). Dat geldt ook voor de bedrijventerreinen.  

bron: s-hertogenbosch.nl

Bescheiden winst Van Lanschot

Van Lanschot Bankiers uit Den Bosch heeft een bescheiden winst gemaakt in het derde kwartaal. De winst zit in genomen reorganisatielasten, hogere inkomsten en lagere kosten.

De vermogensbeheerder kwam niet met echte concrete cijfers naar buiten. De mutaties in het personeelsbestand liggen goed op schema.

bron: bd.nl

Opening MediaMarkt midden 2014

De opening van MediaMarkt in Woonboulevard De Herven is gepland in het midden van 2014. De Bossche Woonboulevard wordt fors uitgebreid van 40.000 naar 60.000 vierkante meter.

Deze kolos in de witgoed- en electronicabranche betekent van de ene kant een boost voor de Woonboulevard maar kan de doodsteek zijn voor andere (en kleinere) aanbieders in die branches in deze stad.

bron: bd.nl

PlantLab verkast naar De Gruyterfabriek

Een meerderheid van de Bossche gemeenteraad stemde in met de komst van PlantLab naar De Gruyter Fabriek in Den Bosch. Goed voor de werkgelegenheid en goed voor De Gruyterfabriek.

Het Bossche bedrijf PlantLab bouwt in de Bossche De Gruyterfabriek een nieuw hoofdkantoor. Onderdeel hiervan is een hoogwaardige R&D faciliteit ten behoeve van de in Zwitersland gevestigde multinational Syngenta.

Op korte termijn wordt een bedrag van ongeveer € 9 mln geïnvesteerd. De eerste fase van het nieuwe hoofdkantoor moet uiterlijk 1 april 2014 in bedrijf zijn en biedt plaats aan 35 medewerkers. De NV BIM verkoopt voor dit doel een deel van De Gruyterfabriek aan PlantLab.

PlantLab betekent een revolutie in het kweken van gewassen. Dat wordt niet meer in de buitenlucht gedaan op het platteland, maar in gebouwen in steden waarbij gewassen door led-verlichting worden gevoed.

Meer info? Ga naar plantlab.nl

Bossche bedrijven Slimste Bedrijven

Schoongewoon (Den Bosch), Vitrov (Vught) zijn samen met zeven andere bedrijven uitgeroepen tot Slimste bedrijven van Nederland in 2013.

De verkiezing Slimste bedrijf van Nederland is een mooi initiatief van Syntens Innovatiecentrum en het Ministerie van Economische Zaken. Op de vijfde Energiedag van de jaarlijkse MKB Krachtcentrale op 19 november 2013 riep de jury negen MKB bedrijven tot winnaar uit waaronder de twee Bossche bedrijven.

Het Slimste bedrijf van Nederland is de MKB organisatie die door het inzetten van medewerkers op hun kracht meer toegevoegde waarde creëert. Bovendien betrekt deze organisatie haar medewerkers en omgeving bij innovatietrajecten. Het bedrijf is dus slimmer gaan werken.

Hier is de volledige lijst van de bedrijven die tot Slimste Bedrijf in Nederland zijn uitgeroepen in 2013: BLW Kunststoffen (Nuenen), CM Groep (Breda), Effectory (Amsterdam), Ferro-Fix (Rotterdam), Proflite (Zutphen), Reurings Precisie Plaatwerk (Delfgauw), Schoongewoon (Den Bosch), Vitrov (Vught) en Voys Telecom (Groningen) zijn dit jaar uitgeroepen tot de slimste bedrijven van Nederland. De bedrijven BOSCH Scharnieren (Doetinchem) en Finext (Voorburg) kregen een eervolle vermelding.

bron: syntens.nl

BrandLoyalty overgenomen

Het Bossche bedrijf BrandLoyalty is door het Amerikaanse Alliance Data Systems (ADS) voor vele honderden miljoenen overgenomen. BrandLoyalty bedenkt programma's en acties om klanten aan supermarkten te binden zoals voetbalplaatjes. ADS is bekend van bijvoorbeeld Air Miles.

Bij BrandLoyalty werken 400 mensen waarvan 180 op het hoofdkantoor in Den Bosch. Bij ADS werken 11.000 mensen wereldwijd. Beide partners kijken uit naar de samenwerking. ADS denkt veel te leren van de kennis van BrandLoyalty dat zich vooral specialiseert in kort durende acties zoals eerder genoemde voetbalplaatjes voor kinderen.

bron: parool.nl/bd.nl

RWE neemt leiding over bij Essent

Erwin van Laethem (50), CEO van het energiebedrijf Essent in Den Bosch, gaat zich in 2015 richten op de innovatie tak van het Duitse moederbedrijf RWE. Hij was hiervoor al verantwoordelijk naast zijn rol als CEO.

Vanwege de internationale aansturing vanuit RWE vervalt de functie van CEO bij Essent en treedt Van Laethem op 1 januari 2015 terug als CEO. Er komt niemand meer voor hem in de plaats.

RWE voelt net als andere energiereuzen de noodzaak om te vernieuwen en andere verdienmodellen te vinden. Om die reden heeft RWE zogenaamde 'kraamkamers' opgestart in de hi-tech steden Berlijn, Tel Aviv en San Francisco.

bron: essent.nl

Zweedse overname Bosch bedrijf

Het failliete Bossche bedrijf New Store Europe is door het Zweedse concern ITAB Shop Concept overgenomen. Door de overname zullen 25 medewerkers hun baan verliezen; 80 mensen maken wel de overstap.

New Store Europe ging in oktober failliet omdat het voormalige Zweedse moederbedrijf in financiële moeilijkheden kwam. Door deze overname weet het Bossche bedrijf zich gesteund door een grote Europese speler op het gebied van winkelinrichting en winkelconcepten. 

ITAB kent grote namen onder zijn klantenkring waaronder Starbucks. New Store Europe richt veel luxe winkels in op luchthavens en heeft belwinkels als klant.

bron: bd.nl

Van Mossel Groep neemt Lathouwers over

Het failliete autobedrijf Lathouwers is door Van Mossel Groep overgenomen. De twee vestigingen in Den Bosch en Veghel zijn gered. Alleen zijn er toch ontslagen te betreuren. Van de 65 medewerkers maken er 35 de overstap. De dertig anderen staan op straat.

Er lijkt geen maat te bestaan voor de overname honger van de Van Mossel Groep. Het bedrijf uit Waalwijk heeft de laatste vier jaar een groot aantal overnames gedaan. In die periode steeg de omzet van 400 naar 800 miljoen euro.

En dàt - terwijl de autobranche in zware tijden verkeert - is een knappe prestatie te noemen.

bron: bd.nl

Mogelijke doorstart voor Lathouwers

Er is kans op een doorstart van de autobedrijven van Lathouwers in Den Bosch en Veghel, zei curator Daan Schalken. Hij voert gesprekken met enkele serieuze kandidaten en denkt binnen een week wat meer duidelijkheid te krijgen over die mogelijke doorstart. 

De rechtbank in Den Bosch verklaarde op 2 december Lathouwers in Den Bosch en Veghel dinsdag failliet. Het autobedrijf verkeerde al enkele jaren in financiele problemen.

Tijdens de gesprekken met de 'serieuze' overnamekandidaten zijn de bedrijven open en blijven de 63 medewerkers van Lathouwers doorwerken. Wie van hen overblijven na een eventuele doorstart, is onbekend.

bron: bd.nl

Amerikaanse ambassadeur opent Luminex

De Amerikaanse ambassadeur opende dinsdagmiddag 11 november hoogstpersoonlijk de Nederlandse vestiging van het Amerikaanse concern Luminex. Het bedrijf staat op bedrijventerrein De Brand op de locatie waar eerst BrandLoyalty was gevestigd.

Luminex was oorspronkelijk in Oosterhout gehuisvest, maar is enige maanden geleden naar Den Bosch verhuisd. Bij Luminex Nederland werken 50 mensen. Bij het moederbedrijf in Amerika werken 800 mensen.

Luminex is actief in life science. Het concern ontwikkelt, produceert en verkoopt apparatuur voor de medische wereld. De apparatuur wordt in de laboratoria van ziekenhuizen, universiteiten en grote medische bedrijven gebruikt.

bron: bd.nl

Appèl Schoonmaak overgenomen

De werkzaamheden van Appèl Schoonmaak uit Den Bosch worden overgenomen door GWS De Schoonmaker uit Rosmalen. Na verloop van tijd wordt Appèl Schoonmaak in zijn geheel overgenomen door het bedrijf uit Rosmalen.

Deze gedeeltelijke overname ligt in de strategie van Appèl dat onlangs Markies catering heeft overgenomen. Appèl wil zich in de toekomst volledig richten op de catering. 

Appèl zocht een bedrijf dat haar schoonmaakactiviteiten wilde overnemen. Bij GWS Schoonmaak werken 350 medewerkers en bij Appèl Schoonmaak zijn 35 mensen werkzaam.

bron: bd.nl

Te weinig geld voor garantiebanen

De gemeenten in Noordoost-Brabant kunnen zo'n driehonderd mensen met een handicap niet aan een zogenaamde garantiebaan helpen. Het Rijk geeft de gemeenten te weinig geld. Zij hebben een brief hierover naar de Tweede Kamer gestuurd.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken wil in Nederland honderdduizend garantiebanen scheppen. Vorige week maakte Klijnsma zelfs nog een slordige vijfendertig miljoen euro extra vrij voor dat plan.

Desondanks schieten die driehonderd mensen daar niets mee op, want het is gewoonweg te weinig. Het gaat om mensen die arbeidsongeschikt zijn en in een uitkering zitten. Zij staan op een wachtlijst om via de constructie van zo'n garantiebaan het bedrijfsleven in te stromen.

bron: omroepbrabant.nl

Mogelijke doorstart New Store Europe

De Bossche vestiging van het failliete concern New Store Europe krijgt mogelijk een doorstart. Dat meldde de curator die tegelijkertijd ontslag heeft aangevraagd voor de 105 medewerkers van het bedrijf. New Store Europe is leverancier en producent van winkelinrichtingen.

Het bedrijf kwam in moeilijkheden door het faillissement van het Noorse moederbedrijf. New Store Europe vroeg uitstel van betaling aan, maar kon geen deal sluiten met de schuldeisers. Daarop sprak de rechtbank in Den Bosch vorige week het faillissement uit over het bedrijf.

bron: bd.nl

Surseance voor twee Bossche bedrijven

De in Den Bosch gevestigde bedrijven New Store Europe en New Store Europe Holding hebben uitstel van betaling (surseance) aangevraagd. De rechtbank in Den Bosch heeft aan beide bedrijven surseance verleend. Zo'n 105 banen staan hierdoor op de tocht.

De twee bedrijven zijn gevestigd op het bedrijventerrein Zilverberg en verkeren beide in zwaar financieel weer doordat het Noorse moederbedrijf New Store Europe AS vorige maand failliet is gegaan. Beide bedrijven zijn meegezogen in dat faillissement.

De bedrijven verzorgen retail design en de winkelinrichting van vele bedrijven zoals SKY in Engeland of het Skype kantoor in Praag. Ook veel winkels op vliegvelden worden door de Bossche bedrijven ingericht. Op de website profileert New Store Europe zich als een consistente, financieel solide partner.

bronnen: emerce.nl/faillissementsdossier.nl/bd.nl

Gemeente lijdt miljoenenstrop

De gemeente Den Bosch loopt een strop van ettelijke miljoenen op. Ze moet zo'n 4,5 miljoen euro extra uitbetalen aan bijstandsuitkeringen. Het kan uitlopen tot elf miljoen in 2018.

Door een verandering in verdeling van de uitkeringen over gemeentes wordt het budget voor Den Bosch met ruim 15 procent gekort. Dat maakte staatssecretaris Klijnsma bekend. De verdelingssleutel voor Den Bosch is geïndexeerd op 2800 bijstandsgerechtigden.

Volgens wethouder Huib van Olden (CDA) zijn dat er duizend te weinig. Samen met andere gemeenten die ook met 15 procent zijn gekort, wil Van Olden bezwaar maken tegen dit besluit. Hij wil het ook in de Tweede Kamer onder de aandacht brengen.

bron: bd.nl

Sam's Kledingactie in problemen

Sam's Kledingactie kan in problemen komen als een groot deel van de gebruikte kleding niet meer naar deze inzamelaar gaat. Sam's opereert al decennia vanuit Den Bosch en werd in 1967 opgericht door Mensen in Nood.

Doordat het jarenlange contract met Vindingrijk van de Bossche sociale werkgever Weener op 1 oktober afloopt en niet wordt verlengd, raakt Sam's een flink deel van de kleding kwijt aan de coöperatie Midwaste. Midwaste is een samengaan van afvalstoffendiensten van een aantal gemeenten met Roosendaal als verzamelpunt.

De SP-fractie van Den Bosch is bang dat er banen bij Sam's Kledingactie in gevaar komen. Wethouder Jan Hoskam (VVD) van Financiën en Economische Zaken wuift die mogelijkheid weg.

bron: bd.nl

Ricoh wil doorgroeien

Het in Den Bosch gevestigde bedrijf Ricoh wil de komende jaren zijn expansiedrift doorzetten door middel van overnames. Het bedrijf verwacht nog dit jaar een overname van IT-dienstverlener en is in gesprek met een aantal partijen over die overname.

Ricoh verzorgt onder meer kantoorsoftware en apparatuur voor bedrijven, maar wil binnen drie jaar flink doorgroeien op het vlak van dienstverlening in de  IT-technologie. De omzet van die tak bedraagt nu vijftien procent, de ambitie is die te verhogen naar vijfentwintig procent.

bron: bd.nl

Zonenergie huren bij Zelfstroom

Zelfstroom verkoopt en verhuurt zonnepanelen aan consumenten en is een nieuwe speler op de energiemarkt. Het bedrijf is gevestigd in de voormalige fabriek van De Gruyter in Den Bosch. Daarnaast levert het bedrijf groene stroom als de zon te weinig energie levert.

Deze unieke combinatie is een noviteit, zegt Bram Leijten, oprichter en directeur van Zelfstroom dat sinds een maand is gestart. Zelfstroom is een echt energiebedrijf voor consumenten met een compleet aanbod: verkoop of verhuur van zonnepanelen en levering van (groene) energie.

En mocht je verhuizen dan kan je Zelfstroom mee laten verhuizen. Ook het inruilen van panelen behoort tot deze uitgebreide servicepakket.

bronnen: zelfstroom.nl/bd.nl/

Leegstand kantoren daalt in Den Bosch

Den Bosch is in de toptien van de steden met de minste leegstand in kantoren en bedrijfsruimte met één plaatsje gestegen. In zes maanden is Den Bosch van nummer tien naar negen gegaan. Dat is een daling van 12,1 naar 11,2 procent.

Er zit echter wel een kanttekening aan deze positieverandering. Volgens vastgoed organisatie DTZ Zadelhof is de daling van de leegstand niet te danken aan meer koop of huur van kantoren doch meer aan de ombouw van kantoren naar woningen.

Gemiddeld staat 17 procent van de kantooroppervlakte in Nederland leeg en dat percentage zal de komende jaren alleen maar toenemen, is de verwachting volgens de Rijksoverheid. De overheid stimuleert de transformatie van leegstaande kantoren naar woningen temeer daar er nog steeds behoefte is aan extra woonruimte.

De kantoorflat aan de Helftheuvelpassage in Den Bosch is een sprekend voorbeeld van dat beleid. De flat wordt verbouwd tot woningeenheden. Het worden er zo'n stuk of 128 woonstudio's. Het zijn allemaal kleine eenheden van niet meer dan 26 vierkante meter.

bron: bd.nl/rijksoverheid.nl

BrandLoyalty timmert flink aan de weg

Het in Den Bosch gevestigde bedrijf BrandLoyalty timmert publicitair gezien flink aan de weg. Vooral sinds het bedrijf eind 2013 werd overgenomen door het Amerikaanse bedrijf ADS, eigenaar van het internationale spaarprogramma Air Miles. BrandLoyalty is in Nederland bekend van spaaracties voor diverse supermarktketens zoals AH, Lidl en C1000.

In het voorjaar werd schaatser Sven Kramer bijgevoegd bij de schaatsploeg van Jac Orie die door BrandLoyalty wordt gesponsord. Na de Tour de France nam het bedrijf samen met Lotto de Belkinploeg over waarin Brabantse wielrenners uitkomen. En nu maakt BrandLoyalty zich sterk voor de actie Swim to Fight Cancer (zie foto).

In die zwemactie die op 14 september zal worden gehouden, zwemmen prominente Bosschenaren voor het goede doel. Het zwemtraject bedraagt 1,9 kilometer en gaat over de Stadsdommel met startplaats De Groote Hekel en met finish Bastion Maria. Route Swim to Fight Cancer 

Essent voegt kantoren samen

Energieleverancier Essent gaat kantoren samenvoegen om zo te besparen op overhead. De reden is dat kantoren in de diverse locaties onvoldoende worden benut. Essent wil efficiënter werken en kosten besparen.

Daarom wordt het personeel van de locatie Roermond overgeplaatst naar Den Bosch. Het gaat hierbij om 140 personeelsleden. Deze verhuizing zal in april 2015 moeten zijn afgerond. De directie van Essent heeft deze plannen bij de centrale ondernemingsraad ter beoordeling ingediend.

bron: bd.nl

Rondje weggeven duur in Den Bosch

Als je een rondje weggeeft op een terrasje in Den Bosch dan ben je erg duur uit. Den Bosch is na Haarlem namelijk de duurste stad voor dit soort uitgaven. In Nijmegen ben je het voordeligst uit voor buiten genuttigde consumpties.

Een rondje drank met voor beiden een koffie, frisdrank, bier en rosé kost in Den Bosch 22,03 euro en in Nijmegen 'slechts' 18,77 euro. In Haarlem zijn klanten voor dezelfde consumpties 22,09 euro kwijt. 

Consumpties op terrasjes zijn dit jaar sowieso 2,4 procent duurder geworden dan in 2013, zo blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van het horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners uit Warmond.

Ook hierin scoort Nijmegen in positieve zin, want de prijzen zijn er gelijk gebleven. Den Bosch laat grote steden als Den Haag, Amsterdam en Rotterdam achter zich qua prijs.

Den Bosch wil zich in de toekomst profileren als meest gastvrije stad in Nederland. Je kan je afvragen hoe die ambitie zich verhoudt tot wat mensen moeten betalen voor hun consumpties.

bron: telegraaf.nl

Den Bosch krijgt glasvezel in 2015

Goed nieuws voor internetgebruikers want Den Bosch krijgt vanaf 2015 glasvezelkabels. Die maken snel internet mogelijk en dat is niet alleen fijn maar ook haast een economische voorwaarde in deze tijd. Glasvezel is bedoeld voor hoogwaardig internet, telefoon en tv. 

Met het bedrijf Reggefiber werd hierover door B & W Den Bosch overeenstemming bereikt. Beide partners verwachten dat binnen enkele jaren het grootste deel van de gemeente op het glasvezelnetwerk is aangesloten. 

Of Reggefiber glasvezel gaat aanleggen op bedrijventerreinen moet nog worden onderhandeld.. Hiervoor is het college nog in gesprek met andere bedrijven en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). 

bron: bd.nl

Verlies van 120 miljoen BrabantWonen

BrabantWonen laat in het jaarverslag van 2013 een negatief resultaat zien van 120,7 miljoen euro. Dit negatieve resultaat vloeit voort uit de hoge verhuurdersheffing van het regeerakkoordd die grote gevolgen heeft voor de corporatie en haar huurders. Vanwege die jaarlijkse verhuurdersheffing moet BrabantWonen oplopend tot in 2017 zo'n 12 miljoen euro ophoesten.

De corporatie moet deze toekomstige kosten verwerken in de waarde van de woningen. In het verslag over 2013 zijn deze kosten verwerkt. De kasstromen van BrabantWonen zijn stabiel en ruim voldoende voor een gezonde exploitatie. De kasstroom in 2013 na rente en aflossing bedroeg 11,3 miljoen euro.

bron: brabantwonen.nl

Bosschenaar beste ondernemer 2014

Bart Oosterholt (24) die samen met Rens van den Berg de Bossche kortingensite Social Deal drijft, is door het tijdschrift Sprout uitgeroepen tot de beste jonge ondernemer van 2014. Donderdag 19 juni pikte een jury hun bedrijf als meest veelbelovend uit de jaarlijkse lijst '25 onder de 25'.

Sprout heeft ook dit jaar weer veelbelovende jonge topondernemers geselecteerd voor zijn '25 onder de 25'. Bart Oosterholt haalde uiteindelijk de titel binnen. Samen met Van den Berg (28) begon hij ruim 3 jaar geleden met Social Deal.

De twee geven grif toe dat ze zich hebben laten inspireren door Groupon, in een tijd dat kortingsites een hype waren. Ze hadden ook nogal wat reserves toen ze aan Social Deal begonnen. Was er wel ruimte voor alweer een nieuwe kortingsite?

Inmiddels verkopen ze wel voor ruim 12 miljoen aan kortingsbonnen voor horecazaken, wellnessbedrijven en uitjes in drie landen, waarbij ze een gezonde marge maken. Toen zij begonnen, waren er 63 kortingensites. 

bron: sprout.nl

Brabanders willen werk, werk, werk

Brabanders willen maar een ding en dat is werk, werk, werk. En langzaam maar zeker lijkt dat werk ook te komen. Het aantal vacatures is dit jaar opgelopen van twintigduizend naar bijna vijfentwintigduizend. Volgens het UWV is dit het gevolg van de aantrekkende economie.

In Brabant trekt de arbeidsmarkt aan; uitzenduren stijgen, het aantal WW-aanvragen daalt en er is een groei in vacatures.

Deze bescheiden groei neemt niet weg dat het totaal aantal banen landelijk gezien nog steeds krimpt. Pas volgend jaar zou die neergaande trend doorbroken kunnen worden. Nu is er sprake van een zogenaamde jobless recovery, een herstel van de economie zonder banengroei.

bron: bd.nl

Nieuw lectoraat Avans Hogeschool

Avans Hogeschool in Den Bosch heeft er een nieuw lectoraat bij. Het lectoraat ‘Solar Productietechnologie en Equipmentontwikkeling’ gaat technologie ontwikkelen voor de nieuwe generatie zonnecellen en onderzoekt nieuwe toepassingsvormen van zonnecellen in bijvoorbeeld dakplaten, tentdoek of zeildoek van vrachtwagens.

Het lectoraat valt onder de Academie voor Industrie en Informatica in Den Bosch en het is een samenwerking tussen Avans en onderzoeksinstituut TNO. De hiervoor aangetrokken lector is Karel Spee die voor TNO werkt en twee dagen per week voor Avans zal doceren.

‘Onze economie moet de komende decennia een economie worden die haar energie haalt uit hernieuwbare energiebronnen’, aldus Karel Spee. Volgens de lector zal er een nieuwe industrietak ontstaan, waar veel hoog gekwalificeerd personeel nodig is. Volgens de lector heeft de solar technologie onmiskenbaar de toekomst en zal deze branche veel werkgelegenheid scheppen.

bron: avans.nl

Zayaz wil Vestia woningen overnemen

Woningcorporatie Zayaz uit Den Bosch gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de sociale woningen van woningcorporatie Vestia over te nemen. Vestia verkeert in grote financiële problemen en moet veel woningen uit zijn bestand verkopen. De woningen in Den Bosch in de Cypressestraat e.o. zouden aan de vrije markt verkocht kunnen worden.

De gemeente Den Bosch is daar fel op tegen omdat het verlies betekent van de sociale woningbouw. Zayaz bevstigt dat het is benaderd om de mogelijkheden van een eventuele koop te onderzoeken. De gemeente wil coute que coute voorkomen dat de commercie deze sociale woningen in handen krijgt.

bron: bd.nl
foto: zayaz.nl

Wildgroei B&B's bedreigt hotelwezen

Het Hoteloverleg 's-Hertogenbosch en Regio beschouwen de groei van Bed and Breakfast (B&B) gelegenheden in Den Bosch als een bedreiging voor hun branche. Volgens het Hoteloverleg is er sprake van wildgroei en is er totaal geen zicht op het juiste aantal B&B's in Den Bosch.

Frank Lips van Hotel Campanile stelde vragen over de stand van zaken tijdens de raadscommissie economische zaken namens het Hoteloverleg. Lips wil tekst en uitleg hebben over het juiste aantal B&B's en of zij zich aan de regel houden van maximaal twee kamers.

B&B's zijn de laatste jaren sterk in de lift in Nederland en groeien in populariteit. Het publiek geeft vaker de voorkeur voor deze meer informele manier van overnachting die ook voordeliger kan uitpakken. Mede door het tv-proramma Bed & Breakfast van omroep Max krijgt deze manier van overnachting nog meer publiciteit.

bron: bd.nl

Forse daling Bossche koopavond

Het aantal bezoekers aan de Bossche koopavond is de afgelopen drie jaar fors gedaald. Daalde het landelijk gemiddelde al met 31 procent, voor Den Bosch is een daling van liefst 39 procent gemeten. Deze cijfers zijn gepubliceerd door het Amsterdams bureau CityTraffic dat een onderzoek deed in tien Nederlandse steden.

Ook de steden Tilburg en Breda werden onderzocht door het bureau. Zij deden het mogelijk nog slechter dan Den Bosch met respectievelijk een daling van 56 en 52 procent van hun bezoekers. Inspelen op de veranderde behoeften van klanten zou deze Brabantse steden nieuw leven inblazen.

Andere factoren van deze schrikbarende achteruitgang is de steeds populair wordende koopzondag, het online shoppen en de voortdurende crisis.

bron: omroepbrabant.nl

Meer nieuwe woningen in Brabant

De woningbouw in Brabant zit in de lift. Uit cijfers van een inventarisatie van de provincie blijkt dat er vorig jaar 9800 woningen zijn bijgebouwd. Dat is de grootste stijging sinds 2009. Meer dan de helft van de groei vond plaats in de grote steden.

De cijfers voor 2014 zullen iets minder goed zijn, is de verwachting van de provincie. De Brabantse woningvoorraad zal in dit jaar uitkomen op zo'n 5000 woningen.

Ter illustratie van die bouwdrift in Brabant staat op de foto de nieuwbouw van De Amazones bij De IJzeren Vrouw in Den Bosch. Hier komen drie luxe woontorens. Deze woontorens bestaan uit circa 126 appartementen. De appartementen van twee woontorens worden in de huurmarkt aangeboden en één woontoren bevat koopappartementen.

bron: omroepbrabant.nl

Bouwbedrijf Heijmans zet meer om

Bouwbedrijf Heijmans heeft de afgelopen vier maanden van dit jaar meer woningen verkocht dan vorig jaar. Er werden 234 woningen verkocht waarvan 129 aan particulieren terwijl vorig jaar de verkoop op zestig stuks bleef steken.

Heijmans ziet de toekomst wat zonniger in door dit tussentijds financiële rapport. Verder nam de orderportefeuille dit eerste kwartaal toe met 200 miljoen. Volgens Heijmans trekt de woningmarkt over de hele linie aan, maar blijft er druk bestaan op de prijsontwikkeling van deze sector.

bron: bd.nl

Hoge betalingsverplichtingen FC Den Bosch

De Bossche voetbalclub FC Den Bosch kampt nog steeds met hoog lopende betalingsverplichtingen. Met veel moeite kunnen bijvoorbeeld de salarissen betaald worden, laat de voorzitter van de raad van commissarissen, Maarten de Gruyter, weten.

Het tekort bedraagt achthonderdduizend euro en is het gevolg van te optimistische verwachtingen uit het verleden. Zo'n bedrag werk je niet zomaar weg, zegt de Gruyter. De hoop dat eind maart die problemen weggewerkt zouden zijn, blijkt een ijdele.

bron: bd.nl

Kijkdag Watertoren

De gerestaureerde Watertoren aan het Hinthamereinde staat in de belangstelling als nieuwe werkplek voor bedrijven. Zaterdagmiddag was er een kijkdag die redelijk werd bezocht door geïnteresseerde partijen.

De kijkdag werd door vastgoedontwikkelaar en -belegger BOEi uit Amersfoort georganiseerd. Geschiedenis en heden smelten samen in de Watertoren volgens BOEi directeur Arno Boon die het ook letterlijk bedoeld een toplocatie noemde. De Bossche wethouder Van Olden (CDA) vindt de herleving van dit industrieel erfgoed meer dan geslaagd.

bron: bd.nl

Stijging huizenprijzen in Den Bosch

De huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal van 2014 in Den Bosch en regio met 0,8% gestegen in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Dat bericht de economie- en zakenwebsite Z24.nl.

De trend is sowieso in een opgaande lijn maar er zijn veel regionale verschillen. Makelaarsclub NVM registreerde een daling in huizenprijzen in 32 van de 76 regio's. Dat was vorig jaar het geval in 47 regio's. De gemiddelde huizenprijs in Den Bosch is zo'n € 242.200,00.

bron: Z24.nl

De stille dood van de koopavond

De winkeletalages zijn vrolijk aangekleed en uitbundig verlicht. Interessante aanbiedingen te kust en te keur, maar alleen ontbreekt het winkelend publiek. Sfeervol is dat niet, die lege straten op de vaste koopavond.

Vooral in de herfst- en wintermaanden biedt de koopavond een naargeestige aanblik. Gaat de koopavond een stille dood tegemoet? In veel Brabantse steden zijn de middenstanders ontevreden over de opkomst van het publiek op de koopavond.

Het Brabants Dagblad heeft gisteren een enquete gelanceerd over de afschaffing van de vaste koopavond. Klik hier voor de vragenlijst.

Geen bonussen bij Van Lanschot

De top van Van Lanschot ziet af van bonussen. Volgens topman Karl Guha van de Bossche bankier is het op dit moment niet kies om bonussen toe te kennen. Guha wees daarbij met name op het banenverlies bij Van Lanschot, toen hij dinsdag de jaarcijfers van 2013 toelichtte.

In 2013 verdwenen er bij Van Lanschot als gevolg van bezuinigingen en een koerswijziging in totaal 108 banen, hoewel de bank in 2013 weer winst heeft kunnen maken van ruim 33 miljoen euro.

bron: bd.nl

Lichte winst voor Van Lanschot

Van Lanschot Bankiers boekte voor 2013 een lichte winst van ongeveer 33 miljoen euro. Dat is een substantiële verbetering ten aanzien van het verliesjaar 2012, toen er door afschrijvingen een verlies werd geleden van 147 miljoen euro.

De Bossche bankiers hebben een koerswijziging aangekondigd. Waar deze bank alleen bestemd was voor rijkelui en familiebedrijven, wil zij zich nu ook richten op mensen met een wat bescheidener vermogen.

Onlangs kondigde de bank aan de kasfunctie en de pinautomaat aan de Hooge Steenweg te schrappen uit zijn service. Op 31 maart gaan pin en loket definitief dicht.

bron: bd.nl

Fusie Bossche webbedrijven

Twee grote webbureau's in Den Bosch zijn samengesmolten in het bedrijf Have a nice day. Het betreffen Digibiz en Tribal.
Als vestigingslocatie is De Gruyterfabriek gekozen wat echt een creatieve broedplaats aan het worden is.

Beide bedrijven werkten al langer samen en hebben dat nu bevestigd door onder één naam verder door te gaan. Er werken dertig mensen bij Have a nice day dat apps, websites en online marketing voor bedrijven verzorgt.

bron: bd.nl

Siebel in Russische handen

Marinus Pannevis, de curator van het failliete juweliersketen Siebel, schrijft op de website van siebeljuweliers.nl dat de keten in zijn geheel aan het Russische Moscow Jewelry Factory is verkocht. Het is een vooraanstaande juweliersketen met meer dan 280 winkels verspreid over Rusland.

De twaalf Siebel winkels,  die nu nog open zijn, sluiten de deuren zaterdagavond 1 maart. Moscow Jewelry Factory gaat de Siebel winkelketen binnen twee weken heropenen voor het publiek.

Volgens Pannevis is deze transactie goed voor het personeel van Siebel. Een groot aantal personeelsleden behoudt hun baan, zodat de winkels op de vertrouwde manier kunnen worden voortgezet. 

Voor de klanten van Siebel blijven de reparaties lopen via de heropende winkels. De actie met de cadeaukaarten wordt ook voortgezet na de heropening van de winkels.

In Den Bosch staat een vestiging van de Siebelketen op de Bossche markt.

bron: siebeljuweliers.nl

Siebel Den Bosch blijft dicht

Siebel

De Siebel vestiging in Den Bosch blijft dicht, net als die in Tilburg. De juweliersketen gaat twaalf van de zesendertig locaties heropenen, maar helaas zit die van Den Bosch er niet bij. En dat met Valentijnsdag op komst.

Het betreft een tijdelijke opening tot 1 maart en moet een eventuele doorstart succesvol maken. Dat schrijft curator Marinus Pannevis op de website van Siebel. Deze heropening is vooral een gebaar naar de consument toe. Veel reparaties aan sieraden kunnen weer geleverd worden en ook de cadeau- en waardebonnen kunnen als betaalmiddel worden gebruikt.

bron: siebeljuweliers.nl

Campus SPARK bij Heijmans

Heijmans

Op het terrein van bouwbedrijf Heijmans in Rosmalen komt een nieuwe campus SPARK geheten. De campus brengt bouw en technologie samen om zo impulsen te geven aan nieuwe producten en toepassingen van 3D-printtechnologie in de bouw.

SPARK is een samenwerking van de Technische Universiteit Eindhoven, Provincie Noord-Brabant, de gemeente Den Bosch, Avans Hogeschool en Heijmans. Dinsdag is een overeenkomst getekend.

bron: omroepbrabant.nl

Weer bouwbedrijf failliet

De rechtbank in Den Bosch heeft het faillissement uitgesproken over Pennings Bouwmaatschappij uit Rosmalen. Bij het bedrijf werken zeven mensen. Als curator is Jos Dexters uit Budel aangesteld.

Het bedrijf is de zoveelste in de bouwsector dat ter ziele gaat in deze crisis die maar voortduurt. Er wordt bekeken of er een doorstart mogelijk is.

bron: bd.nl

Update sluiting Siebel vestigingen

Gisteren maakte de directie van juweliersketen Siebel de sluiting bekend van al zijn vestigingen en webshop bekend. Het gaat om 36 vestigingen en 170 man personeel. Ook de vestiging in Den Bosch ging net als alle andere per direct dicht.

Wat de reden van de sluiting is onbekend. Een woordvoerder van Siebel ontkende dat het ging om een faillisement. FNV bondgenoten is verrast door dit nieuws. Het personeel werd gisteravond ingelicht en kreeg ook te horen dat een curator is aangesteld. FNV gaat uit van het ergste scenario, maar kan nog niets melden omdat het de directie niet heeft gesproken.

Siebel is al honderd jaar een begrip in Nederland en mag sinds vorig jaar het predicaat Koninklijk voeren. In 2012 vierde Siebel het honderdjarig bestaan.

bron: nos.nl/bd.nl

Juwelierwinkels Den Bosch sluiten

Het is een slechte week voor juwelierswinkels in Den Bosch. Eerder deze week kwam het nieuws dat juwelier Verdonk faillisement heeft aangevraagd en vandaag is bekend gemaakt dat juwelierketen Siebel alle vestigingen per direct gaat sluiten. Dus ook de vestiging in Den Bosch.

Juwelier Verdonk bestaat al 148 jaar maar de huidige crisis die zich maar voortsleept, heeft mede een einde gemaakt aan het Bossche familiebedrijf. Bij Verdonk werken vier mensen.

Wat de reden bij Siebel voor het sluiten van alle 36 winkels en webshop is niet duidelijk. Wat de gevolgen zijn voor het personeel is eveneens onduidelijk. Bij Siebel werken 170 mensen. De winkel van Siebel in Den Bosch is op de Markt.

bronnen: bd.nl/nrc.nl

Beroep op ondernemingsfonds

Jaap Klink, mede-initiatiefnemer van OndernemersRijk, deed maandagavond een beroep op het investeringsfonds van de gemeente. Dat deed Klink namens de kleine bedrijven die lid zijn van OndernemersRijk. Dit soort bedrijven zouden de hulp van een lokale overheid heel goed kunnen gebruiken.

OndernemersRijk is een collectief van kleine ondernemers dat huisvesting deelt en samenwerkt naar behoefte. Doelstelling is het regionaal stimuleren van het ondernemerschap en daarmee de regionale werkgelegenheid, economische groei en productiviteit. 

De gemeente heeft tien miljoen vrijgegeven voor dat fonds en wil er dit voorjaar mee aan de slag gaan.

bron: bd.nl

Nieuwe eigenaar Nieuwkoop Automotive

Nieuwkoop

Per 1 januari 2014 heeft Nieuwkoop Automotive Group een nieuwe eigenaar in de persoon van Henk van 't End. Binnen de familie Nieuwkoop was geen geschikte opvolger en werd daarom buiten de familie naar een nieuwe eigenaar gezocht. Van 't End wil in de geest van de familie het bedrijf voortzetten.

Voor de 57 medewerkers van Nieuwkoop heeft deze overgang geen gevolgen. Er volgt geen reorganisatie met (gedwongen) ontslagen. Dat is wat de nieuwe eigenaar in ieder geval heeft gezegd.

Nieuwkoop is gevestigd aan de Hervensebaan in Den Bosch en dealt onder meer in automerken zoals Fiat, Saab en Alfa Romeo.

bron: bd.nl

Gunning aan Heijmans

Bouwondernemer Heijmans uit Rosmalen heeft een voorlopige gunning gekregen voor de modernisering van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. De gunning betreft de eerste fase van die modernisering.

Deze opdracht levert vijfentwintig miljoen euro op en is een mooie opsteker voor de onderneming die net als andere bouwbedrijven last heeft van de crisis in de bouwsector. De oplevering wordt in 2017 verwacht.

bron: bd.nl

Ultrakort parkeren is een ramp

Winkeliers in de Vughter- en Hinthamerstraat willen zo snel mogelijk af van het ultrakort parkeren. In die twee straten van de Bossche binnenstad mag je niet langer dan een half uur parkeren.
Deze gemeentelijke maatregel is per 1 december van kracht gegaan.

De winkeliers willen er zo snel mogelijk vanaf want het kost hen klanten of levert hen op zijn minst boze en opgefokte klanten. Die klanten zijn gehaast want willen geen bon riskeren. En ze worden boos als ze wel op de bon zijn geslingerd.

Bossche winkeliersverenigingen en een paar lokale politieke partijen willen korte metten maken met het ultrakort parkeren.

bron: bd.nl

Ombouw kantoorflat tot woningen

De kantoorflat aan de Helftheuvelpassage wordt verbouwd tot woningeenheden. Het worden er zo'n stuk of 128 woonstudio's. Het zijn allemaal kleine eenheden van niet meer dan 26 vierkante meter.

Het worden dus eenpersoonswoningen. De gemeente heeft zich aan de plannen van eigenaar Acres Real Estate en projectontwikkelaar Cornelis Huygens geconformeerd. Op 18 december is er in buurthuis De Helftheuvel een inloop waar de plannen worden besproken.

Deze ombouw van een kantoor- naar een wooncomplex past bij de enorme leegstand waarmee de zakelijke bouw te kampen heeft. De krimp wordt door 'de crisis' en veranderingen in het woon-werkverkeer veroorzaakt. Er is gewoonweg minder behoefte aan zakelijke bouw. De leegstand in de zakelijke sector zal verder verergeren doordat het Rijk ook een groot aantal gebouwen gaat sluiten.

bron: bd.nl

Grote daling huizenprijzen in Den Bosch

Als je een eigen huis van gemiddelde waarde hebt in Noord-Brabant dan is dat huis in een jaar tijd met 11.000 euro in prijs gedaald. Dat is zo’n slordige dertig euro per dag. Dat blijkt uit de nieuwste voorlopige cijfers van het CBS over de gemiddelde woningwaarde in 2013. De gemiddelde woningwaarde in Brabant ging van 258.000 euro naar 247.000 euro.

Van de vier grote steden in Noord-Brabant zag Den Bosch de gemiddelde waarde het hardst omlaag gaan. Hierbij moet wel aangetekend worden dat er relatief veel huizen zijn bijgebouwd in de nieuwbouwwijk De Groote Wielen. Als er meer gebouwd wordt in een gemeente, dan zegt de gemiddelde huizenprijs iets minder over de waardedaling van de bestaande huizen.  

bron: omroepbrabant.nl

Essent Winning Workplace Award

Energieleverancier Essent heeft donderdag 7 november de Winning Workplace Award gewonnen. Dat is een prijs voor de beste werkplek. Essent met het hoofdkantoor in Den Bosch bleef daarmee mededingers als Eneco Rotterdam en Makro Amsterdam voor.

De Workplace Award vindt om de twee jaar plaats en is bedoeld voor kantoren die op 'een vooruitstrevende en innovatieve manier invulling geven aan trends en ontwikkelingen'. 

Bij Essent werken mensen niet louter aan traditionele bureaus in aparte kamertjes maar zijn er heuse lounges of treincoupé-achtige zitjes gecreëerd. Ook aan flexwerkers is gedacht zoals werkplekken met allerlei mensvriendelijke voorzieningen. Lees meer op de website van Essent.

bron: omroepbrabant.nl

Heijmans zet fors lager om

Bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen heeft een forse omzetdaling in het derde kwartaal geboekt. De omzet nam maar liefst af met 15 procent, bleek uit een publicatie eerder van de week.

Desondanks houdt Heijmans goede hoop om 2013 positief af te kunnen sluiten.

bron: bd.nl